هیپروملوز یا هیدروکسی پروپیل متیل سلولز
Hypromellose
دارو شناسی
هیدروکسی پروپیل متیل سلولز یا هیپروملوز متعلق به گروهی از داروهاست که به عنوان اشک مصنوعی مطرح می شوند. این دارو برای تسکین خشکی و تحریک ناشی از کاهش میزان اشک استفاده می شود و از بروز آسیب های ناشی از بیماری های چشمی پیشگیری می کند. هیدروکسی پروپیل متیل سلولز برای مرطوب ساختن تماس لنزهای سخت و چشم مصنوعی نیز استفاده می شود. به علاوه برای برخی معاینات چشمی نیز از این دارو استفاده می شود.
برخی از این موارد تنها با تجویز پزشک استفاده می شوند. این دارو به شکل های زیر در بازار موجود است:
- محلول
- ژل
پیش از مصرف
در مورد تصمیم گیری برای مصرف دارو، خطرات و مزایای داروی مورد نظر باید با یکدیگر مقایسه شوند. تصمیم نهایی توسط پزشک و بیمار گرفته خواهد شد. در مورد این دارو نکات زیر باید در نظر گرفته شوند:
آلرژی و حساسیت
اگر به این دارو یا هر داروی دیگری حساسیت نشان داده اید، حتما پزشک خود را مطلع سازید. به علاوه اگر دچار حساسیت های دیگری هم هستید، مانند حساسیت غذایی، حساسیت به رنگ، مواد نگهدارندهو یا حیوانات، به پزشک خود اطلاع دهید. در مورد داروهایی که تاکنون مصرف نکرده اید، ابتدا دستورالعمل دارو را بخوانید.
اطفال
گرچه تحقیقات کافی در مورد مصرف هیدروکسی پروپیل متیل سلولز یا هیپروملوز در کودکان و دیگر گروه های سنی وجود ندارد، اما این دارو باعث بروز مشکل یا عوارض جانبی در کودکان نمی شود.
سالمندان
داروهای زیادی به طور خاص برای سالمندان مورد مطالعه قرار نگرفته اند. بنابراین اثربخشی آنها برای سالمندان در مقایسه با جوانان بررسی نشده است. گرچه اطلاعات کافی در مورد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز یا هیپروملوز در سالمندان وجود ندارد، اما انتظار نمی رود این دارو باعث بروز مشکلات و عوارض در سالمندان شود.
دوران بارداری
در مورد مصرف این دارو در دوران بارداری بررسی های کافی انجام نشده است.
دوران شیردهی و مادران شیرده
در مورد تاثیر دارو بر روی نوزاد در دوران شیردهی بررسی های کافی انجام نشده است. در دوران شیردهی قبل از مصرف داروی هیدروکسی پروپیل متیل سلولز یا هیپروملوز خطرات و مزایای دارو را با یکدیگر مقایسه کنید.
تداخلات دارویی
گرچه برخی داروها به هیچ عنوان نباید با هم مصرف شوند، در برخی موارد مصرف دو داروی متفاوت علیرغم وجود عواض جانبی لازم است. در این موارد پزشک میزان مصرف دارو را تغییر می دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را در پیش می گیرد. اگر از داروی دیگری مصرف می کنید، قبل از مصرف این دارو حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
دیگر تداخلات دارویی
بعضی داروها را نباید در زمان غذا خوردن یا با برخی غذاهای خاص مصرف کرد چرا که ممکن است تداخلاتی به وجود آید. مصرف تنباکو و الکل یا بعضی داروها نیز خطرناک می باشد. در مورد زمان مناسب مصرف دارو و غذاهای مناسب دوره ی مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
نحوه مصرف
برای مصرف این دارو نکات زیر را مد نظر داشته باشید:
- ابتدا دست های خود را بشویید. سپس سر خود را به سمت عقب خم کنید و پلک پایینی را به سمت پایین بکشید تا یک حفره ایجاد کنید. دارو را به داخل چشم بیندازید و چشم را به آرامی ببندید. پلک نزنید. چشم ها را به مدت 1 یا 2 دقیقه ببندید تا قطره جذب شود.
- برای محافظت دارو از میکروب ها تا جایی که ممکن است، به آن دست نزنید. به علاوه قطره همیشه بسته بماند.
برای بیمارانی که لنز استفاده می کنند:
- در زمان استفاده از این دارو لنز را از چشم درآورید. اگر در این مورد سوالی دارید، از پشک خود بپرسید.
میزان مصرف
میزان مصرف این دارو برای افراد مختلف یکسان نیست. طبق دستورات پزشک از دارو مصرف کنید و یا راهنمای مصرف دارو را با دقت مطالعه کنید. اطلاعات زیر مربوط به میزان متوسط مصرف داروست. اگر میزان مصرف شما از این دارو متفاوت است آن را بدون مشورت با پزشک تغییر ندهید.
میزان مصرف دارو به قدرت آن دارو بستگی دارد. به علاوه تعداد وعده های دارویی در یک روز، فاصله زمانی بین هر وعده دارویی و طول دوره مصرف دارو بستگی به مشکل به وجود آمده دارد.
- برای چشم های خشک
- شکل دارویی برای محلول چشمی (قطره های جشم):
- بزرگسالان و کودکان – سه یا چهار بار و هر بار 1 قطره در روز.
- شکل دارویی برای محلول چشمی (قطره های جشم):
شیوه نگهداری دارو
بهتر است دارو را در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت و نور نگهداری کنید. دارو دور از دسترس کودکان باشد. در صورت گذشتن تاریخ مصرف دارو و یا نیاز نداشتن به آن، دارو را دور بیندازید.
اقدامات احتیاطی
اگر دچار درد چشم هستید، تغییر در بینایی، تداوم قرمزی یا تحریک چشم را تجربه کردید یا اگر علائم بیشتر از 3 روز ادامه پیدا کردند یا بدتر شدند، به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی
هر دارویی به همراه تاثیرات اولیه دارای عوارض جانبی نیز است. گرچه تمام این عوارض اتفاق نمی افتند، اما در صورت بروز هر یک از آنها، مراقبت های پزشکی لازم خواهد بود. در صورت مشاهده هرگونه عوارض جانبی، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
برخی عوارض جانبی که رخ می دهند نیازی به درمان ندارند و به مرور زمان و با سازگار شدن بدن با دارو برطرف می شوند. به علاوه پزشک نیز راه کارهایی برای پیشگیری یا کاهش بروز عوارض جانبی ارائه می دهد. اگر هر یک از این عوارض ادامه پیدا کرده و موجب آزار شدند، به پزشک مراجعه کنید:
عوارض کمتر مشاهده شده:
- تاری دید
- چسبندگی پلک ها
عوارض دیگری نیز ممکن است بروز کنند که در اینجا به آنها اشاره ای نشده است. اگر هر گونه نشانه دیگری مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.