تیوتروپیوم برومید
Spiriva
دارو شناسی
تیوتروپیوم برومید برای کنترل و جلوگیری از علائمی که ( خس خس سینه یا تنگی نفس) ناشی از وضعیت فعال بیماری ریه است(شامل برونشیت و نفخ) استفاده می شود. تیوتروپیوم برومید از طریق آرامبخشی عضلات دور کانال های هوا کرده و باعث بازتر شدن آنها برای تنفس راحتتر می شود. تیوتروپیوم به دسته ای از دارو ها به نام پادزهره کنش تعلق دارد. کنترل علائم مشکلات تنفسی می تواند زمان تلف شده در مدرسه ی کار را کمتر کند.
برای جلوگیری از علائم بیماری ریه تیوتروپیوم برومید باید در مرتبا استفاده شود. تیوتروپیوم برومید سریع عمل نمی کند و نباید برای تسکین حملات دشواری تنفس مورد استفاده قرار گیرد. برای تسکین آنی تنگی نفس یا خس خس سینه از کپسول جیبی تنفسی (مانند آلبوترول)، طبق دستور پزشک استفاده کنید.
پیش از مصرف
سالمندان
بیماران سالمند ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو به خصوص یبوست، خشکی دهان و دشواری ادرار حساس تر باشند.
بارداری
در حین بارداری تیوتروپیوم برومید تنها باید در صورت نیاز حقیقی مصرف شود.
شیردهی
مشخص نیست که آیا تیوتروپیوم برومید وارد شیر مادر می شود یا خیر.
نحوه مصرف
برگه ی راهنمای بیمار موجود در نسخه ی پزشک را پیش از مصرف و پیش از هربار تجویز مجدد مطالعه کنید. نحوه ی صحیح استفده از دستگاه مهپاش تنفسی را بیاموزید.
از بلعیدن کپسول با دهان خودداری نمایید. از دستگاه مهپاش جیبی استفاده کنید تا پودر داخل کپسول را تنفس کنید. دارو را از طریق مهپاش به داخل ریه تنفس کنید. معمولا روزانه در 1 نوبت. هر کپسول را 2 بار تنفس کنید تا از ورود تمام دارو به بدن مطمئن شوید. از بازدم داخل دستگاه خودداری نمایید. از رفتن دارو در چشم خودداری نمایید. می تواند موجب التهاب یا چشم درد، تاری دید موقت و دیگر تغییرهای دید شود.
چنانچه از مهپاش های دیگری نیز استفاده می گنید، بین مصرفشان حدقل 1 دقیقه فاصله بیندازید.
استفاده از دارو در نوبت های منظم باعث بهره مندی هرچه بیشتر می شود. برای کمک به یادآوری دارو را هر روز سر ساعت مشخص مصرف نمایید. از افزایش دوز و نوبت های مصرف دارو یا توقف آن بدون مشورت با پزشک خودداری نمایید.
پس از تنفس دارو داخل ریه دهان را با آب بشویید تا از خشکی دهان جلوگیری کنید.
دستگاه مهپاش را ماهانه حدقل یک بار با آب بشویید. پیش از مصرف مجدد بگذارید تا کاملا خشک شود.
بیاموزید که کدامیک از دارو های تنفسی را باید هر روز و کدامیک را باید در زمان اختلال تنفس استفاده کنید. از پزشک در مورد زمان استفاده از دارو در صورت بدتر شدن سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، افزایش خلط سینه، بیدار شدن در شب ناشی از تنگی نفس سوال کنید که از مسکن تنفسی بیشتر استفاده کنید یا اینکه این مسکن کافی نیست. بیاموزید که چه زمانی می توانید مشکل تنفسی را خودتان درمان کنید و چه زمانی به کمک پزشکی نیاز دارید.
چنانچه وضعیت بهتر نشد یا حتی بدتر شد به پزشک اطلاع دهید.
اقدامات احتیاطی
پیش از مصرف تیوتروپیوم برومید چنانچه نسبت به آن یا هر داروی دیگری حساسیت دارید با پزشک خود در میان بگذارید.ممکن است این دارو حاوی مواد غیر فعال باشد که میتوانند منجر به واکنش های آلرژیک یا دیگر مشکلات شوند.
پیش از مصرف تیوتروپیوم برومید پزشک را در جریان سابقه ی بیماری های خود قرار دهید. به خصوص:
• بیماری کلیوی
• سابقه ی شخصی یا خانوادگی آب مروارید
• دشواری ادرار
تیوتروپیوم برومید می تواند موجب گیجی یا تاری دید شود. از رانندگی یا انجام هرکار دیگری در صورت کاملا آگاه نبودن می تواند خطرناک باشد بپرهیزید. از مشروبات الکلی استفاده نکنید. چنانچه از ماریجوانا استفاده می کنید به پزشک اطلاع دهید.
پیش از انجام عمل جراحی یا تصویربرداری پزشکی پزشک یا دندان پزشک را درجریان مصرف این دارو و تمام دارو های با یا بدون نسخه و دارو های گیاهی دیگر قرار دهید.
استفاده نامرتب از این دارو ممکن است موجب بدتر شدن مشکلات تنفسی بلافاصله پس از مصرف شود.چنانچه مشکلات تنفسی پس از تنفس ناگهان بدتر شد از مهپاش تنفسی سریع تسکین خود استفاده کنید و به پزشک مراجعه نمایید.
عوارض جانبی
عوارض جانبی تیوتروپیوم برومید عبارتند از:
بیشتر شناخته شده
• خشکی دهان
• یبوست
• سرگیجه
عوارض جدی
• ادرار دردناک یا دشوار
• ضربان قلب سریع
عوارض بسیار جدی
• درد/ورم/قرمزی چشم
• تغییر در دید(مانند دیدن رنگین کمان دور نور ها در شب، تاری دید)
استفاده نامرتب از این دارو ممکن است موجب بدتر شدن مشکلات تنفسی بلافاصله پس از مصرف شود.چنانچه مشکلات تنفسی پس از تنفس ناگهان بدتر شد از مهپاش تنفسی سریع تسکین خود استفاده کنید و به پزشک مراجعه نمایید.
چنانچه پزشک شما این دارو را برایتان تجویز کرده باشد به خاطر داشته باشید که او منافع آن را بیش از مضرات و عوارض جانبی آن دانسته است.به علاوه افراد بسیاری که از این دارو استفاده میکنند دچار هیچگونه عوارض جانبی خطرناکی نشده اند.
رخ دادن واکنش آلرژیک جدی به این دارو دور از احتمال است، اما چنانچه رخ داد به پزشک مراجعه نمایید. علائم واکنش آلرژیک جدی عبارتند از:
جوش، خارش، ورم(به خصوص روی صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید، تنگی نفس.
اینها تمام عوارض جانبی محتمل نیستند. چنانچه متوجه عوارض دیگری شدید به پزشک اطلاع دهید.
تداخلات دارویی
تداخل دارویی ممکن است موجب تغییر عملکرد دارو یا افزایش عوارض جانبی شود.اما این مساله به این معنی نیست که تمام داروها با یکدیگر تداخل دارند.فهرستی از محصولاتی که مصرف میکنید (از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه و همچنین داروهای گیاهی )تهیه کرده و به پزشک نشان دهید. بدون تایید پزشک از شروع، توقف یا تغییر دوز دارو هایی که مصرف می کنید خودداری نمایید.
تیوتروپیوم برومید ممکن است با ساید دارو های پادزهره کنش مانند ipratropium(ایپراتروپیوم) تداخل داشته باشد.