منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

پنتازوسین (تزریقی)

Pentazocine

دارو شناسی

آنچه که باید درباره آمپول " پنتازوسین "  بدانید!

آمپول پنتازوسین جهت تسکین درد متوسط تا شدید استفاده می شود. همچنین ممکن است پیش از عمل جراحی یا به همراه یک داروی بیهوشی عمومی مورد استفاده قرار گیرد. پنتازوسین متعلق به رده دارویی مسکن مخدر (ضد درد) می باشد. این دارو بر روی سیستم عصبی مرکزی عمل کرده و درد را از بین می برد.
هنگامی که از یک داروی مخدر برای مدت طولانی استفاده کنید، ممکن است سبب ایجاد عادت شده و منجر به وابستگی ذهنی یا جسمی گردد. با این حال، افرادی که درد زیادی دارند، نباید اجازه دهند ترس از وابستگی مانع از مصرف داروهای مخدر شود. زمانی که داروهای مخدر به منظور درمان استفاده شوند، احتمال وابستگی ذهنی (اعتیاد) وجود ندارد. ممکن است در صورت قطع ناگهانی درمان، وابستگی جسمی منجر به بروز عوارض جانبی گردد. با این حال، بروز عوارض جانبی شدید را می توان پیش از توقف کامل درمان با کاهش تدریجی دوز در یک بازه زمانی پیشگیری کرد.
این دارو تنها با نسخه پزشک در دسترس قرار میگیرد.
این محصول در اشکال دارویی زیر موجود میباشد:
-    محلول


 

پیش از مصرف

در صورتیکه تصمیم به مصرف دارویی دارید همه جوانب آن باید بدقت بررسی گردد. این تصمیمی است که شما و پزشکتان میگیرید. درمورد مصرف این دارو موارد زیر باید درنظر گرفته شود:

آلرژی و حساسیت
در صورت داشتن حساسیت خاص به این دارو یا دیگر داروها مساله را با پزشک خود درمیان بگذارید. همچنین درصورتیکه نسبت به برخی مواد غذایی، رنگ مو، مواد نگهدارنده یا حیوانات حساسیت دارید پیش از مصرف این دارو، موضوع را با پزشک خود مطرح سازید. در صورتیکه بصورت آزاد و بدون تجویز پزشک قصد استفاده از این دارو را دارید حتما بروشور و یا توضیحات مندرج بر روی بسته را با دقت مطالعه فرمایید.

اطفال
مطالعات انجام شده تاکنون، مشکلات خاصی مبنی بر محدود کردن مصرف آمپول پنتازوسین در کودکان 1 تا 16 سال نشان نداده است. ایمنی و اثربخشی این دارو در کودکان زیر 1 سال مشخص نشده است. 

سالمندان
بر اساس مطالعات انجام شده، هیچ مشکل خاصی در خصوص مصرف این دارو در سالمندان نشان داده نشده است. اما از آنجایی که سالمندان در مقایسه با بزرگسالان جوان در مقابل اثرات آمپول پنتازوسین حساس تر هستند، این دارو در این افراد باید با احتیاط و طبق نظارت پزشک مصرف شود.


دوران بارداری
در این خصوص با پزشک تان مشورت نمایید.


دوران شیردهی و مادران شیرده
تحقیقات خاصی بر روی زنان شیرده مبنی بر مصرف این دارو صورت نگرفته است. پیش از مصرف این دارو در زنان شیرده همه جوانب مثبت و منفی آن باید درنظر گرفته شود.

نحوه مصرف

این دارو را یک پرستار یا یک فرد آموزش دیده به شما تزریق می کند. این دارو از طریق یک شات زیر پوست شکم یا داخل عضله، و یا توسط یک سوزن به داخل رگ تزریق می شود.
پزشک چندین دوز از این دارو را برای تان تجویز خواهد کرد تا وضعیت تان بهبود یابد، سپس داروی خوراکی را جایگزین آمپول کرده که به همان شیوه عمل می کند. در صورت هر گونه ابهام در این خصوص، با پزشک تان مشورت کنید.

میزان مصرف
میزان مصرف این دارو در بیماران مختلف، متفاوت میباشد. در این خصوص دستورالعمل پزشک یا دستورات مندرج در برچسب این دارو را دنبال نمایید. اطلاعات زیر بر اساس متوسط میزان مصرف این دارو در نظر گرفته شده است. چنانچه میزان مصرفی شما متفاوت میباشد، آنرا تغییر ندهید، مگر در مواردی که پزشک دستور دهد.
میزان مصرف این دارو بستگی به قدرت دارو دارد. همچنین تعداد دفعات مصرف روزانه، فواصل بین آن و مدت مصرف، به بیماری شما بستگی دارد. 

در صورت فراموش کردن یک وعده  دارویی چه کنیم؟
چنانچه وعده ای از این دارو را فراموش کرده اید، به محض یادآوری آنرا استعمال نمایید. چنانچه زمان وعده بعدی دارو فرا رسیده است، وعده فراموش شده را کنار گذاشته و طبق برنامه آنرا مصرف نمایید. هیچگاه دارو را در یک وعده، دو برابر دوز، مصرف ننمایید.


درهنگام استفاده بیش از حد و موارد اورژانسی چه کنیم؟
در صورت مصرف بیش از حد این دارو با نزدیکترین مرکز مسمومیت های دارویی تماس گرفته شود. در صورتیکه بیمار تنفس نداشت سریعا با اورژانس تماس حاصل کنید.


درهنگام استفاده از دارو چه موارد تغذیه ای را باید در نظرگرفت؟
رژیم غذایی عادی خود را دنبال نموده و در تنها صورتیکه پزشک دستور دهد، آنرا تغییر دهید.


شیوه نگهداری از دارو
این دارو را در جعبهء در بسته، در دمای اتاق، به دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم قرار دهید. از یخ زدگی دارو جلوگیری شود.
دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
در صورت عدم نیاز یا منقضی شدن دارو آنرا دور بریزید.
در یخچال نگهداری شود اما از یخزدگی آن جلوگیری شود.

اقدامات احتیاطی

بسیار حائز اهمیت است که پزشک برای بررسی عملکرد صحیح دارو در بازدیدهای منظم وضعیتتان را کنترل کند تا بتواند برای ادامه مصرف دارو تصمیم گیری کند. 
مصرف این دارو ممکن است سبب ایحاد عادت شود. چنانچه تصور می کنید این دارو اثری ندارد، از مصرف آن بیشتر از میزان تجویز شده اجتناب کنید.
مصرف داروهای مخدر برای مدت طولانی می تواند منجر به یبوست شود. برای پیشگیری از این امر، پزشک توصیه خواهد کرد داروهای ضد یبوست مصرف کنید، آب و مایعات به میزان فراوان بنوشید و میزان فیبر را در برنامه غذایی تان افزایش دهید. دستورالعمل های پزشک تان را به دقت دنبال کنید، زیرا یبوست مداوم می تواند منجر به بروز مشکلات جدی تری شود.
این دارو ممکن است سبب آسیب پوست یا بافت محل تزریق شود. چنانچه متوجه هرگونه نشانه ای در محل تزریق تان شدید، پزشک را مطلع سازید. این نشانه ها شامل فشرده یا برجسته شدن پوست، تغییر رنگ پوست به سبز/آبی تا سیاه، درد، قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست می باشد.
این دارو بر تاثیر الکل و داروهای افسردگی CNS می افزاید. برخی از داروهای افسرگی CNS، آنتی هیستامین یا داروهای آلرژی و سرماخوردگی، آرام بخش ها، قرص های خواب، سایر داروهای مسکن یا مخدر، داروهای تشنج و باربیتورات ها، شل کننده های عضلات، و داروهای بیهوشی هستند. درصورت مصرف هریک از داروهای نامبرده، پزشک را پیش از مصرف این دارو مطلع سازید.
این دارو ممکن است منجربه بروز گیجی، تشنج، سرگیجه، خواب آلودگی یا مشکلاتی در کنترل حرکات شود. حین مصرف این دارو از انجام اموری چون رانندگی، استفاده از ماشین آلات و موارد خطرناک بپرهیزید.
این دارو ممکن است سبب بروز واکنش های آلرژیک جدی مانند آنافیلاکسی گردد. آنافیلاکسی مشکلی بسیار جدی و خطرناک است و نیازمند مراقبت های پزشکی است. در صورت مشاهده بثورات جلدی، خارش، کهیر، گرفتگی صدا، مشکلات تنفسی، مشکل در بلع، تورم دست و پا، صورت، دهان یا گلو حین مصرف این دارو با پزشک تماس بگیرید.
چنانچه باید این دارو را به طور منظم برای چندین هفته یا بیشتر مصرف کنید، بدون اطلاع پزشک و به طور ناگهانی مصرف آن را قطع نکنید. پزشک میزان مصرف را به تدریج کاهش داده و به طور کامل قطع خواهد کرد. این روش از وخیم شدن وضعیت تان پیشگیری کرده و احتمال بروز علائمی چون درد شکم یا معده، اضطراب، تب، حالت تهوع، آبریزش بینی، تعریق، لرزش و مشکلات خواب را کاهش می دهد.
از مصرف همزمان این دارو با داروهای دیگر (داروهای بدون نسخه، داروهای تجویز شده، داروهای گیاهی، مکمل ها یا ویتامین ها) بپرهیزید، مگر اینکه قبلا در این مورد با پزشک مشورت شده باشد.
 

عوارض جانبی

علیرغم تاثیرات مورد نظر که یک دارو بهمراه دارد، امکان بروز برخی عوارض جانبی ناخواسته نیز وجود دارد. بروز هریک از عوارض زیر نیازمند مراقبتهای پزشکی و مراجعه به پزشک میباشد.
در صورت بروز هریک از این موارد سریعا با پزشک تماس حاصل نمایید:

موارد نادر
-    مدفوع سیاه
-    تاول زدن، پوست انداهتن یا شل شدن پوست
-    لرز
-    سرفه
-    اسهال
-    ضربان قلب یا پالس سریع، تپنده و نامنظم
-    تب
-    خارش
-    درد مفاصل یا عضلات
-    ادرار سخت و دردناک
-    قرمزی یا تحریک چشم
-    ضایعات پوستی قرمز، اغلب با یک مرکز بنفش
-    لرزش دست و پا
-    تنگی نفس
-    گلودرد
-    زخم یا لکه های سفید روی لب یا داخل دهان
-    تورم یا پف صورت
-    تورم غدد
-    خونریزی یا کبودی غیرمعمول
-    خستگی یا ضعف غیر معمول

بروز ناشناخته
-    تاول، تحریک، خارش یا قرمزی پوست
-    تغییر رنگ پوست به آبی یا سبز
-    آبی و کبود شدن لب ها و پوست
-    سوزن سوزن شدن، سوزش، گزش، خارش و بیحسی
-    سردی پوست
-    گیجی
-    ترک خوردگی، خشکی یا پوسته پوسته شدن
-    کاهش دفعات ادرار
-    کاهش حجم ادرار
-    افسردگی
-    تنفس سخت و مشکل
-    مشکل دفع ادرار
-    سرگیجه
-    غش
-    ضربان قلب سریع یا آهسته
-    پالس سریع یا ضعیف
-    برافروختگی پوست
-    سخت و ضمخت شدن پوست
-    سردرد
-    افزایش تعریق
-    تنفس نامنظم، سریع، آهسته یا کم عمق
-    سبکی سر
-    عصبی بودن
-    درد، قرمزی، یا سستی پوست در محل تزریق
-    تپش گوش
-    تنفس سریع
-    برآمدگی های کوچک زیر پوست محل تزریق
-    تعریق
-    تورم پا یا دست
-    تنفس بسیار آهسته
-    افزایش وزن
-    خس خس

برخی عوارض جانبی نیاز به مراقبت های پزشکی خاصی ندارند و ممکن است در طول مدت درمان از بین بروند. همچنین پزشک مربوطه نیز میتواند با معرفی راه هایی به پیشگیری یا کاهش این عوارض کمک کند. در صورتیکه هریک از عوارض زیر در شما ادامه داشت، با پزشک خود مشورت نمایید:

موارد بیشتر شایع
-    احساس غیر معمول سلامت بودن
-    حالت تهوع
-    استفراغ

موارد نادر
-    تغییر طعم دهان
-    سردرگمی در خصوص هویت، مکان و زمان
-    تنگ یا گشاد شدن مردمک چشم
-    دوبینی
-    دیدن و شنیدن یا حس کردن چیزهایی که وجود خارجی ندارند
-    بیخوابی
-    درد معده
-    مشکل خواب
-    ناتوانی در به خواب رفتن به دلیل حرکات کنترل نشده چشم

بروز ناشناخته
-    وزوز کردن یا زنگ زدن گوش یا شنیدن صداهای غیر قابل توضیح
-    سختی در حرکات روده
-    مشکل در تمرکز چشم
-    دیدن خواب های بد
-    خواب آلودگی
-    خشکی دهان
-    هیجان
-    از دست دادن شنوایی
-    تحریک پذیری
-    شل شدن
-    بیخوابی
-    مشکل خواب
-    ضعف

در برخي بيماران امكان بروز عوارض ديگر نيز وجود دارد كه در اينجا ليست نشده است. در آنصورت به پزشك مراجعه كنيد.


 

تداخلات دارویی

تداخلات شدید با سایر داروها

ALPRAZOLAM

اگرچه بی شک هیچ دارویی نباید همزمان مصرف شود، اما در برخی موارد با وجود رخ دادن تداخل دارویی، ممکن است نیاز به مصرف همزمان دو داروی مختلف باشد. در چنین مواردی ممکن است پزشک مربوطه مقدار مصرف دارو را تغییر دهد و یا داروی دیگری تجویز کند. بنابراین در صورت مصرف داروی دیگر آنرا با پزشک خود مطرح سازید. تداخلات دارویی زیر بر اساس اهمیت بالقوه شان انتخاب شده و لزوما همه گیر نمیباشند.
مصرف این دارو با داروهای نامبرده زیر به هیچ وجه پیشنهاد نمیگردد اما در برخی موارد ضروریست. چنانچه هردو دارو با یکدیگر تجویز شده اند، ممکن است پزشک درمان با این دارو را ادامه ندهد و یا داروهای مصرفی دیگر را تغییر دهد.
•    Acepromazine
•    Alfentanil
•    Almotriptan
•    Alphaprodine
•    Alprazolam
•    Amisulpride
•    Amitriptyline
•    Amobarbital
•    Anileridine
•    Aripiprazole
•    Asenapine
•    Baclofen
•    Benperidol
•    Bromazepam
•    Bromopride
•    Buprenorphine
•    Buspirone
•    Butabarbital
•    Butorphanol
•    Carbinoxamine
•    Cariprazine
•    Carisoprodol
•    Carphenazine
•    Chloral Hydrate
•    Chlordiazepoxide
•    Chlorpromazine
•    Chlorzoxazone
•    Clobazam
•    Clonazepam
•    Clorazepate
•    Clozapine
•    Codeine
•    Cyclobenzaprine
•    Dantrolene
•    Desvenlafaxine
•    Dexmedetomidine
•    Diacetylmorphine
•    Diazepam
•    Dichloralphenazone
•    Difenoxin
•    Dihydrocodeine
•    Diphenhydramine
•    Diphenoxylate
•    Dolasetron
•    Donepezil
•    Doxylamine
•    Droperidol
•    Enflurane
•    Estazolam
•    Eszopiclone
•    Ethchlorvynol
•    Ethopropazine
•    Ethylmorphine
•    Fentanyl
•    Flibanserin
•    Flunitrazepam
•    Fluoxetine
•    Fluphenazine
•    Flurazepam
•    Fluspirilene
•    Fospropofol
•    Granisetron
•    Halazepam
•    Haloperidol
•    Halothane
•    Hexobarbital
•    Hydrocodone
•    Hydromorphone
•    Hydroxytryptophan
•    Hydroxyzine
•    Iloperidone
•    Isoflurane
•    Ketamine
•    Ketazolam
•    Ketobemidone
•    Levomilnacipran
•    Levorphanol
•    Lorazepam
•    Lorcaserin
•    Lormetazepam
•    Loxapine
•    Lurasidone
•    Meclizine
•    Medazepam
•    Melperone
•    Meperidine
•    Mephobarbital
•    Meprobamate
•    Meptazinol
•    Mesoridazine
•    Metaxalone
•    Methadone
•    Methdilazine
•    Methocarbamol
•    Methotrimeprazine
•    Methylene Blue
•    Midazolam
•    Mirtazapine
•    Molindone
•    Moricizine
•    Morphine
•    Morphine Sulfate Liposome
•    Nalbuphine
•    Nicomorphine
•    Nitrazepam
•    Nitrous Oxide
•    Olanzapine
•    Opium
•    Opium Alkaloids
•    Orphenadrine
•    Oxazepam
•    Oxycodone
•    Oxymorphone
•    Paliperidone
•    Palonosetron
•    Papaveretum
•    Paregoric
•    Pentobarbital
•    Perampanel
•    Perazine
•    Periciazine
•    Perphenazine
•    Phenobarbital
•    Pimavanserin
•    Pimozide
•    Piperacetazine
•    Pipotiazine
•    Piritramide
•    Prazepam
•    Primidone
•    Prochlorperazine
•    Promazine
•    Promethazine
•    Propofol
•    Propoxyphene
•    Quazepam
•    Quetiapine
•    Ramelteon
•    Remifentanil
•    Remoxipride
•    Risperidone
•    Safinamide
•    Secobarbital
•    Selegiline
•    Sertindole
•    Sibutramine
•    Sodium Oxybate
•    Sufentanil
•    Sulpiride
•    Suvorexant
•    Tapentadol
•    Temazepam
•    Thiethylperazine
•    Thiopropazate
•    Thioridazine
•    Thiothixene
•    Tilidine
•    Tizanidine
•    Tolonium Chloride
•    Topiramate
•    Tramadol
•    Trazodone
•    Triazolam
•    Trifluoperazine
•    Trifluperidol
•    Triflupromazine
•    Trimeprazine
•    Vilazodone
•    Vortioxetine
•    Zaleplon
•    Ziprasidone
•    Zolpidem
•    Zopiclone
•    Zotepine


تداخلات دارویی دیگر
بی شک هیچ دارویی را نباید در زمان غذا خوردن یا حوالی آن مصرف نمود چراکه امکان وقوع تداخل وجود دارد. مصرف الکل و تنباکو نیز ایجاد برخی تداخلات میکند. در صورت بروز مشکل یا مصرف مواد غذایی خاص مانند الکل یا تنباکو، مراتب را به پزشک اطلاع دهید.
•    Ethanol

سایر مشکلات پزشکی
وجود مشکلات پزشکی دیگر ممکن است بر مصرف این دارو تاثیرگذار باشد. در صورتیکه مشکل پزشکی دیگری دارید، حتما آنرا با پزشک خود مطرح سازید، بویژه موارد زیر:
•    سوء مصرف الکل یا سابقه آن
•    آسم شدید 
•    مشکلات تنفسی شدید (به عنوان مثال، هیپوکسی) 
•    بیماری مزمن ریوی (COPD) 
•    وابستگی به دارو، به ویژه با داروهای مخدر یا سابقه آن
•    آسیب های سر یا سابقه آن. ممکن است خطر عوارض جانبی جدی تری را افزایش دهد.
•    حمله قلبی، به تازگی
•    نارسایی قلب 
•    هایپرتنشن (فشار خون بالا) 
•    دپرشن تنفسی (تنفس بسیار آهسته) 
•    تشنج، یا سابقه آن. ممکن است این شرایط بدتر شود
•    بیماری کلیوی 
•    بیماری کبد - با احتیاط استفاده کنید. 

درمان بی خوابی بدون دارو
روی عکس زیر کلیک کنید:

تسکین درددرد متوسطدرد شدیددرد متوسط تا شدیدمسکنپنتازوسینتالوین
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه