واکسن زنده ویروس سرخک (زیر پوستی)
Measle virus vaccine, live
دارو شناسی
واکسن زنده ویروس سرخک یک عامل ایمن ساز است برای جلوگیری از عفونت با ویروس سرخک یا سرخچه. این واکسن باعث می شود بدن شما برای محافظت از خود در مقابل ویروس آنتی بادی هایی تولید کند. این واکسن از شما در مقابل سرخک آلمانی (سرخچه) محافظت نمی کند. برای این نوع بیماری واکسن دیگری مورد نیاز است.
سرخک عفونتی است که به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. عفونت ناشی از سرخک منجر به بروز مشکلات جدی می شود، از جمله ذات الریه، عفونت گوش، مشکلات سینوسی، تشنج، آسیب مغزی و احتمالا مرگ. خطر ابتلا به عوارض جدی و مرگ در بزرگسالان و نوزادان بیشتر از کودکان و نوجوانان بروز می کند.
ایمن سازی با واکسن در مقابل ویروس سرخک برای همه از 12 ماهگی تا 15 ماهگی به بعد توصیه می شود. به علاوه ممکن است دلایل خاصی در رابطه با نیاز کودکان 6 ماه تا 12 ماه به واکسن سرخک وجود داشته باشد.
استفاده از واکسن سرخک برای نوزادان کمتر ز 12 ماه توصیه نمی شود، مگر اینکه خطر ابتلا به سرخک در این نوزادان بالا باشد. علت این امر نیز آنتی بادی هایی است که نوزاد قبل از تولد از مادر دریافت می کند که ممکن است با اثربخشی دارو تداخل داشته باشند. نوزادانی که قبل از 12 ماهگی واکسن سرخک دریافت می کنند، لازم است مجددا این واکسن را دریافت کنند.
واکسن سرخک زیر نظر مستقیم پزشک تزریق می شود و به شکل زیر در بازار موجود است:
- پودر برای محلول
پیش از مصرف
در تصمیم گیری برای مصرف یک دارو، خطرات مثرف آن در مقابل مزیت های آن قرار می گیرند. تصمیم نهایی توسط بیمار و پزشک گرفته خواهد شد. در مورد واکسن زنده ویروس سرخک، موارد زیر را باید در نظر گرفت:
آلرژی و حساسیت
اگر نسبت به این دارو یا هر داروی دیگری واکنش حساسیتی غیرطبیعی نشان داده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. به علاوه هر گونه حساسیت دیگر، از جمله حساسیت غذایی، حساسیت به حیوانات و پرندگان و حساسیت به مواد نگهدارنده، را با پزشک درمیان بگذارید. در صورت مصرف هر دارو بدون نسخه پزشک بروشور مربوط به دارو را با دقت مطالعه کنید.
اطفال
واکسن سرخک تا 12 ماهگی برای نوزادان توصیه نمی شود، مگر در مواردی که نوزاد قرار است به مناطق پر خطر سفر کند یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارد.
دوران بارداری
در مورد تزریق واکسن سرخک به خانم های باردار بررسی های کافی انجام نشده است. تزریق این واکسن به نمونه های حیوانی تاثیر معکوس نشان داده است.
دوران شیردهی و مادران شیرده
بررسی های انجام شده نشان داده اند که تزریق این واکسن در دوران شیردهی به مادر با خطراتی برای نوزاد همراه است.
دیگر مشکلات پزشکی
وجود دیگر مشکلات پزشکی نیز بر روی مصرف دار تاثیر خواهد گذاشت. اگر دچار مشکلات دیگری هستید، حتما به پزشک اطلاع دهید، به ویژه مشکلات زیر:
- نقص سیستم ایمنی (یا سابقه خانوادگی ابتلا به آن) – این شرایط ممکن است احتمال بروز و شدت عوارض جانبی را تشدید کند و اثر بخشی آن را نیز کاهش دهد.
- بیماری شدید همراه با تب – علائم این بیماری ممکن است با عوارض احتمالی واکسن اشتباه گرفته شوند.
نحوه مصرف
میزان مصرف
مقدار مورد استفاده از این دارو برای بیمارهای مختلف، متفاوت است. فرد بیمار باید طبق دستورالعمل روی بسته بندی یا توصیه ی پزشک معالج خود عمل کند. اطلاعات زیر تنها حد متوسط مصرف دارو را نشان می دهد. به هرحال مقدار مصرف دارو را بدون اجازه ی پزشک تغییر ندهید. مقدار مصرف دارو به قدرت دارو نیز بستگی دارد. به علاوه تعداد دفعات مصرف دارو در روز و فاصله ی بین هر دفعه به مشکل بیمار و شدت آن بستگی دارد.
- برای شکل تزریقی دارو:
- برای پیشگیری از سرخک
- بزرگسالان و نوزادان 12 ماه به بالا – یک دوز از واکسن به زیر پوست تزریق می شود و دوز دوم آ« حداقل یک ماه بعد تزریق می شود.
- برای پیشگیری از سرخک
اقدامات احتیاطی
تا 3 ماه پس از دریافت واکسن سرخک و بدون بررسی اولیه با پزشک باردار نشوید.
در موارد زیر حتما دریافت واکسن سرخک را به پزشک خود اطلاع دهید:
- اگر قرار است طی 4 تا 6 هفته پس از دریافت واکسن سرخک، آزمایش پوستی برای توبرکولین بدهید. نتایج این آزمایش تحت تاثیر واکسن خواهد بود.
- اگر قرار است 2 هفته قبل یا 3 تا 11 ماه پس از دریافت واکسن خون یا سایر محصولات خونی را دریافت کنید.
- اگر این واکسن را 2 هفته قبل یا 3 تا 11 ماه پس از دریافت دیگر گاما گلوبولین یا دیگر گلوبولین های ایمنی دریافت می کنید.
عوارض جانبی
هر دارو در کنار تاثیرات اولیه دارای عوارض جانبی هم است که در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
علائم واکنش حساسیتی
- مشکل در بلع یا تنفس
- کهیر
- خارش، به ویژه در دست ها و پاها
- قرمز شدن پوست، به ویژه در اطراف گوش ها
- التهاب چشم ها، صورت یا داخل بینی
- خستگی و ضعف غیرعادی
در صورت مشاهده هر یک از عوارض زیر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
عوارض رایج تر:
- تب بیشتر از 39.4 درجه سانتیگراد
عوارض کمتر مشاهده شده:
- کبودی یا بروز لکه های بنفش روی پوست
- گیجی
- دوبینی
- سردرد
- تحریک پذیری
- سفت شدن گردن
- التهاب، تاول یا درد در محل تزریق
- التهاب غدد گردن
- استفراغ
برخی عوارض جانبی خیلی جدی نیستند و پس از اینکه بدن خود را با این دارو تطبیق دهد، این عوارض به خودی خود برطرف می شوند. پزشک نیز می تواند راهکارهایی برای پیشگیری یا از برطرف کردن این عوارض به بیمار ارائه دهد. به هرحال در صورت مشاهده ی هر یک از عوارض جانبی زیر،و آزار دهنده شدن آنها پزشک خود را مطلع سازید:
عوارض رایج تر
- سوزش یا خارش در محل تزریق
- تب 37.7 درجه سانتیگراد یا کمتر
عوارض کمتر مشاهده شده:
- تب بین 37.7 و 39.4 درجه سانتیگراد
- خارش، التهاب، قرمزی، حساسیت به لمس و یا بروز برآمدگی در محل تزریق
- جوش های پوستی
تب یا جوش های پوستی ممکن است بین 5 تا 12 روز پس از تزریق واکسن بروز کند و معمولا چند روز طول می کشد.
این واکسن ممکن است باعث عوارض دیگری شود که در اینجا به آنها اشاره نشده است. در صورت مشاهده هر گونه عارضه بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.
تداخلات دارویی
تداخلات شدید با سایر داروها
Paclitaxel Protein-BoundPaclitaxelnilotinibimatinibFludarabine (Oral Route) -Idarubicinintravenouse ruote)Ifosfamide )HydroxyureaDacarbazine (Intravenous Route, Injection Route)Doxorubicin (Intravenous Route(Gemcitabine (Intravenous RouteAlemtuzumab (Intravenous RouteMechlorethaminePeginterferon Alfa-2bMelphalanگرچه برخی داروها به هیچ وجه نباید با هم مصرف شوند، اما بعضی داروها را با وجود تداخل، می توان همزمان با هم مورد مصرف قرار داد. در چنین مواقعی پزشک میزان مصرف دارو را تغییر می دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را در پیش می گیرد. به هرحال مصرف هرگونه داروی دیگری را با پزشک خود درمیان بگذارید.
دریافت این واکسن با هر یک از داروهای زیر توصیه نمی شود. پزشک ممکن است دریافت این واکسن را ممنوع کند و یا دیگر داروهای شما را تغییر دهد.
- Alemtuzumab
- Bendamustine
- Bortezomib
- Bosutinib
- Cabazitaxel
- Capecitabine
- Carboplatin
- Carfilzomib
- Carmustine
- Chlorambucil
- Cisplatin
- Cladribine
- Clofarabine
- Cyclophosphamide
- Cytarabine
- Cytarabine Liposome
- Dacarbazine
- Dasatinib
- Daunorubicin
- Daunorubicin Citrate Liposome
- Deflazacort
- Docetaxel
- Doxorubicin
- Epirubicin
- Etoposide
- Fludarabine
- Fluorouracil
- Gemcitabine
- Gemtuzumab Ozogamicin
- Hydroxyurea
- Idarubicin
- Ifosfamide
- Imatinib
- Interferon Alfa
- Irinotecan
- Irinotecan Liposome
- Lomustine
- Mechlorethamine
- Melphalan
- Mercaptopurine
- Methotrexate
- Mitomycin
- Mitoxantrone
- Nelarabine
- Nilotinib
- Ofatumumab
- Oxaliplatin
- Paclitaxel
- Paclitaxel Protein-Bound
- Pemetrexed
- Pentostatin
- Ponatinib
- Procarbazine
- Rituximab
- Temozolomide
- Teniposide
- Topotecan
- Tositumomab
- Vinblastine
- Vinorelbine
دریافت این واکسن با هر یک از داروهای زیر معمولا توصیه نمی شود، اما در برخی موارد ممکن است لازم باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شده باشند، پزشک میزان مصرف و تعداد وعده های مصرف دارو را تغییر خواهد داد.
- Adalimumab
- Azathioprine
- Certolizumab Pegol
- Etanercept
- Everolimus
- Fingolimod
- Golimumab
- Immune Globulin
- Infliximab
- Leflunomide
- Meningococcal Vaccine
- Mycophenolic Acid
- Rilonacept
- Secukinumab
- Sirolimus
- Teriflunomide
- Trabectedin
- Ustekinumab
دریافت واکسن زنده ویروس سرخک با هر یک از داروهای زیر خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد، اما مصرف همزمان هر دو دارو ممکن است بهترین روش درمان باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شده باشند، پزشک میزان مصرف، تعداد وعده های مصرف و یا هر دو را تغییر خواهد داد.
- Abatacept
دیگر تداخلات دارویی
بعضی داروها را نباید در زمان غذا خوردن یا با برخی غذاهای خاص مصرف کرد چرا که ممکن است تداخلاتی به وجود آید. مصرف تنباکو و الکل با بعضی داروها نیز خطرناک می باشد. در مورد زمان مناسب مصرف دارو و غذاهای مناسب دوره ی مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.