منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

واکسن پنوموکوک 13، دیفتری کونژوگه (عضلانی)

Pneumococcal 13-Valent Vaccine, Diphtheria Conjugate

دارو شناسی

آنچه که باید درباره واکسن عضلانی " واکسن پنوموکوک 13، دیفتری کونژوگه "  بدانید!

واکسن پنوموکوک 13، دیفتری کونژوگه، یک عامل ایمنی ساز فعال جهت پیشگیری از عفونت ناشی از باکتری های پنوموکوکی است. این واکسن سبب می شود بدن، علیه بیماری، آنتی بادی تولید کند. 
بیماری پنوموکوک می تواند منجربه بروز مشکلاتی جدی از جمله پنومونی (ذات الریه) که بر ریه ها اثر می گذارد، مننژیت که بر مغز اثر می گذارد، و باکترمی که خون را عفونتی می کند، می گردد. بیماری پنوموکوک، یکی از مهم ترین علل عفونت گوش در کودکان نیز محسوب میشود.
واکسیناسیون علیه بیماری پنوموکوک در نوزادان و کودکان 6 هفته ای تا 5 ساله (پیش از 6 سالگی)، کودکان 6 تا 17 ساله (پیش از 18 سالگی) یا بزرگسالان 18 سال به بالا توصیه می شود.
ایمن سازی برای نوزادان و کودکان خردسال، بسته به سنی که دارند، نیازمند 1 تا 4 دوز از این واکسن است.
این دارو تنها تحت نظارت و تجویز پزشک ارائه می گردد.
این دارو به شکل های زیر موجود میباشد:
-    سوسپانسیون
 

پیش از مصرف

در صورتیکه تصمیم به مصرف دارویی دارید همه جوانب آن باید بدقت بررسی گردد. این تصمیمی است که شما و پزشکتان میگیرید. درمورد مصرف این دارو موارد زیر باید درنظر گرفته شود:

آلرژی و حساسیت
در صورت داشتن حساسیت خاص به این دارو یا دیگر داروها مساله را با پزشک خود درمیان بگذارید. همچنین درصورتیکه نسبت به برخی مواد غذایی، رنگ مو، مواد نگهدارنده یا حیوانات حساسیت دارید پیش از مصرف این دارو، موضوع را با پزشک خود مطرح سازید. در صورتیکه بصورت آزاد و بدون تجویز پزشک قصد استفاده از این دارو را دارید حتما بروشور و یا توضیحات مندرج بر روی بسته را با دقت مطالعه فرمایید.

اطفال
به طور کلی واکسن پنوموکوک 13، دیفتری کونژوگه در کودکان قابل تحمل و موثر است. ایمنی و  اثربخشی آن درد کودکان زیر 6 سال مشخص نشده است.

سالمندان
مطالعات انجام شده تا کنون، بروز مشکلات خاصی را در سالمندان نشان نداده است که واکسن پنوموکوک 13، دیفتری کونژوگه را در این گروه سنی محدود سازد. 

دوران بارداری
در این خصوص با پزشک تان مشورت منید.

دوران شیردهی و مادران شیرده
تحقیقات خاصی بر روی زنان شیرده مبنی بر مصرف این دارو صورت نگرفته است. پیش از مصرف این دارو در زنان شیرده همه جوانب مثبت و منفی آن باید درنظر گرفته شود.
 

نحوه مصرف

این دارو را یک پرستار یا یک فرد آموزش دیده به شما تزریق می کند. این دارو از طریق یک شات به یکی از عضلات (معمولا در ران یا بازو) تزریق می شود.
برای نوزادان و کودکان 6 هفته ای تا 5 ساله (پیش از 6 سالگی)، این واکسن معمولا به صورت 4 شات جداگانه ارائه می شود. پزشک، تعداد شاتی را که کودک به آن نیاز دارد، به شما خواهد گفت. 
برای کودکان 6 تا 17 ساله (پیش از 18 سالگی)، این واکس به صورت یک دوز واحد ارائه می شود. چنانچه کودکتان به تازگی یک دوز از این واکسن را دریافت کرده است، دوز بعدی باید حداقل 8 هفته بعد باشد.
برای بزرگسالان 18 سال به بالا، اینواکسن به صورت یک دوز واحد ارائه می شود.
بسیار حائز اهمیت است که کودک همه شات های این واکسن را دریافت کند.
این واکسن باید طبق یک برنامه ثابت ارائه شود. سعی کنید همه مراجعات را انجام دهید. چنانچه یکی از دوزها فراموش شد، جهت تعیین وقت مجدد با پزشک تماس حاصل نمایید.

میزان مصرف
میزان مصرف این دارو در بیماران مختلف، متفاوت میباشد. در این خصوص دستورالعمل پزشک یا دستورات مندرج در برچسب این دارو را دنبال نمایید. اطلاعات زیر بر اساس متوسط میزان مصرف این دارو در نظر گرفته شده است. چنانچه میزان مصرفی شما متفاوت میباشد، آنرا تغییر ندهید، مگر در مواردی که پزشک دستور دهد.
میزان مصرف این دارو بستگی به قدرت دارو دارد. همچنین تعداد دفعات مصرف روزانه، فواصل بین آن و مدت مصرف، به بیماری شما بستگی دارد. 
 

در صورت فراموش کردن یک وعده  دارویی چه کنیم؟
چنانچه وعده ای از این دارو را فراموش کرده اید، به محض یادآوری آنرا استعمال نمایید. چنانچه زمان وعده بعدی دارو فرا رسیده است، وعده فراموش شده را کنار گذاشته و طبق برنامه آنرا مصرف نمایید. هیچگاه دارو را در یک وعده، دو برابر دوز، مصرف ننمایید.


درهنگام استفاده بیش از حد و موارد اورژانسی چه کنیم؟
در صورت مصرف بیش از حد این دارو با نزدیکترین مرکز مسمومیت های دارویی تماس گرفته شود. در صورتیکه بیمار تنفس نداشت سریعا با اورژانس تماس حاصل کنید.


درهنگام استفاده از دارو چه موارد تغذیه ای را باید در نظرگرفت؟
رژیم غذایی عادی خود را دنبال نموده و در تنها صورتیکه پزشک دستور دهد، آنرا تغییر دهید.


شیوه نگهداری از دارو
این دارو را در جعبهء در بسته، در دمای اتاق، به دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم قرار دهید. از یخ زدگی دارو جلوگیری شود.
دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
در صورت عدم نیاز یا منقضی شدن دارو آنرا دور بریزید.
در یخچال نگهداری شود اما از یخزدگی آن جلوگیری شود.
 

اقدامات احتیاطی

بسیار حائز اهمیت است که پزشک برای بررسی عملکرد صحیح دارو در بازدیدهای منظم وضعیتتان را کنترل کند تا بتواند برای ادامه مصرف دارو تصمیم گیری کند. 
این دارو ممکن است سبب بروز واکنش های آلرژیک جدی مانند آنافیلاکسی گردد. آنافیلاکسی مشکلی بسیار جدی و خطرناک است و نیازمند مراقبت های پزشکی است. در صورت مشاهده بثورات جلدی، خارش، کهیر، گرفتگی صدا، مشکلات تنفسی، مشکل در بلع، تورم دست و پا، صورت، دهان یا گلو حین مصرف این دارو با پزشک تماس بگیرید.
واکسن پنوموکوک 13، دیفتری کونژوگه، شما یا کودکتان را در مقابل همه عفونت های پنوموکوکی محافظت نخواهد کرد. همچنین این واکسن، عفونت فعال را نیز درمان نمی کند.
از مصرف همزمان این دارو با داروهای دیگر (داروهای بدون نسخه، داروهای تجویز شده، داروهای گیاهی، مکمل ها یا ویتامین ها) بپرهیزید، مگر اینکه قبلا در این مورد با پزشک مشورت شده باشد.
 

عوارض جانبی

علیرغم تاثیرات مورد نظر که یک دارو بهمراه دارد، امکان بروز برخی عوارض جانبی ناخواسته نیز وجود دارد. بروز هریک از عوارض زیر نیازمند مراقبتهای پزشکی و مراجعه به پزشک میباشد.
در صورت بروز هریک از این موارد سریعا با پزشک تماس حاصل نمایید:

موارد بیشتر شایع
-    تب

موارد نادر
-    درد قفسه سینه
-    لرز
-    سرفه
-    تنفس سخت و دشوار
-    مشکل بلع
-    ضربان سریع قلب
-    تنفس صدا دار
-    تشنج
-    خارش، قرمزی و بثورات پوستی
-    عطسه
-    گلودرد
-    تورم صورت، زبان یا گلو
-    تنگی قفسه سینه

بروز ناشناخته
-    درد مثانه
-    تاول، پوسته پوسته شدن یا افتادگی پوست
-    ادرار تیره یا خونی
-    کبود شدن لب یا پوست
-    بدن درد
-    احساس خفگی
-    گیجی
-    کاهش میزان ادرار
-    اسهال
-    ادرار همراه با درد و سوزش
-    اتساع رگ های گردن
-    گرفتگی گوش
-    خستگی مفرط
-    غش
-    نیاز مکرر به ادرار کردن
-    احساس ناراحتی یا بیماری
-    سردرد
-    کهیر یا خارش
-    تنفس نامنظم
-    ضربان قلب نامنظم
-    درد مفاصل یا عضلات
-    تورم صورت،پلک، لب، زبان، گلو، دست و پا یا اندام های تناسلی
-    سبکی سر
-    ازدست دادن اشتها
-    از دست دادن صدا
-    درد کمر یا پهلو
-    درد عضلانی
-    گرفتگی بینی
-    حالت تهوع
-    نداشتن نفس
-    پف یا تورم پلک، اطراف چشم، صورت، لب یا زبان
-    تنفس سریع و کم عمق
-    قرمزی و تحریک چشم
-    آبریزش بینی
-    لرزش
-    گلودرد
-    زخم یا لکه هایسفید داخل دهان یا روی لب
-    تعریق
-    تورم صورت، انگشتان دست و پا
-    تورم غدد لنفاوی زیر گردن، زیر بغل یا کشاله ران
-    مشکل خواب
-    خستگی یا ضعف غیر معمول
-    استفراغ
-    افزایش وزن

برخی عوارض جانبی نیاز به مراقبت های پزشکی خاصی ندارند و ممکن است در طول مدت درمان از بین بروند. همچنین پزشک مربوطه نیز میتواند با معرفی راه هایی به پیشگیری یا کاهش این عوارض کمک کند. در صورتیکه هریک از عوارض زیر در شما ادامه داشت، با پزشک خود مشورت نمایید:

موارد بیشتر شایع
-    کاهش اشتها
-    کاهش خواب
-    تحریک پذیری
-    رگه های قرمز روی پوست
-    تورم، حساس شدن به لمس یا درد در محل تزریق

موارد نادر
-    درد شکم یا معده
-    گریه
-    ضعف
-    زخم

بروز ناشناخته
-    خونریزی، ضعف، سوزش، سردی، تغییر رنگ پوست، احساس فشار، کهیر، عفونت، التهاب، خارش، برآمدگی، بی حسی، بثورات، قرمزی، زخم، درد، خارش، سوزن سوزن شدن، زخم، یا گرم شدن محل تزریق
-    سوزش، خشکی یا خارش چشم
-    ترشح از چشم یا اشکریزی بیش از حد
-    درد
-    دردهای شکمی
-    حساس شدن به لمس

در برخی بیماران امکان بروز عوارض دیگر نیز وجود دارد که در اینجا لیست نشده است. در آنصورت به پزشک مراجعه کنید.

تداخلات دارویی

اگرچه بی شک هیچ دارویی نباید همزمان مصرف شود، اما در برخی موارد با وجود رخ دادن تداخل دارویی، ممکن است نیاز به مصرف همزمان دو داروی مختلف باشد. در چنین مواردی ممکن است پزشک مربوطه مقدار مصرف دارو را تغییر دهد و یا داروی دیگری تجویز کند. بنابراین در صورت مصرف داروی دیگر آنرا با پزشک خود مطرح سازید. تداخلات دارویی زیر بر اساس اهمیت بالقوه شان انتخاب شده و لزوما همه گیر نمیباشند.
مصرف این دارو با داروهای نامبرده زیر به هیچ وجه پیشنهاد نمیگردد اما در برخی موارد ضروریست. چنانچه هردو دارو با یکدیگر تجویز شده اند، ممکن است پزشک درمان با این دارو را ادامه ندهد و یا داروهای مصرفی دیگر را تغییر دهد.
•    Acetaminophen

تداخلات دارویی دیگر
بی شک هیچ دارویی را نباید در زمان غذا خوردن یا حوالی آن مصرف نمود چراکه امکان وقوع تداخل وجود دارد. مصرف الکل و تنباکو نیز ایجاد برخی تداخلات میکند. در صورت بروز مشکل یا مصرف مواد غذایی خاص مانند الکل یا تنباکو، مراتب را به پزشک اطلاع دهید.

سایر مشکلات پزشکی
وجود مشکلات پزشکی دیگر ممکن است بر مصرف این دارو تاثیرگذار باشد. در صورتیکه مشکل پزشکی دیگری دارید، حتما آنرا با پزشک خود مطرح سازید، بویژه موارد زیر:
•    آپنه در نوزادان نارس (تنفس برای مدت کوتاهی متوقف می شود) - با احتیاط استفاده کنید. ممکن است این وضعیت بدتر شود.
•    مشکلات سیستم ایمنی (به عنوان مثال، سرطان، HIV، مشکلات کلیه یا طحال، پیوند سلول های بنیادی) - این واکسن همچنین ممکن است در بیماران مبتلا به سیستم ایمنی بدن ضعیف به خوبی عمل نکند.
 

درمان بی خوابی بدون دارو
روی عکس زیر کلیک کنید:

باکتری های پنوموکوکیپیشگیری از پنوموکوکجهت تولید آنتی بادی در بدنآنتی بادیعامل ایمنی ساز فعالبیماری پنوموکوکپنومونیذات الریهسینه پهلومننژیتباکترمیعفونت گوش در کودکانواکسیناسیونسوسپانسیون
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه