منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

آرتریت ایدیوپاتیک جوانان

juvenile rheumatoid arthritis

رایج ترین نوع ورم مفاصل در نوجوانان زیر 17 سال، " آرتریت ایدیوپاتیک جوانان"، و یا " آرتریت روماتوئید نوجوانان "، است که باعث درد، تورم و سفتی مفاصل می شود.

 

شرح بیماری

آرتریت روماتوئید نوجوانان، یا آرتریت ایدیوپاتیک جوانان، رایج ترین نوع ورم مفاصل در نوجوانان زیر 17 سال است. آرتریت روماتوئید باعث درد مداوم مفاصل ، تورم و سفتی می شود. در برخی افراد این علایم موقتی و در برخی دیگر تا آخر عمر ادامه پیدا می کند. 

برخی از انواع آرتریت روماتوئید باعث عوارض جدی مانند اختلالات رشدی و التهاب چشمی می شوند. درمان آرتریت روماتوئید نوجوانان بر کنترل درد، بهبود عملکرد و جلوگیری از آسیب مفاصل تمرکز دارد.

نشانه ها

  • درد. شاید نوجوان از درد مفاصل شکایت نکند، ولی می بینید که می لنگد_ اولین چیزی که اول صبح و یا پس از چرت زدن متوجه آن می شویید.
  • تورم. تورم مفاصل شایع است، اما اولین جایی که به چشم می آید مفاصل بزرگتر مثل مفصل زانو می باشد.
  • سفتی. نوجوان سنگین و ناخوشنودتر از حد معمول به نظر می رسد، به خصوص در صبح و یا بعد از چرت زدن.

آرتریت روماتوئید نوجوانان می تواند بر یک یا چندین مفصل تاثیر بگذارد. در برخی موارد، آرتریت روماتوئید کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهد - باعث تورم گره های لنفاوی، جوش، و تب می شود.

همانند دیگر اشکال آرتریت، مشخصه ی اصلی آرتریت روماتوئید نوجوانان ظاهر شدن و از بین رفتن علایم است. 

زمان مناسب مراجعه به پزشک

به پزشک مراجعه کنید، چنانچه فرزندتان بیش از یک هفته دچار درد، سفتی، و تورم مفاصل است _ به ویژه تب هم داشته باشد. 

علل

زمانیکه سیستم ایمنی بدن به سلول ها و بافت های خود حمله می کند، آرتریت روماتوئید نوجوانان ایجاد می شود. علت اصلی ناشناخته است، اما وراثت و عوامل محیطی، هر دو در ایجاد این بیماری نقش دارند.

جهش های ژنتیکی خاص باعث ضعف فرد در برابر عوامل محیطی _ مانند ویروس_ است که ممکن است آغازگر این بیماری باشند.

 

عوامل تشدید

برخی از انواع آرتریت روماتوئید نوجوانان در دختران شایع تر است.

پیامدهای مورد نظر

آرتریت روماتوئید نوجوانان باعث عوارض جدی است. اما، با مراقبت و انتخاب گزینه ی درمانی مناسب می توانید عوارض را کاهش دهید. 

  • مشکلات چشمی. برخی از انواع آرتریت روماتوئید نوجوانان می تواند باعث التهاب چشمی (یووئیت) شود. اگر این وضعیت درمان نشود، ممکن است موجب آب مروارید، گلوکوم و حتی کوری شود. التهاب چشمی اغلب بدون علامت است، بنابراین ویزیت مرتب نوجوانان مبتلا به آرتریت روماتوئید توسط چشم پزشک ضروری است.
  • اختلالات رشدی. آرتریت روماتوئید نوجوانان می تواند در روند رشد جسمانی و بزرگ شدن استخوان ها اختلال ایجاد کند. برخی از داروهای مورد استفاده در درمان آرتریت روماتوئید، بیشتر کورتیکواستروئیدها، می توانند مانع رشد شوند.

آمادگی برای ملاقات پزشک

متخصص اطفال پس از معاینات اولیه جهت تایید تشخیص و انتخاب گزینه ی درمانی به متخصص آرتریت (روماتولوژیست) ارجا می دهد.

سوالات شما از پزشک
پیش از مراجعه این اطلاعات را در برگه ایی بنویسید:

  • شرح مفصلی از علایم فرزند 
  • اطلاعاتی در مورد مشکلات پزشکی پیشین فرزند 
  • اطلاعاتی در مورد مشکلات پزشکی موجود در خانواده 
  • تمام داروها و مکمل های غذایی مورد مصرف فرزند در حال حاضر
  • سوالاتی که می خواهید از پزشک بپرسید

*** نترسید از پرسیدن سوال و گرفتن اطلاعات. هر سوالی که باعث نگرانی و یا درگیری ذهنیتان است را بدون لحظه ایی تامل بپرسید تا اطلاعات کافی به دست بیاورید.

 

سوالات پزشک از شما 

  • کدام مفاصل بیشتر درد می کند؟
  • علایم از چه زمانی شروع شده اند ؟ آیا علایم موقتی هستند؟
  • چه شرایطی باعث بهتر یا بدتر شدن علایم می شود؟
  • آیا سفتی مفاصل پس از یک دوره استراحت بدتر می شود؟

آزمایشات و تشخیص بیماری

تشخیص آرتریت روماتوئید نوجوانان مشکل است، زیرا اختلالات دیگر هم می تواند علت درد مفاصل باشد. یک تست نمی تواند به تنهایی به تشخیص کمک کند، ولی می تواند موارد دیگر ایجاد کننده ی علایم مشابه را حذف کند.

 

آزمایش خون
رایج ترین آزمایش های خون عبارتند از:

  • سرعت رسوب گلبول قرمز (ESR). در این تست، سرعت ته نشین شدن سلول های قرمز خون درلوله ی آزمایش سنجیده می شود. سرعت بالا نشانگر وجود التهاب است. با این تست موارد مشابه حذف شده، نوع آرتریت روماتوئید نوجوانان و میزان التهاب تعیین می شود.
  • پروتئین واکنشی C یا سی آر پی. این آزمایش خون نیز سطح التهاب عمومی بدن را اندازه گیری می کند، اما در مقیاس های متفاوت تر از ESR.
  • آنتی بادی ضد هسته ای (ANA). آنتی بادی های ضد هسته ای، پروتئین هایی هستند که توسط سیستم ایمنی بدن در افراد مبتلا به بیماری های خود ایمنی خاص، مانند آرتریت، تولید می شوند.
  • فاکتور روماتوئید. این آنتی بادی در خون کودکان مبتلا به آرتریت روماتوئید وجود دارد.
  • سیترولینه حلقوی پپتیدی (CCP). مانند فاکتور روماتوئید، این آنتی بادی نیز در خون کودکان مبتلا به آرتریت روماتوئید یافت می شود.

در بسیاری از کودکان مبتلا به آرتریت روماتوئید نوجوانان، شرایط غیرطبیعی واضحی در این آزمایشات خون یافت نمی شود.

 

اسکن تصویری
اشعه ایکس یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی/ ام آر آی (MRI) گرفته می شود تا دیگر شرایط ایجاد کننده حذف شوند، مانند:

  • شکستگی
  • تومور
  • عفونت
  • نقص مادرزادی

تصویربرداری پس از تشخیص نیز گرفته می شود تا بر رشد استخوان و میزان آسیب مفاصل نظارت شود.

درمان و دارو

تمرکز اصلی کزینه های درمانی بر حفظ سطح طبیعی فعالیت بدنی و اجتماعی است. برای رسیدن به این هدف، پزشکان ترکیبی از استراتژیهای مختلف برای از بین بردن درد و تورم، حفظ حرکت و قدرت، و جلوگیری از ایجاد عوارض را استفاده می کنند.

 

دارو
در برخی نوجوانان، داروهای ضد درد کافی است. اما، دیگر نوجوانان به داروهایی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری نیاز دارند.

داروهای معمول مورد استفاده برای آرتریت روماتوئید نوجوانان عبارتند از:

  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs). این داروها، مانند ایبوپروفن (Advil, Motrin IB و غیره) و ناپروکسن سدیم (Aleve)، درد و تورم را کاهش می دهند. نوع قوی تر تنها با نسخه در دسترس است؛ عوارض جانبی عبارتند از ناراحتی معده و کبد.
  • داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده ی بیماری (DMARDs). پزشکان زمانی از این داروها استفاده می کنند که داروها ی NSAID به تنهایی قادر به از بین بردن علایم درد مفاصل و تورم نباشند. برای کاهش پیشرفت آرتریت روماتوئید نوجوانان، ترکیبی از این دو دارو استفاده می شود. متوترکسات (Trexall) و لفلونومید (Arava) از داروهای معمول و مورد استفاده است؛ عوارض جانبی عبارتند از تهوع و مشکلات کبد ی.
  • عوامل بیولوژیک. یا اصلاح پاسخ زیستی، طبقه جدیدی از داروها شامل بلاکرهای فاکتور نکروز تومور (TNF)، مانند اتانرسپت (Enbrel) و ادالی مب (Humira)، هستند. این داروها  درد، خشکی صبحگاهی و تورم مفاصل را کاهش می دهند. اما، این نوع داروها خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهند. همچنین، احتمال ابتلا به برخی سرطان ها، مانند لنفوم، را افزایش می دهند. دیگر عوامل بیولوژیک سرکوب کننده ی سیستم ایمنی بدن عبارتند از آباتاسپت (Orencia)، ریتوکسیماب (Rituxin)، آناکینرا (Kineret) و توسیلی زومَب  (Actemra).
  • کورتیکواستروئیدها. داروهایی مانند پردنیزون جهت کنترل علایم تا اثر بخشی DMARD ، یا برای جلوگیری از عوارضی همچون التهاب کیسه اطراف قلب (پریکاردیت) استفاده می شوند. کورتیکواستروئیدها به صورت خوراکی و یا تزریقی تجویز می شوند. اما این داروها در رشد طبیعی تداخل ایجاد کرده و ابتلا به عفونت را افزایش می دهند، بنابراین باید برای دوره ی کوتاهی استفاده شوند.

 

درمان
پزشک ممکن است بیمار را به فیزیوتراپیست ارجا دهد تا بر انعطاف پذیری مفاصل، افزایش دامنه ی حرکتی و قدرت ماهیچه ها کار شود.

فیزیوتراپیست و یا کار درمانگر در مورد بهترین گزینه ی ورزشی و تجهیزات حفاظتی توصیه هایی خواهند داشت.

درمانگر ممکن است استفاده از مفصل بند جهت حفاظت و در وضعیت صحیح نگه داشتن مفاصل را توصیه کند.

 

جراحی

در موارد بسیار شدید آرتریت روماتوئید نوجوانان، از جراحی برای بهبود بخشیدن وضعیت مفاصل استفاده می شود.

سبک زندگی و مراقبت در خانه

  • ورزش منظم. ورزش کردن بسیار مهم است، زیرا باعث تقویت عضلانی و انعطاف پذیری مفاصل می شود. شنا بهترین انتخاب است از این جهت که حداقل تنش و فشار را روی مفاصل وارد می کند.
  • استفاده از سرما یا گرما. سفتی مفاصل، به ویژه در صبح، نوجوانان مبتلا به آرتریت روماتوئید را تحت تاثیر قرار می دهد. در برخی افراد پک های سرد، و در بیشترافراد پک های گرم و یا دوش آب گرم تاثیر مثبتی دارد. 
  • رژیم غذایی سالم. برخی از نوجوانان مبتلا به آرتریت، اشتهای ضعیفی دارند. برخی دیگر ممکن است به دلیل مصرف دارو و عدم فعالیت بدنی دچار اضافه وزن شوند. یک رژیم غذایی سالم می تواند به حفظ وزن کمک کند.

داشتن رژیم غذایی سرشار از کلسیم بسیار مهم است. زیرا، نوجوانان مبتلا به این بیماری به دلیل استفاده از کورتیکواستروئیدها، کاهش فعالیت فیزیکی، و اضافه وزن در معرض خطر ابتلا به ضعیف استخوانی (پوکی استخوان) هستند. 

همراهی و حمایت

  • با نوجوان بیمار خود، رفتاری شبیه دیگر فرزندانتان داشته باشید. با او متفاوت برخورد نکنید.
  • اجازه دهید فرزندتان،عصبانیت خود را از داشتن این بیماری نشان دهد. 
  • به فرزندتان توضیح دهید که او نقشی در ایجاد این بیماری نداشته است.
  • با در نظر گرفتن توصیه های پزشک معالج و فیزیوتراپ، فرزند خود را به داشتن فعالیت فیزیکی تشویق کنید. 
  • شرایط مورد نیاز فرزندتان را با معلم و مدیر مدرسه او در میان بگذارید و در این خصوص به آنها آگاهی بدهید.

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
آرتریت روماتوئید نوجوانانآرتریت ایدیوپاتیک جوانانورم مفاصلآسیب مفاصلدرد مفاصل
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه