اوکرلیزوماب
Ocrevus
دارو شناسی
اوکرلیزوماب برای درمان برخی انواع ام اس(MS) استفاده می شود. اوکرلیزوماب ام اس را درمان نمی کند، اما می تواند به کاهش آسیب عصبی، تعداد عود کردن بیماری ها کمک کند و ناتوانی را عقب بیندازد. اوکرلیزوماب به دسته از دارو ها به نام پادتن های تک تاگی تعلق دارد.
پیش از مصرف
بارداری
چنانچه باردار هستید یا قصد دارید باردار شوید به پزشک اطلاع دهید. در هنگام مصرف اوکرلیزوماب نباید باردار باشید. اوکرلیزوماب می تواند به جنین آسیب برساند. از راهکار های مناسب پیشگیری بارداری در طول دران و تا 6 ماه پس از پایان درمان استفاده کنید. چنانچه در حین مصرف باردار شدید سریعا به پزشک اطلاع دهید.
شیردهی
مشخص نیست که آیا اوکرلیزوماب وارد شیر مادر می شود یا خیر.
نحوه مصرف
برگه ی راهنمای بیمار موجود در نسخه ی پزشک را پیش از مصرف و پیش از هربار تجویز مجدد اوکرلیزوماب مطالعه کنید.
اوکرلیزوماب تزریقی است و داخل رگ و روی برنامه منظم تزریق می شود. 2 تزریق اول معمولا با فاصله ی 2 هفته ای انجام می شود. پس از آن هر 6 ماه یکبار.
اوکرلیزوماب ممکن است موجب بروز عارضه ای جانبی جدی به نام واکنش تزریقی در حین مصرف و تا 24 ساعت پس از تزریق شود. پزشک در طول تزریق . تا 1 ساعت بعد بیمار را تحت مراقبت می گیرد. تزریق بسته به علائم می تواند متوقف یا کند شود. چنانچه علائم زیر را داشتید سریعا به پزشک اطلاع دهید: جوش، خارش، دشواری تنفس، ورم/درد گلو، خستگی، تب، غش، داغ شدن صورت، حالت تهوع، سردرد، ضربان قلب تند.
پزشک ممکن است پیش از تزریق مصرف دارو های دیگری را برای کمک به کاهش شدت واکنش تزریقی، تجویز نماید. مانند: methylprednisolone، diphenhydramine، استومینوفن.
اقدامات احتیاطی
پیش از مصرف اوکرلیزوماب چنانچه نسبت به آن یا هر داروی دیگری حساسیت دارید با پزشک خود در میان بگذارید.ممکن است این دارو حاوی مواد غیر فعال باشد که میتوانند منجر به واکنش های آلرژیک یا دیگر مشکلات شوند.
پیش از مصرف اوکرلیزوماب درباره سابقه پزشکی خود به پزشک اطلاع دهید.خصوصا:
• عفونت های اخیر/در گذشته/یا موجود(از جمله هپاتیت ب، تبخال، یل)
• واکنش تزریقی مرگبار به اوکرلیزوماب
این دارو می تواند موجب گیجی یا تاری دید شود. از رانندگی یا انجام هرکار دیگری در صورت کاملا آگاه نبودن می تواند خطرناک باشد بپرهیزید. از مشروبات الکلی استفاده نکنید. چنانچه از ماریجوانا استفاده می کنید به پزشک اطلاع دهید.
اوکرلیزوماب ممکن است احتمال ابتلا به عفونت های جدی یا بدتر شدن عفونت های موجود را افزایش دهد. از تماس با افرادی که عفونت دارند و می توانند آن را به دیگران انتقال دهند خودداری نمایید.(مانند آنفلو آنزا، آبله مرغان و سرخچه). چنانچه به عفونت مبتلا شدید با پزشک مشورت نمایید.
بدون مشورت پزشک از اجام واکسیناسیون خودداری نمایید. از تماس با افرادی که به تازگی واکسن زده اند خودداری نمایید.
پیش از انجام عمل جراحی یا تصویربرداری پزشکی پزشک یا دندان پزشک را درجریان مصرف اوکرلیزوماب و تمام دارو های با یا بدون نسخه و دارو های گیاهی دیگر قرار دهید.
عوارض جانبی
عوارض جانبی اوکرلیزوماب عبارتند از:
• علائم سرما خوردگی(مانند آبرزش یا خشکی بینی یا سرفه)
این دارو توانایی بدن برای مبارزه با عفونت ها را کاهش می دهد. این امر ممکن است احتمال ابتلا به عفونت های جدی یا بدتر شدن عفونت های موجود را افزایش دهد.(مانند گلو درد مداوم، تب، سردی، ادرار سوزناک/دردناک و مکرر)
پیش از تجویز اوکرلیزوماب پزشک ممکن است دستور آزمایش خون دهد تا ابتلا به هپاتیت ب را بررسی کند. چنانچه در گذشته هپاتیت ب داشته ای، اوکرلیزوماب ممکن است موجب فعال شدن دوباره ی آن شده و موجب مشکلات کبدی جدی شود.
اوکرلیزوماب ندرتا می تواند خطر ابتلا به سرطان ها، از جمله سرطلان سینه را افزایش دهد. چنانچه علائمی مانند ترشح نوک سینه، رشد توده های غیر عادی، برآمدگی روی پستان داشتید، سریعا به پزشک طلاع دهید.
اوکرلیزوماب ممکن است خطر ابتلا به عفونت مغزی جدی و نادر(PML) را افزایش دهد. چناچه دچار عوارض زیر شدید سریعا به پزشک اطلاع دهید:
• خام دستی/زشتی
• ناهماهنگی/عدم تعادل
• ضعف
• تغییر افکار(مانند دشواری تمرکز، گیجی، تضعیف حافظه)
• دشواری تلکم و راه رفتن
• تشنج
• تغییر در دید
چنانچه پزشک شما اوکرلیزوماب را برایتان تجویز کرده باشد به خاطر داشته باشید که او منافع آن را بیش از مضرات و عوارض جانبی آن دانسته است.به علاوه افراد بسیاری که از این دارو استفاده میکنند دچار هیچگونه عوارض جانبی خطرناکی نشده اند.
رخ دادن واکنش آلرژیک جدی به این دارو دور از احتمال است، اما چنانچه رخ داد به پزشک مراجعه نمایید. علائم واکنش آلرژیک جدی عبارتند از:
جوش، خارش، ورم(به خصوص روی صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید، تنگی نفس.
اینها تمام عوارض جانبی محتمل نیستند. چنانچه متوجه عوارض دیگری شدید به پزشک اطلاع دهید.
تداخلات دارویی
تداخل دارویی ممکن است موجب تغییر عملکرد دارو یا افزایش عوارض جانبی شود.اما این مساله به این معنی نیست که تمام داروها با یکدیگر تداخل دارند.فهرستی از محصولاتی که مصرف میکنید (از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه و همچنین داروهای گیاهی )تهیه کرده و به پزشک نشان دهید. بدون تایید پزشک از شروع، توقف یا تغییر دوز دارو هایی که مصرف می کنید خودداری نمایید.
برخی دارو ها که ممکن است با اوکرلیزوماب تداخل داشته باشند عبارتند از:
• دارو های دیگری که سیستم ایمنی را تضعیف می کنند(مانند natalizumab و rituximab)