منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

هیرسوتیسم یا پرمویی در زنان

Hirsutism

به رویش بیش از حد موهای زائد در بدن زنان هیرسوتیسم گفته می شود.

شرح بیماری

میزان موهای زائد بدن شما توسط ژنتیک تعیین می شود. میزان پراکندگی، ضخامت و رنگ موها در افراد مختلف بسیار متفاوت است که با وراثت در ارتباط می باشد. با این حال هیرسوتیسم شرایطی است که در نتیجه افزایش هورمون های مردانه و در درجه اول تستوسترون بروز می کند. این بیماری ممکن است ارثی باشد. 

نشانه ها

هیرسوتیسم داشتن موهای ضخیم و تیره در بخش هایی از بدن است که معمولا خانم ها در آن بخش ها مویی مشاهده نمی کنند – در درجه اول صورت، قفسه سینه و پشت. آنچه بیش از حد در نظر گرفته می شود بسته به قومیت و فرهنگ متفاوت خواهد بود. 
سطح بالای آندروژن باعث بروز هیرسوتیسم می شود. دیگر علائمی که به مرور زمان ممکن است بروز کند شرایطی به نام مردانه شدن یا virilization می باشد. علائم مردانه شدن عبارتند از: 

  • کلفت شدن صدا
  • تاس شدن 
  • آکنه 
  • کوچک شدن پستان ها 
  • بزرگ شدن کلیتوریس 

علل

در زمان بلوغ تخمدان دختر شروع به تولید ترکیبی از هورمون های جنسی زن و مرد می کند که باعث رشد موها در زیر بغل و ناحیه تناسلی می شود. اگر ترکیب این هورمون ها نامتعادل باشند و میزان هورمون های مردانه بیشتر باشد، ممکن است هیرسوتیسم بروز کند. 
هیرسوتیسم ممکن است به دلایل زیر بروز کند: 

  • سندروم تخمدان پلی کیستیک. یکی از رایج ترین علل بروز هیرسوتیسم می باشد که به دلیل عدم تعادل هورمون های جنسی بروز کرده و منجر به نامنظم شدن چرخه های قاعدگی، چاقی، ناباروری و گاهی بروز کیست در تخمدان می شود. 
  • سندروم کوشینگ. این مشکل زمانی بروز می کند که بدن در معرض سطح بالایی از هورمون کورتیزول قرار می گیرد. این هورمون از غدد آدرنال ترشح می شود یا مصرف داروی پردنیزون برای مدت طولانی باعث ترشح هورمون کورتیزول می شود. 
  • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال. این بیماری ارثی است که نشانه آن تولید غیرطبیعی هورمون های  استروئیدی از جمله کورتیزول و آندروژن توسط غدد آدرنال می باشد. 
  • تومورها. به ندرت پیش می آید که تومورهای ترشح کننده آندروژن در تخمدان یا غدد آدرنال منجر به هیرسوتیسم شوند. 
  • دارو. برخی داروها باعث بروز هیرسوتیسم می شوند. این داروها عبارتند از دانازول که برای درمان آندومتریوز در زنان استفاده می شود، کورتیکواستروئیدهای سیستمیک و فلوکستین برای درمان افسردگی. 

گاهی نیز هیرسوتیسم هیچ علتی ندارد. این حالت بیشتر در بین زنان مدیترانه، خاورمیانه و جنوب آسیا بروز می کند. 

عوامل تشدید

عوامل متعددی بر روی احتمال بروز هیرسوتیسم تاثیر می گذارند، از جمله: 

  • سابقه خانوادگی. شرایط مختلفی باعث بروز هیرسوتیسم می شوند، از جمله هیپرپلازی مادرزادی آدرنال و سندروم تخمدان پلی کیستیک در خانواده ها
  • نژاد. زنان مدیترانه، خاورمیانه و جنوب آسیا بیشتر در معرض ابتلا به هیرسوتیسم بدون هیچ علت مشخصی هستند. 
  • چاقی. چاق بودن باعث افزایش تولید آندروژن می شود که باعث بروز هیرسوتیسم می شود. 

پیامدهای مورد نظر

هیرسوتیسم ممکن است باعث بروز مشکلات و ناراحتی های عاطفی شود. برخی از خانم ها سعی می کنند با موهای زائد خود مقابله کنند، برخی دیگر دچار افسردگی می شوند. به علاوه گرچه هیرسوتیسم باعث بروز پیامدهای جسمی نمی شود، علت بروز آن که عدم تعادل هورمونی است ممکن است مشکل ساز شود. 
اگر مبتلا به هیرسوتیسم هستید و چرخه های قاعدگی تان نامرتب است، ممکن است مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک شده باشید که مانع باروری می شود. خانم هایی که از داروهای خاصی برای درمان هیرسوتیسم استفاده می کنند، بهتر است از بارداری جلوگیری کنند، زیرا خطر تولد نوزاد ناقص وجود دارد. 

آزمایشات و تشخیص بیماری

آزمایش هایی که میزان برخی هورمون ها، از جمله تستوسترون یا هورمون های مشابه آن، را در خون اندازه می گیرند می توانند تعیین کنند که آیا بالا رفتن سطح آندروژن باعث هیرسوتیسم شده یا خیر. اگر بالا بودن سطح آندروژن باعث بروز مشکل شده باشد، برای بررسی تخمدان ها و غدد آدرنال در مورد وجود هر گونه تومور یا کیست، سی تی اسکن یا سونوگرافی توصیه می شود. 
به علاوه پزشک شکم بیمار را معاینه کرده و وجود توده هایی که باعث بروز تومور می شوند را بررسی می کند. 

درمان و دارو

درمان هیرسوتیسم اغلب شامل ترکیبی از روش های مختلف است که برای درمان علت زمینه ای بروز این اختلال استفاده می شوند. 
دارو 
دوره مصرف داروهای هیرسوتیسم معمولا 6 ماه است، عمر متوسط فولیکول مو، که قبل از ان تفاوت قابل توجهی در رشد موها مشاهده نمی شود. این داروها عبارتند از: 

  • قرص های ضد بارداری. این قرص ها یا دیگر قرص های هورمونی که شامل استروژن و پروژسترون هستند، هیرسوتیسم ناشی از تولید آندروژن را درمان می کنند. قرص های ضد بارداری درمان معمول برای هیرسوتیسم در خانم هایی هستند که قصد باردار شدن ندارند. عوارض احتمالی این داروها عبارتند از سرگیجه، تهوع، سردرد و ناراحتی معده. 
  • ضد آندروژن ها. این نوع داروها از اتصال آندروژن ها به گیرنده ها در بدن جلوگیری می کنند. در صورتی که قرص های ضدبارداری موثر نباشند، این داروها پس از 6 ماه مصرف می شوند. یکی از رایج ترین ضد آندروژن هایی که برای درمان هیرسوتیسم استفاده می شود، اسپیرونولاکتون است. این داروها ممکن است باعث تولد نوزاد ناقص شوند، به همین دلیل مصرف قرص های ضدبارداری در این دوران ضروریست. 
  • کرم موضعی. کرم  Eflornithine برای افزایش بیش از حد موهای صورت در خانم ها تجویز می شود. این کرم به طور مستقیم بر روی بخش آسیب دیده استفاده می شود و رشد موهای جدید را آهسته می کند. اما موهای موجود را به طور کامل از بین نمی برد. این کرم اگر با لیزر درمانی ترکیب شود نتیجه بهتری خواهد داشت. 

فرایندهای درمانی 


برای از بین بردن موهای زائد موجود روش هایی وجود دارد که عبارتند از: 

  • الکترولیز. در این روش سوزن های کوچکی وارد فولیکول هر مو می شوند. سوزن یک پالس جریان الکتریکی منتشر می کند و به فولیکول مو آسیب رسانده و در نهایت آن را از بین می برد. الکترولیز طی چند جلسه انجام می شود.الکترولیز موثر است، اما ممکن است دردناک باشد. برای کاهش درد و ناراحتی قبل از شروع درمان بهتر است از کرم بی حس کننده استفاده کنید. 
  • لیزر درمانی. یک پرتو نور بسیار متمرکز از پوست عبور کرده و فولیکول های مو را از بین برده و از رشد مو پیشگیری می کند. لیزر درمانی نیز طی چند جلسه انجام می شود. 

پس از هر جلسه لیزر درمانی ممکن است دچار قرمزی و التهاب شوید. لیزر درمانی ممکن است باعث سوختگی یا تغییر رنگ پوستشود، به ویژه در افرادی که دارای پوست تیره هستند. 

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
هیرسوتیسمhirsutismرویش موی زائدپرمویی
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه