منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

هپاتیت الکلی

alcoholic hepatitis

هپاتیت الکلی در افرادی که به شدت و  بیش از چندین سال از مشروبات الکلی استفاده کنند ، رخ می دهد . با این حال، ارتباط بین نوشیدن الکل و هپاتیت الکلی پیچیده است . ممکن است هپاتیت الکلی در افرادی که زیاد مشروب مصرف می کنند ، دیده نشود و برعکس در افرادی که خیلی به ندرت مشروب مصرف می کنند ، بروز کند .

شرح بیماری

هپاتیت الکلی التهاب کبدی ناشی از مصرف الکل است.

هپاتیت الکلی در افرادی که به شدت و  بیش از چندین سال از مشروبات الکلی استفاده کنند ، رخ می دهد . با این حال، ارتباط بین نوشیدن الکل و هپاتیت الکلی پیچیده است . ممکن است هپاتیت الکلی در افرادی که زیاد مشروب مصرف می کنند ، دیده نشود و برعکس در افرادی که خیلی به ندرت مشروب مصرف می کنند ، بروز کند .

اگر تشخیص داده شود که مبتلا به هپاتیت الکلی هستید ، باید مصرف الکل متوقف شود. افرادی که به مصرف الکل ادامه دهند ممکن است با خطر آسیب کبدی جدی و مرگ روبرو شوند .
 

نشانه ها

شایعترین علامت هپاتیت الکلی زردی پوست و سفیدی چشم (یرقان) است

علائم و نشانه های دیگر عبارتند از:

  • کاهش اشتها
  • تهوع و استفراغ
  • گرفتگی شکمی
  • تب (اغلب درجه پایین)
  • خستگی و ضعف
  • کاهش وزن

فقط کسانیکه مبتلا به هپاتیت الکلی هستند دچار سوء تغذیه نیز می شوند . مصرف زیاد الکل جلوی اشتها را می گیرد

علائم و نشانه های هپاتیت شدید الکلی عبارتند از:

  • تجمع مایع در شکم (استسقاء)
  • سردرگمی و تغییر رفتار به علت تجمع مواد سمی
  • نارسایی کبد و کلیه 
     

زمان مناسب مراجعه به پزشک

هپاتیت الکلی یک بیماری جدی است. نزدیک به 30 تا 40 درصد از افرادی که  مبتلا به هپاتیت شدید الکلی هستند در عرض یک ماه می میرند.

به دکتر مراجعه کنید :

  • اگر هر گونه علائم و نشانه های هپاتیت الکلی داشتید .
  • اگر احساس می کنید نمی توانید مصرف الکل را کنترل کنید.
  • اگر بعد از ترک مصرف دوست دارید ، دوباره مصرف الکل را آغاز کنید.
     

علل

هپاتیت الکلی زمانی رخ می دهد که مصرف الکل به کبد آسیب برساند . اینکه مصرف الکل  چقدر به کبد آسیب می رساند ، مشخص نیست.

اما فرآیند بدن برای شکستن الکل و تولید مواد شیمیایی بسیار سمی که باعث التهاب سلول های کبدی می شود ، مشخص است و با گذشت زمان، زخم جایگزین بافت کبد سالم شده و موجب اختلال در عملکرد کبد می شود  . این زخم غیر قابل برگشت (سیروز) مرحله نهایی بیماری کبد الکلی است .

عوامل دیگری که می تواند منجر به هپاتیت الکلی شود ، عبارتند از:

دیگر انواع هپاتیت ؛  اگر مبتلا به هپاتیت C باشید ومصرف الکل را حتی در حد متوسط  ادامه دهید ، احتمال ابتلا به سیروز کبدی بیشتر است .
سوء تغذیه ؛  بسیاری از افرادی که زیاد مشروب می خورند ، دچار سوء تغذیه هستند، چرا که آنها خیلی کم غذا می خورند یا به دلیل مصرف الکل ، بدن از جذب مواد مغذی جلوگیری می کند . کمبود مواد مغذی موجب آسیب به سلول های کبدی می شود.
 

عوامل تشدید

مهمترین عامل تشدید کننده  برای هپاتیت الکلی میزان مصرف مشروبات الکلی است. مقدار میزان مصرف الکل که فرد را در معرض خطر هپاتیت الکلی قرار می دهد ، شناخته نشده است. 

دیگر عوامل تشدید کننده عبارتند از:

جنسیت ؛ به نظر می رسد زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به هپاتیت الکلی قرار دارند و این به دلیل پردازش متفاوت الکل در بدن زنان است.

چاقی ؛ افرادی که زیاد الکل مصرف می کنند و اضافه وزن دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به هپاتیت الکلی  و سیروز الکلی قرار دارند .

عوامل ژنتیکی ؛ مطالعات نشان می دهد که ممکن است یک جزء ژنتیکی در بیماری های کبدی ناشی از الکل وجود دارد . هر چند که به سختی می توان عوامل ژنتیکی و محیطی را از هم جدا کرد .

نژاد و قومیت ؛ اگر چه دشوار است عوامل ژنتیکی و محیطی را از هم جداکرد ، آمریکایی های آفریقایی تبار و اسپانیایی بیشتر در معرض خطر ابتلا به هپاتیت الکلی قرار دارند .

زیاده روی در مصرف الکل  ؛ مصرف پنج مرتبه یا بیشتر از مشروبات الکلی در یک زمان ممکن است خطر ابتلا به هپاتیت الکلی را افزایش دهد.
 

پیامدهای مورد نظر

عوارض هپاتیت الکلی عبارتند از:

فشار خون بالا در کبد ؛  بافت اسکار می تواند جریان خون را از طریق کبد آهسته کند و در نتیجه باعث افزایش فشار در رگ های خونی (ورید پورت) شود .

گشادشدن رگها  (واریس) ؛  خون که نتواند آزادانه از طریق ورید جریان پیدا کند ، به دیگر رگ های خونی در معده و مری برمی گردد . این رگ های خونی دیواره نازکی دارند و اگر با خون بیش از حد پر شده  باشد ، خونریزی می کند . خونریزی شدید در قسمت فوقانی معده یا مری میتواند حیات را تهدید کند  و نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری دارد .

آسیت ؛  مایعی که در شکم تجمع می یابد ممکن است آلوده شود و نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارد . آسیت حیات را تهدید نمی کند اما معمولا نشانه ای از هپاتیت الکلی های پیشرفته و یا سیروز است .

زردی ؛  کبد آسیب دیده نمی تواند باقی مانده سلول های قرمز خون قدیمی (بیلی روبین) را از خون حذف کند. بیلی روبین در پوست  ساخته و باقی می ماند و سفیدی چشم ، باعث رنگ زرد می شود .

گیجی، خواب آلودگی و لکنت زبان (انسفالوپاتی کبدی) ؛ کبد آسیب دیده برای از بین بردن مواد سمی از بدن با مشکل روبرو می شود. تجمع سم می تواند  باعث آسیب به مغز شود . انسفالوپاتی کبدی شدید می تواند منجر به کما شود.

سیروز ؛ زخم غیر قابل برگشت و مکرر کبد اغلب منجر  به نارسایی کبد می شود.

نارسایی کلیه ؛  کبد آسیب دیده می تواند جریان خون به کلیه ها را تحت تاثیر قرار دهد  و در نتیجه موجب آسیب به این اندام ها می شود .
 

آمادگی برای ملاقات پزشک

شما باید به یک متخصص در بیماری های گوارشی مراجعه کنید .

چه کاری می­توانید انجام دهید:

تمام علائم بیماری­تان را یادداشت کنید،از جمله علائمی که از نظر شما به علت مراجعه شما به پزشک ارتباطی ندارد. 
اطلاعات شخصی مهم خود را یادداشت کنید، از جمله هرگونه استرس یا تغییر عمده که به تازگی در زندگی­تان رخ داده است.

فهرستی از داروهای­تان تهیه کنید،همچنین ویتامین­ها یا مکمل­هایی که مصرف می­کنید.

یکی از اعضای خانواده یا دوستان­تان را به همراه خود ببرید.برخی از مواقع درک تمام اطلاعات ارائه شده از طرف پزشک مشکل است. فردی که همراه شماست ممکن است مسئله­ای که شما فراموش کرده­اید را به خاطر بسپارد.
سوال­هایی که می­خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.

هنگام معاینه، وقت­تان محدود است، بنابراین تهیه فهرست سوالات مورد نظرتان به شما کمک می­کند تا به نحو احسن از وقت­تان استفاده کنید. در صورت کمبود وقت، سوالاتتان را به ترتیب اهمیت اولویت­بندی کنید.


سئوالات شما از پزشک

  • احتمال می دهید چه چیزی باعث این علائم شده است ؟
  • آیا علل احتمالی دیگری وجود دارد؟
  • انجام چه آزمایشاتی نیاز است ؟ آیا آمادگی خاصی باید داشت ؟
  • آیا این بیماری موقت است یا دائمی ؟
  • چه روشهای درمانی را توصیه می کنید؟
  • من دچار بیماری دیگری هستم ،  چگونه می توانم این دو بیماری را باهم مدیریت کنم ؟
  • علاوه بر پرسش هایی که آماده کرده اید تا دکترتان بپرسید، اگر در همان لحظه سوالی به ذهنتان رسید ، دریغ نکنید.
  • سئوالات پزشک از شما
  • چه علائمی دارید ؟
  • اولین مرتبه ای که متوجه این علائم شدید ، کی بود ؟
  • آیا علائم شما موقتی است یا دائمی ؟
  • آیا  چیزی علائم شما را بهبود می بخشد ؟
  • آیا  چیزی علائم شما را تشدید می کند ؟
  • آیا از دخانیات و یا مشروبات الکلی استفاده می کنید؟
  • آیا تا به حال دچار هپاتیت یا زردی شده اید ؟
  • آیا به صورت تفریحی مواد مخدر مصرف می کنید ؟
  • آیا هنگامی که در مورد موضوع مصرف الکل شما بحث و صحبت می شود ،  عصبانی یا مضطرب می شوید ؟
  • آیا  در مورد مصرف مشروبات الکلی احساس گناه می کنید ؟
  • آیا صبح ها هم الکل مصرف می کنید ؟
     

آزمایشات و تشخیص بیماری

دکتر در ابتدا به انجام معاینه فیزیکی می پردازد و سپس در مورد سوابق مصرف الکل ، سوالاتی را خواهد پرسید . با پزشک در مورد مصرف مشروبات الکلی و اعتیاد به مصرف الکل صادق باشید زیرا ممکن است بخواهد با اعضای خانواده تان در مورد مصرف الکل شما صحبت کند.

تست هایی که دکتر ممکن است برای بیماری های کبدی تجویز کند ، عبارتند از :

  • تست های عملکرد کبدی
  • آزمایش خون
  • سونوگرافی،سی تی اسکن یا ام آر آی  از کبد
  • بیوپسی  از کبد
     

درمان و دارو

درمان هپاتیت الکلی شامل قطع مصرف الکل و درمان علائم و نشانه های آسیب کبدی است .

قطع مصرف الکل

اگر تشخیص داده شود که مبتلا به هپاتیت الکلی هستید ، باید نوشیدن الکل را متوقف کنید و هرگز مصرف الکل را شروع نکنید . این تنها راه برای درمان آسیب کبدی یا جلوگیری ازتشدید بیماری است..

اگر اعتیاد به مصرف الکل دارید و می خواهید اینکار را ترک کنید ، دکتر می تواند درمانهایی که برای نیازهای شما طراحی شده است ،  توصیه نماید . درمان ها عبارتند از :

  • داروها
  • مشاوره
  • الکلی های گمنام و یا دیگر گروه های پشتیبانی
  • درمان سرپائی یا برنامه درمان مسکونی

درمان سوء تغذیه

دکتر ممکن است یک رژیم غذایی خاص را برای اصلاح مشکلات تغذیه ای توصیه نماید. ممکن است به یک متخصص تغذیه  ارجاع داده شوید . او می تواند راه هایی را برای افزایش مصرف ویتامین ها و مواد مغذی تجویز نماید ، از جمله ویتامین B1 (تیامین) .

اگر در خوردن غذا مشکل دارید ، دکتر ممکن است لوله ی تغذیه  را توصیه کند .در این روش لوله ای وارد  گلو و در معده قرار داده می شود و سپس از طریق این لوله یک رژیم غذایی مایع غنی شده از مواد مغذی مخصوص وارد معده می شود است .

دارو برای کاهش التهاب کبد

کورتیکواستروئیدها ؛ مصرف این داروها در زمان کوتاه نشان دهنده ی فوایدی بوده است .گرچه، کورتیکواستروئیدها دارای عوارض جانبی جدی هستند  و معمولا اگر خونریزی از دستگاه گوارش یا یک عفونتداشته باشید و یا کلیه تان را از دست داده باشید ، برایتان تجویز نمی شود .
پنتوکسی فیلین ؛ اگرهپاتیت شدید الکلی داشته باشید و نتوانید از کورتیکواستروئیدها استفاده کنید ، دکتر ممکن است داروهای ضد تورم را برایتان تجویز کند . در مجموع، فواید پنتوکسی فیلین برای هپاتیت الکلی مشخص نیست. مطالعات نشان داده است که ممکن است پنتوکسی فیلین برای افراد مبتلا به هپاتیت الکلی خفیف یا برای افرادی که به درمان با استروئید پاسخ نداده اند ، مؤثر نباشد .

پیوند کبد

در بسیاری از افراد مبتلا به هپاتیت شدید الکلی، پیوند کبد تنها امید برای جلوگیری از مرگ است. میزان زنده ماندن در پیوند کبد برای هپاتیت الکلی همانند میزان زنده ماندن در پیوند مرتبط با دیگر بیماری های  کبدی است .

با این حال، بسیاری از مراکز پیوند تمایلی به انجام پیوند کبد در افراد مبتلا به بیماری کبد الکلی ندارند .  
 

پیشگیری

با انجام اقدامات زیر خطر ابتلا به هپاتیت الکلی کاهش می یابد:

مصرف مشروبات الکلی در حد اعتدال، این بدان معنی است که در طی روز بیش ازحد الکل مصرف نکنیم .برای زنان یکبار در روز  و برای مردان  دو مرتبه در روز . تنها راه برای جلوگیری از هپاتیت الکلی خودداری از مصرف الکل است .

حفاظت ازخود در برابر هپاتیت C ؛ هپاتیت C یک بیماری کبدی عفونی ناشی ازنوعی ویروس است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به سیروز کبدی شود. اگر مبتلا به هپاتیت C باشید و  الکل مصرف کنید ، احتمال ابتلا به سیروز  کبدی نسبت به افرادی که الکل مصرف نمی کنند ، بیشتر است .

بررسی داروها همراه با الکل قبل از مصرف ؛ بهنگام تجویز دارو ، اگر از مشروبات الکلی استفاده می کنید  دکتر را در جریان بگذارید . قبل از مصرف داروهای آزاد برچسب های هشدار دهنده بر روی داروها را با دقت بخوانید  به خصوص داروهای ضد درد مانند استامینوفن (تیلنول) 
 

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
هپاتیت الکلیمصرف زیاد الکلنارسایی کبد و کلیهنشانه های هپاتیت شدید الکلیAlcoholic hepatitis
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه