لاکتولوز(خوراکی)
Cephulac
دارو شناسی
لاکتولوز از طریق دهان یا از راه مقعد وارد بدن می شود تا پیامد های بیماری کبد را درمان یا پیشگیری کند. این دارو مشکل را درمان نمی کند اما ممکن است به بهبود وضعیت فکری کمک کند. لاکتولوز یک ترش کننده(اسید ساز) کولونی است که از طریق کاهش میزان محلول آمونیاک در بدن عمل می کند.دارو یک محلول شکر مصنوعی است.
پیش از مصرف
بارداری
در حین بارداری این دارو تنها باید در صورت نیاز حقیقی مصرف شود. مزیا و مضرات آن را را از پزشک بپرسید.
شیردهی
مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر وارد میشود یا خیر.اما پیش از ایام شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
نحوه مصرف
چنانچه این دارو را برای بیماری کبد می خورید معمولا آن را روزانه 3تا4 بار طبق دستور پزشک مصرف نمایید. برای بهتر شدن مزه می توانید آن را با آب میوه، آب، شیر یا پیش غذا مصرف کنید. هدف داشتن دفع آسان 2 تا 3 بار در روز است. میزان مصرف براساس وضعیت فرد و پاسخش به درمان بستگی دارد.
چنانچه این دارو را برای یبوست مصرف می کنید معمولا آن را روزانه یکبار مصرف کنید.
این دارو همچنین می تواند از طریق مقعد به عنوان تنقیه ای برای بیماری کبد مورد استفاده قرار گیرد. میزان توصیه شده لاکتولوز را با 700 میلی لیتر آب یا محلول نمک مخلوط نمایید. محلول را داخل مقعد ریخته و مایع را برای 30 تا 60 دقیقه طبق دستور پزشک داخل نگه دارید. چنانچه تنقیه را کمتر از 30 دقیقه داخل نگه دارید دوز مصرفی را تکرار کنید.
دارو را در زمان های مرتب استفاده کنید تا بیشترین سوددهی را داشته باشد. به یاد داشته باشید دارو را هر روز در زمان مشابه استفاده نمایید.
هنگامی که دارو از طریق مقعد برای بیماری کبد استفاده می شود بهبود وضعیت ذهنی ممکن است برای حدود 2 ساعت اتفاق بیفتد، اما چنانچه شکل خوراکی دارو را مصرف می کنید این زمان ممکن است به 24 تا 48 نیز برسد. چنانچه دارو را برای یبوست مصرف می کنید ممکن است 48 ساعت تا حرکت روده طول بکشد. اگر وضعیتتان ادامه یافت یا بدتر شد به پزشک اطلاع دهید.
اقدامات احتیاطی
پیش از مصرف این دارو چنانچه نسبت به آن یا هر داروی دیگری حساسیت دارید با پزشک خود در میان بگذارید.ممکن است این دارو حاوی مواد غیر فعال باشد که میتوانند منجر به واکنش های آلرژیک یا دیگر مشکلات شوند.
در صورت داشتن برخی وضعیت های سلامت نباید از این دارو استفاده کرد. پیش از مصرف این دارو با پزشک در مورد:رژیم کم گالاکتوز(مثلا رژیمی که کم یا بدون لبنیات است)، برخی از دیگر مشکلات روده، مشورت نمایید.
پیش از مصرف این دارو درباره سابقه پزشکی خود خصوصا:
دیابت
در هنگام مصرف این دارو از هیچگونه دارو های لاکساتیوی استفاده نکنید. استفاده ی مرتب یا بیش از حد لاکساتیو می تواند موجب کاهش شدید آب بدن شود. این اتفاق به خصوص بیشتر در کودکان یا سالمندان رخ می دهد.
پیش از انجام هرگونه جراحی به پزشک جراح استفاده تان از این دارو را اطلاع دهید.
این دارو حاوی شکر های مختلفی است. چنانچه دیابت دارید این دارو بر قند خون شما اثر می گذارد. قند خونتان را مرتبا چک کنید و نتاج را با پزشک درمیان بگذارید. پزشک ممکن است دارو های دیابت شما را با ورزش یا رژیم هماهنگ کند.
عوارض جانبی
گاز معده، نفخ، شکم درد، حالت تهوع و دلپیچه ممکن است اتفاق بیفتد. چنانچه هریک از این اثراات ادامه یافت یا بدتر شد به پزشک اطلاع دهید.
چنانچه پزشک شما این دارو را برایتان تجویز کرده باشد به خاطر داشته باشید که او منافع آن را بیش از مضرات و عوارض جانبی آن دانسته است.به علاوه افراد بسیاری که از این دارو استفاده میکنند دچار هیچگونه عوارض جانبی خطرناکی نشده اند
چنانچه هرکدام از علائم زیر را مشاهده کردید فورا با پزشک خود درمیان بگذارید:
اسهال، استفراغ، گرفتگی عضلات، خستگی، ضربان نا منظم، تغییر رفتار و تشنج.
رخ دادن واکنش آلرژیک جدی به این دارو دور از احتمال است، اما چنانچه رخ داد به پزشک مراجعه نمایید. علائم واکنش آلرژیک جدی عبارتند از:
جوش، خارش، ورم(به خصوص روی صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید، تنگی نفس.
اینها تمام عوارض جانبی محتمل نیستند. چنانچه متوجه عوارض دیگری شدید به پزشک اطلاع دهید.
تداخلات دارویی
تداخل دارویی ممکن است موجب تغییر عملکرد دارو یا افزایش عوارض جانبی شود.اما این مساله به این معنی نیست که تمام داروها با یکدیگر تداخل دارند
فهرستی از محصولاتی که مصرف میکنید از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه و همچنین داروهای گیاهی به خصوص: آنتاسید های آلمینیوم دار و منیزیم و دیگر لاکساتیو ها، تهیه کرده و به پزشک نشان دهید.
این سند تمام تداخلات محتمل را پوشش نمی دهد. لذا پیش از مصرف این دارو پزشک را از تمام دارو هایی که مصرف می کنید آگاه سازید.