امروزه مشکلات رکتومی امری رایج محسوب می شود . بیشتر افراد حداقل یکبار در طول زندگی خود  مشکلاتی همچون خارش ، درد یا خونریزی رکتومی را تجربه می کنند . این مشکلات اغلب جزئی بوده و به خودی خود و یا با درمان های خانگی برطرف می شود .

خارش رکتوم

خارش رکتال معمولا حاکی از یک بیماری جدی نمی باشد . در ابتدا، پوست ناحیه مقعد به رنگ قرمز ظاهر می شود و سپس با خاراندن پوستمقعد  ضخیم و به رنگ سفید در می آید. از علل شایع خارش مقعدی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

تمیز نشستن ناحیه مقعد پس از اجابت مزاج ؛ هنگامی که تکه ای از مدفوع  در اطراف پوست مقعد گیر کند  موجب خارش رکتوم می شود .
داروها ؛ مصرف برخی داروها به ویژه داروهایی که باعث بروز اسهال یا یبوست می شوند (مانند آنتی بیوتیک ها) خطر ابتلا به این عارضه را افزایش می دهد .
شستن مقعد با آب خیلی داغ  و صابون های قوی ؛  ناحیه مقعد به طور معمول چرب است، و همین عامل مانع از تحریک حرکات روده می شود. تمیز کردن و یا شستن  مکرر  موجب از بین رفتن این چربی می شود  و ممکن است منجر به خارشی شود که به سختی می توان آنرا متوقف کرد .
استفاده از وسایل معطر ؛ استفاده از دستمال های معطر توالت ، صابون معطر و پماد (مانند آنهایی که حاوی بنزوکائین هستند ) خطر ابتلا به این عارضه را افزایش می دهد .
بیماری ها ؛ نوعی بیماری به نام خشکی پوست که کل بدن  را تحت تاثیر قرار می دهد احتمال ابتلا به خارش رکتوم را افزایش می دهد  . این حالت در میان سالمندان شایع تر است. 
هموروئید  ؛ بواسیر عبارت‌است‌از سیاهرگ‌های‌گشادشده‌( واریسی‌) در راست‌روده‌یا مقعد. بواسیر ممکن‌در مجرای‌مقعدی‌(بواسیر داخلی‌) یا در مدخل‌مقعد (بواسیر خارجی‌) واقع‌شده‌باشد.
عفونت مقعد یا رکتوم؛  این عفونت ممکن است توسط ویروس ها (مانند زگیل تناسلی)، باکتری ها، کرمک، گال، قارچ، مخمر، یا انگل ایجاد شود. کرمک از شایع ترین علت خارش مقعد در کودکان محسوب می شود . 
مصرف برخی غذاهای خاص ؛ مصرف قهوه، چای، نوشابه، نوشیدنی های الکلی ، شکلات، گوجه فرنگی، غذاهای ادویه دار، و مقدار زیادی از ویتامین C احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش می دهد 

 

درد رکتوم

درد رکتوم توسط اسهال، یبوست یا خارش مقعد ایجاد  می شود. معمولا با درمان این مشکلات ، درد رکتوم ناشی از این  بیماری ها نیز از بین می رود .

سایر علل غیر شایع درد رکتوم عبارتند از:

  • بزرگی و تورم  سیاهرگهای مقعد (بواسیر)
  • مشکلات ساختاری، مانند شقاق مقعد و فیستول یا پرولاپس رکتوم
  • عفونت ؛ مانند عفونت منتقله از راه جنسی، عفونت پروستات، آبسه یا کیست پیلونیدال
  • آسیب ناشی از دخول مقعدی 
  • بیماری ها ؛ مانند سیروز کبدی، دیابت، لنفوم، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو 
  • سرطان رکتوم ، پروستات یا پوست و سرطان هایی مانند سرطان سلول سنگفرشی و بیماری بوون
  • درمان های قبلی، مانند جراحی یا اشعه درمانی رکتوم یا لگن.
  • اسپاسم رکتال

 

خونریزی از رکتوم
خونریزی مقعدی به صورت خون موجود در مدفوع، بر روی دستمال توالت و یا کاسه توالت ظاهر می شود. بسیاری از افراد ممکن است دچار خونریزی مقعدی شوند . درد و ناراحتی های رکتوم نشات گرفته از اسهال ، یبوست، هموروئید  و یا شقاق مقعدی می تواند منجر به خونریزی از رکتوم شود. بواسیر و شقاق مقعدی معمولا پس از زور زدن در هنگام اجابت مزاج به دلیل یبوست رخ می دهد. این نوع از خونریزی می تواند موجب درد در طول اجابت مزاج شود . معمولا با درمان اسهال یا یبوست این مشکل نیز برطرف می شود.
رنگ خون ناشی از خونریزی مقعدی از قرمز روشن تا قهوه ای تیره متغیر می باشد. مصرف برخی داروها و مواد غذایی رنگ مدفوع را تغییر می دهند . داروهای اسهال (مانند پپتو بیسمول) و قرص آهن رنگ مدفوع را سیاه می کنند . خوردن چغندر ممکن است موجب قرمزشدن رنگ  مدفوع  شود. 
اگر خونریزی مقعد بیش از 1 یا 2 روز طول کشید باید به پزشک مراجعه کنید .
 

نشانی بهترین مراکز لیزر موهای زائد ایران نشانی بهترین مراکز لیزر موهای زائد ایران