منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

آمنوره

Amenorrhea

قطع دوران عادت ماهانه به مدت یک یا چندین دوره آمنوره نامیده می شود . خانم هایی که حداقل سه دوره قاعدگی شان قطع شود دچار آمنوره شده اند همانند دختری که تا سن 15 سالگی قاعدگی اش آغاز نشده باشد  .

شرح بیماری

قطع دوران عادت ماهانه به مدت یک یا چندین دوره آمنوره نامیده می شود . خانم هایی که حداقل سه دوره قاعدگی شان قطع شود دچار آمنوره شده اند همانند دختری که تا سن 15 سالگی قاعدگی اش آغاز نشده باشد  .

شایع ترین علت آمنوره بارداری است. سایر علل آمنوره عبارتند از مشکلات اندام های تناسلی و یا غدد تنظیم کننده سطح هورمون ها . درمان زمینه ای این عارضه اغلب آمنوره را برطرف می کند .
 

نشانه ها

علامت اصلی آمنوره قطع دوره های قاعدگی است. بسته به علت آمنوره، ممکن است با قطع دوران عادت ماهانه علائم دیگری را نیز تجربه کنید ، از جمله :

ترشحات شیری از نوک سینه
ریزش مو
سردرد
اختلالات دید 
رشد موهای زائد در صورت
درد لگن
آکنه
 

زمان مناسب مراجعه به پزشک


اگر حداقل به مدت سه دوره قاعدگی تان قطع شد و یا اگر سن تان 15 سال یا بیشتر است و تا کنون عادت ماهیانه نشده اید ، به متخصص زنان مراجعه کنید. 
 

علل

آمنوره می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. دربرخی موارد در طول زندگی خانمی طبیعی است ، در حالی که در خانم دیگری ممکن است به علت عارضه جانبی دارو یا نشانه ای از یک بیماری باشد .

آمنوره طبیعی

ممکن است آمنوره در طول دوره عادی زندگی  به دلایل طبیعی بوجود آید ، همچون:

بارداری
شیر دهی
يائسگي

پیشگیری از بارداری

برخی از خانم هایی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند ، ممکن دوره قاعدگی شان قطع شود  . حتی پس از قطع قرصهای ضد بارداری خوراکی، ممکن است نیاز به زمان زیادی برای تنظیم تخمک گذاری و بازگشت قاعدگی باشد .روشهای پیشگیری از بارداری توسط  تزریق ، دستگاه های داخل رحمی یا کاشت ممکن است موجب آمنوره شود.

داروها

مصرف برخی داروها می توانند دوره های قاعدگی را متوقف کنند ، از جمله :

داروهای ضد روان پریشی
داروهای شیمی درمانی
داروهای ضد افسردگی
داروهای فشار خون
داروهای آلرژی

شیوه زندگی

گاهی اوقات سبک زندگی موجب آمنوره می شود ، به عنوان مثال:

پائین بودن وزن بدن : کمبود وزن بدن بیش از حد ( حدود 10 درصد زیر وزن نرمال ) عملکرد بسیاری از هورمون ها در بدن را دچار اختلال می کند ، به طور بالقوه تخمک گذاری را متوقف می کند . خانم هایی که دچار اختلالات تغذیه ای مانند بی اشتهایی یا پرخوری هستند ، اغلب به دلیل این تغییرات غیر طبیعی هورمونی دچار توقف در عادات ماهیانه خود می شوند .

ورزش بیش از حد : خانم های شرکت کننده در فعالیت هایی که نیاز به آموزش دقیقی (مانند باله) دارد، ممکن است دچار قطع چرخه قاعدگی شوند . عوامل متعددی در ورزشکاران می تواند موجب قطع دوره قاعدگی شود ، از جمله کمبود چربی بدن، استرس و مصرف انرژی زیاد.

استرس : استرس روانی به طور موقت می تواند عملکرد هیپوتالاموس را تغییر دهید(منطقه از مغز که کار کنترل هورمون های تنظیم کننده چرخه قاعدگی را برعهده دارد) معمولا پس ازکاهش استرس دوره های قاعدگی منظم مجددا باز می گردد.

عدم تعادل هورمونی

بیماری های متعددی می تواند موجب عدم تعادل هورمونی شود، از جمله:

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS ) :در این سندرم سطح هورمون های زنانه دچار عدم تعادل شده و موجب افزایش هورمونهای مردانه و هورمون انسولین می گردد  .
نقص تیروئید : پرکاری غده تیروئید و یا کم کاری غده تیروئید می تواند موجب بی نظمی های قاعدگی مانند آمنورگردد.
تومور غده هیپوفیز : تومور غیر سرطانی (خوش خیم) در غده هیپوفیز می تواند در تنظیم هورمونی قاعدگی اختلال ایجاد کند.
یائسگی زودرس : یائسگی معمولا حدود سن 50 سالگی آغاز می شود . اما در برخی از زنان ،  فرآورده  تخمدانی تخمک پیش از 40 سالگی کاهش می یابد و قاعدگی متوقف می شود.

مشکلات ساختاری

اختلال در اندام های جنسی خود نیز می تواند موجب آمنوره شود ، به عنوان مثال :

زخم رحم : سندرم آشرمن، حالتی است که طی آن در پوشش داخلی رحم بافت اسکار ایجاد می شود و گاهی اوقات هم  پس از اتساع و کورتاژ (D & C)، سزارین یا درمان فیبروئید رحم رخ می دهد. زخم رحم مانع از ساخت نرمال دیواره رحم می گردد و در نتیجه موجب ریزش دیواره رحم می شود .
نداشتن اندامهای تناسلی : گاهی اوقات رشد جنین دچار مشکلاتی می شود که این امر منجر به نداشتن بخش عمده ای از سیستم اندامهای تناسلی مانند رحم، دهانه رحم یا مهبل در دختران می شود  . از آنجا که دستگاه تناسلی این افراد به طور عادی تکمیل نمی گردد ،آنها دچارعدم چرخه قاعدگی میشوند.
ناهنجاری ساختاری واژن : انسداد واژن ممکن است موجب عدم خونریزی قاعدگی قابل مشاهده  گردد . غشاء و یا دیوارموجود در مهبل (واژن) ممکن است موجب انسداد خروج خون از رحم و دهانه رحم گردد .
 

عوامل تشدید

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به آمنوره  را افزایش دهد ، عبارتند از :
سابقه خانوادگی : اگر یکی از اعضای خانواده تان آمنوره را تجربه کرده  باشد ، ممکن است شما مستعد ابتلا به این عارضه را داشته باشید .
اختلالات تغذیه ای : اگر دچار یک اختلال تغذیه ای مانند بی اشتهایی یا پرخوری باشید ، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آمنوره قرار دارید.
تمرینات ورزشی : تمرینات ورزشی دقیق می تواند خطر ابتلا به آمنوره را افزایش دهد.
 

پیامدهای مورد نظر

عوارض آمنوره ، عبارتند از:
ناباروری : اگر تخمک گذاری و دوره های قاعدگی نداشته باشید ، نمی توانید باردار شوید.
پوکی استخوان: اگر آمنوره با کاهش سطح استروژن ایجاد شود ممکن است در معرض خطر پوکی استخوان قرار گیرید .
 

آمادگی برای ملاقات پزشک

در ابتدا به پزشک عمومی و یا متخصص زنان مراجعه کنید .
چه کاری می­توانید انجام دهید:
تمام علائم بیماری­تان را یادداشت کنید،از جمله علائمی که از نظر شما به علت مراجعه شما به پزشک ارتباطی ندارد. 
اطلاعات شخصی مهم خود را یادداشت کنید، از جمله هرگونه استرس یا تغییر عمده که به تازگی در زندگی­تان رخ داده است.
فهرستی از داروهای­تان تهیه کنید،همچنین ویتامین­ها یا مکمل­هایی که مصرف می­کنید.
یکی از اعضای خانواده یا دوستان­تان را به همراه خود ببرید.برخی از مواقع درک تمام اطلاعات ارائه شده از طرف پزشک مشکل است. فردی که همراه شماست ممکن است مسئله­ای که شما فراموش کرده­اید را به خاطر بسپارد.
سوال­هایی که می­خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.
هنگام معاینه، وقت­تان محدود است، بنابراین تهیه فهرست سوالات مورد نظرتان به شما کمک می­کند تا به نحو احسن از وقت­تان استفاده کنید. در صورت کمبود وقت، سوالاتتان را به ترتیب اهمیت اولویت­بندی کنید.


سئوالات شما از پزشک

چه عاملی موجب قطع چرخه قاعدگی شده است؟
آیا نیاز به انجام  آزمایش خاصی است ؟ آیا برای انجام این آزمایش نیاز به آمادگی خاصی است ؟
چه درمان هایی در دسترس هستند؟ کدام را برای من توصیه می کنید؟
آیا بروشوری در مورد این عارضه وجود دارد ؟ چه وب سایتی را پیشنهاد می کنید؟

سئوالات پزشک از شما

دکتر به احتمال زیاد سوالات زیر را مطرح خواهد کرد :

آخرین زمانی که عادت ماهیانه شده اید ، چه زمانی بوده است ؟
آیا از نظر جنسی فعال هستید ؟
آیا میتوانید باردار شوید؟
آیا از روشهای ضد بارداری استفاده می کنید؟
آیا تحت استرس هستید ؟
آیا دچارافزایش یا کاهش وزن غیر قابل توضیح شده اید ؟
هرچند وقت یکبار ورزش میکنید و شدت انجام تمرینات به چه صورت است ؟
آیا دچار بیماری های دیگری هستید ؟
 

آزمایشات و تشخیص بیماری

در طول ملاقات ، دکتر به انجام یک معاینه لگنی  برای بررسی هر گونه مشکلی در اندام های تناسلی می پردازد . اگر به حال پریود نشده باشید ، دکتر ممکن است سینه ها و اندام تناسلی را برای تغییرات طبیعی دوران بلوغ بررسی نماید .

آمنوره می تواند نشانه ای از یک مجموعه پیچیده ای از مشکلات هورمونی باشد . یافتن علت زمینه ای می تواند وقت گیر باشد و ممکن است نیاز به انجام آزمایشات متعددی باشد.

تست های آزمایشگاهی

انواع آزمایشات خونی که ممکن است نیاز باشد، عبارتند از :

تست حاملگی؛ به احتمال زیاد این اولین آزمایشی است که دکتر برای رد حاملگی و بیماری های زمینه ای تجویز می کند .
تست عملکرد تیروئید؛ اندازه گیری میزان هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) در خون می تواند عملکرد درست تیروئید را نشان دهد .
تست عملکرد تخمدان ؛اندازه گیری میزان هورمون محرک فولیکول (FSH) در خون می تواند عملکر صحیح تخمدان ها را نشان دهد .
تست پرولاکتین ؛ پائین بودن سطح هورمون پرولاکتین نشانه ای از وجود تومور در غده هیپوفیز است .
تست هورمون مردانه ؛ اگرموهای صورتتان افزایش یابد و صدایتان بم شود ، دکتر انجام این تست را برای بررسی سطح هورمون های مردانه در خون تجویز می کند .

تست هورمون

در این تست ، شما یک دارو هورمونی را به مدت 7 تا 10 روز برای باز شدن خونریزی قاعدگی استفاده می کنید . نتایج حاصل از این آزمایش می تواند به دکتر نشان دهد که آیا چرخه قاعدگی به دلیل کمبود استروژن متوقف شده است یا خیر.

آزمایشات تصویربرداری

بسته به علائم و نشانه هایتان دکتر ممکن است انجام یک یا چندین آزمایش تصویر برداری را تجویز نماید  از جمله:

سونوگرافی
توموگرافی کامپیوتری سی تی اسکن (CT) 
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، ام آرآی (MRI)

اگر انجام تمامی تست ها ، علت این بیماری را نشان ندهد ، پزشک انجام هیستروسکوپی را توصیه خواهد کرد . در این آزمایش دوربین باریکی را داخل واژن و گردن رحم میکنند تا به طور واضح داخل رحم را بررسی کنند.
 

درمان و دارو

درمان به علت زمینه ای آمنوره بستگی دارد . در برخی موارد، قرص های ضد بارداری و یا هورمون درمانی می تواند چرخه قاعدگی را مجددا بازگرداند . آمنوره ناشی از تیروئید یا اختلالات هیپوفیزی با مصرف دارو برطرف می شود . اگر تومور یا انسداد ساختاری موجب این مشکل شده باشد ، نیاز به انجام عمل جراحی می باشد.
 

سبک زندگی و مراقبت در خانه

برخی عوامل در سبک زندگی مانند ورزش بیش از حد و یا کمبود مواد غذایی می تواند ، موجب آمنوره شود، بنابراین سعی کنید در کار، تفریح و استراحت تعادل داشته باشید .مناطقی که موجب استرس و درگیری در زندگی تان می شود را مشخص کنید . اگر به تنهایی نمی توانید استرستان را کاهش دهید، از خانواده، دوستان و یا پزشکتان درخواست کمک کنید .

در مورد تغییرات در چرخه قاعدگیتان مراقب باشید و اگر این موضوع موجب نگرانیتان شده است به پزشک مراجعه کنید . زمان شروع قاعدگیتان را ثبت کنید . تاریخ شروع و تاریخ پایان یافتن چرخه قاعدگی ، مدت زمان دوره پریودی و هر گونه علائم آزار دهند را یادداشت کنید .
 

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
قطع دوران عادت ماهانهآمنورهرشد موهای زائد در صورتعلل آمنوره
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه