کتوتيفن (قطره چشمي)
Ketotifen (Ophthalmic Route)
دارو شناسی
قطره چشمي كتوتيفن جهت پيشگيري موقت از التهاب چشم ناشي از بيماري ورم ملتحمه آلرژيك، مورد استفاده قرار ميگيرد. عملكرد اين دارو، برخورد با سلول هايي است كه "ماست سل" ناميده ميشوند و بدين ترتيب مانع از آزاد شدن موادي ميگردد كه سبب بروز واكنش هاي آلرژيك ميشوند.
اين دارو هم با نسخه و هم بدون نسخه در دسترس قرارميگيرد.
اين محصول در اشكال دارويي زير موجود ميباشد:
-
محلول
پیش از مصرف
در صورتيكه تصميم به مصرف دارويي داريد همه جوانب آن بايد بدقت بررسي گردد. اين تصميمي است كه شما و پزشكتان ميگيريد. درمورد مصرف اين دارو موارد زير بايد درنظر گرفته شود:
آلرژی و حساسیت
در صورت داشتن حساسيت خاص به اين دارو يا ديگر داروها مساله را با پزشك خود درميان بگذاريد. همچنين درصورتيكه نسبت به برخي مواد غذايي، رنگ مو، مواد نگهدارنده يا حيوانات حساسيت داريد پيش از مصرف اين دارو، موضوع را با پزشك خود مطرح سازيد. در صورتيكه بصورت آزاد و بدون تجويز پزشك قصد استفاده از اين دارو را داريد حتما بروشور و يا توضيحات مندرج بر روي بسته را با دقت مطالعه فرماييد.
اطفال
مصرف اين دارو در كودكان بررسي نشده است و اطلاعات خاصي مبني بر استفاده اين دارو در كودكان زير 3 سال در دسترس نميباشد.
سالمندان
بسياري از داروها بطور انحصاري در افراد مسن مورد مطالعه و بررسي قرار نگرفته اند. بنابراين، اثربخشي اين دارو به همان ترتيبي كه در افراد جوان است، نميباشد و امكان بروز عوارض جانبي مختلف نيز وجود دارد. اگرچه هيچ اطلاعات خاصي مبني بر مصرف اين دارو در اين گروه سني موجود نميباشد، در مقايسه با مصرف كنندگان جوان، بروز عوارض جانبي خاصي انتظار نميرود.
دوران بارداری
طبق مطالعاتي كه بر روي حيوانات صورت گرفته، اثرات سوء نشان داده شده است و هيچ مطالعات دقيقي بر روي زنان باردار صورت نگرفته است.
دوران شیردهی و مادران شیرده
تحقيقات خاصي بر روي زنان شيرده مبني بر مصرف اين دارو صورت نگرفته است. پيش از مصرف اين دارو در زنان شيرده همه جوانب مثبت و منفي آن بايد درنظر گرفته شود.
تداخلات دارویی
اگرچه بي شك هيچ دارويي نبايد همزمان مصرف شود، اما در برخي موارد با وجود رخ دادن تداخل دارويي، ممكن است نياز به مصرف همزمان دو داروي مختلف باشد. در چنين مواردي ممكن است پزشك مربوطه مقدار مصرف دارو را تغيير دهد و يا داروي ديگري تجويز كند. بنابراين در صورت مصرف داروي ديگر آنرا با پزشك خود مطرح سازيد. تداخلات دارويي زير بر اساس اهميت بالقوه شان انتخاب شده و لزوما همه گير نميباشند.
تداخلات دارویی دیگر
بي شك هيچ دارويي را نبايد در زمان غذا خوردن يا حوالي آن مصرف نمود چراكه امكان وقوع تداخل وجود دارد. مصرف الكل و تنباكو نيز ايجاد برخي تداخلات ميكند. در صورت بروز مشكل يا مصرف مواد غذايي خاص مانند الكل يا تنباكو، مراتب را به پزشك اطلاع دهيد.
نحوه مصرف
چنانچه چشم هايتان قرمز شده است، از استفاده از لنز اجتناب نماييد. اين دارو را جهت درمان التهاب ناشي لنز مناسب نميباشد. در صورتيكه از لنز استفاده ميكنيد، پيش از مصرف قطره چشمي كتوتيفن، آنها را از چشمتان خارج كنيد. سپس حداقل 10 دقيقه صبر كرده و پس از آن، قطره را در چشم خود ريخته و مجددا پس از گذشت 10 دقيقه، لنز را داخل چشمتان بگذاريد.
جهت استعمال قطره چشم:
- ابتدا دست هايتان را بشوييد. سر را به عقب شيب دهيد و با فشار اندك انگشت، پوست زير چشمتان را به پايين بكشيد تا جهت استعمال قطره، فضا ايجاد شود. سپس قطره را داخل فضاي ايجاد شده بريزيد و اجازه دهيد به چشم نزديك شود. به آرامي چشم ها را بسته و سعي كنيد پلك نزنيد. به مدت 1 الي 2 دقيقه چشمتان را بسته نگه داريد تا قطره بطور كامل جذب چشم شود.
- چنانچه تصور ميكنيد عملكرد اين قطره براي چشمتان مناسب نميباشد، از قطره ديگري استفاده نماييد.
- حتي الامكان جهت عاري نگهداشتن قطره از تماس با ميكروب، از برقراري تماس نوك اپليكاتور با هر سطحي (از جمله چشم) خودداري نماييد. همچنين سعي كنيد درب ظرف قطره را به دقت ببنديد.
میزان مصرف
ميزان مصرف اين دارو در بيماران مختلف، متفاوت ميباشد. در اين خصوص دستورالعمل پزشك يا دستورات مندرج در برچسب اين دارو را دنبال نماييد. اطلاعات زير بر اساس متوسط ميزان مصرف اين دارو در نظر گرفته شده است. چنانچه ميزان مصرفي شما متفاوت ميباشد، آنرا تغيير ندهيد، مگر در مواردي كه پزشك دستور دهد.
ميزان مصرف اين دارو بستگي به قدرت دارو دارد. همچنين تعداد دفعات مصرف روزانه، فواصل بين آن و مدت مصرف، به بيماري شما بستگي دارد.
ميزان مصرف قطره چشمي
جهت پيشگيري از التهاب چشم ناشي از ورم ملتحمه (حساسيت چشم):
- بزرگسالان و كودكان بالاي 3 سال – ريختن 1 قطره از دارو در چشم مبتلا، هر 8 تا 12 ساعت
- كودكان زير 3 سال – ميزان و مصرف دارو توسط پزشك تعيين ميگردد.
در صورت فراموش کردن یک وعده دارویی چه کنیم؟
چنانچه وعده اي از اين دارو را فراموش كرده ايد، به محض يادآوري آنرا استعمال نماييد. چنانچه زمان وعده بعدي دارو فرا رسيده است، وعده فراموش شده را كنار گذاشته و طبق برنامه آنرا مصرف نماييد. هيچگاه يك وعده را دوبار تكرار نكنيد.
درهنگام استفاده بیش از حد و موارد اورژانسی چه کنیم؟
در صورت مصرف بيش از حد اين دارو با نزديكترين مركز مسموميت هاي دارويي تماس گرفته شود. در صورتيكه بيمار تنفس نداشت سريعا با اورژانس تماس حاصل كنيد.
درهنگام استفاده از دارو چه موارد تغذیه ای را باید در نظرگرفت؟
رژيم غذايي عادي خود را دنبال نموده و در تنها صورتيكه پزشك دستور دهد، آنرا تغيير دهيد.
شیوه نگهداری از دارو
اين دارو را در جعبهء در بسته، در دماي اتاق، به دور از گرما، رطوبت و نور مستقيم قرار دهيد. از يخ زدگي دارو جلوگيري شود.
دور از دسترس كودكان نگهداري شود.
در صورت عدم نياز يا منقضي شدن دارو آنرا دور بريزيد.
اقدامات احتیاطی
چنانچه علائم بيماريتان بهبود نيافت و يا وخيم تر شد، فورا به پزشك مراجعه نماييد.
عوارض جانبی
عليرغم تاثيرات مورد نظر كه يك دارو بهمراه دارد، امكان بروز برخي عوارض جانبي ناخواسته نيز وجود دارد. بروز هريك از عوارض نيازمند مراقبتهاي پزشكي و مراجعه به پزشك ميباشد.
در صورت بروز هريك ازعوارض سريعا با پزشك تماس حاصل نماييد.
برخي عوارض جانبي نياز به مراقبت هاي پزشكي خاصي ندارند و ممكن است در طول مدت درمان از بين بروند. همچنين پزشك مربوطه نيز ميتواند با معرفي راه هايي به پيشگيري يا كاهش اين عوارض كمك كند. در صورتيكه هريك از عوارض در شما ادامه داشت، با پزشك خود مشورت نماييد.
در برخي بيماران امكان بروز عوارض ديگر نيز وجود دارد كه در اينجا ليست نشده است. در آنصورت به پزشك مراجعه كنيد.