ریبوفلاوین (خوراکی )-ویتامین ب 2
riboflavin (vitamin B2)
دارو شناسی
ویتامین ها از مواد مورد نیاز بدن میباشند که برای رشد و حفظ سلامتی ضروری هستند .معمولا بدن به میزان کمی از آنها نیاز داشته و میتوان آنها را با مصرف مواد غذایی متناسب دریافت نمود .ریبوفلاوین و یا ویتامین ب 12 باعث تجزیه کربوهیدرات ها ،چربی و پروتئین میشود .
کمبود ریبوفلاوین نیز علائمی مانند خارش و سوزش چشمان ،حساسیت چشمان به نور ،زخم بروی زبان ،خارش و پوسته پوسته شدن بینی و کیسه بیضه و زخم های دهانی میشود .پزشکتان این وضعیت را با تجویز ریبوفلاوین درمان خواهد نمود .
در صورتی که به یکی از موارد زیر دچار هستید ،نیاز بیشتری به ریبوفلاوین خواهید داشت :
-
الکلی بودن
-
سوختگی
-
سرطان
-
تب ممتد
-
بیماری ممتد
-
عفونت
-
بیماریهای روده ای
-
بیماریهای کبدی
-
تیروئید پر کار
-
آسیب دیدگی شدید
-
استرس ممتد
-
برداشت معده با جراحی
همچنین از این ویتامین برای اطفالی که به سطح بالایی از بیلیروبین دچارند ،تجویز میشود (هایپر بیلیروبینمی )
افزایش میزان نیاز بدن به ریبوفلاوین باید توسط پزشک تأیید شود .
ادعاهایی مبنی بر اثر بخشی ریبوفلاوین در درمان اکنه ،انواعی از کم خونی ها(ضعف خونی ) ،سردرد میگرنی و کرمپ عضلانی هنوز تأیید نشده است .
میتوان انواع خوراکی ریبوفلاین را بدون نسخه پزشک تهیه نمود .
اهمیت رژیم غذایی
به منظور حفظ سلامتی بهتر است که از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع استفاده کنید .به برنامه غذایی پزشکتان توجه کرده و آن را به صورت کامل رعایت نمایید .در خصوص ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدنتان هم میتوانید با پزشکتان در خصوص لیستی از مواد غذایی مناسب مشورت کنید .در صورتی که تصور میکنید مقدار ویتامین و مواد معدنی مصرفی شما در رژیم غذایی تان کافی نیست ،میتوانید از مکمل های غذایی استفاده کنید .
ریبوفلاوین در مواد غذایی متنوعی یافت میشود مانند شیر ،لبنیات ،ماهی ،گوشت ،سبزیجات سبز و غلات کامل و سرئالهای مغذی و نان .میتوانید در هر زمانی و به صورت دلخواه از میوهها و سبزیجات مصرف نمایید زیرا آنها دارای بیشترین مقدار ویتامین ممکن میباشند .فراوری مواد غذایی باعث نابودی ویتامین های آنها میشود اگرچه طبخ غذا فقط باعث میشود تا مقدار کمی از ریبوفلاوین از بین برود .
ویتامین ها به تنهایی نمیتوانند جایگزین یک رژیم غذایی مناسب شوند و انرژی مورد نیاز بدن را تأمین نمیکنند .بدن شما به سایر مواد موجود در غذا مانند پروتئین ،مواد معدنی ،کربوهیدرات و چربی ها نیاز دارد .ویتامین ها نمیتوانند بدون سایر مواد غذایی عملکرد خوبی داشته باشند .
مقدار روزانه مورد نیاز از ریبوفلاوین به چندین روش تعیین میشود :
برای آمریکا -
-
دستورات غذایی پیشنهادی(RDA )همان مقدار ویتامین و مواد معدنی لازم هستند که برای اکثر افراد سالم مناسب میباشند .ممکن است این دستورات با توجه به جنسیت ،سن و وضعیت فیزیکی مانند بارداری تغییر کنند
-
ارزشهای روزانه (Dvs) بروی برچسبهای مواد غذایی و مکمل ها زده شده تا دوز پیشنهادی هر ماده غذایی در یک بشقاب را نشان دهد .ارزش های روزانه جایگزینی برای مقادیر از پیش تعیین شده آمریکا با نام RDAs هستند
برای کانادا-
-
مصرف غذایی روزانه و یا (RNIs) به منظور تعیین میزان ویتامین ها و مواد معدنی و پروتئین های لازم به کار برده میشوند که برای تغذیه مناسب فرد و پیشگیری از بیماریهای مزمن ضروری میباشند .
مصرف روزانه معمول ریبوفلاوین به صورت ذیل تعیین میشود
فرد |
دوز مصرفی آمریکا بر حسب میلی گرم |
دوز مصرفی کانادا بر حسب میلی گرم |
کودکان تازه متولد شده تا 3 ساله |
0.4 -0.8 |
0.3-0.7 |
کودکان 4 تا 6 سال |
1.1 |
0.9 |
کودکان بین 7 تا 10 سال |
1.2 |
1-1.3 |
آقایان و نوجوانان مذکر |
1.4-1.8 |
1-1.6 |
خانمها و نوجوانان مونث |
1.2-1.3 |
1-1.1 |
خانمهای باردار |
1.6 |
1.1-1.4 |
خانمهای شیرده |
1.7 -1.8 |
1.4-1.5 |
ا
ریبوفلاوین به انوع زیر موجود است :
-
کپسول
-
قرص
-
قرص های پوشش دار که در روده تجزیه میشوند
پیش از مصرف
..به هنگام استعمال دارو به موارد زیر توجه کنید :
آلرژی و حساسیت
اگر به هر ماده غذایی و یا نگه دارنده و یا حیوانات حساسیت دارید حتما پیش از مصرف دارو با پزشک خود مشورت نمایید .برای دارو هایی که با تجویز پزشک مصرف نمیشوند ,حتما برچسب دارو را مطالعه نمایید .
اطفال
مصرف روزانه و معمول ریبوفلاوین برای کودکان با مشکلی همراه نبوده است
سالمندان
مصرف روزانه و معمول ریبوفلاوین برای سالمندان با مشکلی همراه نبوده است
دوران شیردهی و مادران شیرده
مطالعات انجام شده در این زمینه نشان میدهند که ریبوفلاوین میتواند برای کودکان مادران شیرده کمی خطرناک باشد .
تداخلات دارویی
مصرف همزمان چند دارو با هم توصیه نمیشود و این در حالی است که گاهی اوقات چند دارو با هم مصرف میگردند .در چنین مواردی احتمالا پزشک دوز مصرفی دارو را تغییر میدهد و یا از روش های دیگر استفاده میکند .قبل از مصرف ریبوفلاوین حتما به پزشک خود در خصوص دارو های مصرفی اطلاع دهید .
تداخلات دارویی دیگر
مصرف همزمان دخانیات و الکل به همراه تعدادی از دارو ها باعث بروز عوارض جانبی میشود و بهتر است در این خصوص با پزشک خود مشورت نمایید ..میتوانید در خصوص مصرف همزمان دخانیات ،الکل و غذا با این دارو با پزشکتان صحبت کنید .
نحوه مصرف
دوز مصرفی این دارو به نسبت افراد با هم متفاوت است و در این مورد به توصیه های پزشک خود و یا دستورات همراه دارو استفاده کنید .اطلاعات ذیل میزان متوسط مصرف دارو برای هر گروه سنی را نشان میدهند و در صورتی که دوز مصرفی شما متفاوت میباشد ان را تغییر ندهید مگر با مشورت با پزشکتان .
دوز مصرفی دارو به شدت تاثیر دارو بستگی دارد .همچنین تعداد دفعات مصرف دارو ,مدت زمان ان ,زمان بین مصرف و موارد مشابه به شدت بیماری شما وابسته است .
برای انواع خوراکی (قرص ها )
-به منظور پیشگیری از فقر ویتامین ،میزان مصرف روزانه با توجه به مقادیر پیشنهادی زیر تعیین میشود :
برای آمریکا
-
آقایان و نوجوانان مذکر -1.4 تا 1.8 میلی گرم در روز
-
خانمها و نوجوانان مونث -1.2 تا 1.3 میلی گرم در روز
-
خانمهای باردار -1.6 میلی گرم در روز
-
خانمهای شیرده -1.7 تا 1.8 میلی گرم در روز
-
کودکان بین 7 تا 10 سال -1.2 میلی گرم در روز
-
کودکان 4 تا 6 سال -1.1 میلی گرم در روز
-
کودکان تازه متولد شده تا 3 ساله -0.4 تا 0.8 میلی گرم در روز
برای کانادا
-
آقایان و نوجوانان مذکر -1 تا 1.6 میلی گرم در روز
-
خانمها و نوجوانان مونث -1 تا 1.1 میلی گرم در روز
-
خانمهای باردار -1.1 تا 1.4 میلی گرم در روز
-
خانمهای شیرده -1.4 تا 1.5 میلی گرم در روز
-
کودکان بین 7 تا 10 سال 1 تا -1.3 میلی گرم در روز
-
کودکان 4 تا 6 سال -0.9 میلی گرم در روز
-
کودکان تازه متولد شده تا 3 ساله -0.3 تا 0.7 میلی گرم در روز
به منظور درمان فقر ریبوفلاوین
-
بزرگسالان و نوجوانان -دوز درمانی با توجه شدت فقر ریبوفلاوین در هر فرد متفاوت است و و توسط پزشک تعیین میشود .
در صورت فراموش کردن یک وعده دارویی چه کنیم؟
در صورتی که مصرف دارو را فراموش کردید ,به محض انکه این موضوع را به یاد اوردید ,از دارو استفاده کنید ولی در صورتی که خیلی نزدیک به زمان مصرف بعدی هستید همان روال را ادامه دهید و دوز مصرفی را دوبرابر نکنید .
شیوه نگهداری از دارو
دارو را در محلی سر پوشیده به دور از گرما و رطوبت و نور مستقیم قرار دهید .داروهایی که تاریخ مصرفشان گذشته است را دور بریزید .دارو را از دسترس کودکان دور نگاه دارید.از انجماد دارو خودداری کنید
عوارض جانبی
هر دارویی علاوه بر تاثیرات مثبت ,ممکن است تعدادی عوارض هم بر جای گذارد .ریبوفلاوین میتواند باعث تیرگی ادرار شود بهخصوص اگر به میزان زیادی مصرف ششود .این مورد معمول بوده و یک عارضه هشدار دهنده به شمار نمیآید .معمولا ریبوفلاوین عوارض خاصی ندارد .در صورتی که در طی مصرف این دارو عوارض دیگری داشتید ،حتما با پزشک مشورت کنید .