هیالورونیک اسید (تزریق)
Hyaluronic Acid
دارو شناسی
هیالورونیک اسید برای درمان درد زانو ناشی از استئوآرتریت (OA) در بیمارانی استفاده می شود که مصرف داروها و ضد دردهای دیگری مانند استامینوفن، موثر نبوده است.
این دارو مانند یک روان کننده و در مفاصل عمل می کند و به عملکرد مفاصل کمک می کند.
این دارو فقط با نسخه پزشک به بیمار داده می شود و تنها تحت نظارت مستقیم پزشک مصرف می شود و به شکل های زیر در بازار موجود می باشد:
• محلول
• ژل
پیش از مصرف
در صورتيكه تصميم به مصرف دارويي داريد همه جوانب آن بايد بدقت بررسي گردد. اين تصميمي است كه شما و پزشكتان مي گيريد. درمورد مصرف اين دارو موارد زير بايد درنظر گرفته شود:
آلرژی و حساسیت
اگر به این دارو یا هر داروی دیگری حساسیت نشان داده اید، حتما پزشک خود را مطلع سازید. به علاوه اگر دچار حساسیت های دیگری هم هستید، مانند حساسیت غذایی، حساسیت به رنگ، مواد نگهدارنده و یا حیوانات، به پزشک خود اطلاع دهید. در مورد داروهایی که تاکنون مصرف نکرده اید، ابتدا دستورالعمل دارو را بخوانید.
اطفال
در مورد تاثیر دارو بر روی اطفال و ارتباط بین مصرف این دارو و سن بیماران بررسی های کافی انجام نشده است. ایمنی و اثر بخشی دارو تایید نشده است.
سالمندان
در مورد تاثیر داروی هیالورونیک اسید بر روی سالمندان اطلاعات زیادی در دسترس نیست.
دوران شیردهی و مادران شیرده
در مورد مصرف این دارو در دوران شیردهی و تاثیر آن بر روی نوزاد مطالعات کافی انجام نشده است. پیش از مصرف این دارو در این دوران بهتر است خطرات و مزایای آن را با یکدیگر مقایسه کنید.
تداخلات دارویی
گرچه برخی داروها را نمی توان همزمان با برخی دیگر مصرف کرد، اما در برخی موارد با وجود تداخلات دارویی، می توان دو دارو را همزمان مصرف کرد. در این شرایط پزشک ممکن است میزان مصرف دارو را تغییر دهد یا تدابیر احتیاطی دیگری بیندیشد. در زمان مصرف این دارو اگر داروی دیگری نیز مصرف می کنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
تداخلات دارویی دیگر
بعضی داروها را نباید در زمان غذا خوردن یا با برخی غذاهای خاص مصرف کرد چرا که ممکن است تداخلاتی به وجود آید. مصرف تنباکو و الکل با بعضی داروها نیز خطرناک می باشد. در مورد زمان مناسب مصرف دارو و غذاهای مناسب دوره ی مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
دیگر مشکلات پزشکی
وجود مشکلات پزشکی دیگر بر روی مصرف این دارو تاثیر می گذارد. در صورتی که مشکلات دیگری دارید، با پزشک خود در میان بگذارید، به ویژه اگر یکی از موارد زیر باشند:
• حساسیت به پروتئین های باکتریایی
• حساسیت به هیالورونات
• عفونت پوست یا مفصل زانو یا وجود مشکلات دیگر در محل تزریق – در بیمارانی که دارای این مشکل هستند، تزریق دارو توصیه نمی شود.
• وجود مایع بیش از حد در مفصل – در این شرایط ابتدا این مشکل در بیمار درمان شده و سپس داروی مورد نظر تزریق می شود.
نحوه مصرف
یک پرستار یا متخصص آموزش دیده این دارو را به بیمار تزریق خواهد کرد. این دارو به زانو تزریق می شود و برای بهبود درد ممکن است بیش از یک بار تزریق نیاز باشد. این دارو ممکن است طی یک هفته در مجموع 3 یا 4 بار به بیمار تزریق شود.
اقدامات احتیاطی
ملاقات منظم با پزشک و بررسی بهبود بیماری در طی مصرف دارو، بسیار اهمیت دارد. این امر به پزشک اجازه می دهد تا اثر بخشی دارو را بررسی کرده و در مورد ادامه ی مصرف دارو تصمیم گیرد. آزمایش های خون و ادرار برای بررسی عوارض جانبی لازم خواهند بود.
تا دو روز پس از مصرف این دارو به زانوی خود فشار نیاورید. از فعالیت هایی مانند پیاده روی، فوتبال، تنیس، بلند کردن اجسام سنگین و یا ایستادن به مدت طولانی جدا خودداری کنید.
پس از تزریق هیالورونیک اسید درد موقت و تورم در مفصل زانو بروز خواهد کرد. اگر درد و تورم همچنان ادامه پیدا کرد یا بدتر شد با پزشک خود تماس بگیرید.
این دارو را با مواد ضد عفونی کننده حاوی نمک های آمونیوم چهارتایی (مانند بنزال کنیوم کلرید) استفاده نکنید. این مواد مانع تاثیر هیالورونیک اسید می شوند.
عوارض جانبی
در کنار تاثیرات مفید، هر دارو دارای عوارض جانبی نیز می باشد. گرچه تمام این عوارض جانبی اتفاق نمی افتند، اما در صورت بروز هریک از آنها درمان های خاصی لازم است. در صورت مشاهده ی هر گونه عوارض جانبی فورا به پزشک مراجعه کنید.
عوارض رایج تر
• مشکل در حرکت
• درد یا سفتی عضلات
• درد در مفاصل
عوارض کمتر مشاهده شده
• التهاب و قرمزی مفصل
برخی عوارض جانبی نیاز به درمان نداشته و به خودی خود درمان می شوند. این عوارض در طول زمان و با مطابقت بدن به دارو برطرف می شوند. به علاوه پزشک نیز راهکارهایی برای پیشگیری ز بروز این عوارض و یا درمان آنها ارائه می دهد. در صورتی که هر یک از عوارض زیر به طور مستمر مشاهده شدند و یا در مورد آنها سوالی داشتید، با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض کمتر مشاهده شده
• خونریزی، تاول، سوزش، سرما، تغییر رنگ پوست، احساس فشار، کهیر، عفونت، التهاب، خارش، بروز توده، بی حسی، درد، التهاب پوست، قرمزی، زخم، تورم، حساسیت به لمس، احساس سوزن سوزن شدن، زخم و گرما در محل تزریق
عوارض دیگری که در اینجا لیست نشده اند هم ممکن است اتفاق بیفتد. به هرحال در صورت مشاهده هرگونه عوارض به پزشک مراجعه کنید.