منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

کابرگولین

Dostinex

دارو شناسی


کابرگولین در درمان انواع مختلفی از مشکلات پزشکی در نتیجه  ترشح بیش از اندازه هورمون پرولاکتین استفاده میشود و همچنین برای درمان مشکلات قاعدگی خاص ،مشکلات باروری در زنان و مردا ن وپرولاکتینوما هیپوفیز (تومور غده هیپوفیز)مورد استفاده قرار میگیرد.مکانیسم اثر این دارو اینگونه میباشد که مغز از ساخت و ترشح هورمون پرولاکتین در غده هیپوفیز مغز جلو گیری میکند.معمولا هنگامیکه میزان پرولاکتین به مدت 6ماه به حالت طبیعی درآید ،مصرف کابرگولین متوقف میشود. این داروباید تحت نظرپزشک تجویزشود، و به شکل های زیر در بازار موجود است:
قرص
 

پیش از مصرف

در تصمیم گیری برای استفاده، بهتر است خطرات مربوط به این داروی مورد نظر گرفته شوند و در مقابل مزیت های آن قرار گیرند. این تصمیم توسط پزشک و شما گرفته می شود. برای این دارو، نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرند: 
آلرژی وحساسیت
اگر تاکنون واکنش غیرعادی و آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته اید، با پزشک خود در میان بگذارید.  به علاوه هرگونه حساسیت دیگر، مانند حساسیت غذایی، حساسیت به مواد نگهدارنده و حساسیت به حیوانات، را به پزشک خود اطلاع دهید. برای محصولات غیر تزریقی، دستورالعمل روی بسته بندی و ترکیبات دارو را با دقت مطالعه کنید..
اطفال
بررسی های اخیرا انجام شده بر تاثیرات کابرگولین بر روی کودکان، هیچ محدودیتی را در رابطه با استفاده از آن برای کودکان نشان نداده است. به هرحال این دارو برای کودکان زیر یک سال توصیه نمی شود.
سالمندان
مطالعات انجام شده تا به امروز هیچ مشکل و محدودیتی در رابطه بااستفاده این دارو بر روی سالمندان نشان نداده است.در بیماران کلیوی ،کبدی با احتیاط و حداقل میزان ممکن بکار رود.
دوران بارداری
بررسی های انجام شده بر روی نمونه های حیوانی نشان داده اند که این دارو در دوران بارداری  تاثیری برجنین ندارد ، اما مطالعات در رابطه با تاثیر آن بر روی نمونه های انسانی تاثیر معکوس در دوران بارداری دارد.
دوران شیردهی و مادران شیرده
بررسی ها نشان داده اند که استفاده  این دارو در دوران شیردهی ممکن است ترکیبات و املاح شیر را تغییر بدهد.در صورت مصرف کابرگولین باید شیردهی را به علت عوارض جانبی این دارو قطع نمایید و یا جایگزین مناسب دیگری را انتخاب نمایید. 
تداخلات دارویی
 گرچه برخی داروها نباید همزمان با یکدیگر مصرف شوند، اما برخی موارد وجود دارند که با وجود تداخلات دارویی، بهتر است که به طور همزمان استفاده شوند. در اینگونه موارد پزشک به بیمار توصیه می کند که میزان مصرف داروها را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را به وی گوش زد می کند. به هرحال هر داروی دیگری که مصرف می کنید (تجویز شده توسط پزشک یا داروهای موجود در بازار) را به پزشک خود اطلاع دهید. 
استفاده همزمان داروها ممکن است بهترین گزینه درمانی برای بیمار به شمار آید. در صورت استعمال هر داروی مشخص، پزشک ممکن است میزان یکی از داروهای تجویز شده را تغییر دهد. 
تداخلات دارویی دیگر
برخی داروها نباید موقع صرف غذا یا نزدیک به نزدیک به این زمان مصرف شوند. به علاوه ممکن است خوردن برخی غذاها و مصرف تنباکو و الکل در زمان تجویز این داروممنوع میباشد. در رابطه با تمام این محدودیت های دارویی و غذایی با پزشک متخصص خود مشورت کنید.  
سایر مشکلات پزشکی
وجود مشکلات دارویی دیگر نیز بر روی اثربخشی این دارو تاثیر خواهد داشت. هرگونه مشکل دارویی را با پزشک خود در میان بگذارید، به ویژه وجود موارد زیر: 
اختلالات یاسابقه فیبروتیک(مانند اثرزخم در  بافت قلب ،ریه و شکم)
مشکلات یا سابقه بیماری قلبی(بیماری های دریچه قلبی)
فشار خون (در این بیماران با این شرایط نباد استفاده نمود)
بیماری های ریوی یا دیگر مشکات تنفسی(با احتیاط مصرف شود، ممکن است اوضاع وخیمتر شود)
افزایش یا سابقه فشار خون دوران بارداری(معمولا کابرگولین فشار خون را کاهش می دهد اما دراین زمان باعث افزایش فشار خون میشود و منجر به وخیمتر شدن اوضاع میشود)
بیمای های کبدی(با احتیاط مصرف شود، در این صورت ممکن میزان ناچیزی مورد نیاز باشد)
 

نحوه مصرف

 این دارو توسط پزشک برای بهبود وضعیت فعلی شما تجویزشده است. بیش از حد وبیش از زمانی که  این دارو تجویز شده است،استفاده ننمایید.  
میزان مصرف
 بیمار می بایست طبق دستور العمل پزشک یا راهنمایی های موجود بر روی برچسب دارو اقدام به استفاده و مصرف دارو کند. مقدار داروی مصرفی به شدت بیماری و قدرت اثربخشی دارو بستگی دارد. تعداد دفعاتی که دارو در طی روز دریافت می شود، فاصله زمانی میان هر بار مصرف کپسول و دوره زمانی تعیین شده و مجاز برای استفاده از دارو به شدت بیماری و نوع دارو بستگی بسیار دارد.
مصرف خوراکی(قرص)
اختلالات ترشح بیش از اندازه پرولاکتین یا غده هیپوفیز
بزرگسالان:25میلی گرم 2بار در هفته،در صورت نیاز امکان دارد میزان دارو هر 4 هفته بر اساس میزان پرولاکتی بدن تا 1 میلی گرم و 2بار در هفته افزایش یابد.
کودکان: میزان دارو توسط پزشک معین شود. 
در صورت فراموش کردن یک وعده ی دارویی چه کنیم؟
اگر بیمار، یک نوبت دارو را فراموش کند، به‌محض یادآوری، باید آن را مصرف کند. اگر نزدیک نوبت بعدی باشد، باید نوبت بعدی را حذف کند و سپس به برنامۀ داروییِ منظم‌ خود بازگردد. مقدار دارو را نباید دوبرابر کرد.
در هنگام استفاده ی بیش از حد و موارد اورژانسی چه کنیم؟
در این شرایط به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نموده و چنانچه وضعیت بیمار بحرانی گشته و قادر به تنفس نمیباشد با مرکز فورییت های پزشکی تماس بگیرید.
در هنگام استفاده از دارو چه موارد تغذیه ای را باید در نظر گرفت؟
تا زمانیکه کتر معالجتان به شما رژیم غذایی خاصی را توصیه نکرده است رژیم معمولی و نرمال روزانه خود را ادامه دهید.
شیوه ی نگهداری از دارو
از قرار دادن دارو در معرض نور مستقیم خورشید، رطوبت و آتش خودداری کنید. 
دارو را از دسترس کودکان دور نگاه دارید. 
از مصرف داروهای تاریخ گذشته و قدیمی پرهیز کنید.
 و دارو در یخچال نگهداری شود.
از پزشک معالج خود سئوالاتی راجع به نحوه ی دور ریزی داروهای بی مصرف مطرح کنیم. 
 

اقدامات احتیاطی

مصرف‌کنندۀ دارو باید به‌طور منظم به پزشک خود مراجعه کند تا بهبود او را زیر نظر داشته‌باشد. 
استفاده از این دارو به هنگام باراری ممکن است یکی از عوارض جدی را برای نوزاد شما در بر داشته باشد. اگر باردارید یا قصد باراری دارید،پزشک را از وضعیت خومطلع سازید.اگر مبتلا به فشار خون هستید با دکتر خود در میان بگذارید.شما و دکتر معالجتان باید درمورد ادامه مصرف دارو در دوران بارداری گفتگو نمایید. 
عوارض این این بیماری در برخی افراد  موجب بروز خواب آلودگی ، گیجی ، سستی ،نیمه هشیاری میشود. تا هنگامی که پاسخ بدن بیمار به کابرگولین مشخص نشده‌است، باید در رانندگی و کار با وسایل خطرناک و وسایلی که به دقت نیاز دارند، احتیاط کرد. برخی افراد در طی مصرف این دارو دچار خواب‌آلودگی و کاهش سطح هشیاری می‌شوند. 
ممکن است با مصرف این دارو به هنگام ایستادن یا نشستن دچار سرگیجه یا غش شوید.
پس از مشاهده این علائم به دکتر مراجعه نمایید:گرفتگی صدا ،توهم(دیدن ،شنیدن ،احساس چیزهایی که وجود ندارد)،افزلیش ضربان قلب وغش.
مصرف این دارو ممکن است خطر مشکلات قلبی ،کلیوی،ریوی یا شکمی را افزایش دهد.بلافاصله پس از احساس درد یا گرفتگی قفسه سینه ،ضعف شدید ،کمر یا پهلو درد ،احساس حساسیت یا توده ای در شکم،سرفه مکرر ، اختلال در تنفس ،تورم در دست و پا به دکتر مراجعه نمایید.
اگر به هنگام مصرف این دارو دچار سرفه مکرر همراه با مشکلات تنفسی شدید ،این علائم میتواند اختلات ریوی به نام فیبروز ریوی را در بر داشته باشد.
بعضی از افراد با مصرف این دارو رفتارشان دستخوش تغییرغیرعادی شود، اگر میل جنس یا میل به شرط بندی در شما افزایش یافت این مسئله را با دکتر خود در میان بگذارید.بدون مشورت با پزشک از داروی دیگری همزمان با کابرگولی استفاده ننمایید. 
 

عوارض جانبی

به همراه تاثیرات مفید، هر دارو دارای اثرات ناخواسته ای نیز می باشد. گرچه تمام این عوارض جانبی اتفاق نمی افتند، اما در صورت مشاهده ی هرکدام از آنها درمان های فوری نیاز خواهد بود. در صورتی که هر یک از عوارض زیر را مشاهده کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید: 
عوارض شایع
تهوع
 استفراغ
 یبوست
 سردرد
 گیجی
 افت فشار خون وضعیتی
 خواب آلودگی
 بی خوابی
 اسپاسم عروق انگشتان دست 
توهم
 تحریک سایکوموتور
 دیسکینزی
 خشکی دهان
 گرفتگی ساق پا
عوارض نادر
خون دماغ
اختلال در تمرکز
افزایش میل جنسی
افزایش میل آمیزش جنسی
عوارض ناشناخته
گرفتگی یا درد قفسه سینه
از دست دادن اشتها
دل درد حاد و مکرر
سرفه
تب
افزایش ادرار
کمر درد
مشکل در تنفس
تهوع 
رفتار غیر عادی
نازکی تار مو
ریختن مو
احساس توهم
عوارض مصرف بیش از حد
غش
گرفتگی بینی
توهم
عوارض غیر شایع
اسیدی شدن معده
زخم معده
اضطراب
جوش
تاری دید
خشکی دهان
بی خوابی
کاهش وزن
گرفتگی عضلات
سوزش،خارش و گزگز پوست
خونریزی شدید
گلودرد
تعریق ناگهانی
عطسه 
سرفه
لرزش
اب ریزش بینی
پس از استفاده این دارو عوارض دیگری هم ممکن است مشاهده شود که در اینجا ذکر نشده است در صورت مشاهده ی هرگونه علائم خطرناک به پزشک مراجعه کنید.
 

درمان بی خوابی بدون دارو
روی عکس زیر کلیک کنید:

درمان ترشح بالای پرولاکتین هایپرپرولاکتینمی کنترل بیماری پارکینسون  ، آکرومگالی درمان سندرم کوشینگ 
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه