لیندان (موضعی)
(Lindane (Topical Route
دارو شناسی
داروی لیندان_ شناخته شده تحت عنوان" گاما بنزن هگزا کلراید"_ نوعی حشره کش یا دفع کننده حشره برای درمان گال و شپش است.
کرم و لوسیون لیندان تنها برای درمان گال/خارشک مصرف دارند و شامپوی لیندان فقط برای درمان شپش استفاده می شود.
این دارو فقط با نسخه پزشک در اختیار بیمار قرار می گیرد.
اشکال دارویی:
- کرم
- شامپو
- لوسیون
پیش از مصرف
در صورتيكه تصميم به مصرف دارويی داريد همه جوانب آن بايد به دقت بررسی گردد. اين تصميمی است كه شما و پزشكتان می گيريد. درمورد مصرف اين دارو موارد زير بايد درنظر گرفته شود:
آلرژی و حساسیت
در صورت بروز هرگونه واکنش آلرژیک یا غیر معمول، به هر دارویی و یا این داروی خاص حتما پزشک معالج خود را مطلع سازید. همچنین درمانگران را آگاه نمایید از وجود حساسیت هایی که نسبت به برخي مواد غذايي، رنگ ها ، مواد نگهدارنده و يا حيوانات دارید. در صورتيكه بدون تجويز پزشك قصد استفاده از اين دارو را داريد حتما بروشور و يا توضيحات مندرج روي بسته را با دقت مطالعه فرماييد.
اطفال
نوزادان، کودکان و افراد با وزن کمتر از 50 کیلوگرم (110 پوند) بسیار به اثرات لیندان حساس هستند که عوارض جانبی جدی در طول درمان را افزایش می دهد. در خصوص خطرات و مزایای استفاده از این دارو با پزشک صحبت کنید. علاوه بر این، استفاده از لیندان برای نوزادان نارس توصیه نمی شود.
سالمندان
سالمندان و افراد با وزن کمتر از 50 کیلوگرم (110 پوند) بسیار به اثرات لیندان حساس هستند که عوارض جانبی جدی در طول درمان را افزایش می دهد. در خصوص خطرات و مزایای استفاده از این دارو با پزشک صحبت کنید.
دوران بارداری
مطالعات بر حیوانات و زنان باردار نشاندهنده ی اثرات منفی این دارو و ایجاد اختلالات جنینی بودند. با این حال، مطالعات کافی در این زمینه وجود ندارد و نیاز به تحقیق بیشتر است.
دوران شیردهی و مادران شیرده
تحقيقات خاصی در خصوص اثر بخشی این دارو بر زنان شيرده صورت نگرفته است. پيش از مصرف اين دارو در زنان شيرده همه جوانب مثبت و منفی آن بايد درنظر گرفته شود.
تداخلات دارویی
بی شک هيچ دارويی نبايد همزمان مصرف شود، اما در برخی موارد با وجود رخ دادن تداخل دارويی، ممكن است نياز به مصرف همزمان دو داروی مختلف باشد. در چنين مواردی ممكن است پزشک مقدار مصرف دارو را تغيير دهد و يا داروی ديگری تجويز كند. بنابراين در صورت مصرف دارویی ديگر آنرا با پزشک خود مطرح سازيد.
استفاده از این دارو با هرکدام از داروهای زیر توصیه نمی شود. پزشک ممکن است درمان با این دارو را شروع نکند و در صورت ضرورت تجویز ممکن است تغییراتی در دیگر دارو ها اعمال نماید.
تداخلات دارویی دیگر
بي شک هيچ دارويی را نبايد در زمان غذا خوردن يا حوالی آن مصرف نمود چراكه امكان وقوع تداخل وجود دارد. مصرف الكل و تنباكو نيز تداخلاتی ایجاد مي كند.
سایر مشکلات پزشکی
وقوع مشكلات پزشکی ديگر ممكن است بر اثربخشی اين دارو تاثير بگذارد. بنابراین پزشک را از وجود آنها آگاه کنید، به ویژه موارد زیر :
- مصرف بیش از حد الکل
- تومور مغزی
- ضربه به سر_ داشتن سابقه
- عفونت اچ آی وی
- بیماری های کبدی
- تشنج_ داشتن سابقه
- قطع یکباره الکل یا آرام بخش_ با احتیاط مصرف شود زیرا خطر تشنج در این بیماران بالا است
- حساسیت بالا به لیندان
- حمله ناگهانی بیماری و یا اختلالات تشنجی _ برای این بیماران نباید تجویز شود.
- شرایط پوستی_ لیندان نباید برای افراد مبتلا به گال دلمه بسته، درماتیت آتوپیک، یا پسوریازیس تجویز شود. این مشکلات پوستی باعث جذب بیشتر و در نتیجه عوارض جانبی جدی لیندان می شوند.
نحوه مصرف
لیندان سمی است. نباید خورده شود زیرا باعث مرگ می شود.
لیندان را دقیقا طبق دستورالعمل تجویزی پزشک مصرف کنید. استفاده کمتر، بیشتر، و مکرر آن توصیه نمی شود. استفاده طولانی تر از مدت تجویز شده شانس جذب از طریق پوست و احتمال مسمومیت لیندان را افزایش می دهد.
لیندان نباید وارد یا اطراف چشم مالیده شود. در صورت ورود تصادفی آن به چشم، سریع چشم را با آب بشویید و با پزشک معالج تماس بگیرید تا دستورالعمل لازم را بدهد.
لیندان نباید روی جراحتهای باز _مانند بریدگی یا زخم_ پوست بدن و یا سر اعمال شود. این کار احتمال مسمومیت لیندان را افزایش می دهد.
چنانچه لیندان را برای فرد دیگری اعمال می کنید حتما باید از دستکش یکبار مصرف پلاستیکی، لاتکس و یا وینیل استفاده کنید_ به خصوص اگر حامله و یا در دوران شیردهی هستید. نباید از دستکش های لاتکس طبیعی استفاده کرد زیرا لیندان جذب دستکش شده و از طریق آن به پوست نفوذ می کند. پس از مصرف لوسیون، دستتان را به خوبی بشویید؛ این امر مانع جذب لیندان از طریق پوست می شود. هرگونه سوال یا ابهام را با پزشک در میان بگذارید.
منطقه مورد نظر نباید به طور کامل با لیندان پوشیده شود. لباس های سبک پوشیده شود.
داروی لیندان دارای دستور مصرف دقیق است، قیل از مصرف حتما مطالعه شود. با پزشک در خصوص سوالات و ابهامات خود صحبت کنید و اطلاعات لازم را به دست بیاورید.
شریک زندگی و یا شرکای جنسی( به ویژه) و تمامی اعضای خانواده ممکن است نیاز به درمان داشته باشند زیرا آلودگی می تواند به افراد دارای تماس نزدیک منتقل شود. با پزشک یا تیم درمان در خصوص سوالات و ابهامات، چک نشدن اعضای خانواده جهت بررسی ابتلا به آلودگی و غیره صحبت کنید و اطلاعات لازم را به دست بیاورید.
در هنگام مصرف کرم یا لوسیون لیندان جهت درمان گال/خارشک:
- قبل از مصرف لیندان هر گونه کرم، لوسیون، پماد، یا روغن موجود روی پوست را به خوبی بشویید و پوست را کامل خشک کنید.
- اگر قبل از استفاده از لیندان، حمام یا دوش آب گرم گرفته ایید باید به خوبی پوست را خشک و سپس لیندان را اعمال کنید.
- لیندان را به اندازه کافی روی پوست کاملا خشک شده از گردن به پایین_ از جمله کف پاها_ اعمال کرده و به خوبی کرم یا لوسیون را بمالید.
- 8 تا 12 ساعت بعد پوست را کامل بشویید.
در هنگام مصرف شامپو لیندان برای درمان شپش:
- قبل از مصرف لیندان هر گونه کرم، لوسیون، پماد، و یا محصول روغنی موجود روی مو و پوست سر را به خوبی بشویید و کامل خشک کنید.
- اگر زیر دوش و یا در وان شامپو را مصرف می کنید، مطمئن شوید که شامپو به دیگر قسمت های بدن نرسد. بهتر است این شامپو در وان حمام استفاده نشود زیرا ممکن است کف در آبی که در آن نشسته ایید بریزد از طریق پوست جذب شود. در پایان کار، کل بدن را کاملا بشویید تا هیچ شامپویی باقی نماند.
- لیندان را به اندازه کافی روی پوست و موهای خشک شده سر (28 گرم یا کمتر (1 اونس یا کمتر) برای موهای کوتاه، 42.5 گرم (1½ اونس) برای مو متوسط، و56 گرم یا کمتر ( 2 اونس یا کمتر) برای موهای بلند) اعمال کنید تا کامل مو و پوست سر مناطق آسیب دیده و اطراف آن را مرطوب کند.
- به طور کامل شامپو را روی مو و پوست سر مالش دهید و بگذارید 4 دقیقه بماند. سپس، کمی آب روی آن بریزید و بمالید تا خوب کف کند.
- شامپو را کامل بشویید و با حوله خشک و تمیز موها و پوست سر را خشک کنید.
- هنگامی که مو کاملا خشک شد، آن را با شانه دندانه ریز به خوبی شانه کنید تا تمامی تخم ها و پوسته باقیمانده نیز از مو جدا شود.
- لیندان نباید به عنوان شامپو روزانه به طور منظم استفاده شود.
میزان مصرف
میزان مصرف این دارو در بیماران مختلف متفاوت است؛ در این خصوص از دستور پزشک و یا توضیحات برچسب دارو پیروی نمایید . اطلاعات نوشته شده روی داروها منحصراً شامل دوز متوسطه این دارو می باشد و در صورتی که دوز مصرفی شما متفاوت است بدون مشورت با پزشک اقدامی انجام ندهید.
مقدار داروی مصرفی شما در روز، همچنین تعداد دفعات استفاده از دارو و فواصل زمانی آن بستگی به قوی بودن داروها و ریشه مشکلات پزشکی و بیماری شما دارد.
دوز اشکال کرم و لوسیون:
برای درمان گال/خارشک:
- بزرگسالان و کودکان.... اعمال به منطقه آلوده پوست، یک بار.
- نوزادان زودرس.... استفاده از لیندان در این گروه سنی توصیه نمی شود.
دوز شکل دارویی شامپو:
برای درمان شپش:
- بزرگسالان و کودکان.... اعمال روی پوست سر و یا منطقه آلوده پوست، یک بار.
- نوزادان زودرس.... استفاده از لیندان در این گروه سنی توصیه نمی شود.
شیوه نگهداری از دارو
- اين دارو را در جعبه در بسته، در دماي اتاق، به دور از گرما، رطوبت و نور مستقيم نگه داريد.
- از يخ زدگي دارو جلوگيري شود.
- دور از دسترس كودكان قرار دهيد.
- داروی تاریخ گذشته را دور بریزید ( در خصوص بهترین روش از بین بردن دارو از پزشک سوال کنید).
اقدامات احتیاطی
جهت جلوگیری از ابتلای دوباره به آلودگی یا گسترش آلودگی به افراد دیگر موارد زیر باید در نظر گرفته شوند:
- گال/خارشک_ تمامی لباس های زیر اخیرا پوشیده شده، لباس های خواب، ملافه ها، روبالشتی ها و حوله ها باید در آب بسیار داغ یا بخار شسته شده و به خوبی خشک شوند (در صورت وجود خشک شویی مخصوص می توان از آن استفاده کرد).
- شپش_ تمامی لباس های اخیرا پوشیده شده، ملافه ها، و حوله ها باید در آب بسیار داغ یا بخار شسته شده و به خوبی خشک شوند (در صورت وجود خشک شویی مخصوص می توان از آن استفاده کرد).
عوارض جانبی
عليرغم تاثيراتی كه یک دارو دارد، امكان بروز برخي عوارض جانبي ناخواسته نيز وجود دارد. بروز هريك از این عوارض نيازمند مراقبتهای پزشكی و مراجعه به پزشک است.
حتی پس از توقف مصرف لیندان برخی عوارض جانبی ممکن است رخ دهند. با مشاهده هر یک از این عوارض بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
مصرف لیندان، حتی بر طبق دستور مصرف، موجب عوارض جانبی جدی در بیماران می شود. مصرف مکرر یا طولانی مدت _ در برخی موارد نادر، یک دوره مصرف_ باعث بروز عوارض جانبی حاد می شود. در این خصوص با پزشک معالج صحبت کنید.
ممکن است عوارض دیگری که در این لیست نیامده در برخی بیماران رخ دهد. در این خصوص به پزشک معالج مراجعه شود.