مکاسرمین
Mecasermin
دارو شناسی
مکاسرمین نسخه ای ساخته انسان است که مشابه عامل رشد هورمون انسولین (IGF-1) است. IGF-1 در کبد تولید می شود و نقش مهمی در رشد کودکان ایفا می کند. مکاسرمین جایگزین IGF-1 می شود، در کودکانی که به شدت این هورمون را در بدن کم دارند.
این دارو تنها با نسخه پزشک در اختیار شما قرار می گیرد و به شکل زیر در بازار موجود است:
- محلول
پیش از مصرف
در تصمیم گیری برای مصرف یک دارو، خطرات مثرف آن در مقابل مزیت های آن قرار می گیرند. تصمیم نهایی توسط بیمار و پزشک گرفته خواهد شد. در مورد داروی مکاسرمین، موارد زیر را باید در نظر گرفت:
آلرژی و حساسیت
اگر نسبت به این دارو یا هر داروی دیگری واکنش حساسیتی غیرطبیعی نشان داده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. به علاوه هر گونه حساسیت دیگر، از جمله حساسیت غذایی، حساسیت به حیوانات و پرندگان و حساسیت به مواد نگهدارنده، را با پزشک درمیان بگذارید. در صورت مصرف هر دارو بدون نسخه پزشک بروشور مربوط به دارو را با دقت مطالعه کنید.
اطفال
در مورد ارتباط بین سن و تاثیرات تزریق مکاسرمین بر روی کودکان کمتر از 2 سال مطالعات کافی انجام داده نشده است. ایمنی و اثربخشی دارو تایید نشده است.
سالمندان
در مورد ارتباط بین سن و تاثیرات تزریق مکاسرمین بر روی سالمندان مطالعات کافی انجام داده نشده است. ایمنی و اثربخشی دارو تایید نشده است.
بارداری
بررسی های انجام شده بر روی نمونه های حیوانی تاثیر معکوس نشان داده اند، در مورد نمونه های انسانی و خانم های باردار بررسی های کافی انجام نشده است.
دوران شیردهی و مادران شیرده
در مورد مصرف داروی مکاسرمین در دوران شیردهی بررسی های کافی انجام نشده است. قبل از مصرف این دارو، خطرات و مزایای مصرف آن را با یکدیگر مقایسه کنید.
دیگر مشکلات پزشکی
وجود دیگر مشکلات پزشکی نیز بر روی مصرف دار تاثیر خواهد گذاشت. اگر دچار مشکلات دیگری هستید، حتما به پزشک اطلاع دهید، به ویژه مشکلات زیر:
- اپی فیز بسته شده (Closed epiphyses) – به عنوان مثال مراکز رشد در استخوان ها رشد زیادی نشان نمی دهند.
- نئوپلازی فعال یا مشکوک به نئوپلازی (تومورهای سرطانی و غیرسرطانی) – در بیماران مبتلا به این شرایط نباید مصرف شود.
- دیابت
- لوزه های بزرگ شده
- ضربه به سر
- اسکولیوز (انحراف غیرطبیعی در ستون فقرات) یا سابقه ابتلا به آن – با احتیاط مصرف شود. ممکن است شرایط را بدتر کند.
- کم کاری تیروئید
- سوء تغذیه – قبل از شروع مصرف داروی مکاسرمین مشکل سوء تغذیه باید برطرف شود.
نحوه مصرف
پزشک میزان مصرف دقیق کودک را تعیین می کند و تعداد وعده های دارویی را نیز برای شما توضیح می دهد. داروی مکاسرمین زیر پوست تزریق می شود و نباید به داخل رگ یا عضله تزریق شود.
تزریق برخی داروها در خانه انجام می شود و نیازی به بستری شدن ندارند. اگر شما در حال مصرف این دارو در خانه هستید، پزشک طریقه آماده شدن و تزریق را به شما آموزش خواهد داد. در زمان آموزش مطمئن شوید که تمام مراحل تزریق را متوجه شده اید.
هر زمان که دارو تجویز می شود، لازم است که اطلاعات دارویی و راهنمای مصرف آن را با دقت مطالعه کنید.
داروی مکاسرمین باید 20 دقیقه قبل و 20 دقیقه بعد از یک میان وعده تزریق شود. زمانی که کودک شما در حال دریافت داروی مکاسرمین است، هرگز اجازه ندهید وعده های غذایی خود را نادیده بگیرد.
هر زمان که دارو را به کودک تزریق می کنید از یک سوزن و سرنگ جدید استفاده کنید.
لازم است در مورد محل تزریق هم تمام دستورالعمل ها و توصیه های پزشک را دنبال کنید (به عنوان مثال بالای بازو، ران، باسن یا شکم). این اقدامات از بروز مشکلات پوستی پیشگیری می کند.
اگر دارو تیره شده یا ذراتی در داخل ان مشاهده می کنید، از آن استفاده نکنید.
میزان مصرف
مقدار مورد استفاده از این دارو برای بیمارهای مختلف، متفاوت است. فرد بیمار باید طبق دستورالعمل روی بسته بندی یا توصیه ی پزشک معالج خود عمل کند. اطلاعات زیر تنها حد متوسط مصرف دارو را نشان می دهد. به هرحال مقدار مصرف دارو را بدون اجازه ی پزشک تغییر ندهید. مقدار مصرف دارو به قدرت دارو نیز بستگی دارد. به علاوه تعداد دفعات مصرف دارو در روز و فاصله ی بین هر دفعه به مشکل بیمار و شدت آن بستگی دارد.
- برای تزریق دارو:
- برای درمان اختلال در رشد به دلیل کمبود IGF-1:
- کودکان 2 سال به بالا – میزان دارو براساس وزن بدن کودک خواهد بود و باید توسط پزشک تعیین شود. در ابتدا میزان مصرف به ازاری هر کیلوگرم 0.04 تا 0.08 میلی گرم خواهد بود و تریق 2 بار در روز انجام خواهد گرفت. پس از آن پزشک در صورت نیاز میزان مصرف را افزایش خواهد داد.
- کودکان کمتر از 2 سال – مصرف و میزان مصرف دارو باید توسط پزشک تعیین شود.
- برای درمان اختلال در رشد به دلیل کمبود IGF-1:
در صورت فراموش کردن یک وعده دارویی چه کنیم؟
در صورتی که یک وعده مصرف دارو را فراموش کردید، می توانید هر لحظه ی ممکن آن را مصرف کنید. در صورتی که زمان مصرف وعده ی بعدی دارو رسیده، به هیچ وجه هر دو وعده را باهم مصرف نکنید.
شیوه نگهداری
بهتر است دارو را در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت و نور نگهداری کنید. دارو دور از دسترس کودکان باشد. در صورت گذشتن تاریخ مصرف دارو و یا نیاز نداشتن به آن، دارو را دور بیندازید.
اقدامات احتیاطی
در زمان مصرف این دارو لازم است پزشک میزان بهبود کودک را در ملاقات های منظم بررسی کند. حتما تمام جلسات ملاقات پزشک را به طور منظم دنبال کنید.
اگر شما یا فرزندتان متوجه شدید که این دارو باعث رشد بیش از حد می شود، با پزشک مشورت کنید.
داروی مکاسرمین ممکن است باعث بروز هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شود که علائم آن عبارتند از: اضطراب، تاری دید، لرز، عرق سرد، کما، گیجی، خنک شدن، رنگ پریدگی پوست، افسردگی، سرگیجه، ضربان قلب سریع، سردرد، افزایش گرسنگی، تهوع، عصبی شدن، کابوس، تشنج، لکنت زبان، خستگی یا ضعف غیرعادی. لازم است یک خوراکی قندی، مانند آب پرتقال، آب نبات، شیر یا نوشابه همراه داشته باشید تا در صورت بروز هر یک از این علائم مصرف کنید. یاد بگیرید که اگر قند فرزندتان خیلی کاهش پیدا کرد چه کاری انجام دهید. اقدامت لازم را به دیگر اعضای خانواده نیز اموزش دهید.
در زمان مصرف داروی مکاسرمین از شرکت کردن در فعالیت هایی که دارای خطر بالایی هستند، اجتناب کنید، از جمله رانندگی در فاصله زمانی 2 تا 3 ساعت پس از دریافت دارو، به ویژه در ابتدای درمان با مکاسرمین.
داروی مکاسرمین ممکن است منجر به بروز واکنش های حساسیتی شدید، از جمله آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی بسیار خطرناک است و نیاز به درمان فوری دارد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم بلافاصله به پزشک اطلاع دهید: جوش های پوستی، خارش، گرفتگی صدا، مشکل تنفسی، مشکل در بلع یا هر گونه التهاب در دست ها، صورت یا دهان.
داروی مکاسرمین ممکن است باعث بزرگ شدن لوزه های کودک شود. در صورت بزرگ شدن لوزه ها، خر و پف کردن کودک، مشکل تنفسی یا مشکل در بلع یا مشاهده مایع در گوش به پزشک اطلاع دهید. در زمان مصرف این دارو پزشک به طور منظم لوزه های کودک را چک می کند.
داروی مکاسرمین ممکن است باعث در رفتگی استخوان ران شود. بنابراین اگر کودک در ناحیه زانو یا ران دچار درد یا التهاب شد به پزشک اطلاع دهید.
مکاسرمین حاوی بنزیل الکل است که در یک نوزاد یا کودک کم سن و سال ممکن است باعث بروز واکنش های جدی شود. اگر نگران این مسئله هستید، با پزشک مشورت کنید.
از هیچ داروی دیگری بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید، از جمله هر نوع داروی تجویز شده یا داروی بدون نسخه و یا داروهای گیاهی و مکمل ها.
عوارض جانبی
هر دارویی علاوه بر تاثیرات اولیه دارای عوارض جانبی هم هست. گرچه تمام عوارض لیست شده در زیر بروز نمی کنند، اما در صورت بروز هر یک نیاز به مراقبت های پزشکی خواهد بود.
در صورت بروز هر یک از موارد زیر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
عوارض رایج
- اضطراب
- آبی یا کیود شدن رنگ نوک انگشت ها
- تاری دید
- بی تنفسی
- درد قفسه سینه
- لرز
- عرق سرد
- کما
- گیجی
- پوست سرد و رنگ پریده
- افسردگی
- سرگیجه
- ضربان قلب سریع
- سردرد
- افزایش گرسنگی
- از دست دادن شنوایی
- تهوع
- عصبی شدن
- کابوس
- رشد سریع سلول های طبیعی توموس (بدون نشانه)
- تشنج
- لرز
- لکنت زبان
- ضخیم شدن پوست
- خستگی یا ضعف غیرعادی
عوارض ناشناخته
- تغییر در توانایی مشاهده رنگ ها، به ویژه رنگ آبی یا زرد
- سرفه
- تنفس سخت
- مشکل در بلع
- کهیر یا تاول
- خارش
- کهیر یا خارش در محل تزریق
- التهاب های بزرگ کهیر مانند روی صورت، پلک ها، لب ها، زبان، گلو، دست ها، پاها یا اندام تناسلی
- درد ران یا زانو
- التهاب و ورم پلک ها یا اطراف چشم ها، صورت، لب ها یا زبان
- قرمزی پوست
- تنگی نفس
- جوش های پوستی
- سفتی قفسه سینه
- استفراغ
- خس خس سینه
- علائم زیر مربوط به مصرف بیش از اندازه هستند. در صورت بروز هر یک از موارد زیر بلافاصله به اورژانس اطلاع دهید.
علائم مصرف بیش از اندازه
- اضطراب
- درد پا یا دست
- کمردرد
- تغییر در بینایی
- تعریق زیاد
- ضعف شدید
- تکرر ادرار
- افزایش اندازه دست و پا
- افزایش تشنگی
- افزایش حجم ادرار رقیق شده
- درد مفاصل
- توقف قاعدگی
برخی عوارض جانبی معمولا نیازی به درمان ندارند و به خودی خود برطرف می شوند. این عوارض در طول درمان و با سازگاری بدن با دارو برطرف می شوند. به علاوه پزشک نیز روش هایی برای پیشگیری و کاهش عوارض جانبی ارائه می دهد. در صورت ادامه یافتن هر یک از عوارض زیر به پزشک مراجعه کنید:
عوارض رایج
- پاسخ غیرطبیعی غشای تمپان به فشار هوا
- مشکل حرکتی
- مشکل در بلع
- درد گوش
- لکه های بزرگ مسطح، آبی یا بنفش رنگ بر روی پوست
- مشکل شنوایی
- سفتی یا درد عضلانی
- قرمزی یا التهاب گوش ها
- احساس پر بودن گوش ها
- خر و پف کردن
- گلو درد
- تغییر صدا
عوارض دیگری نیز که در اینجا به آنها اشاره نشده، ممکن است رخ دهند. در صورت مشاهده هر گونه عوارض جانبی دیگر به پزشک مراجعه کنید.
تداخلات دارویی
گرچه برخی داروها به هیچ وجه نباید با هم مصرف شوند، اما بعضی داروها را با وجود تداخل، می توان همزمان با هم مورد مصرف قرار داد. در چنین مواقعی پزشک میزان مصرف دارو را تغییر می دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را در پیش می گیرد. به هرحال مصرف هرگونه داروی دیگری را با پزشک خود درمیان بگذارید.
دیگر تداخلات دارویی
بعضی داروها را نباید در زمان غذا خوردن یا با برخی غذاهای خاص مصرف کرد چرا که ممکن است تداخلاتی به وجود آید. مصرف تنباکو و الکل با بعضی داروها نیز خطرناک می باشد. در مورد زمان مناسب مصرف دارو و غذاهای مناسب دوره ی مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.