لوالبوترول (استنشاقی)
Xopenex Xopenex HFA Xopenex Pediatric
دارو شناسی
لوالبوترول برای پیشگیری یا درمان اسپاسم برونشیت در بیمارانی که آسم و دیگر بیماری های ریوی دارند،استفاده میشود.
لوالبوترول به دسته ای از داروها که به نام برونشود های آدرنالینی شناخته میشوند،تعلق دارد.برونشود های آدرنالینی داروهایی هستند که از طریق دهان تنفس میشوند تا لوله های نایژه ای در ریه باز شوند.این داروها سرفه کردن،خستگی،تنفس کوتاه و تنفس دشوار را توسط افزایش میزان هوایی که از لوله های نایژه میگذرند،بهبود میبخشند.
این دارو تنها با نسخه ی پزشک قابل تهیه است.
این محصول تنها به شکل دارویی زیر موجود است:
• محلول
• اسپری
پیش از مصرف
در هنگام تصمیم به مصرف این دارو ،باید خطر استفاده از آن به نسبت تاثیرات مثبتش سنجیده شود.این تصمیمی است که شما و پزشکتان میگیرید. در مصرف این دارو موارد زیر باید رعایت شود:
آلرژی ها
اگر هرگونه واکنش آلرژیک غیر معمولی نسبت به این دارو یا هر داروی دیگری داشته اید ،با پزشک خود در میان بگذارید.هم چنین اگر هرگونه حساسیت دیگری مانند ،حساسیت به غذاها،رنگ ها،مواد نگه دارنده یا حیوانات دارید به پزشک خود بگویید.برای محصولات بدون تجویز پزشک،برچسب یا بسته بندی محصول را به دقت مطالعه کنید.
اطفال
در زمینه ی رابطه ی سن بر اثر گذاری لوالبوترول روی کودکان کمتر از 6 سال و اسپری لوالبوترول در کودکان کمتر از 4 سال تا کنون تحقیقات مناسبی انجام نگرفته است. امنیت و اثرگذاری تائید نشده است.
سالمندان
تحقیقات که تا به امروز انجام شده که مشکلات خاص دوران پیری اثرگذاری این دارو را کمتر نمیکند.هرچند بیماران سالمند احتمالا که دارای بیماری های کلیوی هستند،نیازمند احتیاط در میزان مصرف این دارو برایشان واجب است.
بارداری
تمام دوره های سه ماهه/ دسته بندی بارداری B
توضیحات: آزمایش بر روی حیوانات تاثیرات نامساعد روی جنین رانشان نداده و هیچ تحقیقات کافی در مورد زنان باردار وجود ندارد.یا تحقیقات بر روی حیوانات تاثیر ناسازگار را نشان داده، اما تحقیقات کافی بر روی زنان باردار نتیجه ای مبنی بر خطر دارو برای جنین را دربر نداشته است.
شیردهی
مطالعات مناسبی بر روی زنان انجام نشده تا خطر برای نوزاد،در هنگام استفاده از این دارو در دوران شیردهی مشخص شود.اثزات مثبت آن را نسبت به خطرات آن،قبل از مصرف این دارو در ایّام شیردهی بسنجید.
نحوه مصرف
از این دارو تنها به شیوه ای که پزشک تجویز نموده استفاده کنید. از مصرف دوز ، نوبت مصرف و مدت زمان مصرف بیشتر از دستور پزشک بپرهیزید.همچنین مصرف این دارو یا هرگونه داروی آسم دیگری را بدون اطلاع پزشک خود متوقف نکنید.انجام این کار موجب افزایش مشکلات تنفسی میشود.
استنشاق محلول لوالبوترول باید از طریق یک دهانه ی نبولایزر که به کمپرسور هوا با جریان هوای مناسب وصل است ،استفاده شود.محلول استنشاقی و نبولایزر با دستورالعمل به بیمار عرضه میشود.دستورالعمل ها را با دقت خوانده و دنبال کنید.و هرگونه سوالی داشتید با پزشک خود در میان بگذارید.
برای استنشاق محلول در نبولایزر:
• کیسه را باز کرده و یک آمپول بیرون بکشید.
• آمپول را باز کرده و محلول استنشاقی را در منبع یا شیشه ی نبولایزر قرار بدهید
• نبولایزر را به ماسک صورت یا دهانه وصل کنید
• از ماسک صورت یا دهان برای استنشاق دارو استفاده کنید.
• از نبولایزر به مدت 5 الی 15 دقیقه یا تا هنگامی که دارو در شیشه ی نبولایزر تمام شود استفاده کنید.
• قسمت های مختلف نبولایزر را پس از هربار مصرف تمیز کنید.
• اگر محلول کدر شده است آن را مصرف نکنید.
• هیچگونه داروی استنشاقی دیگری را با لوالبوترول در نبولایزر مخلوط نکنید.مگر اینکه پزشکتان چنین گفته باشد.
برای بیمارانی که اسپری لوالبوترول مصرف میکنند:
اسپری لوالبوترول نزدیک به 200 داروی استنشاقی،بسته به اندازه ی قوطی ای که پزشکتان سفارش کرده عرضه کرده است.باید سعی کنید تعداد داروی استنشاقی ای که مصرف میکنید را یادداشت کرده تا بدانید چه موقع قوطی نزدیک به خالی شدن است.این قوطی،برخلاف دیگر اسپری ها،در آب حل نمیشود تا پر بودن آن را سنجید.
وقتی که این دارو را برای اولین بار مصرف میکنید،یا اگر مدتی است که از آن استفاده نکرده اید،ممکن است داروی کافی را با اولین فشار بیرون ندهد.بنابراین قبل از مصرف آن را امتحان کرده و آماده کنید.
برای امتحان یا آماده کردن دارو:
دارو را پیش از هربار مصرف،فورا تکان دهید.
کلاهک دهانه ی آن را بردارید.دهانه ی آن را برای پیدا کردن هرگونه اشیا خارجی،به خوبی تفتیش کنید و مطمئین شوید که قبل از هربار مصرف قوطی روی کلاهک قرار گرفته باشد.
داروی استنشاقی را 4 بار در هوا و دور از صورتتان اسپری کنید تا آماده شود.اکنون اسپری آماده است که میزان مناسبی از دارو را بیرون بدهد.
برای استفاده اسپری استنشاقی
- اسپری را به خوبی تکان دهید.
- نفس خود را بطور کامل از دهانتان بیرون بدهید.،هوا را تا جایی که میتوانید از ریه هایتان خارج کنید.کلاهک را به طور کامل در هان قرار بدهید.اسپری استنشاقی را در پایین دهانتان قرار داده و لب هایتان را ببندید.
- در هنگامی که بطور عمیق و به آهستگی نفس میکشید،با انگشت وسطی تان اهرم بالای قوطی را فشار دهید.به محض اهرم را فشار دادید انگشتتان را از قوطی بردارید و اسپری را از دهانتان خارج کنید.
- اگر میتوانید نفستان را به مدت 10 دقیقه نگه دارید.
- اگر پزشکتان بیشتر از یکبار اسپری کردن را تجویز کرده،یک دقیقه بین هر پاف صبر کنید.سپس اسپری را به خوبی نکان داده و همان کارها را دوباره تکرار کنید.
- کلاهک را در هر بار مصرف روی دهانه ی آن قرار دهید.
- دهانه ی اسپری را حداقل یک بار در هفته تمیز کنید.
برای پاک کردن اسپری:
- برای تمیز کردن کلاهک پلاستیکی آبی رنگ،قوطی و کلاهک قرمز رنگ آن را بیرون بکشید.
- کلاهک آن را از بالا تا پایین با آب گرم برای 30 ثانیه و حداقل یک بار در هفته بشویید
- اگر اسپری شما قفل شد(مقدار کم یا هیچ دارویی از دهانه ی آن بیرون نیامد)کلاهک آن را بشویید و بطور کامل بگذارید خشک شود.اگر به اسپری خود پیش از اینکه کاملا خشک شود،احتیاج دارید آب اضافه کلاهک را تکان دهید،قوطی را عوض کرده خوب تکان دهید،و دو بار در هوا و دور از صورتتان اسپری کنید تا بقیه آب باقی مانده در اسپری هم خال شود.سپس به اندازه ای که تجویز شده دارو را مصرف کنید.بعد از مصرف کلاهک را دوباره بشویید و بگذارید خشک شود.
نوبت های مصرف
نوبت مصرف دارو برای اشخاص مختلف متفاوت است. از نسخه ی پزشک یا برچسب روی دارو پیروی کنید. اطلاعات زیر تنها شامل استفاده از دُز متوسطی از دارو می شود. برای تغییر دُز مصرفی حتما موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.
میزان دُزی که از دارو مصرف می کنید بستگی به قدرت دارو دارد. همچنین به تعداد دفعاتی که در روز از دارو استفاده می کنید، فاصله ی زمانی که بین هر نوبت وجود دارد، مدت زمانی که مصرف هر نوبت( بسته به مشکلی که بخاطرش دارو را مصرف می کنید)طول می کشد.
برای جلوگیری و درمان اسپاسم برونشیت
برای مصرف اسپری استنشاقی :
- بزرگسالان و کودکان 4 ساله و بزرگتر-دو بار اسپری هر 4 یا 6 ساعت-در بعضب بیماران یک بار اسپری کردن در هر 4 ساعت کافی به نظر میرسد.
- کودکان زیر 4 سال-استفاده و میزان مصرف بسته به تشخیص پزشک خواهد بود.
برای مصرف محلول استنشاقی (استفاده با نبولایزر)
- بزرگسالان و کودکان 12 ساله و بزرگتر-در ابتدا 0.63 میلی گرم در نبولایزر 3 بار در روز-هر 6 الی 8 ساعت در روز-برخی بیماران ممکن است لازم باشد 1.25 میلی گرم در نبولایزر و 3 بار در روز استفاده کنند.
- کودکان بین 6 الی 11 ساله و بزرگتر-0.31 میلی گرم در نبولایزر 3 بار در روز-ممکن است پزشکتان بخواهد میزان مصرف را افزایش دهد.هرچند میزان مصرف این دارو بیشتر از 0.63 میلی گرم و 3 بار در روز نخواهد بود.
- کودکان زیر 6 سال-استفاده و میزان مصرف بسته به تشخیص پزشک خواهد بود.
اگر یک نوبت مصرف را فراموش کردید
اگر یک نوبت مصرف از این دارو را از دست دادید هرچه زودتر میزان مصرف در نوبت از دست رفته را استفاده کنید. هرچند اگر نوبت مصرف بعدی نزدیک است، نوبت از دست رفته را فراموش کنید و روی برنامه معمول خود بمانید. هیچگاه در یک نوبت دوبار (دو دُز) استفاده نکنید.
نگهداری
دور از دسترس اطفال نگه دارید.
از نگه داشتن دارو های تاریخ مصرف گذشته یا دارو هایی که به آنها نیازی نیست بپرهیزید.( در مورد نحوه ی صحیح دور ریختن دارو هایی که به آنها نیازی ندارید، با پزشک مشورت کنید.)
دارو را در کیسه آلومینیومی نگه داری کنید تا وقتی که برای استعمال آن آماده نشده اید.در دمای اتاق،و دور از ضربه و نور مستقیم قرار دهید. دارو را داخل فریزر نگذارید.
محلول استنشاقی را در کیسه آلومینیومی نگه داری کنید تا وقتی که برای استعمال آن آماده نشده اید.بقیه شیشه دارو های درون کیسه باید در طول دو هفته پس از باز کردن کیسه مصرف شوند.
اقدامات احتیاطی
بسیار مهم است که پزشک روند بهبودی شما و فرزندتان را طی ویزیت های مرتب بررسی کند تا مطمئن شود دارو به درستی عمل می کند و از عوارض ناخواسته جلوگیری کند.
این دارو نباید با دیگر داروهای استنشاقی نظیر آلبوترول،(Accuneb®),،ایزوپروترنول،(Isuprel®),،متاپروتررنول(Alupent®),،پیربوترول(Maxair®), یا تربوتالین(Brethaire®). استفاده شود.
این دارو ممکن است موجب اسپاسم برونشیت وارونه شود که بدین معنیست که تنفس و خستگی شما بدتر شود.اسپاسم برونشیت وارونه ممکن است برای زندگی تهدید آمیز باشد.اگر شما یا فرزندتان سرفه،تنفس دشوار،تنفس کوتاه،یا افزایش خستگی دارید.فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
با پزشک یا اورژانس تماس بگیرید اگر:
علائم شما یا فرزندتان بهبود پیدا نکرده یا بعد از مصرف این دارو بدتر شده است.
اسپری شما به نظر میرسد به خوبی گذشته کار نمیکند و مجبورید بیشتر از مواقع عادی از آن استفاده کنید
ممکن است شما یا فرزرندتان به همراه این دارو،داروهای ضدالتهاب مانند استروئید(داروهایی شبیه به کورتیزون) مصرف کنید.مصرف داروهای ضدالتهاب را قطع نکنید حتی اگر به نظر برسد آسم شما بهتر شده است.مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد.
لوالبوترول ممکن است موجب واکنش های جدی آلرژیکی مانند آنافیلاکسی شود.آنافیلاکسی ممکن است برای زندگی تهدیدآمیز و نیازمند درمان فوری باشد.اگر شما یا فرزندتان ،جوش پوستی،کهیر،خارش،تنفس دشوار،بلع دشوار،یا هرگونه کبودی دست،صورت،یا دهان دارید فورا با پزشک خود در میان بگذارید.
در هنگام مصرف این دارو ممکن است میزان پتاسیم در خونتان کاهش پیدا کنید.اگر شما یا فرزندتان بیش از یکی از علائم زیر دارید فورا با پزشک خود تماس بگیرید:
تشنج-کاهش میزان ادرار-خشکی دهان-افزایش عطش-ضربان قلب نامنظم-از دست دادن اشتها-تغییر در احوال-کشیده گی و درد عضلات-حالت تهوع یا استفراغ-بی حسی یا مور مور شدن دست ها،پاها،یا لب ها-تنفس کوتاه-خستگی و ضعف غیر عادی
بدون اطلاع پزشک داروی دیگری را مصرف نکنید. این شامل دارو های با نسخه و بدون نسخه برای کنترل اشتها،تب شدید،سرفه،سرما خورده گی،مشکلات جدی ،آسم و همچنین داروهای گیاهی و مکمل های ویتامین هم می شود.
عوارض جانبی
به همراه تاثیرات لازم،دارو ممکن است عوارض جانبی هم داشته باشد.اگرچه تمام این عوارض جانبی ممکن است اتفاق نیفتد.اما اگر پیش آمد،به مراقبت پزشکی نیاز دارد.
اگر هر کدام از عوارض حانبی زیر اتفاق افتاد فورا با پزشک خود در میان بگذارید:
بیشتر شناخته شده
• ضربان قلب سریع
کمتر شناخته شده یا نادر
• تنگ شدن یا درد قفسه سینه
• سرگیجه
• احساس غش
• سبک شدن سر
• تنفس دشوار
عوارض ناشناخته
• سرفه
• تنفس سخت و دشوار
• بلع دشوار
• ضربان قلب مضاعف
• غش کردن
• ضربان قلب سریع،آهسته،کوبشی یا نامنظم
• کهیر،خارش،تاول و جوش
• ورم های بزرگ،کندو شکل روی صورت،پلک ها،لب ها،زبان،گلو،دست ها،مچ پا،پاها،یا اندام های جنسی
• تنفس صدا دار
• قرمز شدن پوست
• احساس تنگی در قفسه سینه
• خستگی و ضعف غیر معمول
اگر علائم زیر را که در اثر مصرف بیش از حد به وجود می آیند را در خود ملاحظه کردید فورا با اورژانس تماس بگیرید:
علائم مصرف بیش از حد
• درد در قفسه سینه
• سرگیجه
• خشکی دهان
• احساس بیماری و ناراحتی عمومی
• سردرد
• اختلال در هوشیاری
• ضربان قلب سریع یا نامنظم
• سبک شدن سر
• حالت تهوع
• عصبی بودن
• تشنج
• بی خوابی
• تعرق
• لرزیدن
• برخی عوارض جانبی ممکن است رخ دهند که به مراقبت پزشکی احتیاج ندارند. این عوارض ممکن است در طول درمان همچنان که بدن خود را با دارو تطابق می دهد، از بین بروند. همچنین پزشک ممکن است در مورد پیشگیری یا کاهش برخی از این عوارض جانبی به شما اطلاع دهد. اگر هر کدام از عوارض جانبی زیر ادامه پیدا کرد یا باعث ناراحتی شد یا سوالی درموردشان داشتید با پزشک درمیان بگذارید.
معمول تر
• جراحات تصادفی(در کودکان 4 سال تا 11 سال)
• اضطراب
• درد و تیر کشیدن بدن
• سردی کردن
• تراکم خون
• سرفه خشن
• خشکی و زخمی شدن گلو
• تب
• تیر کشیدن یا درد عمومی
• سردرد
• عطسه
• افزایش سرفه
• کشیده گی پا
• از دست دادن اشتها
• میگرن و دیگر سردرد ها
• گرفتگی عضلات
• عصبی شدن
• آبریزش یا خشکی بینی
کمتر شناخته شده یا نادر
• درد های شکمی و بطنی
• غده های غیر عادی که با موادی شبه جامد یا شبه مایع پر شده است
• تاول های پوستی
• خون در ادرار
• خون دماغ
• سوزش،خشکی یا خارش چشم ها
• سوزش یا سوزن سوزن شدن پوست
• سرفه همراه با مخاط
• گرفتگی عضلات
• اسهال
• حرکت دشوار روده(مدفوع)
• ترشح چشم
• خشکی دهان یا گلو
• گوش درد
• ریختن اشک مفرط
• خارش چشم
• خونریزی شدید دوره قاعدگی
• درد عضلات
• تعرق شبانه
• بی حسی یا کاهش حساسیت دست ها
• درد
• زخم و تاول های سرد و دردناک روی لب ها،بینی،چشم ها یا آلت تناسلی
• جوش
• قرمزی،درد یا تورم چشم،پلک ها یا قسمت داخلی پلک ها
• بی خوابی
• احساس مور مور در دست ها یا مچ پاها
• عفونت های بویناک واژنی
• از دست دادن وزن
دیگر عوارض جانبی که نامشان برده نشد هم ممکن است برای بیمار اتفاق بیفتد،اگر هرگونه عوارض جانبی ای را مشاهده کردید ، با پزشک خود در میان بگذارید.
تداخلات دارویی
اگرچه هیچ دارویی نباید به صورت همزمان مصرف شود اما در برخی موارد با وجود بروز اختلال دارویی نیاز است دو دارو همزمان مصرف شوند. در چنین مواردی، پزشک شما ممکن است بخواهد دوز مصرف دارو را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری لازم باشد. درصورتی که از این دارو استفاده می کنید مهم است که پزشکتان بداند اگر هریک از دارو های لیست زیر را هم مصرف می کنید. تداخلات زیر بر اساس اهمییت بنیادینشان انتخاب شده اند و الزاما مشمول تداخلات خطرناک نمی شوند.
مصرف این دارو با هریک از دارو های زیر توصیه نمی شود. ممکن است پزشک تصمیم بگیرد برای درمان این تجویز را نکند یا دارو های دیگری را که مصرف می کنید تغییر دهد.
• Albuterol
• Amineptine
• Amitriptyline
• Amitriptylinoxide
• Amoxapine
• Butriptyline
• Clomipramine
• Desipramine
• Dibenzepin
• Dothiepin
• Doxepin
• Epinephrine
• Fenoterol
• Hexoprenaline
• Imipramine
• Iprindole
• Lofepramine
• Melitracen
• Nortriptyline
• Opipramol
• Propizepine
• Protriptyline
• Tianeptine
• Trimipramine
• Tulobuterol
اثرات دیگر
داروهای خاص نباید در حوالی زمانی که شما غذا یا خوراکی خاصی میخورید ،مصرف شود تا تاثیر بگذارند.مصرف الکل یا دخانیات یا بعضی داروها ممکن است بر این دارو تاثیر بگذارند. تداخلات زیر بر اساس اهمییت بنیادینشان انتخاب شده اند و الزاما مشمول تداخلات خطرناک نمی شوند.
دیگر مشکلات پزشکی
وجود دیگر مشکلات پزشکی ممکن است بر مصرف این دارو تاثیر بگذارد. اگر مشکلات پزشکی دیگری داشتید حتما با پزشک در میان بگذارید.مخصوصا:
• دیابت
• بیماری قلبی
• مشکلات ضربان قلب(مانند بی نظمی ضربان قلب،QT مدید)
• فشار خون بالا
• تیروئید پرکار
• سابقه صرع-با احتیاط مصرف شود.ممکن است شرایط را بدتر کند.
• بیماری کلیوی – با احتیاط مصرف شود. ممکن است تاثیرات به دلیل دفع آرامتر دارو از بدن افزایش یابند.