نوروم آکوستیک
acoustic neuroma
نوروم آکوستیک یک تومور غیرشایع سرطانی (خوش خیم) است و معمولا این تومور به آهستگی رشد نموده و بر روی عصب اصلی در گوش درونی متصل به مغز تاثیر می گذارد.
شرح بیماری
نوروم آکوستیک یک تومور غیرشایع سرطانی (خوش خیم) است و معمولا این تومور به آهستگی رشد نموده و بر روی عصب اصلی در گوش درونی متصل به مغز تاثیر می گذارد. از آنجا که شاخه های این عصب به طور مستقیم تعادل و شنوایی را تحت تاثیر قرارمی دهد ، فشار نوروم آکوستیک می تواند باعث از دست دادن شنوایی در گوش و عدم تعادل و صدای زنگ در گوش شود.
نوروم آکوستیک همچنین به عنوان شوانومای وستیبولار شناخته شده است . نوروم آکوستیک، معمولا به آرامی رشد می کند. گرچه در چندین موارد ممکن است به سرعت رشد و به اندازه کافی بزرگ شود و به مغز فشار وارد کند و با عملکردهای حیاتی تداخل ایجاد نماید.
درمان نوروم آکوستیک شامل مراقبت منظم، تشعشعات ، عمل جراحی و برداشتن این تومور می شود .
نشانه ها
علائم و نشانه های نوروم آکوستیک از تاثیرات مستقیم بر عصب اصلی و یا از فشار تومور بر روی اعصاب مجاور، عروق خونی مجاور و یا ساختارهای مغز ایجاد می شود.
هنگامیکه تومور رشد می کند، ممکن است باعث بروز علائم و نشانه هایی شود، اگر چه اندازه تومور همیشه مشخص نیست.
علائم و نشانه های نوروم آکوستیک:
کاهش شنوایی تدریجی (اگر چه در برخی موارد بصورت ناگهانی رخ می دهد)
صدای زنگ در گوش مبتلا(وزوز گوش)
بی ثباتی، از دست دادن تعادل
سرگیجه
بی حسی صورت
در موارد نادر، نوروم آکوستیک ممکن است به اندازه کافی رشد و بزرگ شود و بر ساقه مغز فشار وارد نماید و زندگی شما را به خطر بیاندازد.
زمان مناسب مراجعه به پزشک
اگردچار از دست دادن شنوایی و یا عدم تعادل شدید ، بلافاصله به دکتر خود مراجعه نمایید. تشخیص زود هنگام نوروم آکوستیک ممکن است از رشد تومور وعواقب جدی، مانند از دست دادن کامل شنوایی یا تجمع مایع در جمجمه جلوگیری بعمل آورد.
علل
بنظر می رسد علت نوروم آکوستیک نقص یک ژن بر روی کروموزوم 22 است . به طور معمول ، این ژن یک پروتئین تولید میکند تا به کنترل رشد سلول های پوشش اعصاب کمک کند.اینکه چه چیزی باعث نقص ژن می شود مشخص نیست.
عوامل تشدید
خطر ژنتیکی نوروفیبروماتوز نوع 2
تنها عامل خطر شناخته شده برای نوروم آکوستیک است با داشتن والدین با اختلال ژنتیکی نادر نوروفیبروماتوز نوع 2 است، اما این عامل تنها برای تعداد کمی از موارد محسوب می شود.ویژگی های نوروفیبروماتوز نوع 2 عبارتند از پیشرفت تومورهای خوش خیم در تعادل اعصاب در هر دو طرف سر.
نوروفیبروماتوز نوع 2 (NF2) به عنوان یک اختلال اتوزومال غالب شناخته شده است، به این معنی که این جهش می تواند تنها از طرف یکی از والدین (ژن غالب) منتقل شود. هر کودک ممکن است شانس 50-50 را از والدین خود به ارث ببرد.
یکی دیگر از عوامل تشدید کننده که ممکن است با نوروم آکوستیک مرتبط باشد ، شامل قرار گرفتن در معرض تشعشعات در دوران کودکی در ناحیه سر و گردن است.
پیامدهای مورد نظر
نوروم آکوستیک ممکن است باعث عوارض دائمی شود، از جمله:
از دست دادن شنوایی
بی حسی صورت و ضعف
عدم تعادل
صدای زنگ در گوش
تومورهای بزرگ ممکن است در ساقه مغز فشار وارد کند و از جریان طبیعی مایع بین مغز و نخاع (مایع مغزی نخاعی) جلوگیری نماید. در این مورد، مایع ممکن است در سر تجمع کند(هیدروسفالی) و به داخل جمجمه فشار وارد نماید.
آمادگی برای ملاقات پزشک
با بوجود آمدن چنین مشکلاتی ممکن است شما در وهله اول به دکتر خانوادگی یا پزشک عمومی مراجعه نمایید. دکترممکن است پس از انجام معاینات شما را به یک دکتر گوش و حلق بینی یا دکتر متخصص مغز و سیستم عصبی (جراح مغز و اعصاب) ارجاع دهد.
چه کاری میتوانید انجام دهید
تمام علائم بیماریتان را یادداشت کنید،از جمله علائمی که از نظر شما به علت مراجعه شما به پزشک ارتباطی ندارد.
اطلاعات شخصی مهم خود را یادداشت کنید، از جمله هرگونه استرس یا تغییر عمده که به تازگی در زندگیتان رخ داده است.
فهرستی از داروهایتان تهیه کنید،همچنین ویتامینها یا مکملهایی که مصرف میکنید.
یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان را به همراه خود ببرید.برخی از مواقع درک تمام اطلاعات ارائه شده از طرف پزشک مشکل است. فردی که همراه شماست ممکن است مسئلهای که شما فراموش کردهاید را به خاطر بسپارد.
سوالهایی که میخواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.
هنگام معاینه، وقتتان محدود است، بنابراین تهیه فهرست سوالات مورد نظرتان به شما کمک میکند تا به نحو احسن از وقتتان استفاده کنید. در صورت کمبود وقت، سوالاتتان را به ترتیب اهمیت اولویتبندی کنید.
سئوالات شما از پزشک
چه چیزی باعث بروز این علائم یا بیماری شده است؟
انجام چه آزمایشاتی نیاز است؟
آیا علل احتمالی دیگری برای این بیماری وجود دارد؟
چه گزینه های درمانی در دسترس است؟
کدام یک را برای من توصیه می کنید؟
احتمال عوارض جانبی برای هر یک از گزینه های درمانی چیست؟
آیا بروشوری در مورد این بیماری وجود دارد؟ چه وب سایتی را توصیه می کنید؟
علاوه بر پرسش هایی که آماده کرده اید در طول ملاقات از دکتر خود بپرسید، هر سوالی که به ذهنتان رسید از دکتر خود بپرسید.
سئوالات پزشک از شما
چه علائمی دارید و از چه زمانی آنها ظاهر شدند؟
آیا این علائم مداوم هستند یا بعضی اوقات رخ می دهند؟
آیاعلائم شما شدید هستند؟
آیا اعضای خانواده شما مبتلابه این نوروم آکوستیک هستند؟
آیا در حال حاضربه طور منظم دچار سردرد می شوید و یا در گذشته مبتلا به این بیماری بوده اید؟
آزمایشات لازم و تشیخص بیماری
از آنجا که علائم و نشانه های نوروم آکوستیک به تدریج پیشرفت میکند و باعث علائمی مانند از دست دادن شنوایی و شاخص های دیگر مشکلات گوش میانی و درونی شود ، ممکن است تشخیص تومور در مراحل اولیه برای پزشک مشکل باشد.پس از پرسیدن سوال در مورد علائم این بیماری ، دکتر گوش را مورد بررسی قرار می دهد و ممکن است آزمایش های زیر را تجویز نماید:
تست شنوایی (ادیومتری). در این آزمایش، توسط یک متخصص (شنوایی سنجی)، گوش شما در زمانهای مشخص مورد بررسی قرار می گیرد.متخصص شنوایی طیف وسیعی ازصداها و زنگ های گوناگون را پخش میکند و شما میخواهد بهنگام شنیدن این اصوات به وی نشان دهید که که این اصوات را می شنوید .متخصص شنوایی نیز ممکن است کلمات مختلف برای تعیین توانایی شنوایی ارائه دهد.
اسکن. کنتراست تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و یا توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) از سر می توانید تصاویری از وجود نوروم آکوستیک فراهم کند.
درمان و دارو
درمان نوروم آکوستیک ممکن است متفاوت باشد و این درمان بسته به اندازه و رشد نوروم آکوستیک دارد . برای درمان نوروم آکوستیک، دکتر ممکن است چندین راه درمانی را پیشنهاد نماید.
نظارت و کنترل
اگریک نوروم آکوستیک کوچک دارید که رشد نمیکند و یا به آرامی در حال رشد است و باعث هیچ علائم یا نشانه نمی شود، دکتر شما ممکن است تصمیم به نظارت و کنترل آن نماید ، به خصوص اگر شما مسن و یا نامزد خوبی برای درمان نباشید .
دکتر شما ممکن است تصویربرداری وآزمایش شنوایی سنجی منظمی را برای تعیین چگونگی در حال رشد و سرعت رشد تومور را هر شش تا 12 ماه توصیه نماید.اگر اسکن نشان دهد که تومور در حال رشد است و یا تومور علائم پیشرونده و یا مشکلات دیگررا دارا است ، ممکن است نیاز به درمان دیگری باشد.
جراحی تشعشعی استریوتاکتیک
اگر نوروم آکوستیک داشته باشید ، دکتر ممکن است جراحی تشعشعی استریوتاکتیک را توصیه نماید. برخی از تومورهای بسیار بزرگ را نمی توان با جراحی تشعشعی استریوتاکتیک درمان کرد.
هدف از جراحی تشعشعی استریوتاکتیک جلوگیری از رشد یک تومور، حفظ عملکرد عصب صورتی و احتمالا حفظ شنوایی است . با این حال، یک مطالعه نشان داده است که بسیاری از مردم به تدریج شنوایی خود را 10 سال بعد از جراحی تشعشعی استریوتاکتیک از دست می دهند.
در جراحی تشعشعی استریوتاکتیک، مانند پرتو جراحی گامانایف، پزشکان دقیقا تابش پرتو را به یک تومور بدون برش انجام می دهند. با استفاده از اسکن ، دکتر محل تومور را مشخص می نماید و آنگاه مکانی را که نیاز به تابش پرتو دارد درمان می کند.
خطرات ناشی از پرتو جراحی شامل از دست دادن شنوایی، صدای زنگ در گوش، ضعف عضلات صورت، بی حسی صورت، مشکلات تعادل است. خیلی به ندرت، تابش می تواند باعث سرطان در ناحیه تحت درمان در آینده شود.
عمل جراحی
ممکن است برای حذف نوروم آکوستیک نیاز به عمل جراحی باشد. جراح ممکن است یکی از چندین تکنیک را برای از بین بردن نوروم آکوستیک، بسته به اندازه تومور، وضعیت شنوایی قبل از عمل و عوامل دیگر استفاده کنید. هدف از عمل جراحی برداشتن تومور، حفظ عصب صورت برای جلوگیری از فلج صورت و حفظ شنیدن است.
جراحی نوروم آکوستیک طی بیهوشی عمومی انجام می شود و شامل برداشتن تومور از طریق گوش داخلی و یا از طریق یک پنجره در جمجمه انجام می شود. در برخی موارد ممکن است قادر به برداشتن کل تومور نباشید . برای مثال، اگر تومور خیلی نزدیک به بخش مهمی از مغز یا عصب صورت باشد .
جراحی ممکن است باعث عوارضی از جمله :
نشت مایع مغزی نخاعی از طریق زخم
از دست دادن شنوایی
ضعف عضلات صورت
بی حسی صورت
زنگ در گوش
عدم تعادل
سردرد مداوم
عفونت مایع نخاعی مغزی (مننژیت)
سکته مغزی یا خونریزی مغزی
همراهی و حمایت
از دست دادن شنوایی و فلج صورت و تصمیم گیری برای درمان می تواند بسیار استرس زا باشد.در اینجا به برخی از پیشنهادات که ممکن است مفید واقع شود، اشاره میکنیم :
آموزش در مورد نوروم آکوستیک. هر چه بیشتر در مورد این بیماری اطلاعات کسب نمایید بهتر می توانید در مورد درمان تصمیم بگیرید. علاوه بر صحبت کردن با دکتر خود و شنوایی سنجان ، ممکن است بخواهید با یک مشاور یا مددکار اجتماعی مشورت نمایید.
حفظ یک سیستم پشتیبانی قوی. خانواده و دوستان می توانند به شما در مورد این بیماری کمک کند. گاهی اوقات، شما ممکن است درمورد این بیماری نگران و درک درستی از این بیماری نداشته باشید .صحبت با افراد دیگر با بیماری نوروم آکوستیک می تواند باعث آرامش شود.صحبت یا مشاوره با دکتر یا یک مددکار اجتماعی می تواند به شما در تصمیم گیری در مورد درمان به شما کمک نماید .