منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

رادیوپی (عاملهای رادیواپک موضعی )

radiop

دارو شناسی

از این دارو به منظور تشخیص انواع ویژه ای بیماری ها استفاده میشود .انها حاوی ید  هستند که میتواند اشعه ایکس را جذب کند .این مواد با توجه به نوع مصرفی انها ،در بخشی از بدن انباشته میشوند و یا جمع میشود  .سطح بالای ید در بدن هم باعث میشود تا اشعه ایکس بتواند تصویری از ان ناحیه را تهیه کند .
محلی که عامل رادیواپک انباشته میشود ،در  فیلم های اشعه ایکس با رنگ سفید مشخص میشود و همین رنگ تمایز مورد نیاز بین یک ارگان با دیگری را  بوجود می اورد . این کنتراست به پزشک کمک میکند تا  تمام بیماری های موجود در یک ارگان و یا بخشی از بدن را مشاهده نماید .
 از عامل های رادیواپک موضعی به منظور تشخیص موارد ذیل استفاده میشود :
•    مشکلات مجاری ادراری - دیاتری زوات ،ایوهگزول ،یوتالامات
•    بیماری های لوله فالوپیان و رحم- دیاتری زوات  ویودیپامید ،دیاتری زوات ،ایوهگزول و یوکساگلات
این دارو توسط یک کاتتر و یا سرنگ در  مثانه و یا حالب تزریق میشود و سپس بیماری های  کلیوی و یا مجاری ادراری تشخیص داده میشود . همچنین ممکن است این دارو در حالب و یا لوله های فالوپ تزریق شود تا  بیماری های این ارگان ها تشخیص داده شود . پس از اتمام ازمایش ،بیشتر میزان این دارو توسط ادرار  (پس از ازمایش مثانه و یا حالب ) و یا توسط واژن (پس از ازمایش  لوله های فالوپ یا رحمی ) دفع میشود .
عوامل رادیواپک توسط اسمولاریته خود ارزیابی میشوند (  میزان تجمع ) .اسمولاریته ی  این عامل های کنتراستی میتواند از پایین تا بالا متفاوت باشد .انواع موجود با اسمولاریته ی پایین گران تر و جدیدتر از از نوع دیگر میباشند ولی برای بیشتر بیماران نوع موجود با اسمولاریته ی بالا  گزینه ای خوب و ایمن میباشد .تعدادی از بیماران به  عوامل رادیواپک حساسیت شدید نشان میدهند و کسانی در خطر این واکنش ها میباشند که در گذشته  واکنش  شدیدی به این ماده داشته اند .همچنین افراد مبتلا به اسم و یا سابقه الرژی هم در خطر این واکنش ها ی شدید قرار دارند . معمولا برای این بیماران عامل کنتراستی با اسمولاریته ی پایین انتخاب میشود . در صورت ابهام میتوانید با یک رادیولوژیست مشورت نمایید .
دوز مصرفی این دارو با توجه به نوع ازمایش برای هر فردی متفاوت است و میزان قوت محلول هم  توسط  مقدار ید داخل ان مشخص میشود .در هر ازمایشی با توجه به  سن بیماری ،میزان کنتراست مورد نیاز و تجهیزات کاربردی اشعه ایکس ،قوت و میزان این محلول متفاوت خواهد بود .همچنین به منظور انجام ازمایشات کلیوی و مجاری ادراری ، اندازه ی محلول را با توجه به  اندازه ی مثانه انتخاب میکنند .
این دارو فقط باید با کنترل  پزشک رادیولوژی و یا رادیولوژیست  مصرف گردد

پیش از مصرف

پیش از انجام ازمایشات تشخیصی  باید   نکات مثبت و منفی ان ارزیابی شوند و خود و پزشکتان میتوانید در این خصوص تصمیم بگیرید  .به هنگام انجام این ازمایشات ، به موارد زیر توجه کنید :
آلرژی  و حساسیت
.در صورتی که قبلا به دارویی الرژی داشتیه اید ،حتما به پزشکتان اطلاع دهید .اگر  به هر ماده غذایی و یا نگه دارنده و یا حیوانات  حساسیت دارید حتما پیش از مصرف دارو با پزشک خود مشورت نمایید  .برای دارو هایی که با تجویز پزشک مصرف نمیشوند ,حتما برچسب دارو را مطالعه نمایید .
اطفال
اطلاعات زیادی در خصوص نحوه ی تاثیر این ماده در بزرگسالان و اطفال وجود ندارد و به نظر نمیرسد که این دارو عوارض جانبی  متفاوتی  را  در درمان مثانه و رحم  در کودکان به نسبت بزرگسالان داشته باشد .مطالعات زیادی در خصوص نحوه ی تاثیر این دارو برای درمان  لوله های فالوپیان و رحم در کودکان وجود ندارد .
سالمندان
عوارض جانبی ناشی از مصرف این دارو برای سالمندان  با بزرگسالان مقایسه نشده است و به نظر میرسد که تزریق این مواد در حالب و یا مثانه ی سالمندان عوارض جانبی متفاوتی را به نسبت جوانان نداشته باشد .
دوران بارداری
مطالعاتی در خصوص تاثیر تزریق عامل رادیواپک  در  مثانه  و یا حالب خانمها وجود ندارد ئلی مطالعات انجام شده بروی حیوانات نشان میدهند که  تزریق یوتالامات باعث بروز نقض های مادرزادی و یا سایر مشکلات نمیشود
بهتر است که مادر د رطی بارداری  و یا حداقل 6 ماه پس از ان ،از تزریق این دارو در لوله ی فالوپیان و رحم بپرهیزد .
 . تعدادی از عامل های رادیواپک حاوی ید   در مواردی خاص و در حالتی که مادر در اواخر بارداری و از انها برای تزریق در کیسه ی امنیوتیک استفاده نماید ،میتوانند موجب   کم کاری تیروئید کودک شوند . همچنین بهتر است عکس برداری با اشعه ایکس در طی  دوران بارداری از شکم انجام نگیرد  زیرا میتواند به جنین اسیب رساند.در صورتی که فکر میکنید باردار هستید و یا باردار میباشید ،حتما پیش از تزریق این دارو به پزشکتان اطلاع دهید .
دوران شیردهی و مادران شیرده
میزان کمی از این دارو وارد شیر مادر میشود ولی مطالعات انجام شده مشکلات ویژه ای  را نشان نمی دهند .ولی بهتر است به  صورت موقت و پس از مصرف این دارو ،از شیر دادن به کودکتان خودداری نمایید . در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید .

تداخلات دارویی
مصرف همزمان  چند دارو با هم توصیه نمیشود و این در حالی است که گاهی اوقات چند دارو با هم مصرف میگردند .در چنین مواردی احتمالا پزشک دوز مصرفی دارو را تغییر میدهد و یا از روش های دیگر استفاده میکند .قبل از مصرف این دارو حتما به پزشک خود در خصوص دارو های مصرفی اطلاع دهید .
تداخلات دارویی دیگر
مصرف همزمان دخانیات و الکل  و تعدادی از مواد غذایی به همراه تعدادی از دارو ها باعث بروز عوارض جانبی میشود و بهتر است در این خصوص با پزشک خود مشورت نمایید .در خصوص مصرف همزمان این دارو با دخانیات ،الکل و تعدادی از غذاها با پزشکتان مشورت نمایید

سایر مشکلات پزشکی
ابتلا به  بیماری های دیگر تاثیر این دارو را کاهش میدهد .در صورتی که به هر یک از این بیماری ها مبتلا میباشید ,حتما پیش از مصرف دارو به پزشک خود اطلاع دهید :
•    بیماری کلیوی حاد  که به دلیل اختلالات  شدید کبدی بوجود امده اند – سندروم هپاتورنال
•    مشکلات حاد کلیوی قبل یا بعد و یا در طی پیوند کبد
•     بیماری های شدید کلیوی  به صورت حاد و یا مزمن – بیماران مبتلا به انی بیماری نباید از کنتراست های  مبتنی بر  گادولینیوم  (GBCA ( مصرف نمایند .خطر ابتلا به فیبروز  سیستمی نفروژنیک بالاست .(نوعی اختلال  جدی که  بر پوست ،عضلات  و اعضای  داخلی  اثر میگذارد )
•    اسم ،تب یونجه  و یاسایر الر ژی ها  و یا سابقه ابتلا به انها فشار خون بالای شدید
•     واکنش به تست پوستی  برای الرژی و یا نسبت به پنی سیلین –در صورتی که قبلا به این حالت دچار شده اید به احتمال  بیشتری در اینده  به واکنش های الرژیک  به عوامل رادیواپک دچار خواهید شد .
•    بزرگی پروستات – انسداد هایی میتوانند  تزریق محلول را در مثانه  و یا حال دشواذ یا غیر ممکن سازند
•     عفونت مجرای ادراری –احتمال بروز پیامدها در بیمارانی مبتلا به این حالت بیشتر است
•     بیماری های التهابی لگنی  از نوع شدید – ممکن است وضیعت بیمار با این تست وخیم تر شود .
•    

نحوه مصرف

پزشکتان دستوراتی در خصوص نحوه ی امادگی برای این تست میدهد .ممکن است پزشکتان  تغذیه ویژه ای را توصیه نماید و یا با توجه به  نوع ازمایش  از یک ملین  یا داروی تنقیه ای یا دوش واژنی استفاده نماید . در صورتی که  به شما دستوراتی در این خصوص داده نشده و یا انها را متوجه نمیشوید ،حتما از قبل با پزشکتان مشورت نمایید .
به منظور کسب بهترین نتایج  و راحتی بیمار از وی خواسته میشود تا کمی پیش از پروسیجر ادرار را تخلیه کند .
در صورتی که شما همودیالیز میشوید   و یا   از (GBCA (  مصرف میکنید ، پزشکتان همودیالیز را بلافاصله پس از دریافت عامل کنتراست انجام خواهد داد .

در هنگام استفاده از  دارو چه موارد تغذیه ای را باید در نظر گرفت؟
در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید .
در صورت استفاده بیش از حد و موارد اورژانسی چه کنیم ؟
در صورتی که فرد میزان زیادی از دارو مصرف کرده باشد باید با مرکز عمومی کنترل سموم تماس بگیرید و اگر فرد نفس نمیکشد با اورژانس تماس بگیرید .

اقدامات احتیاطی

در صورتی که میخواهید در اینده ای نزدیک ازمایش تیروئید بدهید ،حتما به پزشکتان اطلاع دهید . نتایج ازمایشات تیروئید ممکن است چند هفته تا چندین ماه پس از این ازمایش توسط  ید داخل عامل رادیواپک تغییر نماید .
 در صورتی که علائمی همانند سوزش ،خارش  پوست ،قرمزی و تیرگی بخش هایی بروی پوست ،بروز نواحی زردرنگ و متورم بروی بخش سفید چشم ، گرفتگی مفاصل ، کاهش محدوده حرکتی  بازو و پاها ، درد عمیقی در استخوان لگن و یا دنده ها ،ضعف عضلانی  دارید حتما به پزشکتان مراجعه نمایید .این موارد  میتوانند نشان دهنده ی نوعی بیماری جدی به نام فیبروز سیستمی نفروژنیک باشند .(NSF)

عوارض جانبی

این دارو علاوه بر تاثیرات مثبت ,ممکن است تعدادی عوارض هم بر جای گذارد  مانند واکنش های الرژیک این احتمال وجود دارد که عوارض بلافاصله و یا کمی پس از مصرف این دارو بروز کنند .احتمال بروز این عوارض حیلی کم است ولی پزشکتان امادگی لازم برای مراقبت های اورژانسی را خواهد داشت . در صورت هرگونه ابهام با پزشکتان مشورت نمایید .
در صورت بروز این موارد به پزشکتان اطلاع دهید :
موارد  غیر معمول
•    درد شکمی و یا معده و ناراحتی های شدید معده
•     کمردرد
برای بیمارانی که  از  GBCA  مصرف میکنند
موارد ناشناخته
•    سوزش و یا خارش پوست
•    گرفتگی مفاصل
•    کاهش محدوده ی حرکتی بازو و دست  و پاها
•    ضعف عضلانی
•    درد عمیقی در ناحیه ی استخوان باسن و یا دنده ها
•    بروز تکه های قرمز و تیره بروی پوست
•    تورم و سختی و فشردگی پوست
•    بروز نواحی زردرنگ و متورم بروی بخش سفید چشم
تعدادی از علائم به مرور زمان و یا تطبیق بدن با انها از بین میروند و حتی میتوانید با پزشک خود در خصوص نحوه کاهش این عوارض مشورت نمایید .در صورتی که هر یک از علائم زیر از بین نرفتند و پایدار بودند حتما به پزشک خود مراجعه نمایید :
موارد  معمول
•    لرز
•    تهوع و استفراغ
•    درد و ناراحتی خفیف معده و شکمی
•     تب
  ممکن است تعدادی از بیماران علائم دیگر داشته باشند که در این صورت حتما باید به پزشک مراجعه نمایند .
 

درمان بی خوابی بدون دارو
روی عکس زیر کلیک کنید:

عاملهای ریادیواپکتشخیص بیماری هاتشخیص مشکلات مجرای ادراریتشخیص مشکلات رحمیتشخیص بیماری های لوله فالوپیانلوله فالوپیانرحممجرای ادرارییوتالاماتعوارض جانبی عامل رادیواپکدیاتری زوات
مقالات مرتبط

ویدئو های سبز و سالم

درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه