منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

مکلورتامین (موضعی)

(Mechlorethamine(topical application route

دارو شناسی

داروی مکلورتامین موضعی برای درمان نوعی سرطان پوست به نام میکوزیس فونگوئید نوع لنفوم سلول های T (mycosis fungoides-type T-cell lymphoma) در بیمارانی استفاده می شود که روش های درمانی دیگری را دریافت کرده اند. این دارو به گروهی از داروهای سرطانی متعلق است که عوامل القا کننده نامیده می شوند. مکلورتامین با رشد سلول های سرطانی تداخل پیدا کرده و در نهایت آنها را از بین می برد. 
داروی مکلورتامین موضعی تنها با نسخه پزشک در اختیار بیمار قرار می گیرد و به شکل زیر در بازار موجود است: 

  • ژل 

پیش از مصرف

در تصمیم گیری برای مصرف یک دارو، خطرات مصرف آن با مزیت های مصرف دارو مقایسه می شوند. این تصمیم توسط بیمار و پزشک گرفته می شود. در مورد داروی مکلورتامین به نکات زیر توجه داشته باشید.

حساسیت 


اگر تاکنون به این دارو یا هر داروی دیگری حساسیت نشان داده اید، با پزشک خود در میان بگذارید. به علاوه هر گونه حساسیت دیگری، مانند حساسیت های غذایی، حساسیت به رنگ و مواد نگهدارنده و حیوانات را نیز به پزشک خود اطلاع دهید. در مورد داروهایی بدون تجویز پزشک مصرف می کنید، حتما بسته بندی آن را مطالعه کنید.

اطفال


در مورد مصرف داروی مکلورتامین در کودکان تحقیقات کافی انجام نشده است. ایمنی و اثربخشی این دارو در کودکان تایید نشده است. 

سالمندان 


تحقیقاتی که تاکنون در مورد مصرف داروی مکلورتامین موضعی در سالمندان انجام شده، مشکل و محدودیتی برای مصرف این دارو در این گروه سنی نشان نداده است. با این حال بیماران سالمند بیش از دیگران در معرض عوارض دارویی هستند که لازم است دارو با احتیاط مصرف شود. 

دوران بارداری و خانم های باردار 


بررسی های انجام شده در مورد مصرف داروی مکلورتامین موضعی در دوران بارداری نشان داده که این دارو خطراتی برای جنین دارد. به هرحال بهتر است مزیت های درمانی دارو در موقعیت های خطرناک و بیماری های جدی در نظر گرفته شوند. 

دوران شیردهی و مادران شیرده 


در مورد مصرف داروی مکلورتامین موضعی در دوران شیردهی تحقیقات کافی انجام نشده است. مزیت ها و خطرات دارو را با یکدیگر مقایسه کرده و تصمیم گیری کنید. 

نحوه مصرف

بسیار مهم است که داروی مکلورتامین را درست طبق دستورات پزشک مصرف کنید. بیشتر از مقدار توصیه شده و یا طولانی تر از زمان در نظر گرفته شده دارو را مصرف نکنید. 
داروی مکلورتامین موضعی تنها برای استفاده بر روی پوست است. مراقب باشید دارو وارد چشم ها، بینی یا دهان شما نشود. از دارو بر روی پوست زخمی یا دارای بریدگی استفاده نکنید. اگر دارو به قسمت های زخمی پوست سرایت کرد، بلافاصله آن را به مدت حداقل 15 دقیقه با آب و صابون بشویید. لباس آلوده به دارو را از تن درآورید. اگر بعد از شستن بخش آلوده به دارو با آب و صابون همچنان احساس سوزش داشتید، به پزشک مراجعه کنید. 
برای مصرف این دارو به نکات زیر توجه کنید: 

  • تیوب دارو را از یخچال خارج کنید و دارو را بلافاصله یا حداکثر تا 30 دقیقه پس از آن مورد استفاده قرار دهید. 
  • لایه نازکی از دارو را روی پوست کاملا خشک تمیز استفاده کنید، حداقل 4 ساعت قبل یا 30 دقیقه پس از شستن یا دوش گرفتن. 
  • دارو را در جعبه خود قرار داده و آن را به یخچال برگردانید. 
  • به مدت 5 تا 10 دقیقه صبر کنید تا دارو خشک شده و سپس روی آن را بپوشانید. 
  • پوست تحت درمان را با لانداژ نپوشانید. 
  • تا خشک شدن دارو از آتش، شعله و یا سیگار و دود اجتناب کنید. 
  • پس از دست زدن و استفاده از دارو دست خود را با آب و صابون بشویید. 
  • درمانگرها در زمان استفاده از این دارو بهتر است از دستکش نیترولی یکبار مصرف استفاده کنند. پس از در آوردن دستکش ها دستان خود را با آب و صابون بشویید. 
  • استفاده از مرطوب کننده در بخش های تحت درمان به مدت 2 ساعت قبل و 2 ساعت پس از استفاده از دارو مجاز می باشد. 

این دارو با راهنمای دارویی در اختیار بیمار قرار می گیرد. راهنمای دارویی را با دقت مطالعه کرده و طبق آن عمل کنید. اگر سوالی در هر بخش از آن دارید، با پزشک خود مشورت کنید. 

میزان مصرف 


مقدار مورد استفاده از این دارو برای بیمارهای مختلف، متفاوت است. فرد بیمار باید طبق دستورالعمل روی بسته بندی یا توصیه ی پزشک معالج خود عمل کند. اطلاعات زیر تنها حد متوسط مصرف دارو را نشان می دهد. به هرحال مقدار مصرف دارو را بدون اجازه ی پزشک تغییر ندهید.  مقدار مصرف دارو به قدرت دارو نیز بستگی دارد. به علاوه تعداد دفعات مصرف دارو در روز و فاصله ی بین هر دفعه به مشکل بیمار و شدت آن بستگی دارد.

  • برای شکل موضعی دارو (ژل): 
    • برای سرطان لنفوم سلول های T:
      • بزرگسالان – یک بار در روز از دارو بر روی بخش تحت درمان استفاده کنید. 
      • کودکان – مصرف و میزان مصرف توسط پزشک تعیین می شود. 

در صورت فراموش کردن یک وعده دارویی چه باید کرد؟ 


در صورتی که یک وعده مصرف دارو را فراموش کردید، می توانید هر لحظه ی ممکن آن را مصرف کنید. در صورتی که زمان مصرف وعده ی بعدی دارو رسیده، به هیچ وجه هر دو وعده را باهم مصرف نکنید. 

شیوه نگهداری دارو


بهتر است دارو را در یخچال نگهداری کنید و از یخ زدن دارو جلوگیری کنید.  دارو دور از دسترس کودکان باشد. در صورت گذشتن تاریخ مصرف دارو و یا نیاز نداشتن به آن، دارو را دور بیندازید.
دارو در یخچال دور از مواد غذایی نگهداری شود. تیوب خالی دارو و دستکش استفاده شده برای به کار گرفتن دارو را دور بیندازید. مطمئن شوید که کودک و حیوان خانگی با دارو و یا تیوب خالی آن تماس ندارد. داروی بدون استفاده را 60 روز پس از باز کردن دور بیندازید. 

اقدامات احتیاطی

بسیار مهم است که پزشک با ملاقات های منظم بهبود بیماری را بررسی کند و در صورت نیاز و مشاهده عوارض جانبی میزان مصرف دارو را تغییر دهد.
مصرف داروی مکلورتامین در دوران بارداری ممکن است به جنین آسیب بزند. بنابراین اگر در حال مصرف این دارو هستید، از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کنید. اگر در زمان مصرف این دارو فکر می کنید باردار شده اید، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید. 
داروی مکلورتامین موضعی ممکن است باعث بروز واکنش های حساسیتی شدید از جمله آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی خطرناک است و نیاز به مراقبت های فوری پزشکی دارد. در صورت بروز هر یک از این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید: جوش های پوستی، خارش، مشکل تنفسی، مشکل در بلع یا هر گونه التهاب در دست ها، صورت یا دهان. 
از ورود این دارو به چشم هایتان جلوگیری کنید. اگر دارو وارد چشم شود، ممکن است دچار درد، سوزش، التهاب، قرمزی، حساسیت به نور یا تاری دید شوید. داروی مکلورتامین ممکن است باعث آسیب چشمی دائمی شود. در صورت وارد شدن دارو به چشم، بلافاصله چشم ها را حداقل به مدت 15 قیقه بشویید و به پزشک مراجه کنید. 
از وارد شدن دارو به بینی یا دهان جلوگیری کنید. وارد شدن داروی مککلورتامین به بینی یا دهان ممکن است باعث درد، قرمزی یا زخم شود. اگر این مشکل بروز کرد، بلافاصله بینی یا دهان خود را به مدت 15 دقیقه بشویید و سپس به پزشک مراجعه کنید. 
داروی مکلورتامین ممکن است باعث بروز واکنش های پوستی ناخواسته شود، از جمله سرطان پوست غیرملانوم. در صورت مشاهده هر گونه قرمزی، التهاب، خارش، زخم یا تاول بر روی پوست با پزشک تماس بگیرید. 

عوارض جانبی

هر دارو در کنار تاثیرات اولیه دارای عوارض جانبی هم است که در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. 

عوارض رایج تر 

 

  • تاول، خارش، سوزش یا قرمزی پوست 
  • ترک خوردن، خشکی یا پوسته پوسته شدن پوست 
  • درد، التهاب، حساسیت به لمس یا گرم شدن پوست 

برخی عوارض جانبی خیلی جدی نیستند و پس از اینکه بدن خود را با این دارو تطبیق دهد، این عوارض به خودی خود برطرف می شوند. پزشک نیز می تواند راهکارهایی برای پیشگیری یا از برطرف کردن این عوارض به بیمار ارائه دهد. به هرحال در صورت مشاهده ی هر یک از عوارض جانبی زیر،و آزار دهنده شدن آنها پزشک خود را مطلع سازید:

عوارض کمتر مشاهده شده

 

  • تیره شده پوست 

این دارو ممکن است باعث عوارض دیگری شود که در اینجا به آنها اشاره نشده است. در صورت مشاهده هر گونه عارضه بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.

تداخلات دارویی

گرچه برخی داروها به هیچ عنوان نباید با هم مصرف شوند، اما در برخی موارد با وجود تداخل، دو دارو با هم مصرف می شوند. در این موارد ممکن است پزشک میزان مصرف دارو را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را در پیش بگیرد. زمانی که داروی مکلورتامین برای شما تجویز می شود، اگر هر داروی دیگری مصرف می کنید لازم است به پزشک اطلاع دهید.

دیگر تداخلات دارویی 


بعضی داروها نباید در زمان خوردن غذا یا فورا پس از آن مصرف شوند، چرا که احتمال بروز مشکلاتی وجود دارد. مصرف تنباکو و الکل نیز با بعضی داروها مشکلاتی را در پی خواهد داشت. در مورد مصرف داروی خود و چگونگی و زمان مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.

تداخل دارویی خاصی با مکلورتامین موضعی تاکنون شناخته نشده است، اما به هرحال این به معنای عدم وجود تداخل نیست. قبل از مصرف این دارو حتما مصرف دیگر داروها را به پزشک معالج خود اطلاع دهید. 

درمان بی خوابی بدون دارو
روی عکس زیر کلیک کنید:

مکلورتامینmechlorethamineداروی موضعیسرطان پوستمیکوزیس فونگوئید
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه