گرچه علت دقیق بروز اکثر بیماری های روانی مشخص نیست، اما از طریق تحقیقات انجام شده مشخص شده است که ترکیبی از عوامل بیولوژیکی، روانشناسی و محیطی باعث بروز این بیماری ها می شوند.
عوامل بیولوژیکی دخیل در بروز بیماری های روانی
برخی بیماری های روانی به دلیل عدم تعادل مواد شیمیایی خاص در مغز به وجود می آیند. این مواد شیمیایی انتقال دهنده های عصبی نامیده می شوند. انتقال دهنده های عصبی به سلول های عصبی مغز کمک می کنند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اگر این مواد شیمیایی از حالت تعادل خارج شوند یا به درستی کار نکنند، باعث بروز بیماری های روحی و روانی می شوند. به علاوه وجود نقص یا وارد شدن آسیب به بعضی قسمت های مغز نیز با بروز مشکلات و شرایط روحی در ارتباط می باشند.
دیگر عوامل بیولوژیکی عبارتند از:
- ژنتیک (وراثت). بسیاری از بیماری های روحی و روانی در بین افراد یک خانواده به صورت موروثی مشاهده می شوند. بنابراین افرادی که در خانواده خود سابقه ابتلا به بیماری های روحی و روانی وجود دارد، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری ها هستند. خطر ابتلا به این بیماری ها از طریق ژن منتقل می شود. متخصصان معتقدند بسیاری از بیماری های روحی و روانی با اختلالات موجود در ژن ها در ارتباط هستند. بنابراین اگر خطر بروز این بیماری ها وجود دارد، لزوما به معنای ابتلا به آنها نیست. بیماری های روانی بر اثر کنار هم قرار گرفتن چند ژن و دیگر عوامل، مانند اضطراب، آسیب، رویداد ناگوار و ...، بروز می کنند.
- عفونت. برخی عفونت ها به مغز آسیب می رسانند و باعث بروز بیماری های روحی و روانی یا بدتر شدن علائم آنها می شوند. به عنوان مثال بیماری اختلال عصبی خود ایمنی کودکان (PANDA) با باکتری استرپتوکوک در ارتباط می باشد که باعث بروز اختلال وسواس و سایر بیماری های روانی در کودکان می شود.
- مشکل مغزی و آسیب رسیدن به مغز. وجود مشکل مغزی یا آسیب رسیدن به بخش های خاصی از مغز با بروز برخی بیماری روحی و روانی در ارتباط می باشند.
- آسیب های دوران بارداری. برخی شواهد نشان می دهند که اختلالات اولیه در رشد مغز جنین یا ضربه های هنگام تولد عواملی هستند که ممکن است باعث بروز شرایطی مانند اوتیسم شوند.
- دیگر عوامل. تغذیه نامناسب و قرار گرفتن در معرض مواد سمی، مانند سرب، می توانند باعث بروز بیماری های روحی و روانی شوند.
عوامل روانشناسی دخیل در بروز بیماری های روحی و روانی
برخی عوامل راونشناسی که باعث بروز بیماری های روحی و روانی می شوند، عبارتند از:
- ضربه های روحی شدید که فرد در دوران کودکی از آنها رنج می برد، مانند سوء استفاده های جسمی، جنسی یا عاطفی.
- از دست دادن یکی از عزیزان در سن کم، مانند پدر یا مادر
- نادیده گرفته شدن
- توانایی ضعیف برای برقراری ارتباط با دیگران
عوامل محیطی دخیل در بروز بیماری های روحی و روانی
برخی عوامل استرس زا، مانند یک بیماری در فرد که وی را در مقابل بیماری های روحی و روانی مستعد می سازد. عوامل استرس زای دیگر عبارتند از:
- مرگ یا طلاق
- زندگی خانوادگی ناکام
- زندگی در فقر
- احساس بی کفایتی، عزت نفس پایین، اضطراب، خشم و یا تنهایی
- تغییر شغل یا مدرسه
- انتظارات اجتماعی و فرهنگی (به عنوان مثال جامعه ای که لاغری را یکی از فاکتورهای زیبایی می داند، باعث بروز اختلالات خوردن در افراد می شود.).
- سوء مصرف مواد توسط یکی از والدین