نوموفوبیا یک اسم پیشنهادی برای ترس شدید و غیر منطقی عدم وجود تلفن همراه می باشد. بسیاری معتقدند که کلمه phobia به معنای ترس شدید مناسب این بیماری نیست و این مشکل نیز نوعی اختلال اضطراب محسوب می شود. این بیماری براساس یک ترس خاص بروز می کند و عوامل روانی در استفاده بیش از حد از تلفن همراه درگیر می شوند. این عوامل عبارتند از اعتماد به نفس پایین و شخصیت برون گرا. به علاوه ممکن است علائم نوموفوبیا به دلیل وجود سایر اختلالات روانی بروز کنند و فرد به دلیل این اختلالات به استفاده بیش از اندازه از تلفن همراه خود بپردازد. برخی از این اختلالات عبارتند از اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال هراس.
نام نوموفوبیا در واقع مخففی از چند کلمه no – mobile phone phobia (ترس از نبودن تلفن همراه) می باشد که در سال 2010 طی انجام یک تحقیق در بریتانیا نامگذاری شد. محققان در این تحقیق دریافتند که تقریبا 53 درصد کاربران تلفن همراه در بریتانیا در صورت نبودن تلفن خود، گم کردن آن، اتمام باتری یا اعتبار و یا عدم پوشش شبکه دچار اضطراب می شوند. محققان اعلام کردند که 58 درصد مردان و 47 درصد زنان دچار اضطراب می شوند – و در واقع به نوموفوبیا مبتلا هستند – به علاوه 9 درصد در صورت خاموش شدن تلفن خود مضطرب می شوند.
در این تحقیق 2163 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. 55 درصد آنها علت وابستگی خود به تلفن همراه و بروز اضطراب را در تماس بودن با دوستان و اقوام اعلام کردند. از هر دو نفر مبتلا به نوموفوبیا یک نفر آنها هرگز تلفن همراه خود را خاموش نمی کند.
علائم نوموفوبیا
نوموفوبیا زمانی رخ می دهد که فرد به دلیل عدم دسترسی به تلفن همراه دچار اضطراب می شود. اضطراب به دلایل مختلف بروز می کند، از جمله گم کردن تلفن همراه، از دست دادن تماس و تمام شدن باتری. برخی نشانه های بالینی این بیماری نیز عبارتند از استفاده از تلفن همراه بدون توجه به هیچ چیز دیگر، داشتن بیشتر از یک دستگاه با دسترسی به اینترنت، همراه داشتن همیشگی شارژر و مضطرب شدن حتی زمانی که به گم شدن تلفن خود فکر می کند.
نوعی مشکل به نام سندروم اتصال بیش از حد زمانی رخ می دهد که فرد به دلیل استفاده بیش از حد از تلفن همراه و منزوی شدن از برقراری ارتباط مستقیم و چهره به چهره اجتناب می کند که این مشکل منجر به بروز اختلالات خلقی و افسردگی می شود. بنابراین یکی دیگر از نشانه های نوموفوبیا کاهش چشم گیر ارتباطات مستقیم و تماس های چشمی با دیگران می باشد؛ این افراد در عوض علاقه بیشتری به ارتباط از طریق تکنولوژی و در دنیای مجازی دارند. افراد مبتلا به نوموفوبیا همیشه، حتی زمان خواب، تلفن همراه خود را در دسترس قرار می دهند و هرگز آن را خاموش نمی کنند. واکنش های غیرمنطقی و شدید معمولا در افراد مبتلا به نوموفوبیا مشاهده می شود که علت آن اضطراب می باشد.
نگارنده مقاله: گروه مترجمان سبزوسالم