منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

مدروکسی پروژسترون (درون عضلانی)

Medroxyprogestron

دارو شناسی

مدروکسی پروژسترون درون عضلانی برای پیشگیری از بارداری استفاده می شود. این یک روش پیشگیری از بارداری است که از طریق متوقف کردن عملکرد تخمک های زن در هر ماه عمل می کند. در این شرایط تخمدان نمی تواند اسپرمی قبول کند و از باروری آن پیشگیری می شود. 
هیچ روش پیشگیری از بارداری به طور 100 درصد موثر نیست. روش های پیشگیری از بارداری، مانند عقیم کردن از طریق جراحی یا عدم برقراری رابطه جنسی موثرترین روش ها هستند. بهتر است در مورد روش های پیشگیری از بارداری با پزشک مشورت کنید. 
داروی مدروکسی پروژسترون از ایدز یا دیگر بیماری های مقاربتی پیشگیری نمی کند و به عنوان یک داروی اورژانسی پس از باروری قابل استفاده نیست. 
همچنین تزریق مدروکسی پروژسترون همراه با دیگر داروها برای بهبود علائم، پیشگیری از عملکرد، عود و متاستاتیک سرطان آندومتر و کلیه استفاده می شود. 
این دارو تنها تحت نظارت مستقیم پزشک تزریق می شود و به اشکال زیر در بازار موجود است: 

  • قابل تزریق 
  • سوسپانسیون

پیش از مصرف

در تصمیم گیری برای مصرف یک دارو، خطرات مثرف آن در مقابل مزیت های آن قرار می گیرند. تصمیم نهایی توسط بیمار و پزشک گرفته خواهد شد. در مورد داروی مکاسرمین، موارد زیر را باید در نظر گرفت:

آلرژی و حساسیت


اگر نسبت به این دارو یا هر داروی دیگری واکنش حساسیتی غیرطبیعی نشان داده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. به علاوه  هر گونه حساسیت دیگر، از جمله حساسیت غذایی، حساسیت به حیوانات و پرندگان و حساسیت به مواد نگهدارنده، را با پزشک درمیان بگذارید. در صورت مصرف هر دارو بدون نسخه پزشک بروشور مربوط به دارو را با دقت مطالعه کنید.

اطفال


در مورد ارتباط بین سن و تاثیرات داروی Depo-Provera CI® (تزریق ضدبارداری) بر روی اطفال بررسی های کافی انجام نشده است. به هرحال مشکل خاصی که اثربخشی و موارد استفاده این دارو را در نوجوانان محدود کند، مشاهده نشده است. این دارو برای کنترل بارداری در خانم های نوجوان استفاده می شود، اما مصرف آن قبل از شروع قاعدگی توصیه نمی شود. 
در مورد ارتباط بین سن و تاثیرات داروی Depo-Provera® در اطفال بررسی کافی انجام نشده است. ایمنی و اثربخشی دارو تایید نشده است. 

سالمندان 


در مورد ارتباط بین سن و تاثیرات داروی Depo-Provera CI® (تزریق ضدبارداری) در بین افراد سالمند بررسی های کافی انجام نشده است. این دارو نباید برای خانم های سالمند استفاده شود. 
بررسی هایی که تاکنون انجام شده اند محدودیتی در مورد مصرف Depo-Provera® در سالمندان نشان نداده اند. 

بارداری 


داروی مدروکسی پروژسترون نباید توسط خانم های باردار یا خانم هایی که قصد بارداری دارند، مصرف شود زیرا خطرات دارو بیشتر از مزیت های آن هستند. 
دوران شیردهی و مادران شیرده 
بررسی ها نشان داده اند که مصرف این دارو در دوران شیردهی تا حدی برای نوزاد خطرناک خواهد بود. 

دیگر مشکلات پزشکی 


وجود دیگر مشکلات پزشکی نیز بر روی مصرف دار تاثیر خواهد گذاشت. اگر دچار مشکلات دیگری هستید، حتما به پزشک اطلاع دهید، به ویژه مشکلات زیر:

  • خونریزی غیرعادی از واژن - Depo-Provera CI®  (تزریق ضدبارداری) در افراد دارای این شرایط توصیه نمی شود. 
  • آسم 
  • سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان 
  • افسردگی یا سابقه ابتلا به آن 
  • دیابت 
  • بیماری چشم 
  • تجمع مایعات (ادم یا التهاب بدن) 
  • بیماری قلبی 
  • فشار خون بالا 
  • بیماری کلیوی 
  • سردردهای میگرنی 
  • پوکی استخوان – با احتیاط مصرف شود، زیرا شرایط را بدتر می سازد. 
  • لخته خون یا سابقه ابتلا به آن 
  • سرطان پستان، مبتلا به آن یا مشکوک به ابتلا به این سرطان 
  • بیماری کبد 
  • مشکل در گردش خون یا لخته های خونی، ابتلا به آن در حال حاضر یا سابقه ابتلا به آن در گذشته 
  • سکته مغزی یا سابقه ابتلا به سکته مغزی – در بیماران مبتلا به این شرایط نباید مصرف شود. 

نحوه مصرف

این دارو توصط یک درمانگر یا پرستار آموزش دیده در بیمارستان تزریق می شود. تزریق این دارو به درون عضله انجام می شود (معمولا عضله باسن یا بازو). 
اگر در حال استفاده از Depo-Provera® هستید: داروی مدروکسی پروژسترون در درجه اول به صورت هفتگی تجویز می شود، اما تکرار تزریق به مرور زمان کمتر خواهد شد. 
اگر در حال مصرف Depo-Provera CI® (تزریق ضدبارداری) هستید، به نکات زیر دقت داشته باشید: 

  • برای اینکه ضدبارداری هورمونی ایمن و قابل اعتماد باشد، باید بدانید چگونه و چه زمانی از این هورمون ها استفاده کنید و انتظار چه تاثیراتی از آن دارید. 
  • این دارو همراه با اطلاعات دارویی در اختیار بیمار قرار می گیرد.لازم است این اطلاعات قبل از مصرف دارو به دقت مطالعه شوند و اگر سوالی در رابطه با دارو به وجود آمد از پزشک بپرسید. 
  • قبل از شروع درمان با این دارو پزشک اطمینان حاصل می کند که باردار نیستید. برای اکثر خانم ها اولین تزریق طی 5 روز اول قاعدگی انجام می شود. تزریق این دارو هر سه ماه یک بار باید انجام شود (12 تا 14 هفته فاصله بین هر تزریق). حتما تمام ملاقات ها را به طور منظم با پزشک انجام دهید تا تزریق دارو سر وقت انجام شود. 
  • اگر پس از تولد نوزادتان قصد شروع درمان با این دارو را دارید، باید 5 روز پس از تولد نوزاد اولین تزریق را انجام دهید. اگر قصد شیردهی به نوزاد خود را دارید، در مورد زمان اولین تزریق با پزشک خود صحبت کنید. برخی پزشکان توصیه می کنند تا 6 هفته برای اولین تزریق صبر کنید و برخی دیگر توصیه می کنند به محض تولد نوزاد اولین تزریق را انجام دهید. اگر 6 هفته منتظر ماندید، با پزشک خود در مورد یک روش جایگزین برای کنترل بارداری مشورت کنید. 
  • اگر روش پیشگیری از بارداری را تغییر می دهید، با دقت توصیه های پزشک را در مورد اولین تزریق دنبال کنید.
  • در این دوران لازم است کلسیم و ویتامین D کافی در رژیم غذایی خود داشته باشید. ممکن است پزشک مکمل هایی برایتان تجویز کند. 

فراموش کردن یک وعده دارویی 


در این شرایط با پزشک خود تماس بگیرید. برای پیشگیری از باردای لازم است تزریق Depo-Provera CI® (تزریق ضدبارداری) را هر 12 تا 14 هفته یک بار انجام دهید. اگر پس از گذشت 14 هفته تزریق را انجام ندهید، با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است لازم شود از روش ضدبارداری دیگری استفاده کنید و تا قاعدگی بعدی صبر کنید و تزریق بعدی را انجام دهید.

اقدامات احتیاطی

در زمان مصرف داروی Depo-Provera CI® (تزریق ضدبارداری) بسیار مهم است که پزشک اثربخشی دارو را در ملاقات های منظم بررسی کند تا از تاثیر درست دارو اطمینان حاصل کرده و عوارض آن را نیز مورد بررسی قرار دهد. ملاقات پزشک هر 3 ماه یک بار باید انجام شود، اما برخی پزشک ها با فواصل کمتری ملاقات را انجام می دهند. پزشک فشار خون را نیز یک بار در سال مورد بررسی قرار خواهد داد. 
گر چه در حال مصرف Depo-Provera CI®  برای پیشگیری از بارداری هستید، باید بدانید که مصرف این دارو در دوران بارداری به جنین آسیب می رساند. اگر فکر می کنید در دوره مصرف داروی مدروکسی پروژسترون باردار شده اید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. 
داروی مدروکسی پروژسترون باعث کاهش تراکم کلسیم در استخوان ها می شود که منجر به بروز پوکی استخوان می شود. از دست دادن کلسیم ممکن است در تمام دوران دریافت دارو ادامه پیدا کند. پس از توقف مصرف دارو استخوان ها دوباره شروع به ساخت کلسیم می کنند. این مسئله در افراد نوجوان، افرادی که به طور منظم سیگار می کشند یا الکل مصرف می کنند، دچار دیگر مشکلات استخوانی هستند، مبتلا به اختلال خوردن هستند، سابقه خانوادگی ابتلا به پوکی استخوان را دارند و یا در حال مصرف داروهای دیگری هستند که بر روی استخوان تاثیر می گذارد (مانند داروهای استروئیدی یا داروهایی که برای درمان تشنج استفاده می شوند)، بسیار نگران کننده است. 
اگر تصمیم به مصرف این دارو برای بیشتر از 2 سال دارید، با پزشک مشورت کنید. قبل از شروع مصرف این دارو لازم است آزمایشاتی بدهید تا مطمئن شوید استخوان های شما کلسیم از دست نمی دهند. 
در زمان مصرف داروی مدروکسی پروژسترون اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید: درد قفسه سینه، کشاله ران، پاها، به ویژه ساق پاها، مشکل تنفسی، سردرد ناگهانی و شدید، لکنت زبان، تنگی نفس ناگهانی و بی دلیل، عدم هماهنگی و تغییر در بینایی. 
در زمان مصرف داروی مدروکسی پروژسترون در صورت بروز هر یک از این علائم به متخصص چشم پزشک مراجعه کنید: تاری دید، مشکل در خواندن و یا هر گونه تغییر دیگری که در بینایی بروز می کند. 
در برخی موارد مصرف داروی مدروکسی پروژسترون منجر به بروز سرطان سینه می شود. در مورد میزان این خطر با پزشک مشورت کنید. اگر سابقه ابتلا به سرطان پستان در خانواده شما وجود دارد، حتما به پزشک اطلاع دهید. 
اگر طی 3 تا 5 هفته پس از دریافت داروی Depo-Provera CI®  (ضدبارداری هورمونی) دچار دل درد یا معده درد شده اید، به پزشک اطلاع دهید. ممکن است دچار بارداری خارج از رحم شده باشید. بارداری خارج از رحم شرایط خطرناکی است و ممکن است بارداری را در آینده نیز سخت کند. 
بسیاری از خانم ها در زمان مصرف داروی Depo-Provera CI®  دچار تغییرات قاعدگی می شوند. در این شرایط ممکن است دچار خونریزی های نامنظم، لکه بینی یا پریودی های سنگین تر یا خفیف تر شوید. اگر دچار هر یک از این موارد شده اید، به پزشک اطلاع دهید. 
داروی مدروکسی پروژسترون ممکن است باعث بروز واکنش حساسیتی شدید به نام آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی بسیار خطرناک است و نیاز به مراقبت های فوری پزشکی دارد. علائم آنافیلاکسی عبارتند از: جوش های پوستی، خارش، گرفتگی صدا، مشکل در تنفس، مشکل در بلع، التهاب دست ها، صورت و یا دهان. 
در صورت بروز هر یک از این علائم در زمان مصرف دارو مدروکسی پروژسترون به پزشک اطلاع دهید: درد یا حساسیت به لمس در قسمت بالای معده، مدفوع رنگ پریده، ادرار تیره، از دست دادن اشتها، تهوع، خستگی یا ضعف غیرعادی، زردی چشم ها یا پوست. این ها ممکن است علائم مربوط به مشکل کبد باشد. 
داروی مدروکسی پروژسترون ممکن است باعث تجمع مایعات در بدن (ادم) و افزایش وزن در برخی بیماران شود. در صورت بروز هر یک از موارد زیر بلافاصله به پزشک اطلاع دهید: التهاب صورت، دست ها و پاها، سوزن سوزن شدن دست ها یا پاها و یا افزایش یا کاهش وزن غیرعادی. 
مصرف این دارو ممکن است باعث بروز مشکلات آدرنال شود. در صورت مشاهده هر یک از این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید: سیاه شدن پوست، اسهال، تهوع، افزایش توده در اطراف گردن، قسمت بالای کمر، پستان ها، صورت یا دور کمر. 
اگر پس از توقف مصرف دارو تصمیم به باردار شدن بگیرید، ممکن است باردار شدن شما یک سال یا بیتشر طول بکشد. با این حال برای پیشگیری از بارداری بیشتر از 13 هفته به این دارو اکتفا نکنید. 
Depo-Provera CI® (ضدبارداری هورمونی) از شما در مقابل ویروس ایدز یا دیگر عفونت های مقاربتی محافظت نخواهد کرد. اگر این مسئله باعث نگرانی شما می شود، با پزشک مشورت کنید. 
قبل از انجام هرگونه تست و آزمایش مصرف داروی مدروکسی پروژسترون را به پزشک اطلاع دهید. نتیجه برخی آزمایش ها ممکن است تحت تاثیر این دارو قرار بگیرند. 
در دوره مصرف داروی مدروکسی پروژسترون بدون مشورت با پزشک از هیچ داروی دیگری استفاده نکنید، از جمله مکمل ها، داروهای با نسخه یا بدون نسخه و هر گونه داروی دیگری.

عوارض جانبی

هر دارویی به همراه تاثیرات اولیه دارای عوارض جانبی نیز است. گرچه تمام این عوارض اتفاق نمی افتند، اما در صورت بروز هر یک از آنها، مراقبت های پزشکی لازم خواهد بود. اگر هر یک از عوارض زیر را مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:

عوارض رایج تر

 

  • نامرتب شدن دوره های قاعدگی 
  • تغییر در دوره قاعدگی 
  • متوقف شدن دوره قاعدگی 

عوارض کمتر مشاهده شده

 

  • درد پستان 
  • گرفتگی عضلات 
  • خونریزی سنگین 
  • ترشحات روشن یا سفید واژن 
  • خارش واژن 
  • مقاربت دردناک 
  • التهاب 
  • ترشحات سفید رنگ و غلیظ و بدون بو یا با بوی ملایم از واژن 

عوارض ناشناخته 

 

  • درد معده یا درد شکم 
  • اضطراب 
  • مدفوع سیاه و قیری 
  • مشاهده خون در مدفوع 
  • سوزش، خارش، بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن 
  • تغییر در رنگ پوست 
  • درد قفسه سینه 
  • لرز
  • مدفوع به رنگ خاک رس 
  • ترشحات روشن یا خون آبه از نوک پستان 
  • سرفه
  • ادرار تیره 
  • کاهش قد 
  • مشکل تنفسی 
  • مشکل در بلع 
  • کمرنگ شدن پوست پستان 
  • سرگیجه یا سبکی سر 
  • احساس بی حسی، فشار یا سنگینی در پاها
  • ضعف
  • ضربان قلب یا نبض سریع یا نامنظم 
  • تب
  • احساس عمومی ناراحتی و بیماری 
  • سردرد
  • کهیر، خارش یا جوش های پوستی 
  • افزایش تشنگی 
  • فرورفتگی نوک پستان 
  • خارش پوست نزدیک به رگ های آسیب دیده 
  • از دست دادن اشتها 
  • برآمدگی در پستان یا زیر بازوها 
  • تهوع
  • حس نکردن پاها 
  • تنفس پر سر و صدا
  • درد کمر، دنده ها، دست ها یا پاها 
  • درد، قرمزی، حساسیت به لمس یا التهاب در دست ها و پاها 
  • پوست رنگ پریده 
  • پوسته پوسته شدن نوک پستان 
  • التهاب پلک ها، اطراف چشم ها، صورت، لب ها یا زبان 
  • قرمزی یا التهاب پستان 
  • زخم پوست پستان که بهبود پیدا نمی کند.
  • تنگی نفس ناگهانی یا مشکل در تنفس 
  • التهاب 
  • ملتهب شدن پاها و مچ پاها 
  • سفتی قفسه سینه 
  • مشکل تنفسی 
  • ناتوانی در حرکت دادن پاها 
  • بوی بد دهان 
  • کبودی یا خونریزی غیرعادی 
  • خستگی یا ضعف غیرعادی 
  • خون بالا آوردن 
  • زرد شدن چشم ها یا پوست 

برخی عوارض جانبی معمولا نیازی به درمان ندارند و به خودی خود برطرف می شوند. این عوارض در طول درمان و با سازگاری بدن با دارو برطرف می شوند. به علاوه پزشک نیز روش هایی برای پیشگیری و کاهش عوارض جانبی ارائه می دهد. در صورت ادامه یافتن هر یک از عوارض زیر به پزشک مراجعه کنید:

عوارض رایج تر:

 

  • ناراحتی معده یا شکم 
  • کاهش میل جنسی 
  • ناتوانی در حفظ نعوظ 
  • افزایش وزن 
  • از دست دادن توانایی و میل جنسی 
  • عصبی شدن 

عوارض کمتر مشاهده شده: 

 

  • کمردرد 
  • نفخ 
  • لکه های پوستی 
  • افسردگی 
  • مشکل حرکتی 
  • احساس گرما کردن 
  • ریزش مو یا نازک شدن موها 
  • از دست دادن قدرت 
  • گرفتگی پاها 
  • درد یا سفتی عضلانی 
  • درد مفاصل 
  • جوش 
  • قرمزی صورت، گردن، دست ها و گاهی قسمت بالای قفسه سینه 
  • تعریق ناگهانی 
  • مشکل در خواب 

عوارض ناشناخته

 

  • لکه های قهوه ای بر روی پوست در معرض دارو 
  • تغییر در اشتها 
  • اسهال 
  • خواب آلودگی 
  • خشکی پوست 
  • گرفتگی صدا 
  • افزایش رشد موها، به ویژه در صورت 
  • افزایش میل و توانایی جنسی 
  • تعریق و افزایش بوی بدن 
  • سوء هاضمه 
  • از دست دادن اشتها 
  • درد، حساسیت به لمس، کمرنگ شدن پوست یا بروز توده در محل تزریق 
  • خروج گاز از بدن 
  • لکه های قهوه ای یا قهوه ای نیره بر روی پوست 
  • درد، پر بودن یا ناراحتی در معده 
  • التهاب زیر بغل ها 
  • خروج شیر زیاد یا غیرمنتظره از پستان ها 

عوارض دیگری نیز که در اینجا به آنها اشاره نشده، ممکن است رخ دهند. در صورت مشاهده هر گونه عوارض جانبی دیگر به پزشک مراجعه کنید.

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی
گرچه برخی داروها به هیچ وجه نباید با هم مصرف شوند، اما بعضی داروها را با وجود تداخل، می توان همزمان با هم مورد مصرف قرار داد. در چنین مواقعی پزشک میزان مصرف دارو را تغییر می دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را در پیش می گیرد. به هرحال مصرف هرگونه داروی دیگری را با پزشک خود درمیان بگذارید. تداخلات دارویی زیر براساس اهمیت آنها انتخاب شده اند و لزوما بروز نمی کنند. 
مصرف این دارو با هریک از داروهای زیر معمولا توصیه نمی شود، اما در برخی موارد ممکن است مصرف هر دو دارو لازم شود. در چنین شرایطی پزشک ممکن است داروی بیمار را تغییر دهد و یا تصمیم بگیرد که بیمار را با مدروکسی پروژسترون درمان نکند.

•    Tranexamic Acid

مصرف داروی مدروکسی پروژسترون با هر یک از داروهای زیر معمولا توصیه نمی شود. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک ممکن است میزان مصرف یا تعداد وعده های مصرف دارو و یا هر دو را تغییر دهد. 
Carbamazepine
Dabrafenib
Darunavir
Isotretinoin
Theophylline

مصرف داروی مدروکسی پروژسترون با هر یک از داروهای زیر خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد، اما مصرف همزمان هر دو دارو ممکن است بهترین روش درمان باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شده باشند، پزشک میزان مصرف، تعداد وعده های مصرف و یا هر دو را تغییر خواهد داد. 
Amprenavir
Aprepitant
Atazanavir
Bacampicillin
Betamethasone
Bexarotene
Colesevelam
Cyclosporine
Delavirdine
Efavirenz
Etravirine
Fosamprenavir
Fosaprepitant
Fosphenytoin
Griseofulvin
Lamotrigine
Licorice
Mycophenolate Mofetil
Mycophenolic Acid
Nelfinavir
Oxcarbazepine
Phenobarbital
Phenytoin
Prednisolone
Primidone
Rifapentine
Ritonavir
Rosuvastatin
Rufinamide
Selegiline
Telaprevir
Topiramate
Troleandomycin
Warfarin

دیگر تداخلات دارویی
بعضی داروها را نباید در زمان غذا خوردن یا با برخی غذاهای خاص مصرف کرد چرا که ممکن است تداخلاتی به وجود آید. مصرف تنباکو و الکل با بعضی داروها نیز خطرناک می باشد. در مورد زمان مناسب مصرف دارو و غذاهای مناسب دوره ی مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف این دارو با هر یک از موارد زیر خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد، اما در برخی موارد ممکن است اجتناب ناپذیر باشد. اگر هر دو دارو با هم مصرف شوند، پزشک ممکن است میزان مصرف یا تعداد وعده های مصرف دارو را تغییر دهد و یا دستورالعمل های خاصی در مورد غذا، الکل یا تنباکو به بیمار ارائه دهد. 
•    کافئین 

درمان بی خوابی بدون دارو
روی عکس زیر کلیک کنید:

مدروکسی پروژسترونبارداریضدبارداریپیشگیری از بارداریmedroxyprogestron
مقالات مرتبط

ویدئو های سبز و سالم

درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه