استامینوفن کدئین
Acetaminophen And Codeine (Oral Route
دارو شناسی
از سوسپانسیون خوراکی و قرص استامینوفن کدئین سوسپانسیون خوراکی برای تسکین درد متوسط تا نسبتا شدید استفاده می شود.
استامینوفن برای تسکین درد و کاهش تب استفاده می شود .اگر از این دارو به مدت طولانی استفاده شود باعث اعتیاد میشود. مصرف زیاد استامینوفن میتواند موجب آسیب کبد شود. همچنین استفاده بیش از حد استامینوفن در موارد نادر میتواند منجر به پیوند کبد و یا حتی مرگ شود .
کدئین متعلق به گروه دارویی به نام مسکن های مخدر (داروهای ضد درد) است .با اثر این دارو بر روی سیستم عصبی مرکزی (CNS) باعث رفع درد می شود.
هنگامی که کدئین برای مدت زمان طولانی استفاده شود، ممکن است تبدیل به عادت شده و در نتیجه باعث وابستگی روانی یا جسمی شود و ممکن است بهنگام قطع دارو باعث وابستگی جسمی شود .
این دارو فقط با نسخه دکتر و در اشکال زیر موجود است:
قرص
کپسول
اکسیر
سوسپانسیون
شربت
پیش از مصرف
در تصمیم گیری برای استفاده، بهتر است خطرات مربوط به این داروی مورد نظر گرفته شوند و در مقابل مزیت های آن قرار گیرند. این تصمیم توسط پزشک و شما گرفته می شود. برای این دارو، نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرند:
آلرژی وحساسیت
اگر تاکنون واکنش غیرعادی و آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته اید، با پزشک خود در میان بگذارید. به علاوه هرگونه حساسیت دیگر، مانند حساسیت غذایی، حساسیت به مواد نگهدارنده و حساسیت به حیوانات، را به پزشک خود اطلاع دهید. برای محصولات غیر تزریقی، دستورالعمل روی بسته بندی و ترکیبات دارو را با دقت مطالعه کنید.
اطفال
مطالعات مناسبی در رابطه سن با اثرات سوسپانسیون خوراکی استامینوفن کدئین در کودکان کمتر از 3 سال انجام نشده است. ایمنی و اثر بخشی ثابت نشده است.
اطلاعات مناسبی در رابطه سن با اثرات قرص استامینوفن کدئین در کودکان وجود ندارد. ایمنی و اثر بخشی ثابت نشده است.
برای از بین بردن درد پس از عمل جراحی برای برداشتن لوزه ها و یا لوزه سوم در کودکان ، تیلنول را نباید با کدئین استفاده کرد . مشکلات تنفسی شدید و مرگ و میر در برخی از کودکان که پس از لوزه آدنوئید و یا عمل جراحی از کدئین استفاده کرده اند ، مشکلات تنفسی شدید و مرگ گزارش شده است.
سالمندان
مطالعات انجام شده تا به امروز هیچ مشکل و محدودیتی در رابطه بااستفاده این دارو بر روی سالمندان نشان نداده است.در سالمندان با احتیاط و حداقل میزان ممکن بکار رود.
دوران بارداری
مطالعات حیوانی اثر سوء نشان داده اند و هیچ مطالعات کافی در زنان باردار وجود ندارد .
دوران شیردهی و مادران شیرده
مطالعاتی در مورد استفاده این دارو در دوران شیردهی حاصل نشده است. برای استفاده، بهتر است خطرات مربوط به این داروی مورد نظر گرفته شوند و در مقابل مزیت های آن قرار گیرند. این تصمیم توسط پزشک و شما گرفته می شود.
تداخلات دارویی
گرچه برخی داروها نباید همزمان با یکدیگر مصرف شوند، اما برخی موارد وجود دارند که با وجود تداخلات دارویی، بهتر است که به طور همزمان استفاده شوند. در اینگونه موارد پزشک به بیمار توصیه می کند که میزان مصرف داروها را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را به وی گوش زد می کند. به هرحال هر داروی دیگری که مصرف می کنید (تجویز شده توسط پزشک یا داروهای موجود در بازار) را به پزشک خود اطلاع دهید.
Alfentanil
Alprazolam
Anileridine
Baclofen
Bromazepam
Buprenorphine
Bupropion
Butalbital
Butorphanol
Carbinoxamine
Carisoprodol
Chloral Hydrate
Chlordiazepoxide
Chlorzoxazone
Clobazam
Clonazepam
Clorazepate
Codeine
Dantrolene
Darunavir
Dezocine
Diazepam
Donepezil
Estazolam
Ethchlorvynol
Fentanyl
Flibanserin
Flunitrazepam
Flurazepam
Halazepam
Hydrocodone
Hydromorphone
Imatinib
Isoniazid
Ketazolam
Levorphanol
Lorazepam
Lormetazepam
Meclizine
Medazepam
Meperidine
Mephenesin
Mephobarbital
Meprobamate
Meptazinol
Metaxalone
Methadone
Methocarbamol
Methohexital
Midazolam
Morphine
Morphine Sulfate Liposome
Nalbuphine
Nitrazepam
Opium
Orphenadrine
Oxazepam
Oxycodone
Oxymorphone
Paroxetine
Pentazocine
Pixantrone
Pneumococcal 13-Valent Vaccine, Diphtheria Conjugate
Prazepam
Propoxyphene
Quazepam
Remifentanil
Sodium Oxybate
Sufentanil
Suvorexant
Tapentadol
Temazepam
Tizanidine
Triazolam
استفاده این دارومعمولا با داروهای زیر توصیه نمیشود ، اما در شرایطی استعمال همزمان داروها ممکن است بهترین گزینه درمانی برای بیمار به شمار آید. در صورت استعمال هر داروی مشخص، پزشک ممکن است میزان یکی از داروهای تجویز شده را تغییر دهد.
Acenocoumarol
Carbamazepine
Fosphenytoin
Lixisenatide
Phenytoin
Warfarin
Zidovudine
تداخلات دارویی دیگر
برخی داروها نباید موقع صرف غذا یا نزدیک به این زمان مصرف شوند. به علاوه ممکن است خوردن برخی غذاها و مصرف تنباکو و الکل در زمان تجویز این داروممنوع میباشد. در رابطه با تمام این محدودیت های دارویی و غذایی با پزشک متخصص خود مشورت کنید. استعمال همزمان داروها ممکن است بهترین گزینه درمانی برای بیمار به شمار آید. در صورت استعمال هر داروی مشخص، پزشک ممکن است میزان یکی از داروهای تجویز شده را تغییر دهد.
Ethanol
Tobacco
Cabbage
Ethanol
سایر مشکلات پزشکی
وجود مشکلات دارویی دیگر نیز بر روی اثربخشی این دارو تاثیر خواهد داشت. هرگونه مشکل پزشکی را با دکتر خود در میان بگذارید، به ویژه وجود موارد زیر:
- بیماری آدیسون (مشکل غده آدرنال)
- سوء مصرف الکل
- مشکلات تنفسی (به عنوان مثال، بیماری انسدادی مزمن ریوی [COPD]، نارسایی قلبی، هیپوکسی، آپنه خواب، دپرسیون تنفسی)
- مصرف مواد مخدر یا وابستگی
- بزرگ شدن پروستات و یا
- کم کاری تیروئید (کم کاری غده تیروئید)
- مشکلات در دفع ادرار
- تضعیف شرایط فیزیکی، با احتیاط استفاده نمایید . ممکن است خطر عوارض جانبی افزایش یابد .
- آلرژی به سولفیت
- آسم ، تیلنول با کدئین حاوی متا بی سولفید سدیم است ، که می تواند منجر به واکنش های آلرژیک در بیماران مبتلا به آسم شود.
- تومور مغزی
- ضربه به سر
- افزایش فشار در سر ، برخی عوارض جانبی کدئین می تواند باعث مشکلات جدی در افرادی که دچار این عارضه هستند ،شود.
- بیماری های کلیوی
- بیماری کبدی ، با احتیاط استفاده کنید. اثرات ممکن است به دلیل دفع آهسته دارو از بدن افزایش یابد.
- مشکلات معده یا هضم ، این دارو ممکن است تشخیص این بیماری را بپوشانند.
- جراحی (به عنوان مثال، لوزه نازوفارنکس، لوزه) در بیماران مبتلا به این بیماری نباید استفاده شود.
نحوه مصرف
این دارو توسط پزشک برای بهبود وضعیت فعلی شما تجویزشده است. بیش از حد وبیش از زمانی که این دارو تجویز شده است،استفاده ننمایید. این امر به ویژه برای بیماران سالمند، که ممکن است به اثرات داروهای ضد درد حساس ترباشند ، باید در نظر گرفته شود . اگر بیش از حد وبیش از زمانی که این دارو تجویز شده است،استفاده نمایید، ممکن است باعث وابستگی روانی یا جسمی شود . همچنین، مصرف مقدار زیاد از استامینوفن ممکن است باعث آسیب کبدی شود.
به دقت بروشور تمامی داروهایی را که در حال استفاده از آن ها هستید را مطاله نمایید زیرا ممکن است این داروها حاوی استامینوفن باشند مصرف بیش از 4گرم ( (4000میلی گرم در یک روز ( 24 ساعت ) خطر ساز میباشد واین امر میتواند منجر به مشکلات حاد کلیوی منجر شود
قبل از هر بار استفاده بطری سوسپانسیون خوراکی را با دقت تکان دهید . میزان مصرف را توسط قاشق اندازه گیری، سرنگ دهانی، یا فنجان پزشکی اندازه گیری نمایید .
میزان مصرف
بیمار می بایست طبق دستور العمل پزشک یا راهنمایی های موجود بر روی برچسب دارو اقدام به استفاده و مصرف دارو کند. مقدار داروی مصرفی به شدت بیماری و قدرت اثربخشی دارو بستگی دارد. تعداد دفعاتی که دارو در طی روز دریافت می شود، فاصله زمانی میان هر بار مصرف کپسول و دوره زمانی تعیین شده و مجاز برای استفاده از دارو به شدت بیماری و نوع دارو بستگی بسیار دارد.
اشکال خوراکی (سوسپانسیون):
برای درد خفیف تا متوسط:
بزرگسالان: 15 میلی لیتردر هر 4 ساعت در صورت نیاز
کودکان 7 تا 12 سال : 10 میلی لیتر 3 یا 4 بار در روز
کودکان 3 تا 6 سال : 5 میلی لیتر 3 یا 4 بار در روز از 4 بار در روز
کودکان کمتر از 3 سال: استفاده و میزان مصرف باید توسط دکتر تعیین شود.
اشکال خوراکی (قرص):
برای درد خفیف تا نسبتا شدید:
بزرگسالان: 1 یا 2 قرص هر 4 ساعت در صورت نیاز. دکتر ممکن است میزان مصرف را در صورت نیاز افزایش دهد .
کودکان : استفاده و میزان مصرف باید توسط دکتر تعیین شود.
در صورت فراموش کردن یک وعده ی دارویی چه کنیم؟
اگر بیمار، یک نوبت دارو را فراموش کند، بهمحض یادآوری، باید آن را مصرف کند. اگر نزدیک نوبت بعدی باشد، باید نوبت بعدی را حذف کند و سپس به برنامۀ داروییِ منظمخود بازگردد. مقدار دارو را نباید دوبرابر کرد.
در هنگام استفاده ی بیش از حد و موارد اورژانسی چه کنیم؟
در این شرایط به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نموده و چنانچه وضعیت بیمار بحرانی گشته و قادر به تنفس نمیباشد با مرکز فورییت های پزشکی تماس بگیرید.
در هنگام استفاده از دارو چه موارد تغذیه ای را باید در نظر گرفت؟
تا زمانیکه کتر معالجتان به شما رژیم غذایی خاصی را توصیه نکرده است رژیم معمولی و نرمال روزانه خود را ادامه دهید.
شیوه ی نگهداری از دارو
از قرار دادن دارو در معرض نور مستقیم خورشید، رطوبت و آتش خودداری کنید.
دارو را از دسترس کودکان دور نگاه دارید.
از مصرف داروهای تاریخ گذشته و قدیمی پرهیز کنید.
دارو در یخچال نگهداری شود.
از پزشک معالج خود سئوالاتی راجع به نحوه ی دور ریزی داروهای بی مصرف مطرح کنیم.
اقدامات احتیاطی
مصرفکنندۀ دارو باید بهطور منظم به پزشک خود مراجعه کند تا بهبود او را زیر نظر داشتهباشد.
اگر دچار درد یا حساسیت در قسمت فوقانی معده، مدفوع بی رنگ ، ادرار تیره، از دست دادن اشتها، تهوع، خستگی و ضعف غیر معمول ، و یا زردی چشم یا پوست شدید به پزشک مراجعه نمایید . این می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی کبدی باشد .
کدئین در بدن به مورفین تغییر می یابد . در برخی افراد این تغییر به سرعت انجام می پذیرد . به این افراد "متابولیزه فوق العاده سریع کدئین" نامیده می گویند. اگر با مصرف این دارو دچار خواب آلودگی، گیجی، یا تنگی نفس شدید با دکتر تماس بگیرید. این علائم ممکن است نشان دهنده یک "متابولیزه فوق العاده سریع کدئین" باشد.
این دارو ممکن است باعث واکنش های آلرژیک جدی، از جمله آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی می تواند منجر به مرگ شود و نیاز به توجه فوری پزشکی دارد . قبل از قطع مصرف با پزشک مشورت نمایید . اگر دچار جوش، خارش، گرفتگی صدا، مشکلات تنفسی ، مشکل در بلع، تورم در دست، صورت، یا دهان شدید ، بلا فاصله به دکتر مراجعه نمایید .
این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی، تاری دید و یا تشنج شود. بلافاصله بعد از مشاهده علائم، خواب آلود گی ،گیجی ، نیمه هشیاری به دکتر مراجعه نمایید. باید در رانندگی و کار با وسایل خطرناک و وسایلی که به دقت نیاز دارند، احتیاط کرد. برخی افراد در طی مصرف این دارو دچار خوابآلودگی و کاهش سطح هشیاری میشوند.
این دارو نیز به تاثیرات استفاده از الکل و دیگر کاهش دهنده های مراکز سیستم عصبی CNS) )می افزاید.کاهش دهنده های سیستم عصبی داروهایی هستند که حرکات سیستم عصبی را کاهش می دهند که باعث خواب آلودگی یا نیمه هشیاری میشوند. . داروهای کاهش دهنده های سیستم عصبی شامل:آنتی هیستامین ، تب ،حساسیت ها یا سرماخوردگی ،ترن کیولایز ،داروهای خواب آور ،شل کننده های عضلات ،بی حس کننده های دندان می باشند.پس از اتمام این دارو ها ، تاثیرات آنها پس از گذشت چندین روز پایان می یابد. به هنگام مراجعه به دندان پزشک استفاده از این دارو را گزارش دهید.
استفاده از این دارو به مدت طولانی می تواند باعث یبوست شدید شود. برای جلوگیری از بروز یبوست ، دکتر ممکن است توصیه کند از مسهل ها ، نوشیدن مقدار فراوان مایعات، یا افزایش میزان فیبر در رژیم غذایی ، استفاده کنید .اگر یبوست ادامه یافت حتما به پزشک مراجعه نمایید زیرا می تواند منجر به مشکلات جدی شود.
قبل از توقف دارو با پزشک خود مشورت نمایید.ممکن است پزشکتان بخواهد قبل از توقف کامل به تدریج مقداردارو را کاهش دهد. این امر ممکن است از بدتر شدن وضعیتتان جلوگیری نموده و احتمال علائم سردرد، تهوع ، گرفتگی عضلات، اضطراب، تب، آبریزش بینی، تعریق، لرزش را کاهش دهد.
قبل از انجام هر گونه آزمایش ، دکتر را در جریان مصرف این دارو قرار دهید . نتایج حاصل از آزمایش های خاص ممکن است توسط این دارو تداخل داشته باشد.
علائم مصرف بیش از حد عبارت است از؛ ادرار تیره رنگ، مشکلات تنفسی و تنفس نامنظم، سریع یا آهسته، و یا کم عمق ، تهوع یا استفراغ، درد در قسمت فوقانی معده، رنگ پریدگی ، کبودی لب ، ناخن، پوست و زردی چشم و یا پوست.
عوارض جانبی
به همراه تاثیرات مفید، هر دارو دارای اثرات ناخواسته ای نیز می باشد. گرچه تمام این عوارض جانبی اتفاق نمی افتند، اما در صورت مشاهده ی هرکدام از آنها درمان های فوری نیاز خواهد بود. در صورتی که هر یک از عوارض زیر را مشاهده کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید:
عوارض شایع
مشکلات تنفسی
تنفس کم عمق ، نامنظم، سریع یا آهسته
کبودی لب ، ناخن،
رنگ پریدگی پوست
تنگی نفس
عوارض ناشناخته
مدفوع قیری ، سیاه و سفید
خونریزی لثه
خون در ادرار یا مدفوع
سرفه یا گرفتگی صدا
عدم وجود بلع
سرگیجه
ضربان قلب سریع
تب و لرز
احساس خستگی یا ضعف عمومی
کهیر
خارش
درد کمر یا پهلو
دفع ادرار همراه با درد
لکه های قرمز بر روی پوست
پف و یا تورم پلک یا اطراف چشم، صورت، لبها، زبان
بثورات پوستی
گلو درد
زخم و یا لکه های سفید بر روی لب و یا در دهان
تنگی در قفسه سینه
کبودی یا خونریزی غیر معمول
خستگی یا ضعف غیر معمول
علائم مصرف بیش از حد
درد شکم یا معده
ادرار خونی یا ابری
لرز
تنگ شدن مردمک چشم (بخش سیاه و سفید چشم)
تشنج
ادرار تیره
سردرد
افزایش تعریق
مدفوع به رنگ روشن
از دست دادن اشتها
از دست دادن هوشیاری
حالت تهوع
کاهش ناگهانی در مقدار ادرار
بوی نفس های ناخوشایند
استفراغ
استفراغ خون
زردی چشم و یا پوست
برخی عوارض جانبی نیازی به درمان ندارند و پس از مطابقت بدن با دارو، به خودی خود برطرف می شوند. به علاوه پزشک می تواند روش هایی برای مقابله و پیشگیری از بروز این عوارض ارائه دهد. در صورتی که هر یک از عوارض زیر برای شما ایجاد مشکل کرده و یا پس از گذشت زمان برطرف نشدند، به پزشک خود مراجعه کنید.
عوارض شایع
خواب آلودگی
سبکی سر
خواب آلودگی
عوارض ناشناخته
مشکل در اجابت مزاج (مدفوع)
پس از استفاده این دارو عوارض دیگری هم ممکن است مشاهده شود که در اینجا ذکر نشده است در صورت مشاهده ی هرگونه علائم خطرناک به پزشک مراجعه کنید.