منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

سرطان سینه

breast cancer

یکی از شایع ترین انواع سرطان در زنان پس از سرطان پوست، سرطان پستان  شناخته شده است.

شرح بیماری

پس از سرطان پوست، سرطان پستان از شایع ترین سرطان در زنان تشخیص داده شده است.سرطان پستان می تواند در هر دو جنس مردان و زنان رخ دهد، اما  در زنان نسبت به مردان شایع تر است.

نشانه ها

علائم و نشانه های سرطان پستان ممکن است شامل:

توده  و یا ضخیم شدن پستان که احساس شود با بافت اطرافش متفاوت باشد
ترشح خونی از نوک پستان
تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر پستان
تغییرات در پوست پستان، مانند فرورفتگی
برگشت نوک پستان به داخل
پوسته پوسته شدن منطقه های رنگی پوست اطراف نوک پستان (آرئول) و یا پوست پستان
قرمزی یا سوراخ سوراخ شدن پوست روی پستان ، مانند پوست پرتقال

زمان مناسب مراجعه به پزشک

اگر متوجه توده یا تغییر در پستان خود شدید( حتی اگر اخیرا ماموگرافی کرده اید) برای ارزیابی سریع یک وقت ملاقات با دکتر خود بگذارید.

علل

هنوز مشخص نیست چه چیزی باعث سرطان پستان میشود.
پزشکان براین باورند، هنگامیکه  سلول های پستان شروع به رشد غیر طبیعی کند ،سرطان پستان رخ می دهد. این سلول ها با سرعت بیشتری نسبت به سلول های سالم تقسیم شده و تشکیل یک توده یا جرم می دهند.این سلولها (متاستاز) توسط پستان به غدد لنفاوی و یا دیگر قسمت های بدن پخش می شوند.
سرطان پستان اغلب در سلول های مجرای تولید کننده شیر (کارسینوم مهاجم داکتال) آغاز می شود. سرطان پستان نیز ممکن است دربافت غده ای به نام لوبول (سرطان لوبولار تهاجمی) و یا در سلول های دیگر و یا در بافت پستان آغاز شود.
محققان دریافته اند که هورمون، شیوه زندگی و عوامل محیطی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. اما مشخص نیست که چرا برخی از افرادی که درمعرض عوامل خطر نیستند  مبتلا به سرطان می شوند، در حالیکه  افراد در معرض عوامل خطرساز هرگز به این عارضه دچار نمی شوند. این احتمال وجود دارد که سرطان پستان  توسط یک تعامل پیچیده از ساختار ژنتیکی  و محیطی  ایجاد شود.
طبق ارزیابی پزشکان  تنها 5 تا 10 درصد از سرطان های سینه به جهش های ژن و از نسلی به نسل دیگر مرتبط است.
تعدادی از ژن های جهش یافته ارثی که می تواند احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد شناسایی شده است. متداول ترین آنها  ژن سرطان  سینه 1 (BRCA1) و ژن سرطان سینه 2 (BRCA2)، که هر دو به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان پستان و تخمدان را افزایش می دهد.
اگر در خانواده تان سرطان پستان و یا سرطان های دیگرشایع است ، دکتر ممکن است آزمایش خون را برای کمک به شناسایی جهش ژنهای خاص BRCA و یا ژن های دیگر که در خانواده ارثی بوده ، تجویز نماید.

عوامل تشدید

عواملی که  خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد ، عبارتند از:

جنسیت: زنان بسیار بیشتر از مردان به سرطان پستان هستند.
افزایش سن: خطر ابتلا به سرطان پستان با افزایش سن، بیشتر می شود.
سابقه شخصی سرطان پستان: اگرقبلا یکی از سینه ایتان دچار سرطان شده است ، شما در معرض خطر افزایش ابتلا به سرطان در پستان دیگرهستید.
سابقه خانوادگی سرطان پستان: اگر مادر، خواهر یا دخترتان مبتلا به سرطان پستان باشند به ویژه در سنین جوانی، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد.گرچه، ممکن اکثر افراد مبتلا به سرطان سینه هیچ سابقه خانوادگی نداشته باشند.
به ارث بردن ژن هایی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد: جهش های ژن های خاص که خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد ،می تواند از والدین به فرزندان منتقل شود. رایج ترین ژن ها BRCA1 و BRCA2  است. این ژنها تا حد زیادی می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان و سرطان های دیگر را افزایش دهد.
قرار گرفتن در معرض تشعشات: اگردر کودکی یا نوجوانی  برای درمان قفسه سینه پرتو درمانی کرده باشید، خطر ابتلا به سرطان پستان افزایش می یابد.
افزایش وزن: چاق بودن خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد.
آغاز دوره جوانی: آغاز دوره  نوجوانی قبل از سن 12 سالگی خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد.
شروع یائسگی در سنین بالا: اگر در سنین بالا یائسه شوید، احتمال ابتلا به سرطان پستان بیشتر می شود.
بچه دار شدن در سنین بالا: زنانی که بعد از 35 سالگی اولین بار بچه دار می شوند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان  در آنها افزایش یابد.
باردار نشدن : زنانی که هرگز باردار نشده اند در معرض خطر بیشتری نسبت به زنان که یک یا چند حاملگی داشته اند، هستند.
هورمون درمانی پس از یائسگی: زنانی که از ترکیب داروهای استروژن و پروژسترون برای درمان علائم و نشانه های یائسگی استفاده میکنند ، خطر افزایش سرطان پستان در آنها بیشتر است. خطر ابتلا به سرطان پستان  بهنگام قطع مصرف این دارو ها کاهش می یابد.
ممصرف الکل: نوشیدن الکل خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد.
 

آمادگی برای ملاقات پزشک

مشاوره با تیم مراقبتی
زنان مبتلا به سرطان پستان باید با پزشکان مراقبت های اولیه و همچنین چندین پزشکان دیگر و سایر متخصصان بهداشت مراجعه نمایند ، از جمله:
متخصصان بهداشت پستان
جراحان پستان
پزشکانی که در تست های تشخیصی متخصص باشند، مانند ماموگرافی (رادیولوژیست)
پزشکانی که در درمان سرطان متخصص باشند (انکولوژیست)
پزشکانی که سرطان را با تابش درمان میکنند (انکولوژیست تشعشع)
مشاوران ژنتیکی
جراحان پلاستیک
چه کاری میتوانید انجام دهید:
تمام علائم بیماریتان را یادداشت کنید،از جمله علائمی که از نظر شما به علت مراجعه شما به پزشک ارتباطی ندارد. 
اطلاعات شخصی مهم خود را یادداشت کنید، از جمله هرگونه استرس یا تغییر عمده که به تازگی در زندگیتان رخ داده است.
فهرستی از داروهایتان تهیه کنید،همچنین ویتامینها یا مکملهایی که مصرف میکنید.
یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان را به همراه خود ببرید.برخی از مواقع درک تمام اطلاعات ارائه شده از طرف پزشک مشکل است. فردی که همراه شماست ممکن است مسئلهای که شما فراموش کردهاید را به خاطر بسپارد.
سوالهایی که میخواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.
هنگام معاینه، وقتتان محدود است، بنابراین تهیه فهرست سوالات مورد نظرتان به شما کمک میکند تا به نحو احسن از وقتتان استفاده کنید. در صورت کمبود وقت، سوالاتتان را به ترتیب اهمیت اولویتبندی کنید.

سئوالات شما از پزشک
سرطان پستان من از چه نوعی است ؟
سرطان من در چه مرحله ای است؟
می توانید گزارش پاتولوژی را برایم توضیح بدهید؟ می توانید یک کپی برای سوابق بیماری ام داشته باشم؟
آیا نیاز به انجام آزمایش های بیشتری است؟
چه گزینه های درمانی برای من وجود دارد؟
عوارض جانبی هر یک از گزینه های درمانی چیست؟
آیا درمان باعث یائسگی می شود؟
چگونه این درمان ، بر زندگی روزانه من تاثیر می گذارد؟ آیا می توانم کارهای روزمره خود را ادامه دهم؟
چه نوع درمانی را برایم توصیه میکنید؟
چه مقدار زمان برای تصمیم گیری در مورد درمان سرطان نیاز است؟
اگر سرطان را درمان نکنیم ، چه اتفاقی می افتد؟
درمان سرطان چه مقدارهزینه خواهد داشت؟
آیا بیمه آزمایشات و درمان پیشنهادی شما را پوشش می دهد؟
سئوالات پزشک از شما
اولین مرتبه ای که متوجه این عارضه شدید ، کی بود؟
شدت علائم به چه میزان است؟
علائم موقتی یا دائمی هستند؟
 چه چیزهایی این علائم را تشدید می کند؟
چه چیزهایی این علائم را بهبود می بخشد؟
 

آزمایشات و تشخیص بیماری

آزمایشات و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان پستان عبارتند از:
معاینه بالینی. دکتر هر دو سینه  و غدد لنفاوی در زیر بغل را برای بررسی وجود توده یا ناهنجاری های دیگر معاینه میکند.
ماموگرافی. ماموگرافی معمولا برای غربالگری سرطان پستان استفاده می شود. اگر  در ماموگرام غربالگری  یک عامل غیرعادی تشخیص داده شود، دکتر ممکن است ماموگرافی تشخیصی را برای بررسی بیشتر ناهنجاری توصیه نماید.
سونوگرافی پستان. از امواج صوتی برای سونوگرافی و تولید تصاویر درون بدن استفاده می شود . سونوگرافی ممکن است به  تمایز بین یک توده جامد و یک کیست پر از مایع  کمک کند. 
نمونه برداری از سلول های پستان برای آزمایش (نمونه برداری).  در این روش یک سوزن کوچک برای برداشتن نمونه ای از بافت  وارد سینه میشود و بافت های برداشته شده برای  تجزیه و تحلیل  به آزمایشگاه ارسال میشود. نمونه بیوپسی نیز برای تعیین نوع  سلول های درگیر در سرطان پستان استفاده می شود.
تصویربرداری پستان رزونانس مغناطیسی (MRI).از آهنربا و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر از داخل پستان  استفاده می شود. قبل از انجام MRI پستان، به شما یک مادة رنگی تزریق می شود.
تعیین مرحله  سرطان پستان
تعیین درجه سرطان به پزشک کمک خواهد کرد تا گزینه درمانی مناسب را انتخاب نماید .اطلاعات کامل در مورد مرحله سرطان  ممکن است تا بعد از عمل جراحی سرطان پستان مشخص نشود.
آزمایش و روش های مورد استفاده  در تعیین مرحله سرطان پستان ممکن است شامل:
آزمایش خون، از جمله شمارش کامل سلولهای خون
ماموگرافی پستان دیگر 
MRI پستان
اسکن استخوان
توموگرافی کامپیوتری  سی تی اسکن
توموگرافی تابش پوزیترون (PET) اسکن
همه زنان به این آزمایشات برای تشخیص مرحله بیماری نیازمندند . دکتر آزمایش مناسب را انتخاب و بر اساس شرایط خاص شما و با در نظر گرفتن علائم جدید آنرا تجویز مینماید .

درمان و دارو

به منظور تعیین گزینه درمانی مناسب برای سرطان سینه ، پزشک مواردی مانند سطح سرطان، سلامت جسمی فرد وی را بررسی می کند. درمان سرطان سینه اغلب شامل جراحی و دیگر روش های درمانی می شود. بسیاری از زنان  قبل و یا بعد از عمل جراحی تحت درمانهایی، مانند شیمی درمانی، هورمون درمانی یا اشعه قرار می گیرند. گزینه های بسیاری برای درمان سرطان سینه وجود دارد از جمله:

جراحی

هدف از جراحی برداشتن تومور و بافت های اطراف آن می باشد. فرایند جراحی شامل موارد زیر می شود:
•    برداشتن بافت سینه و غدد لنفاوی اطراف آن (ماستکتومی رادیکال اصلاح شده) :جراح تمام بافت پستان، از جمله نوک پستان و اطراف آن و برخی غدد لنفاوی زیر بغل را بر می دارد. 
•    برداشتن یک غده لنفاوی برای آزمایش (بیوپسی غده لنفاوی نگهبان(  :پزشک غده ای را که به احتمال زیاد اولین مکان برای رشد سلول های سرطانی بوده اند را شناسایی می کند. این غده لنفاوی برداشته شده و مورد بررسی قرار می گیرد. اگر هیچ سلول سرطانی پیدا نشود، به این معناست که سرطان سینه بیشتر از بافت های سینه به جای دیگری سرایت نکرده است.
از بین بردن غدد لنفاوی (غدد لنفاوی زیر بغل). اگر سرطان در غده لنفاوی نگهبان در زیر بغل پیدا شود ، جراح با شما در مورد نقش از بین بردن غدد لنفاوی دیگری در زیر بغل صحبت خواهد کرد.
از بین بردن هر دو سینه. در برخی از زنان مبتلا به سرطان در یک پستان ممکن است یکی را برداشته و دیگری باقی بماند، اما در صورتی که خطر رشد سرطان در پستان دیگر به دلیل استعداد ژنتیکی و یا سابقه خانوادگی دیده شود، دیگری هم براشته می شود .بسیاری از زنان مبتلا به سرطان پستان در یک پستان هرگز به سرطان در پستان دیگر مبتلا نخواهد شد . در مورد خطر سرطان پستان ، همراه با مزایا و خطرات این روش با دکتر خود صحبت نمایید.

پرتودرمانی 

در پرتودرمانی از اشعه های دارای انرژی بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. در سرطان سینه ، پرتو درمانی پس از جراحی و برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده در سینه، عضلات و یا زیر بغل استفاده می شود. 
در زمان انجام پرتو درمانی، پرتو از یک دستگاه بزرگ که در اطراف بدن حرکت می کند، خارج می شود و انرژی متمرکز را به نقاط خاصی از سینه هدایت می کند. 
پزشکان نیز ممکن است پرتودرمانی به دیواره قفسه سینه را پس از ماستکتومی برای سرطان پستان بزرگتر و یا سرطانی که به غدد لنفاوی گسترش یافته توصیه کنند.
عوارض جانبی پرتودرمانی شامل خستگی و دانه هایی به رنگ قرمز که در آن پرتو تابیده شده است. بافت پستان نیز ممکن است به شکل متورم ظاهر شود. به ندرت، مشکلات بیشتری ، از جمله آسیب به قلب و ریه ها و یا سرطان ثانویه در ناحیه تحت درمان رخ دهد.

شیمی درمانی
در شیمی درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. این داروها ممکن است از طریق رگ به بدن تجویز شوند یا به شکل قرص مصرف شوند، یا به هر دو روش. 
پزشک ممکن است پس از جراحی شیمی درمانی را توصیه کند تا تمام سلول های سرطانی باقی مانده از بین بروند. شیمی درمانی یک گزینه درمانی  مناسب برای کسانی است که به سرطان پیشرفته مبتلا هستند. 
شیمی درمانی گاهی اوقات قبل از عمل جراحی در زنان مبتلا به تومورهای بزرگ پستانی انجام می شود. هدف از اینکارکوچک شدن تومور به اندازه ای که باعث حذف آسان با عمل جراحی است.
شیمی درمانی نیز در زنانی که سرطان به سایر نقاط بدن در حال گسترش است، استفاده می شود. شیمی درمانی ممکن است برای کنترل سرطان و کاهش هر گونه علائم سرطان توصیه شود. عوارض جانبی شایع شامل ریزش مو، تهوع، استفراغ، خستگی و افزایش خطر ابتلا به عفونت است. عوارض جانبی نادر می تواند باعث یائسگی زودرس، ناباروری (اگر قبل از یائسگی)، آسیب به قلب و کلیه ها، آسیب های عصبی وبسیار به ندرت باعث سرطان سلول خونی شود.

هورمون درمانی

بسیاری از مبتلایان به سرطان سینه دارای تومورهایی هستند که رشد آنها بستگی به هورمون های بدنشان دارد (حساس به هورمون). اگر سرطان شما از نوع حساس به هورمون است، پزشک هورمون درمانی را پیشنهاد خواهد کرد. 
هورمون درمان برای سرطان سینه  اغلب شامل مصرف داروی تاموکسی فن است که برای خانم ها نیز مصرف می شود. دیگر داروهایی که برای هورمون درمانی در زنان مبتلا به سرطان سینه استفاده می شود، تاثیر مثبتی بر روی مردان نداشته است. هورمون درمانی می تواند بعد از عمل جراحی یا با درمان های دیگر استفاده شود.
عوارض جانبی احتمالی شامل گرگرفتگی، تعریق شبانه و خشکی واژن است. خطرات بیشتر عبارتند از لخته شدن خون، سکته مغزی، سرطان رحم و آب مروارید.
 

داروهای جایگزین

هیچ داروی جایگزینی برای درمان سرطان پستان  وجود ندارد. اما درمانهای مکمل و جایگزین ممکن است به شما برای تحمل عوارض جانبی  کمک نماید .
با دکتر خود در مورد انجام کارهای زیر صحبت نمایید:

ورزش ملایم: اگردکتر با ورزش ملایم در طول هفته موافقت نمود، شما می توانید به انجام  پیاده روی، شنا، یوگا یا تای چی بپردازید.
مدیریت استرس: در زندگی روزانه استرس را تحت کنتر خود درآورید. سعی کنید تکنیک های کاهش استرس مانند ریلکسیشن عضلات، تجسم، و صرف وقت با دوستان و خانواده را انجام دهید .
ابراز احساسات: یافتن یک فعالیتی که به شما اجازه دهد تا  در مورد علایق  و یا احساساتتان بنویسید یا صحبت نمایید.

پیشگیری

ایجاد تغییرات در زندگی روزانه خود  ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد، از جمله:
از دکتر خود در مورد غربالگری سرطان پستان سوالاتی بپرسید: با دکتر خود در مورد شروع آزمایشهای غربالگری و تست هایی مانند آزمایشات بالینی پستان و ماموگرافی گفتگو نمایید.
از دکتر خود در مورد فواید و خطرات غربالگری سوالاتی بپرسید: شما با صحبت با دکتر خودمی توانید تصمیم بگیرید که کدام استراتژی غربالگری سرطان پستان برای شما مناسب هستند.
آشنایی با معاینات سینه های خود برای آگاهی بیشتر: زنان باید طرز معاینه صحیح از سینه خود  را یاد بگیرن و هر از چند گاهی این معاینات را انجام دهند. اگر متوجه تغییر جدیدی مانند توده یا دیگر نشانه های غیر معمول در سینه خود شدید ،بلافاصله با دکتر خود صحبت در این مورد صحبت کنید.
معاینات از سینه مانع از بروز سرطان پستان نمی شود ، اما ممکن است سریعا  متوجه تغییرات طبیعی در سینه های خود با انجام این معاینات شوید .
نوشیدن الکل را محدود نمایید: میزان مصرف الکل را محدود نمایید. 
انجام ورزش های بیشتر در روزهای هفته:حداقل 30 دقیقه در روزهای هفته ورزش نمایید.برای شروع و انجام ورزش مناسب با دکتر خود صحبت نمایید.
محدودیت هورمون درمانی پس از یائسگی: هورمون درمانی ترکیبی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. در مورد فواید و خطرات هورمون درمانی با دکتر خود صحبت نمایید.
برای کاهش خطر سرطان پستان،از کمترین میزان هورمون درمانی در کوتاهترین زمان استفاده نمایید.
حفظ تناسب اندام:اگر  نیاز به کاهش وزن است ، با دکتر خود در مورد استراتژی های سالم  در مورد کاهش وزن صحبت نمایید. از مقدار کالری  که در طی روز استفاده میکنید بکاهید و به آرامی مقدار ورزش را افزایش دهد.
انتخاب یک رژیم غذایی: رژیم غذایی مدیترانه ای که عمدتا در غذاهای گیاهی، مانند میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و آجیل وجود دارد باعث کاهش ابتلا به سرطان سینه می شود.
 کاهش خطر سرطان سینه در زنانی که در معرض خطر بالایی قرار دارند.
داروهای پیشگیری کننده(chemoprevention): داروهای مسدودکننده استروژن ممکن است به کاهش خطر سرطان پستان کمک کند.داروهایی از قبیل :تاموکسیفن و رالوکسیفن .استفاده از مهارکننده های آروماتاز ​​نشان داده اند که نقش موثری در کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان با خطر بالا دارند .
عمل جراحی پیشگیرانه: زنان با خطر بسیار بالایی از ابتلا به سرطان پستان ممکن است برداشتن سینه های سالم را  (ماستکتومی و پیشگیری کننده) را انتخاب کنند . آنها همچنین ممکن است برداشت تخمدان سالم را برای  کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان و سرطان تخمدان انتخاب نمایند.
 

همراهی و حمایت

تشخیص سرطان سینه می تواند بسیار طاقت فرسا باشد  و درست وقتی که شما در حال تلاش برای مقابله با شوک و ترس در مورد آینده خود هستید ، باید مهمترین تصمیم گیری را در مورد درمان خود انجام دهید.
آنچه  نیاز است تا در مورد سرطان سینه بدانید ، اطلاعت کسب نمایید: برای دانستن جزئیات بیشتر با دکتر خود در این مورد صحبت نمایید . دانستن بیشتر در مورد سرطان و گزینه های درمانی به شما کمک کند تا احساس اعتماد به نفس در هنگام تصمیم گیری در درمان خود داشته باشید است. 
صحبت با کسانیکه مبتلا به سرطان پستان بوده اند: صحبت کردن با زنانی که به سرطان پستان مبتلا بوده اند می تواند به شما دلگرمی بدهد. 
صحبت کردن با شخصی در مورد احساسات خود: صحبت کردن با دوست یا اعضای خانواده ویا یک فرد روحانی یا مشاور که یک شنونده خوب باشند . 
نزدیک شدن به دوستان و خانواده خود: دوستان و خانواده شما می توانند یک شبکه حمایت حیاتی برای شما در طول درمان سرطان باشند.
حفظ صمیمیت با همسر خود. در فرهنگ غربی، سینه زنان با جذابیت، زنانگی و تمایلات جنسی همراه است. به همین دلیل این نگرش ها، ممکن است ، روحیه فرد بیمار را تحت تاثیر قرار دهد.با شریک زندگی خود را در مورد ناامنی های خود و احساسات خود صحبت نمایید.

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
سرطان پستانترشح خونی از نوک پستانتغییرات در پوست پستانبرگشت نوک پستان به داخلماموگرافی
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه