مسمومیت غذایی در اثر آلودگی غذا با ویروس ، باکتری و مواد شیمیایی مضر بوجود می آید . به طور کلی، مسمومیت غذایی باعث تهوع، استفراغ و اسهال می شود که گاهی اوقات این علائم همراه با خون است .
مسمومیت با مواد غذایی می تواند به طرق مختلفی رخ بدهد. گاهی عامل بیماری زا در غذا رشد کرده و تولید سم می کند. گاهی نیز خود عامل بیماری زا وارد دستگاه گوارش شده و درون بدن اقدام به تولید سم می کنند. آسیب های شایع ناشی از تولید سم در بیرون از بدن شروع به مقاومت می کند و برای درمان نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نبوده و تنها درمان علامتی و جایگزینی مایع از دست رفته کفایت می کند.
معمولا از 1 تا 6 ساعت پس از خوردن غذای آلوده به باکتری استاف علائمی مانند ؛ کرامپ شکمی، اسهال و استفراغ نمایان می شود . اما مسمومیت توسط باکتری کمپیلوباکتر معمولا پس از10 روز ظاهر می شود .
علائم مسمومیت غذایی نیز ممکن است یک روز تا چند ماه یا بیشتر به طول بیانجامد و این بستگی به نوع عفونت دارد. علائم مسمومیت با عفونت های انگلی مانند ژیاردیا طولانی تر است .
استفراغ ، اسهال ، تعریق ، سرگیجه، پارگی چشم، ترشح بیش از حد بزاق ، سردرگمی و درد معده از علائم مسمومیت غذایی شیمیایی یا سمی مانند قارچ سمی است.
تاری دید، ضعف عضلانی، عدم بلع، خشکی دهان، فلج عضلات( از سر به پایین در کل بدن) ، و استفراغ از علائم مسمومیت غذایی باکتریایی به نام بوتولیسم است .
به پزشک مراجعه نمایید اگردچار:
- مسمومیت غذایی همراه با تهوع
- علائم کم آبی مانند خشکی دهان، کاهش ادرار، سرگیجه، و یا چشم های فرو رفته
- اسهالی که بیش از 2 روز (یک روز در یک کودک) به طول بیانجامد و یا شدید باشد
- درد شدید شکم یا استفراغ
- تب 102 درجه فارنهایت یا بالاتر
- مدفوع سیاه ، قیری، یا خونی
- درد های قولنجی ناحیه شکم
- تب و لرز
- سردرد
تشخیص مسمومیت غذایی
اولین گام در جهت تشخیص و درمان مسمومیت ، سوال در مورد غذاهای مصرفی اخیر است و سپس کنترل و جبران آب از دست رفته بدن از طریق اسهال و استفراغ است .
آزمایشات مرتبط جهت تشخیص مسمومیت غذایی
- آزمایش خون
- آزمایش مدفوع
- آزمایش استفراغ
علائم مسمومیت غذایی شیمیایی و یا سمی ، مانند استفراغ، اسهال، تعریق ، سرگیجه، پاره شدن رگ های چشم، ترشح بیش از حد بزاق ، سردرگمی و درد معده، حدود 30 دقیقه پس از خوردن غذای آلوده ظاهر می شود .پس از بروز اینگونه علائم و برای جلوگیری از آسیب احتمالی سریعا به دکتر مراجعه کنید .
اگر متوجه هر گونه علائم بوتولیسم، مانند تاری دید، ضعف عضلانی، اشکال در بلع، خشکی دهان، فلج عضلات و استفراغ شدید ، سریعا با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید .