منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

لکه های پیری (لکه های کبدی)

age spots (liver spots

لکه های پیری اغلب در افراد سالمند و یا بالاتر از 50 سال دیده می شود . اما افراد جوان نیز ممکن است دچار این عارضه شوند ، به خصوص اگر آنها زمان زیادی را در زیر نور خورشید سپری کنند.

شرح بیماری

از نظر پزشکی به این بیماری  "LENTIGO" یا لکه های پیری (لکه های کبدی) می گویند این لکه ها معمولا تخت و به رنگ قهوهای مایل به زرد، قهوه ای یا سیاه  می باشد. اندازه این لکه ها متفاوت بوده و معمولا بر روی صورت، دست ها، شانه ها و بازوها و نواحی که بیشتر در معرض نور خورشید قرار گرفته باشد ، ظاهر می شود.

لکه های پیری اغلب در افراد سالمند و یا بالاتر از 50 سال دیده می شود . اما افراد جوان نیز ممکن است دچار این عارضه شوند ، به خصوص اگر آنها زمان زیادی را در زیر نور خورشید سپری کنند.

اگر چه لکه های کبدی ممکن است شبیه تومور سرطانی به نظر برسد، اما در واقع این لکه ها بی ضرر هستند و نیازی به درمان هم ندارند. 
جلوگیری از برخورد اشعه خورشید با پوست ساده ترین راه جلوگیری از بروز این بیماری است. پوشاندن پوست یا استفاده از یک کرم ضد آفتاب قوی حداقل با (SPF 15) راه مناسبی است.
 

نشانه ها

لکه های کبدی معمولا در افراد با رنگ پوست روشن بروز می کند ، اما ممکن است در افراد با پوست تیره ترنیز دیده شود. لکه های پیری :

مسطح، بیضی شکل و در برخی مناطق رنگدانه ها بیشتر است .
معمولا قهوهای مایل به زرد، قهوه ای یا سیاه و سفید هستند.
این لکه ها بر روی نواحی از پوست هایی که طی سالیان دراز بیشتر در معرض آفتاب قرار گرفته باشند ، مانند پشت دست، روی پا، صورت، شانه و قسمت فوقانی پشت دیده می شود.
لکه های پیری در اندازه خال و یا بیش از 1/2 اینچ (13 میلی متر) است 

زمان مناسب مراجعه به پزشک

لکه های پیری معمولا بدون خطر بوده  وبه  مراقبت های پزشکی نیاز ندارد. گرچه ، دکتر باید نقاطی  که تیره تر هستند یا  تغییری در ظاهرشان بوجود می آید مورد ارزیابی قرار دهد ،زیرا این تغییرات می تواند علائم  ملانوم، نوعی سرطان پوست باشد.

بهتر است برای هر تغییر جدیدی بر روی پوست به دکتر مراجعه کنید ، به خصوص اگر لکه ها و یا ضایعات:

رنگدانه ها بسیار تیره باشند 
اندازه ضایعات به سرعت در حال افزایش باشد
دارای یک مرز نامنظم باشد
دارای ترکیبی از رنگ های غیر معمول باشد
همراه با خارش ، قرمزی، حساسیت  یا خونریزی باشد
 

علل

لکه های کبدی در درجه اول توسط  قرار گرفتن در معرض نور ماوراء بنفش (UV)  خورشید ایجاد می شود. استفاده از اشعه ها برای برنزه شدن نیز می تواند باعث توسعه لکه های کبدی شود.

رنگدانه موجود در لایه های بالایی پوست (اپیدرم) به پوست رنگ طبیعی می دهد که ملانین نامیده می شود . این لکه ها در اثر برخورد نور خورشید با پوست و تغییر رنگ سلول های اپیدرمی پوست به وجود می آیند. رادیکال های آزاد سلول اولیه اپیدرم را تخریب کرده و تخریب DNA  پشت سرهم ادامه می یابد.
 

عوامل تشدید

اگر چه هر کسی می تواند دچار لکه های پیری شود ، اما این عارضه بیشتر در افرادی که رنگ پوست روشن و یا معمولی و یا کسانیکه دائما در معرض نور خورشید و یا  آفتاب سوختگی قرار دارند ، بروز می کند. 
 

آمادگی برای ملاقات پزشک

با بروز این لکه ها ابتدا به دکتر خانوادگی  و یا دکتر عمومی مراجعه نمایید .در صورت عدم تشخیص ممکن است  به یک متخصص در بیماری های پوستی (متخصص پوست) ارجاع داده شوید .

سئوالات شما از پزشک

به چه تغییراتی در پوست باید شک کرد ؟
اگر لکه های پیری برروی پوست ظاهر شد ، چه اقداماتی می توان انجام داد؟
آیا درمان به طور کامل این لکه ها را ازبین می برد؟
آیا این ضایعات  منجر به سرطان پوست میشود؟

سئوالات پزشک از شما

اولین باری که متوجه این لکه ها بروی پوست خود شدید ، چه زمانی بود؟
آیا این ضایعات به تدریج یا به سرعت ظاهر شدند؟
آیا متوجه هر گونه تغییر دیگری در پوست خود شدید؟
آیا این لکه ها خارش، درد و یا سوزش دارند ؟
آیا در معرض آفتاب شدید بوده اید ؟
هر چند وقت یکبار در معرض نور خورشید و یا  تابش UV قرار می گیرید؟
آیا به طور منظم پوست خود را در برابر اشعه UV محافظت می کنید؟
از چه نوع محافظی در برابر نور خورشید استفاده می کنید؟
 

آزمایشات و تشخیص بیماری

تشخیص لکه های کبدی ممکن است شامل:

معایه بالینی :دکتر معمولا می تواند با معاینه لکه های کبدی را  تشخیص دهد.

بیوپسی پوست :  اگر هر گونه شکی در مورد تشخیص این ضایعات  بوجود آید ، دکتر ممکن است آزمایش های دیگر، مانند بیوپسی پوست را انجام دهد. در نمونه برداری پوست، دکتر یک نمونه کوچک از پوست را (بیوپسی) برای آنالیز میکروسکوپی بر می دارد . نمونه برداری پوست معمولا در مطب دکتر و با استفاده از یک بی حسی موضعی انجام می شود
 

درمان و دارو

اگر ظاهر لکه های پیری موجب ناراحتی شما شده است ، برای برطرف نمودن این لکه می توان از درمانهای زیر استفاده نمود

درمان لکه های پیری عبارتند از:

دارو : استفاده از کرم های سفید کننده  (هیدروکینون) به تنهایی یا با رتینوئیدها (ترتینوئین) و استروئید خفیف  ممکن است به تدریج این لکه را محو کند. استفاده از کرم های ضد آفتاب با فاکتور محافظت در برابر نور خورشید (SPF) می تواند موثر واقع شود . درمان ممکن است به طور موقت باعث خارش ، قرمزی، سوزش یا خشکی پوست شود.

لیزردرمانی : می توان با استفاده از لیزرو بدون آسیب رساندن به سطح پوست سلول های ملانین (ملانوسیت) را ازبین برد . به طور معمول لیزردرمانی  نیاز به چند جلسه درمان دارد . پس از درمان، لکه های پیری به تدریج و طی چندین هفته یا چندین ماه محو می شود . لیزر درمانی معمولا عوارض جانبی کمتری نسبت به دیگر درمانها دارد ، اما ممکن است باعث تغییر رنگ جزئی در پوست شود. حفاظت پوست بعد از لیزر درمانی نیز ضروری است.

انجماد (سرما درمانی) :  در این روش از نیتروژن مایع یا انجماد برای از بین بردن لکه های پیری و رنگدانه اضافی استفاده می شود . در ناحیه ای که درمان صورت میگیرد ، پوست روشن تر به نظر می رسد. درمان ممکن است به طور موقت باعث تحریک وزخم دائمی و یا تغییر رنگ پوست شود.

لایه برداری : در این روش سطح پوست برداشته می شود و یک لایه جدید از پوست جایگزین آن می شود . قرمزی موقت و تشکیل زخم می تواند از عوارض این درمان باشد.

لایه برداری شیمیایی : لایه برداری شیمیایی توسط اسیدی، که  لایه بیرونی پوست و لکه های پیری را میسوزاند . بعد از استفاده از این روش درمانی باید پوست را در مقابل نور آفتاب محفاظت کنید . سوزش موقت و به احتمال زیاد، خطرتغییر رنگ پوست  وجود دارد.
 

سبک زندگی و مراقبت در خانه

بسیاری از کرم ها و لوسیون های محو کننده برای برطرف نمودن لکه های کبدی در فروشگاه و داروخانه ها موجود می باشد . این کرم ها ممکن است ظاهر لکه های پیری را بهبود ببخشد ،اما  بستگی به تیرگی این لکه ها دارد . اما ممکن است بیش از چند هفته یا چند ماه نیاز به مصرف این کرم ها و لوسیون ها باشد.

اگر از داروهای بدون نسخه استفاده می کنید ، کرم های محو کننده  شامل هیدروکینون، اسید گلیکولیک یا اسید کوجیک را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که برخی از محصولات حاوی هیدروکینون، ممکن است باعث تحریک پوست شود.
 

پیشگیری

برای کمک به جلوگیری از لکه های کبدی ، از راهنمایی های زیر پیروی نمایید :

خودداری از قرار گرفتن در معرض آفتاب بین ساعت های  10:00-15:00 : از آنجا که اشعه خورشید در طول این ساعات شدید تر است ، سعی کنید برای انجام  فعالیت های روزانه زمان دیگری را مشخص کنید .

استفاده از کرم های ضد آفتاب : 15 تا 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن از منزل، از یک کرم ضد آفتاب استفده نمایید تا پوستتان را در برابر اشعه UVA و UVB محافظت کند . از کرم های ضد آفتاب با درجه  SPF 30 استفاده نمایید .

استفاده از لباسهای محافظ : برای محافظت در برابر آفتاب، از کلاه لبه پهن و لباس های مقاوم استفاده کنید . 
 

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
لکه های پیریلکه های کبدیLENTIGOپوست تیره ترنیزخارش پوست
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه