سرگیجه و احساس ضعف در دوران بارداری نشانه ای کاملا طبیعی محسوب میگردد. این وضعیت در سه ماهه اول بارداری شایع تر است، اما ممکن است در کل دوران بارداری نیز آنرا تجربه کنید.
علت سرگیجه در دوران بارداری چیست؟
علت اصلی سرگیجه در دوران بارداری، افزایش سطح هورمون هاست که منجربه شل و عریض شدن عروق خونی میگردد. این امر کمک میکند جریان خون به سمت جنین افزایش یابد؛ اما از سوی دیگر، بازگشت خون به رگهایتان را کند میکند. به همین دلیل فشار خونتان پایینتر از حد معمول می آید که میتواند منجربه کاهش جریان خون به مغز شود و بطور موقت ایجاد سرگیجه کند.
همچنین سرگیجه در اثر افت قند خون نیز اتفاق می افتد. زنانی که دچار کم خونی یا واریس هستند، بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به سرگیجه هستند. در طول سه ماهه دوم، ممکن است سرگیجه به این دلیل باشد که رحم درحال رشد بر عروق خونی فشار وارد میسازد.
سرگیجه در مراحل بعدی بارداری نیز ممکن است در اثر خوابیدن بر روی کمر اتفاق بیافتد. زیرا در این حالت سنگینی جنین به روی بزرگ سیاهرگ (ورید بزرگی که خون را از قسمت های تحتانی بدن به قلب ارسال میکند) فشار وارد میسازد.
چطور میتوان از بروز سرگیجه در دوران بارداری جلوگیری کرد؟
نکاتی وجود دارد که در صورت دنبال کردن آنها میتوانید تعداد دفعات بروز سرگیجه در دوران باراری را کاهش دهید. برخی از توصیه های مفید در این زمینه عبارتند از:
- از ایستادن طولانی مدت اجتناب کنید. چنانچه مجبور هستید بایستید، دائما پای خود را به حرکت دربیاورید تا گردش خونتان به جریان بیافتد.
- از حالت خوابیده یا نشسته به آهستگی برخیزید. این موضوع بویژه حین حمام کردن بسیار حائز اهمیت است.
- بطور منظم غذا میل کنید. از فاصله انداختن زیاد بین وعده های غذایی تان خودداری کنید. بهتر است در طول روز چند میان وعده میل کنید.
- از گرفتن حمام داغ خودداری کنید.
- از خوابیدن به پشت، به خصوص در اواسط سه ماهه دوم به بعد اجتناب کنید.
- لباس های گشاد و راحت به تن کنید تا گردش خونتان در جریان باشد.
اگر در دوران بارداری احساس غش و ضعف کنم، چه باید بکنم؟
با انجام اقدامات زیر میتوانید احساس ضعفتان را بهبود بخشید. غش کردن در دوران بارداری بسیار شایع است، بنابراین محتاط باشید!
چند توصیه مفید:
- از بلند شدن سریع و ناگهانی از حالت خوابیده یا نشسته اجتناب کنید. این امر عاملی برای بروز سرگیجه، سبکی سر و غش محسوب میشود.
اگر احساس ضعف میکنید:
- بنشینید یا دراز بکشید و سر خود را پایین نگه دارید.
- نفس های عمیق بکشید.
- لباس های تنگ را در آورده و لباس های گشاد به تن کنید.
- پنجره ها را باز کنید و به سمت جریان هوا بروید.
- مواد غذایی سرشار از آهن مصرف کنید.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
چنانه سرگیجه همراه با خونریزی واژینال یا درد در ناحیه شکم بود، فورا به پزشک مراجعه کنید. این امر ممکن است نشانه حاملگی خارج از رحم، جفت کم ارتفاع یا جدا شدن زودرس جفت باشد.
همچنین در صورتیکه دچار سرگیجه مداوم میشوید یا سرگیجه تان توام با تاری دید، سردرد، یا تپش قلب است، باید فورا با پزشکتان تماس حاصل نمایید. اینها ممکن است علائم بیماری هایی باشد که میتوانند بارداری را تهدید کنند.