آلوگلیپتین و پیوگلیتازون(خوراکی)
(Alogliptin And Pioglitazone (Oral Route
دارو شناسی
ترکیب آلوگلیپتین و پیوگلیتازون ممکن است به تنهایی یا همراه با سایر دارو ها برای درمان دیابت نوع 2 در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش استفاده می شود. آلوگلیپتین توسط افزایش موادی که از لوزالمعده بیشترانسولین ترشح می کند ، سطح قند خون را کنترل می کند . همچنین سیگنال های را به کبد برای جلوگیری از تولید بیش از حد قند (گلوکز) می فرستد . کار پیوگلیتازون کمک به بدن برای استفاده بهتر از انسولین است. این دارو در بیمارانی که مبتلا به دیابت وابسته به انسولین یا دیابت نوع 1 هستند ، تاثیری ندارد.
این دارو فقط با نسخه دکتر و در اشکال زیر موجود است:
قرص
پیش از مصرف
در تصمیم گیری برای استفاده، بهتر است خطرات مربوط به این داروی مورد نظر گرفته شوند و در مقابل مزیت های آن قرار گیرند. این تصمیم توسط پزشک و شما گرفته می شود. برای این دارو، نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرند:
آلرژی وحساسیت
اگر تاکنون واکنش غیرعادی و آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته اید، با پزشک خود در میان بگذارید. به علاوه هرگونه حساسیت دیگر، مانند حساسیت غذایی، حساسیت به مواد نگهدارنده و حساسیت به حیوانات، را به پزشک خود اطلاع دهید. برای محصولات غیر تزریقی، دستورالعمل روی بسته بندی و ترکیبات دارو را با دقت مطالعه کنید.
اطفال
مطالعات مناسبی در مورد ارتباط سن با اثرات آلوگلیپتین و پیوگلیتازون در کودکان انجام نشده است. ایمنی و اثر بخشی ثابت نشده است.
سالمندان
اگر چه مطالعات مناسبی در رابطه سن با اثرات آلوگلیپتین و پیوگلیتازون درسالمندان انجام نشده است، هیچ مشکل و محدودیتی در رابطه بااستفاده این دارو در سالمندان انتظار نمی رود.
دوران بارداری
مطالعات انجام شده بر روی حیوانات هیچ شواهدی حاکی از آسیب به جنین را نشان نداده است، با این حال، هیچ مطالعه کافی در زنان باردار وجود ندارد.
دوران شیردهی و مادران شیرده
هیچ مطالعاتی در زنان شیرده برای تعیین خطر نوزاد با مصرف این دارو در دوران شیردهی وجود ندارد . قبل از مصرف این دارو بهنگام شیردهی فواید بالقوه باید در برابر خطرات بالقوه قرار گیرد.
تداخلات دارویی
گرچه برخی داروها نباید همزمان با یکدیگر مصرف شوند، اما برخی موارد وجود دارند که با وجود تداخلات دارویی، بهتر است که به طور همزمان استفاده شوند. در اینگونه موارد پزشک به بیمار توصیه می کند که میزان مصرف داروها را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را به وی گوش زد می کند. به هرحال هر داروی دیگری که مصرف می کنید (تجویز شده توسط پزشک یا داروهای موجود در بازار) را به پزشک خود اطلاع دهید.
Balofloxacin
Besifloxacin
Ciprofloxacin
Enoxacin
Fleroxacin
Flumequine
Gatifloxacin
Gemifloxacin
Ifosfamide
Insulin
Insulin Aspart, Recombinant
Insulin Bovine
Insulin Degludec
Insulin Detemir
Insulin Glulisine
Insulin Lispro, Recombinant
Lanreotide
Levofloxacin
Lomefloxacin
Moxifloxacin
Nadifloxacin
Nifedipine
Norfloxacin
Octreotide
Ofloxacin
Pasireotide
Pazufloxacin
Pefloxacin
Piperaquine
Pixantrone
Prulifloxacin
Rufloxacin
Sparfloxacin
Tolvaptan
Tosufloxacin
Abiraterone
Acebutolol
Atenolol
Atorvastatin
Betaxolol
Bisoprolol
Bitter Melon
Carteolol
Carvedilol
Celiprolol
Esmolol
Fenugreek
Furazolidone
Gemfibrozil
Glucomannan
Guar Gum
Iproniazid
Isocarboxazid
Ketoconazole
Labetalol
Levobunolol
Linezolid
Methylene Blue
Metipranolol
Metoprolol
Moclobemide
Nadolol
Nebivolol
Nialamide
Nilotinib
Oxprenolol
Penbutolol
Phenelzine
Pindolol
Practolol
Procarbazine
Propranolol
Psyllium
Rasagiline
Rifampin
Safinamide
Selegiline
Sotalol
Timolol
Topiramate
Tranylcypromine
تداخلات دارویی دیگر
برخی داروها نباید موقع صرف غذا یا نزدیک به این زمان مصرف شوند. به علاوه ممکن است خوردن برخی غذاها و مصرف تنباکو و الکل در زمان تجویز این داروممنوع میباشد. در رابطه با تمام این محدودیت های دارویی و غذایی با پزشک متخصص خود مشورت کنید. استعمال همزمان داروها ممکن است بهترین گزینه درمانی برای بیمار به شمار آید. در صورت استعمال هر داروی مشخص، پزشک ممکن است میزان یکی از داروهای تجویز شده را تغییر دهد.
سایر مشکلات پزشکی
وجود مشکلات دارویی دیگر نیز بر روی اثربخشی این دارو تاثیر خواهد داشت. هرگونه مشکل پزشکی را با دکتر خود در میان بگذارید، به ویژه وجود موارد زیر:
مصرف بی رویه الکل
سنگ کیسه صفرا
مشکلات پانکراس ، با احتیاط استفاده کنید. ممکن است خطر ابتلا به پانکراتیت افزایش (تورم و التهاب لوزالمعده) یابد.
آنژیوادم (تورم صورت، لبها، زبان، گلو، بازوها، یا پاها)، ممکن است با مصرف این دارو خطر ابتلا مجدد به این بیماری افزایش یابد.
سرطان مثانه فعال
کتواسیدوز دیابتی (کتون و اسید بالا در خون)
نارسایی قلبی
بیماری های کلیوی شدید
دیابت نوع 1 ، در بیماران مبتلا به این عارضه نباید استفاده شود.
ادم ماکولای دیابتی (تورم پشت چشم)
ادم (احتباس مایعات)
بیماری کبدی ، با احتیاط استفاده کنید. ممکن است این عارضه را تشدید کند.
شکستگی استخوان ها (به خصوص در زنان) با احتیاط استفاده کنید . این دارو ممکن است خطر شکستگی را افزایش دهد.
بیماری های کلیوی، با احتیاط استفاده کنید. اثرات ممکن است به دلیل دفع آهسته دارو از بدن افزایش یابد.
نحوه مصرف
با دقت از برنامه غذایی که دکترتان برای شما تجویز کرده است ، پیروی کنید. این مهم ترین بخش از کنترل دیابت است، اگر دارو به درستی اثر کند. به طور منظم ورزش کنید و آزمایشات قند خون یا ادرار را طبق دستور پزشک انجام دهید .
این دارو با یک دفترچه راهنمای دارویی بهمراه است. با دقت آنرا خوانده و بر طبق دستورالعمل ها پیروی نمایید . اگر در مورد نحوه ی مصرف دارو سوالی برایتان بوجود آمد ، با پزشکتان تماس بگیرید .
قرص را کاملا ببلعید و از جویدن ، شکستن و خردکردن قرص اجتناب کنید .
می توان قرص را با شکم خالی و یا پر میل کرد .
میزان مصرف
بیمار می بایست طبق دستور العمل پزشک یا راهنمایی های موجود بر روی برچسب دارو اقدام به استفاده و مصرف دارو کند. مقدار داروی مصرفی به شدت بیماری و قدرت اثربخشی دارو بستگی دارد. تعداد دفعاتی که دارو در طی روز دریافت می شود، فاصله زمانی میان هر بار مصرف کپسول و دوره زمانی تعیین شده و مجاز برای استفاده از دارو به شدت بیماری و نوع دارو بستگی بسیار دارد.
اشکال خوراکی (قرص) دیابت نوع 2:
بزرگسالان : در ابتدا، یک قرص ( 25 میلی گرم آلوگلیپتین به علاوه 15 میلی گرم پیوگلیتازون یا 25 میلی گرم آلوگلیپتین به همراه 30 میلی گرم پیوگلیتازون) یک بار در روز.در صورت نیاز ممکن است دکتر میزان مصرف را تنظیم کند. با این حال، معمولا دوز مصرفی بیش از 25 میلی گرم آلوگلیپتین به همراه 45 میلی گرم آلوگلیپتین در روز نیست.
کودکان: استفاده توصیه نمی شود.
در صورت فراموش کردن یک وعده ی دارویی چه کنیم؟
اگر بیمار، یک نوبت دارو را فراموش کند، بهمحض یادآوری، باید آن را مصرف کند. اگر نزدیک نوبت بعدی باشد، باید نوبت بعدی را حذف کند و سپس به برنامۀ داروییِ منظمخود بازگردد. مقدار دارو را نباید دوبرابر کرد.
در هنگام استفاده ی بیش از حد و موارد اورژانسی چه کنیم؟
در این شرایط به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نموده و چنانچه وضعیت بیمار بحرانی گشته و قادر به تنفس نمیباشد با مرکز فورییت های پزشکی تماس بگیرید.
در هنگام استفاده از دارو چه موارد تغذیه ای را باید در نظر گرفت؟
تا زمانیکه دکتر معالجتان به شما رژیم غذایی خاصی را توصیه نکرده است رژیم معمولی و نرمال روزانه خود را ادامه دهید.
شیوه ی نگهداری از دارو
از قرار دادن دارو در معرض نور مستقیم خورشید، رطوبت و آتش خودداری کنید.
دارو را از دسترس کودکان دور نگاه دارید.
از مصرف داروهای تاریخ گذشته و قدیمی پرهیز کنید.
دارو در یخچال نگهداری شود.
از پزشک معالج خود سئوالاتی راجع به نحوه ی دور ریزی داروهای بی مصرف مطرح کنیم.
اقدامات احتیاطی
مصرفکنندۀ دارو باید بهطور منظم به پزشک خود مراجعه کند تا بهبود او را زیر نظر داشتهباشد . آزمایش خون و ادرار ممکن است لازم باشد برای اثرات ناخواسته را بررسی کنید.
برخی زنان ممکن است بهنگام مصرف این دارو در معرض خطر بارداری قرار گیرند . در صورت بروز مشکلات تخمک گذاری و قاعدگی نامنظم در گذشته، این دارو ممکن است باعث تخمک گذاری شود و همین عامل می تواند شانس بارداری را افزایش دهد. اگر پتانسیل باروری داشته باشید ، باید با دکتر خود در مورد روشهای ضد بارداری صحبت کنید.
اگر به سرعت در حال افزایش وزن هستید و یا دچار تنگی نفس، درد قفسه سینه یا احساس ناراحتی، خستگی یا ضعف شدید، تنفس نامنظم، نامنظم شدن ضربان قلب، تورم بیش از حد دست، مچ دست، مچ پا، یا پا شدید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید . این علائم ممکن است نشانه هایی از مشکلات قلبی باشد .
این دارو ممکن است باعث واکنش های آلرژیک جدی از جمله آنافیلاکسی، آنژیوادم یا بیماری های پوستی خاص (به عنوان مثال، سندرم استیونس جانسون) شود. این واکنشات تهدید کننده حیات است و نیاز به توجه فوری پزشکی دارد .اگر بهنگام استفاده از این دارو دچار جوش، خارش، تاول پوستی، تب یا لرز، مشکل در تنفس یا بلع و یا تورم در صورت، دهان، گلو شدید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید .
اگردچار درد یا حساسیت در قسمت فوقانی معده، مدفوع بی رنگ ، ادرار تیره، کاهش اشتها، تهوع، استفراغ و یا زردی چشم یا پوست شدید ، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید . این علائم می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی کبدی باشد .
این دارو موجب هیپوگلیسمی (کاهش قند خون) می شود. گرچه ، کاهش قند خون ممکن است بهنگام استفاده از این دارو با داروهای دیگری که می تواند قند خون را کاهش دهد مانند انسولین، متفورمین، سولفونیل اوره رخ دهد . قند خون پایین نیز ممکن است در اثر به تاخیر افتادن یک وعده غذایی یا میان وعده، ورزش بیش از حد ، نوشیدن مشروبات الکلی و یا به دلیل تهوع یا استفراغ رخ دهد .
علائم کاهش قند خون شامل اضطراب، تغییرات رفتاری مشابه مستی، تاری دید، عرق سرد، گیجی ، رنگ پردیگی پوست ، مشکل در تفکر، خواب آلودگی، گرسنگی بیش از حد، ضربان قلب سریع، سردرد ، تهوع، عصبانیت، کابوس، بی خوابی ، لرزش، لکنت زبان، یا خستگی غیر معمول و یا ضعف می شود .
اگر علائم کاهش قند خون رخ داد، از قرص یا ژل گلوکز ، شربت ذرت، عسل و یا حبه قند ، آب میوه ، نوشابه غیر رژیمی ، شکر حل شده در آب برای تسکین علائم استفاده کنید . گلوکاگون در شرایط اضطراری مانند علایم شدیدی از قبیل تشنج و یا بیهوشی استفاده می شود .
اگر پرخوری کنید و یا برنامه غذایی خود را دنبال نکنید، تب یا عفونت داشته باشید ، و یا به اندازه معمول ورزش نکنید ، ممکن است هیپرگلیسمی (قند خون بالا) رخ دهد.
علائم قند خون بالا شامل تاری دید ، خواب آلودگی، خشکی دهان، قرمزی و خشکی پوست ، بوی نفس میوه مانند ، افزایش ادرار، کتون در ادرار، کاهش اشتها، درد معده، تهوع یا استفراغ، خستگی ، مشکلات تنفسی (سریع و عمیق)، بیهوشی، یا تشنگی غیر معمول می شود.
اگر علائم قند خون بالا رخ داد، سطح قند خون خود را چک کنید و سپس با دکترتان تماس بگیرید.
این دارو ممکن است باعث درد شدید مفصلی شود. اگر بهنگام مصرف این دارو دچار درد شدید مفصلی شدید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید .
هیپرگلیسمی (قند خون بالا) ممکن است رخ دهد اگر شما به اندازه کافی را ندارد و یا جست و خیز یک دوز دارو خود را، پرخوری و یا برنامه رژیم غذایی خود پیروی نمی کنند، تب یا عفونت، و یا به اندازه معمول ورزش نیست.
بدون مشورت با پزشک از داروهای دیگر استفاده نکنید که این شامل داروهای با نسخه یا بدون نسخه [OTC] ، مکمل های گیاهی یا ویتامین ها می شود.
عوارض جانبی
به همراه تاثیرات مفید، هر دارو دارای اثرات ناخواسته ای نیز می باشد. گرچه تمام این عوارض جانبی اتفاق نمی افتند، اما در صورت مشاهده ی هرکدام از آنها درمان های فوری نیاز خواهد بود. در صورتی که هر یک از عوارض زیر را مشاهده کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید:
عوارض شایع
اضطراب
تاری دید
درد قفسه سینه
لرز
عرق سرد
اغماء
گیجی
رنگ پریدگی پوست
کاهش برون ده ادرار
افسردگی
گشادی رگ گردن
سرگیجه
خستگی شدید
ضربان قلب سریع
سردرد
افزایش گرسنگی
تنفس نامنظم
ضربان قلب نامنظم
حالت تهوع
کابوس
تشنج
لرزش
لکنت زبان
ورم صورت، انگشتان دست، پا
تنگی در قفسه سینه
مشکلات تنفسی
خستگی یا ضعف غیر معمول
افزایش وزن
عوارض نادر
تاو یا شل شدن پوست
نفخ
وجود خون در ادرار
یبوست
سرفه
ادرار تیره
اسهال
عدم وجود بلع
احساس ناراحتی
تب
دفع ادرار مکرر و یا احساس اضطرار در دفع ادرار
کهیر، خارش، بثورات جلدی
سوء هاضمه
التهاب مفاصل
درد مفاصل و عضلات
تورم در صورت، پلک ها، لب ها، زبان، گلو، دست ها، پاها و یا اندام های جنسی
کاهش اشتها
دردهای عضلانی
درد در پشت، شکم، یا معده
دفع ادرار دردناک
درد در معده، پهلو و یا شکم
پف و یا تورم پلک یا اطراف چشم، صورت، لبها، زبان
ضایعات پوستی قرمز اغلب با یک مرکز بنفش
قرمزی یا تحریک چشم
گلو درد
زخم و یا لکه های سفید در دهان یا روی لب
تورم غدد لنفاوی
استفراغ
زردی چشمان و یا پوست
عوارض ناشناخته
تغییر در بینایی
احساس خستگی یا ضعف عمومی
مدفوع بی رنگ
درد شدید مفاصل
درد معده
برخی عوارض جانبی نیازی به درمان ندارند و پس از مطابقت بدن با دارو، به خودی خود برطرف می شوند. به علاوه پزشک می تواند روش هایی برای مقابله و پیشگیری از بروز این عوارض ارائه دهد. در صورتی که هر یک از عوارض زیر برای شما ایجاد مشکل کرده و یا پس از گذشت زمان برطرف نشدند، به پزشک خود مراجعه کنید.
عوارض غیرشایع
کمر درد
بدن درد
احتقان گوش
از دست دادن صدا
عطسه
گرفتگی یا آبریزش بینی
پس از استفاده این دارو عوارض دیگری هم ممکن است مشاهده شود که در اینجا ذکر نشده است در صورت مشاهده ی هرگونه علائم خطرناک به پزشک مراجعه کنید.