منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

کمردرد

back pain

کمردرد میتواند کمتر از شش ماه به دلیل افتادن یا حمل اجسام سنگین به صورت ناگهانی ظاهر شود و  اغلب کمردردها بدون علائم مشخصی بروز می کند  که تنها با تشخیص پزشک و انجام آزمایشات و عسکبرداری  قابل درمان می باشد. کمر درد بیش از ۹۰درصد  افراد را در طول زندگی حداقل یکبار دچار می سازد. و بیش از ۵۰ درصد  از افراد بیش از یک مرتبه دچار آن کمر درد می شوند.

شرح بیماری

 کمر درد یکی از شایعترین علل مراجعه بیماران به مراکز درمانی می باشد بطوریکه بعد از سرماخوردگی و ضربه های کوچک،کمر درد شایعترین بیماری در انسان است.کمر درد نخستین علت مراجعه بیماران به متخصصین ارتوپدی و جراحی مغز و اعصاب و بطور کلی کمر درد سومین علت مراجعه بیماران به پزشک می باشد.
 بیش از ۹۰درصد  افراد در طول زندگی حداقل یکبار دچارکمردرد می شوند. و بیش از ۵۰ درصد  از افراد بیش از یک مرتبه دچار آین درد می شوند.
علل بسیار متفاوتی می توانند سبب ایجاد کمر درد شوند. تقریبا” در ۸۵ درصد از افرادی که برای کمر درد معاینه و بررسی می شوند علت خاصی پیدا نمی شود.بیش از ۹۰ درصد  افرادی که دچار کمر درد میشوند طی ۲ ماه بهبود می یابند.
 

نشانه ها

علائم و نشانه های کمر درد عبارتند از:
درد عضلات 
آسیب یا ضربه دیدگی 
قرار گرفتن در وضعیت نامناسب
کاهش تحرک در نتیجه عدم استفاده و بهبود ناکافی
استرس ناشی از کار
 

زمان مناسب مراجعه به پزشک

به تدریج بیشتر کمردردها با درمان خانگی و یا مراقب از خود بهبود می یابد و معمولا کمر درد بعد از دو هفته بر طرف میشود در غیر اینصورت حتما به دکتر مراجعه نمایید. در مواردی نادر کمر درد میتواند نشانگر یک مشکل جدی پزشکی باشد.
به دنبال مراقبت های فوری باشید اگر کمردرد های شدید باعث:
مشکلات روده ای یا مثانه ای جدید شد
اگر با تب همراه بود
ضرب دیدگی کمر یا جراحت دیگر به هنگام واژگونی
به هنگام مشاهده علائم زیر به دکتر مراجعه نمایید:
حاد بودن کمردرد و پس از استراحت بهبودی حاصل نشد
کمردر به یک یا دو پا سرایت کرد مخصوصا اگر درد به زیر زانو گسترش یافت
احساس ضعف ، بی حسی در یک یا دو پا
کاهش وزن بدون علت
همچنین اگر برای اولین بار در سن 50 سالگی دچار کمردرد شدید یا اگر سابقه سرطان دارید ،پوکی استخوان و در صورت مصرف الکل ، مواد مخدر واستروئید  با دکتر تماس حاصل نمایید.
 

علل

کمردرد میتواند کمتر از شش ماه به دلیل افتادن یا حمل اجسام سنگین به صورت ناگهانی ظاهر شود و  اغلب کمردردها بدون علائم مشخصی بروز می کند  که تنها با تشخیص پزشک و انجام آزمایشات و عسکبرداری  قابل درمان می باشد.  
عواملی که اغلب با کمردرد بهمراه است شامل: 
فشار بروی عضلات یا رباط : بلند نمودن اجسام سنگین به کرات باعث فشار آمدن به عضلات کمر یا رباط میشود.
تورم یا پارگی دیسک: یرون‌زدگی یا پارگی دیسک بین مهره‌های ستون فقرات مثل مهره های کمر، می‌تواند باعث درد و بی حسی شدید شود.دیسک‌ها بالشتک‌های نرم و لاستیکی هستند که میان مهره‌های ستون فقرات قرار دارند و به عنوان ضربه گیر عمل می‌کنند.هنگامی که این دیسک‌ها بیش از حد تحت فشار یا استرس قرار بگیرند، بخش مرکزی دیسک از بین مهره ها بیرون می‌‌زند و بر روی اعصاب خروجی از نخاع که در مجاورت آن قرار دارند، فشار می‌‌‌‌‌‌آورد. در حالت شدیدتر حلقه بیرونی دیسک پاره می‌شود.
آرتروز : می تواند ناحیه پایین کمر را تحت تا ثیر قرار دهد. در بعضی موارد آرتروز در اسپین می تواند منجر به تنگ شدن فضای اطراف ستون فقرات شود.
نامنظمی اسکلتی: اگر منحنی ستون فقراتتان غیرطبیعی باشد کمردرد رخ میدهد.
پوکی استخوان :اگراستخوانهایتان خالی و شکننده ود بر اثر فشار مهره ها کمر شکسته می شوند. 
عوامل بیماری
کمردرد میتواند در همه گروهای سنی حتی کودکان و نوجوانان هم ظاهر شود.تحقیقات عواملی را که منجر به کردرد می شود را به اثبات رسانده است که شامل:
سن: کمردرد با بالارفتن سن و بیشتر در بین گروهای سنی 30تا40 سال دیده میشود.
عدم تحرک و ورزش: ضعیف بودن و استفاده نکردن از عضلات کمر می تواند منجر به کمر درد شود.
اضافه وزن : اضافه وزن بیش از حد می تواند برروی کمر فشار وارد کرده و باعث کمر درد شود.
ببیماری ها : برخی از اواع آرتروزها و سرطان ها منجر به کمردرد میشود.
شرایط روانی : افراد مستعد افسردگی و اضطراب به نظر می رسد که بیشتر درمعرض خطر ابتلا به کمر درد هستند.
بلند کردن اجسام به طرز نامناسب: استفاده از کمر به جای استفاده از پاها ، می تواند منجر به کمر درد شود .
سیگار کشیدن :این عامل می تواند بدن را از ارائه تغذیه به اندازه کافی به دیسک کمر باز دارد.
 

آمادگی برای ملاقات پزشک

اگر کمردردتان چندین روز به طول انجامید و بهبودی حاصل نشد به پزشک مراجعه نمایید.
از پرسیدن سوال وگرفتن اطلاعات نترسید ، هر سوالی که باعث نگرانی و یا در گیری ذهنتان است را بدون لحظه ای تامل بپرسید تا اطلاعت کافی به دست بیاورید. 
کارهایی را که میتوانید انجام دهید:
پیش از مراجعه اطلاعات شخصی خود را در برگه یادداشت نمایید ، مانند عوامل استرس زا روانی و یا عاطفی در زندگیتان
اطلاعات پزشکی خود را در برگه ای یادداشت نمایید ، مانند شرایطی که تحت درمان بوده اید و لیستی از داروهایی که مصرف میکنید اعم از ویتامین ها و مکمل هایی که مصرف می کنید.
جراحات و حادثه های اخیر که منجر به آسیب دیدگی کمرتان شده است.
یکی از دوستان یت اعضای خانواده را به همراه خود ببرید ، گاهی اوقات به خاطر سپردن تمامی اطلاعات ارائه شده توسط پزشک کار دشواری است. 
سئوالات شما از پزشک
بیشترین عاملی که موجب کمردرد میشود؟
آیا نیاز به انجام آزمایشات پزشکی است؟
چه نوع درمانی را برای این بیماری توصیه می کنید؟
در صورت توصیه به مصرف این دارو ، عوارض جانبی این دارو چیست؟
در صورت استفاده از داروهای دیگر، چگونه میتوان بهترین روش برای مصرف را مدیریت کرد؟
چه نوع مراقبت های شخصی را باید انجام داد؟
 چه مدت زمان نیاز به درمان است؟
چه نوع اقداماتی را می توان برای جلوگیری از عود بیماری انجام داد؟
سئوالات پزشک از شما
علائم از چه زمانی شروع شده است؟
شدت علائم به چه میزان است؟
علائم موقتی یا دائمی هستند؟
علاوه بر کمردرد علائم دیگری دارید؟
هرچند وقت یکبار احساس اضطراب یا افسردگی میکنید؟
آیا خوب می خوابید؟
آیا این بیماری برروی عملکردتان تاثیر میگذارد؟
تا کنون از چه نوع درمانهایی استفاده کرده اید، آیا به شما کمک کرده است؟
آیا کارهای سنگینی انجام می دهید؟
آیا به طور منظم ورزش میکنید، در چه زمینه ای فعالیت میکنید؟
 

آزمایشات و تشخیص بیماری

در صورت مراجعه به پزشک در ابتدا وی کمرتان را مورد بررسی و آزمایش قرار می دهد و توانایی شما را به هنگام ایستادن ، نشستن  ، راه رفتن و تکان دادن پاهایتان می سنجد. این ارزیابی به وی کمک کرده تا منشاء درد را بیابد.در صورت تشدید درد امکان دارد پزشک معالج یکی ازآزمایشات زیر را توصیه نماید:
اشعه ایکس: در این نوع عکسبرداری تراز استخوانها ،بروز آرتروز یا شکستگی نشان داده میشود.
ام آرآی یا سیتی اسکن:در این نوع تصویربرداری مشکلات استخوانی ، بافت ، عضلات ، تاندون ، رباط یا فتق دیسک ، رگهای خونی و رشته های عصبی نشان داده می شود.
آزمایش خون : با انجام این ازمایشات می توان عفونت یا دیگر عواملی که باعث درد می شود را شناسایی کرد.
اسکن استخوان: در موارد نادری ، پزشکتان از اسکن استخوان برای یافتن تومور استخوان یا شکستگی شفقت در نتیجه پوکی استخوان  استفاده نماید .
الکترومیوگرافی، یا ماهیچه‌نگاری برقی : به صورت مخفف ای‌ام‌جی (EMG) تکنیکی است برای محاسبه و ضبط حالات عضلات بدن در مواقع انقباض و انبساط که از دستگاهی به نام ماهیچه‌نگار برقی (electromyograph) که به نتایج آن ماهیچه‌نگاشت (Electromyogram) گفته می‌شود.
ماهیچه‌نگاشت پالس‌های تولید شده از سلول‌های ماهیچه‌ای را در حالات انبساط و انقباض دریافت می‌کند.

درمان و دارو

بیشتر کمردردهای حاد با درمانهای خانگی بهبود میابد به عنوان مثال استفاده از کیسه های آب گرم و سرد میتواند درد کمر را کمتر سازد. اما نباید به طور مطلق در رختخواب استراحت نمایید زیرا ممکن است درد کمر بیشتر شود. فعالیتها و کارهای روزمره خود را تا در حد تحمل مانند قبل انجام دهید . از فعالیت ها و ورزشهایی که باعث کمردرد میشوند بپرهیزید. اگر پس از گذشت چندین هفته با درمان های خانگی درد کمرتان بهتر نشد باید بنا بر تجویز دکتر از داروهای قویتر یا معالجات دیگری استفاده نمایید.    
مصرف داروهای زیر بستگی به مقاومت بدن و نوع کمردردتان دارد:
مسکن های آزاد: مصرف استامینوفن یا دارو های ضد التهابی اسروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم کمردردهای خفیف را برطرف میسازد. مصرف این داروها باید بر طبق دستور پزشک انجام شود زیرا مصرف بیش از حد باعث بروز عوارض خطرناک میشود.
شل کننده های عضلانی:اگر با مصرف این داروها کمردرتان بهبود نیافت پزشک میتواند شل کننده های عضلانی را برایتان تجویز نماید ، مصرف این دارو باعث گیجی و خواب آلودگی می شود.
 مسکن های موضعی: این داروها شامل کرم ها و پمادها می شوند ، این دارو ها را باید رو ناحیه آسیب دیده بمالید .
نارکوتیکس:برخی از داروها مانند کدئین یا هیدروکدئین ممکن است برای مدت کوتاهی با نظارت پزشک استفاده شود.
داروهای ضد افسردگی : مصرف ناچیزی از برخی داروهای ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین به غیر از تاثیرااتش بر افسردگی ، می تواند درمانی برا کمردردهای حاد باشد.
داروهای تزریقی: اگر این اقدامات درد کمر را مرتفع نساخت و این درد به پاهایتان سرایت نمود، پزشک می تواند  کورتیسون های تزریقی(داروهای ضدالتهابی) یا داروهای بی حس کننده را اطراف ستون فقرات (نخاع) تزریق نماید.تزرق کورتیسون  از التهابات اطراف رشته های عصبی می کاهد و باعث تسکین درد می شود.
آموزش :هیچ برنامه ی قابل قبولی برای آموزش مردرم در رابطه با چگونگی مدیریت موثر در شرایط به هنگام بروز کمردرد وجود ندارد.بنابراین آموزش بر اهمیت فعالیت ، کاهش استرس و نگرانی تاکید می نماید و برای جلوگیر از آسیب هی بعدی روشهایی را آموزش می دهد. 
فیزیوتراپی و ورزش :پپایه اساس درمان کمردرد فیزیوتراپی است . فیزیوتراپی می تواند برای درمان انواع    بیماری ها تجویز شود.هنگامیکه درد کمر پس از انجام فیزیوتراپی بهتر شد ، پزشک  فیزیوتراپیست می تواند به آموزش ورزشهای انعطافی و مقاومتی کمر و عضلات شکمی بپردازد.
جراحی:افراد کمی نیاز به عمل جراحی دارند. اگر درد مداوم به همراه پادرد دارید یا ضعف عضلات ناشی از فشرده سازی عصبی، به نفع شماست که عمل جراحی انجام دهید. بنابراین جراحی معمولا برای دردهای مرتبط به مشکلات ساختاری مانند تنگی کانال نخاعی یا ستون فقرات که با درمان هی دیگر برطرف نمی شوند ، انجام شوند.  

داروهای جایگزین

تعدادی از درمان های جایگزین ممکن است علائم درد کمر را تسکین دهد. قبل از مصرف هر گونه جایگزین درمانی برای پی بردن به منافع و خطراتش با دکتر خود مشورت نمایید.
کایروپراکتیک(درمان دستی): در این روش درمان توسط دست انجام میگیرد و با ماساژدادن ناحیه کمر و ستون فقرات درد کاهش می یابد. 
طب سوزنی: پزشک طب سوزنی با وارد کردن سوزنهای استریل شده در نواحی دردناک به درمان کمر درد میپردازد. بنا بر گزارشات اخیر طب سوزنی نقش موثری را در درمان نواحی کمر ایفا میکند و با انجام اینکار درد کمر بهتر می شود.
ماساژ: اگر کمردرتان ناشی از کار کشیدن بیش از حد از عضلاتتان باشد ،انجام ماساژ می تواند کمکی برای درمان این بیماری باشد. 
یوگا: ورزش یوگا از تنوع بسیاری برخوردار است، که با انجام یک نوع از ورزش یوگا میتوان مقاومت ، انعطاف و ارتجاع بدن را  افزایش داد.
 

پیشگیری

برا ی پیشگری ازبروز کمردرد مجدد باید شرایط فیزیکی خود را ارتقا داده و از راهکارهای مناسب برای درمان این بیماری استفاده نمود. 
ورزش:با انجام منظم ورزش ایروبیک مقاومت  و استقامت کمر افزایش میابد و همچنین اجازه عملکرد بهتری به عضلات شما داده می شود.پیاده رو ی و شنا از دیگر ورزش هایی است که به درمان کمردرد کمک می کند.
پرورش استقامت و انعطاف عضلات: انجام ورزشهای کمر وشکم به این عضلات کمک کرده تا به بهبود وضعیتتان بیانجامد.انعطاف در لگن و ران ها در راستای استخوان لگن در کمر ایجاد بهبودی میکند.
حفظ تناسب اندام: اضافه وزن عضلات کمر را تحت تاثیر قرار می دهد، اگراضافه وزن دارید می توان با کم کردن وزن از درد کمر جلوگیری کرد.
استفاده درست از مکانیک بدن 
نحوه ی درست ایستادن:اگر باید برای مدت طولانی بایستید ، یکی از پاهای خودرا روی سطح بالاتر قراردهید و بعد از چند دقیقه جای پاهایتان را با هم عوض نمایید. طرز صحیح ایستادن می تواند از فشار حاصله بر روی کمر بکاهد. 
نحوه ی درست نشستن: به هنگام نشستن برروی صندلی از یک پشتی ، دسته و یک پایه گرداننده ی خوب استفاده نمایید. زانو وباسن خود را در یک سطح قرار دهید. طرز نشستن خود را مرتبا هر نیم ساعت یک بار تغییر دهید.
 نحوه ی درست بلند کردن اجسام سنگین: از بلن کردن اجسام سنگین اجتناب نمایید. اما اگر مجبور به انجام این کار هستید ، این کار را با پاهای خود انجام دهید و هیچگونه فشاری بر کمر خود وارد نیاورید. اگر وسیله ای راکه میخواهید بلند کنید خیلی سنگین است با کمک یک شخص دیگر این کار را انجام دهید. 
 

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
درد عضلات کمردرد عضلات پهلوآسیب یا ضربه دیدگی کمردرد کمر
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه