منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

ماپروتیلین خوراکی

Maprotiline

دارو شناسی

ماپروتیلین برای از بین بردن مشکلات روحی، از جمله اضطراب، که گاهی با افسردگی همراه است، استفاده می شود. این دارو فقط با نسخه پزشک به فروش می رسد. 
گاهی اوقات برخی داروها برای برخی مشکلات پزشکی دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرند. گرچه دیگر موارد استفاده داروی ماپروتیلین روی بسته بندی آن درج نشده است، اما برخی بیماری ها با شرایط زیر نیز مورد استفاده قرار می گیرد:
•    درد مزمن عصبی (نوع خاصی از درد است که ادامه دارد.)
داروی ماپروتیلین به شکل قرص در بازار موجود است. 

پیش از مصرف

در تصمیم گیری در مورد مصرف یک دارو، خطرات و مزایای آن باید در کنار یکدیگر سنجیده شوند. تصمیم نهایی در مورد مصرف دارو توسط بیمار و پزشک گرفته می شود. در مورد این دارو نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرند:
آلرژی و حساسیت
اگر نسبت به این دارو یا هر داروی دیگری واکنش حساسیتی غیرطبیعی نشان داده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. به علاوه  هر گونه حساسیت دیگر، از جمله حساسیت غذایی، حساسیت به حیوانات و پرندگان و حساسیت به مواد نگهدارنده، را با پزشک درمیان بگذارید. در صورت مصرف هر دارو بدون نسخه پزشک بروشور مربوط به دارو را با دقت مطالعه کنید. 
اطفال
ماپروتیلین در کودکان مبتلا به افسردگی باید با احتیاط مصرف شود. بررسی ها نشان داده اند که مصرف این دارو در کودکان باعث بروز افکار خودکشی و تلاش برای آن می شود. برای شناخت ایمنی و تاثیر داروی ماپروتیلین تحقیقات بیشتری لازم است. 
سالمندان
خواب آلودگی، سرگیجه، سبکی سر، مشکلات بینایی، خشکی دهان، یبوست و بروز مشکل در دفع ادرار علائمی است که در نتیجه مصرف داروی ماپروتیلین در سالمندان رخ می دهد که از حساسیت های بالاتری نسبت به دیگران برخوردار هستند. 
دوران بارداری
تحقیقات انجام شده در مورد مصرف این دارو در حیوانات باردار خطری را بر روی جنین نشان نداده است، اما به هرحال مطالعه کافی در مورد تاثیر این دارو بر روی زنان باردار انجام نشده است.
دوران شیردهی و مادران شیرده
مطالعات کافی در رابطه با خطر این دارو بر روی نوزاد در دوران شیردهی وجود ندارد. قبل از مصرف دارو در دوران شیردهی، خطرات ناشی از آن را با مزایای آن مقایسه کنید. 
تداخلات دارویی
گرچه برخی داروها به هیچ عنوان نباید همزمان با یکدیگر مصرف شوند، اما در برخی موارد علیرغم وجود تداخلات دارویی، دو دارو باید با هم مورد مصرف قرار گیرند. در اینگونه موارد پزشک یا میزان مصرف هر دارو را تغییر خواهد داد و یا تدابیر احتیاطی دیگر خواهد اندیشید. در زمان تجویز این دارو، اگر هر یک از داروهای لیست شده در زیر را مصرف می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. تداخلات زیر براساس اهمیت آنها انتخاب شده اند و لزوما فراگیر نیستند.
مصرف این دارو با هر یک از موارد زیر توصیه نمی شود. در این صورت پزشک ممکن است تصمیم بگیرد این دارو یا داروهای مصرفی دیگر بیمار را تغییر دهد:
•    Brofaromine
•    Clorgyline
•    Furazolidone
•    Iproniazid
•    Isocarboxazid
•    Lazabemide
•    Linezolid
•    Methylene Blue
•    Metoclopramide
•    Moclobemide
•    Nialamide
•    Pargyline
•    Phenelzine
•    Procarbazine
•    Rasagiline
•    Selegiline
•    Toloxatone
•    Tranylcypromine

مصرف ماپروتیلین با داروی زیر نیز توصیه نمی شود، اما ممکن است در برخی مواقع مصرف آن ها لازم باشد. اگر هر دو دارو به طور همزمان تجویز شدند، پزشک میزان و دفعات مصرف آن ها را تغییر خواهد داد:
•    Levothyroxine

تداخلات دیگر
بعضی داروها نباید در زمان خوردن غذا یا فورا پس از آن و یا با برخی غذاهای خاص، مصرف شوند، چرا که احتمال بروز مشکلاتی وجود دارد. مصرف تنباکو و الکل نیز با بعضی داروها مشکلاتی را در پی خواهد داشت. در مورد چگونگی مصرف این دارو با غذا، الکل و یا دخانیات با پزشک مشورت کنید. 
دیگر مشکلات پزشکی
وجود دیگر شرایط پزشکی نیز ممکن است بر روی مصرف این دارو تاثیر بگذارد. اگر هر مشکل دیگری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید، به ویژه اگر دچار یکی از مشکلات زیر هستید:
•    اعتیاد به الکل
•    اختلالات صرع (از جمله تشنج) – این دارو خطر تشنج را افزایش می دهد.
•    آسم
•    مشکل در دفع ادرار
•    بزرگ شدن پروستات
•    گلوکوم
•    بیماری های روانی شدید
•    مشکلات معده یا روده – ماپروتیلین ممکن است بیماری را بدتر سازد. 
•    بیماری قلبی یا مشکلات موجود در رگ های خونی
•    بیماری کبد – افزایش سطح ماپروتیلین در خون باعث افزایش عوارض جانبی می شود. 

نحوه مصرف

این دارو را درست طبق دستورات پزشک مصرف کنید تا اثربخشی لازم را داشته باشد. میزان و دفعات مصرف و طول مدت مصرف دارو را تغییر ندهید، مگر با مشورت پزشک. گاهی این دارو دو تا سه هفته قبل از بهبود باید مصرف شود. پزشک بهبود بیماری را طی ملاقات های منظم بررسی می کند. 
میزان مصرف
میزان مصرف این دارو برای بیماران مختلف متفاوت می باشد. دستورات پزشک یا دستورالعمل نوشته شده روی بسته بندی را دنبال کنید. اطلاعات زیر مربوط به میزان مصرف متوسط دارو می شود. اگر مصرف شما با این مقدار متفاوت است، بدون مشورت پزشک آن را تغییر ندهید.
میزان دارویی که مصرف می کنید به قدرت آن دارو بستگی دارد. به علاوه تعداد دفعات مصرف آن در روز، فاصله زمانی بین هر وعده و طول مدت مصرف دارو بستگی به بیماری پیش آمده دارد. 
برای شکل خوراکی دارو (قرص):
•    برای افسردگی:
•    بزرگسالان – در ابتدا 25 میلی گرم که 1 تا 3 بار در روز مصرف می شود. در صورت نیاز پزشک میزان مصرف را افزایش می دهد. به هرحال میزان مصرف بیشتر از 150 میلی گرم در روز نیست، مگر اینکه فرد در بیمارستان بستری باشد. برخی بیماران بستری شده ممکن است به میزان بالاتری از دارو نیاز داشته باشند. 
•    کودکان – مصرف و میزان مصرف آن توسط پزشک تعیین می شود. 
در صورت فراموش کردن یک وعده دارویی چه باید کرد؟
در صورت فراموش کردن یک وعده دارویی، به محض به خاطر آوردن دارو را مصرف کنید. اگر نزدیک به وعده بعدی بود، آن را نادیده بگیرید و به روند معمول مصرف آن ادامه دهید. دو وعده را با هم مصرف نکنید.
در صورتی که وعده فراموش شده مربوط به قبل از خواب باشد، آن را در هنگام صبح مصرف نکنید، چرا که منجر به بروز عوارض جانبی در طول روز می شود. در عوض با پزشک خود مشورت کنید. 
شیوه نگهداری
دارو را در بسته بندی، در دمای اتاق و دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کند. از یخ زدگی دارو جلوگیری کنید. دارو را از دسترس کودکان دور نگاه دارید. داروهایی را که مصرف نمی کنید و داروهای قدیمی را دور بریزید. 

اقدامات احتیاطی

بسیار مهم است که پزشک طی ملاقات های منظم میزان بهبود شما و تاثیر دارو را بررسی کند و عوارض جانبی ناخواسته را چک کند. ممکن است آزمایش خون و ادرار مورد نیاز باشند تا عوارض جانبی چک شوند.
این دارو تاثیرات الکل و داروهای مضعف CNS (داروهایی که سرعت سیستم عصبی را کاهش داده و باعث خواب آلودگی می شوند) را تشدید می کند. چند نمونه از داروهای CNS عبارتند از آنتی هیستامین، داروهای مربوط به تب یونجه و حساسیت و سرماخوردگی، آرام بخش ها، داروهای خواب آور، باربیتورات ها، داروهای تشنج و بیهوشی و بخری داروهای دندانپزشکی. اگر در حال مصرف داروی ماپروتیلین هستید، قبل از مصرف هر یک از این داروها با پزشک مشورت کنید. 
ماپروتیلین ممکن است باعث آشفتگی، تحریک پذیری و یا نمایش دیگر رفتارهای غیرطبیعی شود. به علاوه ممکن است افکار و تمایلات خودکشی در آنها بروز کرده یا بیشتر افسرده شوند. اگر هر یک از این علائم معکوس را در مصرف کننده این دارو مشاهده کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید. 
این دارو، به ویژه در چند هفته اول مصرف، ممکن است باعث تاری دید شود. این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی و کم شدن هوشیاری شود. اگر این تاثیرات در شما رخ داد، از رانندگی یا هر فعالیت دیگری که نیاز به هوشیاری کامل دارد، اجتناب کنید. 
خواب آلودگی، سبک بودن سر یا ضعف نیز ممکن است رخ دهد، به ویژه وقتی از حالت نشسته یا دراز کش بلند می شوید. حرکات آهسته ممکن است موثرتر باشد. اگر این مشکل ادامه پیدا کرده و یا بدتر شد به پزشک مراجعه کنید. 
ماپروتیلین ممکن است باعث خشکی دهان شود. برای رهایی از این مشکل می توانید از آدامس های بدون قند و یا جایگزین بزاق استفاده کنید. اگر خشکی دهان بیشتر از 2 هفته طول بکشد، به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید. خشکی دهان باعث افزایش مشکلات دهان و دندان می شود، از جمله پوسیدگی دندان ها، بیماری های لثه و عفونت. 
قبل از انجام هرگونه معاینات دهان و دندان و یا درمان های اورژانسی به پزشک و یا دندانپزشک خود اطلاع دهید که در حال مصرف داروی ماپروتیلین هستید. مصرف داروی ماپروتیلین به همراه داروهای مربوط به جراحی و دندانپزشکی تاثیر داروهای CNS را تشدید می کند. 
مصرف این دارو را نیز بدون مشورت با پزشک متوقف نکنید. پزشک توصیه خواهد کرد که مصرف دارو را به تدریج کم کرده و در نهایت متوقف کنید. این امر به بدن اجازه می دهد تا به درستی با شرایط سازگار شده و احتمال بروز عوارض جانبی کاهش خواهد یافت.

عوارض جانبی

هر دارویی علاوه بر تاثیرات اولیه خود، دارای یک سری عوارض ناخواسته جانبی نیز می باشد. گرچه ممکن است تمام این عوارض اتفاق نیفتند، اما در صورت بروز هر یک مراقبت های پزشکی نیاز خواهد بود. در صورت مشاهده هر یک از عوارض جانبی فورا به پزشک مراجعه کنید.
برخی عوارض جانبی نیازی به مراقبت های پزشکی ندارند و در طول درمان و با سازگاری بدن به دارو به خودی خود برطرف می شوند. به علاوه پزشک نیز راهکارهایی برای پیشگیری از بروز عوارض ارائه خواهد داد. حتی پس از قطع مصرف دارو تا مدتی عوارض مربوط به آن مشاهده خواهد شد که نیاز به مراقبت های پزشکی خواهند داشت. در صورت مشاهده هر گونه عوارض به پزشک مراجعه کنید. 
 

درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه