منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

لوسمی حاد لنفوئیدی

acute lymphocytic leukemia 

لوسمی حاد لنفوئیدی یکی از سرطانهای شایع در میان کودکان است.سرطان خون یا لوسمی یا لوکمیا بیماری پیشرونده و بد خیم اعضای خون ساز بدن است.هنگامیکه یکی از سلولهای مغز استخوان خللی در  دی ان ای(DNA)بوجود می آورد لوسمی حاد لنفوئیدی رخ              می دهد..پزشکان دریافتند که علت بروز لوسمی حاد لنفوئیدی (سرطان خون) ارثی نمی باشد. اما هنوز مشخص نشده است که چه چیزی باعث جهش  دی ان ای (DNA) شده که می تواند منجر به لوسمی حاد لنفوئیدی (سرطان خون) شود.

شرح بیماری

لوسمی حاد لنفوئیدی یا به اختصار ALL یکی از انواع سرطان خون است. این نوع لوکمی سلول‌های لنفاوی یا لنفوسیت‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد که بافت‌های لنفاوی را می‌سازند و روندی حاد دارد. سرطان خون یا لوسمی یا لوکمیا بیماری پیشرونده و بدخیم اعضای خون ساز بدن است. این بیماری در اثر تکثیر و تکامل ناقص گویچه‌های سفید خون و پیش سازهای آن در خون و مغز استخوان ایجاد می‌شود. لوسمی یکی از سرطانهای شایع در میان کودکان است.
در لوسمی مغز استخوان به صورت غیر عادی، مقدار بسیار زیادی سلول خونی تولید می‌کند. این سلولها با سلولهای خون نرمال و عادی متفاوت هستند و درست عمل نمی‌کنند. درنتیجه، تولید سلول‌های سفید خون طبیعی را متوقف کرده و توانایی فرد را در مقابله با بیماری‌ها از بین می‌برند. سلول‌های لوکمی همچنین بر تولید سایر انواع سلول‌های خونی که توسط مغز استخوان ساخته می‌شود از جمله گویچه های قرمز خون که اکسیژن را به بافت‌های بدن می‌رسانند، و پلاکتهای خونی که از لخته شدن خون جلوگیری می‌کنند، اثر منفی می‌گذارند لذا در انواع لوسمی ضعف ایمنی ، کم خونی و اختلال انعقادخون داریم.

نشانه ها

علائم و نشانه های لوسمی حاد لنفوئیدی عبارت است از:
خونریزی لثه
درد استخوان ها
خون دماغ حاد و مکرر
رنگ پریدگی
کوتاهی نفس
ضعف ، خستگی یا کاهش انرژی
توده های ناشی از غدد لنفاوی در اطراف گردن ، زیر بغل ، شکم یا کشاله ران

زمان مناسب مراجعه به پزشک

اگر متوجه هرگونه علائم ونشانه های غیر عادی نگران کننده ای شدید به دکتر مراجعه نمایید، بسیاری از این علائم و نشانه ها مانند آنفولانزا می باشد. اما علائم ونشانه های آنفولانزا در نهایت بهبود می یابد ، اگر چنان که انتظارمی رود  بهبودی در این علائم ونشانه ها حاصل نشد حتما به پزشک مراجعه نمایید.

علل

هنگامیکه یکی از سلولهای مغز استخوان خللی در DNAبوجود می آورد لوسمی حاد لنفوئیدی رخ می دهد. هنگامیکه سلولهای سالم می خواهند به طور طبیعی از تقسیم شدن جلوگیری نمایند و در نهایت از بین بروند، این اختلال به سلولها فرمان ادامه رشد و تقسیم شدن می دهد .این اتفاق هنگامیکه سلولهای خونی غیر طبیعی میشوند، روی میدهد. مغز استخوان سلولهای نابالغی را تولید میکند که با توسعه گلبولهای سفید خون به نام لنفوئید، می پردازد.این سلولها ی غیر طبیعی در برابر انجام درست وظایف ناتوان هستند وسلولهای سالم را از بدن خارج می سازند.پزشکان دریافتند که علت بروز لوسمی حاد لنفوئیدی (سرطان خون) ارثی نمی باشد. اما هنوز مشخص نشده است که چه چیزی باعث جهش DNA شده که می تواند منجر به لوسمی حاد لنفوئیدی (سرطان خون) شود.

عوامل تشدید

عواملی که لوسمی حاد لنفوئیدی (سرطان خون) را افزایش میدهند عبارتند از:
درمان سرطان قبلی: کودکان و بزرگسالانی که انواع خاصی از شیمی درمانی و پرتو درمانی را برای درمان دیگر سرطانها انجام داده اند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به  لوسمی حاد لنفوئیدی (سرطان خون) هستند.
قرار گرفتن در معرض تابش تشعشعات: افرا ی که در معرض سطوح بالایی از تشعشعات قرار میگیرند مانند: بازماندگان حوادث راکتور هسته ای ،بیشتر در معرض خطر ابتلا به  لوسمی حاد لنفوئیدی (سرطان خون) هستند.
اختلالات ژنتیکی: اختلالات ژنتیکی خاص مانند سندرم دان بیشتر در معرض خطر ابتلا به  لوسمی حاد لنفوئیدی (سرطان خون) هستند.
خواهر یا برادر مبتلا به لوسمی لنفوئیدی : افرادی که دارای خواهر یا برادر از جمله دو قلوها با بیماری لوسمی حاد لنفوئیدی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری می باشند.
 

آمادگی برای ملاقات پزشک

در صورت مشاهده هرگونه علائم ونشانه های غیرعادی  ونگران کننده ای  به دکتر خانوادگی یا پزشک عمومی مراجعه نمایید،در نیاز به بررسی بیشتر پزشک عمومی شما را به متخصص خون و مغز استخوان ارجاع خواهد داد. به دلیل محدود بودن ساعت ویزیت ، از قبل خو را برای پرسیدن سوالات و گرفتن اطلاعت آماده کنید.
از پرسیدن سوال وگرفتن اطلاعات نترسید ، هر سوالی که باعث نگرانی و یا در گیری ذهنتان است را بدون لحظه ای تامل بپرسید تا اطلاعت کافی به دست بیاورید. 
کارهایی را که میتوانید انجام دهید:
پیش از مراجعه اطلاعات شخصی خود را در برگه یادداشت نمایید ، مانند عوامل استرس زا روانی و یا عاطفی در زندگیتان
اطلاعات پزشکی خود را در برگه ای یادداشت نمایید ، مانند شرایطی که تحت درمان بوده اید و لیستی از داروهایی که مصرف میکنید اعم از ویتامین ها و مکمل هایی که مصرف می کنید.
جراحات و حادثه های اخیر که منجر به آسیب دیدگی کمرتان شده است.
یکی از دوستان یا اعضای خانواده را به همراه خود ببرید ، گاهی اوقات به خاطر سپردن تمامی اطلاعات ارائه شده توسط پزشک کار دشواری است. 
سئوالات شما از پزشک
پیش از مراجعه این اطلاعات را در برگه ای یادداشت نمایید:
بیشترین عاملی که موجب این بیماری شده است چیست؟
آیا نیاز به انجام آزمایشات پزشکی است؟
چه نوع درمانی را برای این بیماری توصیه می کنید؟
در صورت توصیه به مصرف این دارو ، عوارض جانبی این دارو چیست؟
در صورت استفاده از داروهای دیگر، چگونه میتوان بهترین روش برای مصرف را مدیریت کرد؟
چه نوع مراقبت های شخصی را باید انجام داد؟
 چه مدت زمان نیاز به درمان است؟
چه نوع اقداماتی را می توان برای جلوگیری از عود بیماری انجام داد؟
آیا برای پیگیری مجدد باید زمان مشخصی تعیین گردد؟
آیا محدودیتی وجودارد که باید پیگیری شود؟
از پرسیدن سوال وگرفتن اطلاعات نترسید ، هر سوالی که باعث نگرانی و یا در گیری ذهنتان است را بدون لحظه ای تامل بپرسید تا اطلاعت کافی به دست بیاورید. 
سئوالات پزشک از شما
علائم از چه زمانی شروع شده است؟
شدت علائم به چه میزان است؟
علائم موقتی یا دائمی هستند؟
به نظرتان چه چیزهایی این علائم را تشدید می کند؟
به نظرتان چه چیزهایی این علائم را بهبود می بخشد؟
در این خلال شما چه کارهایی را می توانید انجام دهید:
از انجام فعالیت هایی که به نظر می رسد این علائم را تشدید میسازد اجتناب کنید.
اگر احساس خستگی میکنید بیشتر استراحت کند.
انجام فعالیت هایی را که مهمتر هستند را مشخص نمایید و بر انجام این وظایف تمرکز نمایید.

آزمایشات و تشخیص بیماری

آزمایشات و روشهایی را که برای تشخیص لوسمی حاد لنفوئیدی باید انجاد شود عبارتند از:
آزمایش خون: آزمایش خون ممکن است وجود سلولهای انفجاری را نشان دهد. معمولا سلولهای نابالغ در مغز استخوان ظاهر می شوند.انجام آزمایش خون به شمارش تعداد گلوبول‌های سفید یا پلاکت‌های خون می پردازد.
آزمایش مغز استخوان: اگر این آزمایش نشان دهد که شما مبتلا به سرطان خون هستید، پزشک، بیوپسی (نمونه برداری) از مغز استخوان را انجام می دهد تا بفهمد که شما کدام نوع سرطان خون را دارید.

آزمایشات عکسبرداری: آزمایشات عکسبرداری از قبیل اشعه ایکس ، اسکن توموگرافی کامپیوتری و سونوگرافی به تشخیص انواع سرطان هایی که در مغز یا ستون فقرات یا دیگر نقاط بدن پخش شده است ، کمک می کند. 
آزمایش مایع نخاعی: آزمایش پونکسیون کمری که مایع نخاعی نامیده میشود ، برای جمع آوری نمونه ای از مایع نخاعی استفاده می شود. این نمونه به منظور تشخیص سلولهای سرطانی که در بدن پخش شده اند ، آزمایش می شود. 
 

درمان و دارو

 درمان القایی برای فروکشی: این، اولین مرحله درمان است. در این مرحله، هدف نابودی سلول‌های سرطانی در خون و مغز استخوان است. با انجام این مرحله، سرطان خون وارد وضعیت فروکشی می‌‌‌شود.
   تثبیت درمان: این، دومین مرحله درمان است. پس از اینکه سرطان وارد وضعیت فروکشی شد، این مرحله انجام می‌‌‌شود. هدف از تثبیت درمان  از بین بردن سلول‌های سرطانی باقیمانده‌ای است که با وجود اینکه فعال نیستند، اما بعید نیست در آینده رشد خود را از سر بگیرند و موجب عود سرطان شوند. به این مرحله، درمان استمرار فروکشی می‌گویند.
درمان نگهدارنده: این، سومین مرحله درمان است. در این مرحله از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری به عمل می آید.
درمان پیشگری کننده: در مدت استفاده از هر یک از این درمانها ، ممکن است علاوه بر دیگر درمان ها از درمانهای اضافی نیز برای از بین بردن سلولهای سرطانی که در مرکز سیستم عصبی واقع شده است ، استفاده شود. 
شیمی درمانی: با استفاده از داروهای شیمی درمانی میتوان سلولهای سرطانی را نابود نمود و این استفاده از این روش برای درمان سرطان خون بسیار شایع می باشد.
پرتو درمانی: در این روش از پرتوهای بالایی مانند اشعه ایکس برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می کنند.
پیوند سلولهای بنیادی :بعد از شیمی‌درمانی سنگین، باید درمان پیشرفته‌تر پیوند سلول‌های بنیادی مغزاستخوان انجام شود و بعد از اینکه پلاکت و گلبول‌های سفید و قرمز طبیعی شدند (تقریبا 2 ماه طول می‌کشد) و توانستیم مغز استخوان را کامل فلج کنیم، مرحله بعدی، پیوند مغزاستخوان است و از خواهر، برادر یا از پدر و مادر بیمار و طبق شرایط خاصی پیوند دریافت می‌شود. البته از دهندگان غریبه نیز به‌ندرت می‌توان مغزاستخوان سالم را گرفت و به بیماران تزریق کرد. به این ترتیب می‌توان از عود مجدد سرطان هم جلوگیری کرد.
آزمایشات بالینی: آزمایش های بالینی آزمایشهای جدیدی در درمان سرطان هستند و از جدیدترین روشهای استفاده از درمان موجود محسوب می شوند.

سبک زندگی و مراقبت در خانه

داروهای جایگزین
هیچ دارو جایگزینی برای درمان لوسمی حاد لنفوئیدی وجود ندارد، اما برخی درمان ها به بهبود این بیماری کمک می کند.  
طب سوزنی
آروماتراپی
ماساژ
ورزش های آرامشبخش
متمرکز کردن ذهن 
 

همراهی و حمایت

لوسمی حاد لنفوئیدی یکی از تهاجمی ترین  سرطان هایی است که نیاز به تصمیم گیری سریع دارد. افرادی که جدیدا با این بیماری  روبرو شده اند باید تصمیم گیری مهمی در این رابطه اتخاذ نمایند.در اینجا به چند راهنمایی اشاره می کنیم: 
تصمیم گیری های کافی در مورد مراقبت های شخصی: شرایط سرطا خون می تواند گیج کننده باشدزیرا این نوع سرطان با سرطانهای دیگر متفاوت است. در حقیت سرطان خون بر مغز استخوان و خون تاثیر می گذارد. جمع آوری برای پیدا کردن اطلاعات در مورد سرطان خون وقت زیادی را تلف میکند برای جلوگیری از اتلاف وقت بهتر است تا هر اندازه که ممکن است سوالات خود را از پزشک معالج مطرح نمایید. قبل از ملاقات پزشک سوالات خود را آماده نموده و یادداشت نمایید و برای دستیابی به اطلاعات بیشتر به سایت ها و کتابخانه ملی مراجعه نمایید.منابع خوب عبارتند از: انجمن سرطان امریکا و انجمن سرطان خون و لنفوئیدی
تکیه بر خانواده و دوستان: خیلی دشوار است که در مورد تشخیص سرطان با خانواده یا دوستان خود صحبت نمود و به احتمال زیاد با درمیان گذاشتن این موضوع ممکن است متحمل واکنشات بسیاری شوید. اما صحبت کردن در مورد این مسئله می تواند موثر واقع شود.
مراقبت از خود: درگیر آزمایشات ،روشهای درمانی و درمان شدن خیلی سریع اتفاق می افتد ، اما نباید مراقبت از خود را فراموش نمود زیرا مراقبت از خود خیلی مهم است .سعی کنید وقت خود را صرف باغبانی ، آشپزی ، ورزش و دیگر کارهایی که به آن علاقه مندید انجام دهید.  

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
سرطان خون لوسمی مغز استخوانلوسمی حاد لنفوئیدی
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه