منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

اختلال دو قطبی

bipolar disorder

اختلال دو قطبی، که به آن  افسردگی جنون نیز می گویند ، اختلالی است که باعث تغییرات جدی در خلق و خوی فرد، سطح انرژی در انجام فعالیت های روزانه، نحوه تفکر و رفتار می شود.

شرح بیماری

اختلال دو قطبی، که به آن  افسردگی جنون نیز می گویند ، اختلالی است که باعث تغییرات جدی در خلق و خوی فرد، سطح انرژی در انجام فعالیت های روزانه، نحوه تفکر و رفتار می شود.
 هنگامی که افسرده می شوید ، ممکن است احساس غم یا ناامیدی به شما دست دهد و تمام شوق و علاقه  انجام بسیاری از فعالیت ها را از دست بدهید . هنگامی که خلق و خوی در جهت مثبت تغیر کند، ممکن است احساس سرخوشی  کنید و پر از انرژی باشید . تغییرات خلق و خوی ممکن است تنها چند بار در سال یا  اغلب چندین بار در هفته رخ دهد.
اگرچه اختلال دوقطبی یک اختلال، بلند مدت است، شما می توانید حالات خود را در برنامه درمانی بررسی کنید . در اغلب موارد، اختلال دو قطبی را می توان با دارو و مشاوره روانی (روان درمانی) کنترل کرد.
 

نشانه ها

انواع مختلفی از اختلالات دو قطبی وجود دارد. برای هر نوع، علائم و نشانه های اختلال دو قطبی از فردی به فرد دیگر متفاوت است . اختلال دوقطبی یک  و اختلال دو قطبی دو نیز هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند  که می تواند بر تشخیص بر اساس علائم و نشانه های خاص بیافزاید .

معیارهای اختلال دو قطبی

معیارهای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، منتشر شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا، معیارهای تشخیص دو قطبی و اختلالات مرتبط را فهرست بندی کرده اند . این فهرست توسط پزشکان  سلامت روان برای تشخیص شرایط روحی مورد استفاده قرار می گیرد .

معیارهای تشخیصی اختلال دو قطبی و اختلالات مرتبط بر مبنای نوع ااختلال خاص :

اختلال دو قطبی نوع 1 : این اختلال مربوط به حالت هیجانی درونی مستمر شخص می باشد. این بیماران هم دوره های افسردگی و هم دوره های سر خوشی دارند. علائم مانیا باعث اختلال و آسیب قابل توجهی در زندگی فرد بیمار می شود  شما و ممکن است  نیاز باشد تا در بیمارستان بستری شوند و یا باعث جدایی از واقعیت شود (سایکوز).

اختلال دو قطبی نوع دو : این نوع بیماران ممکن است حداقل دچار یک دوره افسردگی باشند که حداقل دو هفته به طول بیانجامد و یا حداقل دچار یک دوره جنون چهار روزه شوند ، اما هرگز دچار دیوانگی نمی شوند . دوره های افسردگی طولانی و یا تغییرات غیر قابل پیش بینی در خلق و خوی  و رفتار می تواند باعث  ناراحتی یا مشکلاتی در زندگی شود.

اختلال ادواری خویی : به نوعی از اختلال دو قطبی  مزمن اطلاق می‌شود که با نوسان میان اپیزودهایی از افسردگی  و هایپومانیا در دوره‌های طولانی‌مدت از زندگی بیمار تعریف می‌گردد . علت دقیق اختلال ادواری خویی نامشخص است، ولی مشاهده شده‌است که افسردگی، اختلال دو قطبی  و سایکلوتایمیا معمولاً در خانواده ریشه دارد .
انواع دیگر : اختلال دو قطبی و اختلالات مرتبط با توجه به بیماری های دیگر عبارتند از ، بیماری کوشینگ، اسکلروز متعدد یا سکته مغزی .

اختلال دو قطبی نوع دو خفیف تر از اختلال دو قطبی نوع اول نیست ، اما به طور جداگانه تشخیص داده می شود . در حالی که حملات جنون  اختلال دو قطبی نوع اول می تواند شدید و خطرناک است، اما  اختلال دو قطبی نوع دوم می تواند برای دوره های طولانی تر باعث افسردگی شود .

معیارهای اپیزود جنون یا دیوانگی


اپیزود مانیا یک دوره متفاوت غیر طبیعی و مقاوم ، خلق و خوی گسترده و یا تحریک پذیری است که حداقل یک هفته (یا کمتر از یک هفته اگر بستری لازم است) طول می کشد .

اپیزود هایپومانیا یک دوره متفاوت غیر طبیعی و مقاوم ، خلق و خوی گسترده و یا تحریک پذیری است که حداقل چهار روز متوالی طول می کشد.

برای هر دو اپیزود مانیا  و اپیزود هایپومانیا ، در طول دوره آشفتگی خلق و خوی و افزایش انرژی، سه  یا بیشتر از سه علائم زیرباید وجود داشته باشد و بیانگر تغییر قابل توجه از رفتار معمولی باشد :

بالا رفتن عزت نفس و بلند پروازی
کاهش نیاز به خواب 
پرحرفی های غیر معمول
حرکت سریع افکار
حواس پرتی
انجام کارهای غیر معمول با پتانسیل بالا که عواقب دردناکی دارد  

در اپیزو مانیا در نظر گرفته شود :

اختلال خلق و خوی باید تا اندازه ای شدید باشد که باعث مشکلات قابل توجهی در محل کار، در مدرسه و یا در فعالیت ها و یا روابط اجتماعی شود و یا برای جلوگیری از آسیب به خود یا دیگران نیاز به بستری شدن در بیمارستان باشد و یا جدا از واقعیت باشد (سایکوز).
علائم ، ناشی از اثرات مستقیم  چیز دیگری مانند مصرف الکل یا مواد مخدر ، دارو یا وضعیت پزشکی نمی شود.

در اپیزو هایپومانیا در نظر گرفته شود :

این اپیزود تغییرات محسوسی در خلق و خو و عملکرد ایجاد می کند و زمانی که هیچ علائمی وجود ندارد از ویژگی های فرد بیمار محسوب نمی شود .

این اپیزود به قدری شدید نیست که باعث مشکلات قابل توجهی در محل کار، در مدرسه و یا در فعالیت ها و یا روابط اجتماعی شود و یا برای جلوگیری از آسیب به خود یا دیگران نیاز به بستری شدن در بیمارستان باشد و یا جدا از واقعیت باشد (سایکوز).

علائم ، ناشی از اثرات مستقیم  چیز دیگری مانند مصرف الکل یا مواد مخدر ، دارو یا وضعیت پزشکی نمی شود.

معیارهای اپیزود افسردگی شدید
پنج  علامت (یا بیشتر)  از موارد زیر که در مدت 2 هفته وجود داشته باشد و تغییری درعملکرد قبلی را نشان دهند ،  حداقل یکی از آنها باید خلق و افسرده یا از دست دادن علاقه یا لذت باشد .

علائم می تواند مبنی بر احساسات و یا در مشاهدات شخص دیگری باشد .

علائم و نشانه ها عبارتند از:
خلق افسرده در اکثر ساعات روز، تقریباً هر روز، طبق گفته خود فرد (مثلاً احساس غمگینی یا پوچی) یا مشاهده دیگران (مثلاً گریان به‌نظر برسد).

کاهش علاقه یا لذت بردن از همه، یا تقریباً همه فعالیت‌ها در اکثر ساعات روز، تقریباً هر روز (طبق گزارش خود فرد یا مشاهده دیگران).
کاهش قابل‌ملاحظه وزن بدن، بدون رژیم گرفتن، یا افزایش وزن (مثلاً تغییر بیش از ۵% در وزن بدن در ماه)، یا کاهش یا افزایش در اشتها تقریباً در هر روز
بی خوابی یا پرخوابی تقریباً هر روز.
آژیتاسیون یا کندی روانی - حرکتی تقریباً هر روز (قابل مشاهده برای دیگران؛ تنها به‌صورت احساس ذهنی بی‌قراری یا کندی نباشد)
خستگی یا از دست دادن انرژی تقریباً هر روز
احساس بی‌ارزشی یا احساس گناه شدید یا نامتناسب (که ممکن است هذیانی باشد) تقریباً هر روز (تنها به شکل سرزنش خود یا احساس گناه به‌دلیل بیمار بودن نباشد).
کاهش توانائی تفکر یا تمرکز، یا تردید، تقریباً هر روز (طبق گزارش خود بیمار یا مشاهده دیگران).
افکار مکرر در مورد مرگ (نه فقط ترس از مردن)، افکار مکرر خودکشی بدون داشتن نقشه خاص، یا اقدام به خودکشی یا داشتن طرحی خاص برای انجام خودکشی

 در اپیزو افسردگی در نظر گرفته شود :
 علائم باید تا اندازه ای شدید باشد که باعث مشکلات قابل توجهی در محل کار، در مدرسه و یا در فعالیت ها و یا روابط اجتماعی شود و یا نیاز به بستری شدن در بیمارستان باشد و یا جدا از واقعیت باشد (سایکوز).
علائم ، ناشی از اثرات مستقیم  چیز دیگری مانند مصرف الکل یا مواد مخدر ، دارو یا وضعیت پزشکی نمی شود.

علائم و نشانه های اختلال دو قطبی دیگر

علائم و نشانه های دو قطبی نوع اول  و اختلالات دو قطبی نوع دوم ممکن است بر ویژگی های آن بیافزاید.

پریشانی و اضطراب ؛  داشتن اضطراب، مانند احساس  بی قراری، مشکل در تمرکز به دلیل نگرانی و یا ترس از چیزی ، یا احساس عدم کنترل

ویژگی های مالیخولیایی ؛ از دست دادن حس لذت در تمام یا اکثر فعالیت ها و یا عدم احساس خوب ، حتی زمانی که چیز خوبی اتفاق بیافتد.

ویژگی های غیر معمول ؛  تجربه علائمی که غیر عادی نیست  ، مانند بهبود خلق و خوی  زمانی که یک چیز خوب اتفاق می افتد.

کاتاتونیک ،به فردی گفته می شود که فعالیت حرکتی او کاملا مختل شده بطوری که بطور ناخود آگاه در یک وضعیت حرکتی ثابت میماند وهیچ حرکتی انجام نمیدهد و اگر شما مثلا دستش را به بالا ببرید ساعتها در همان وضعیت نگه میدارد.اگر شما سعی کنید به هر دلیل حواسش را پرت کنید و یا مثلا باعث تحریک بدنی وی شوید تاثیری نخواهد شد و به همان حالت موم وار می ماند .

آغاز Peripartum  ؛ علائم اختلال دو قطبی که در دوران بارداری و یا در چهار هفته پس از زایمان رخ می دهد.

الگوی فصلی ، یک الگوی زندگی اپیزود مانیا، هایپومانیا و یا افسردگی ماژور که با عوض شدن فصل تغییر می کند.
 
روان پریشی ؛ اپیزود شدید مانیا  یا افسردگی (اما نه هایپومانیا ) که منجر به جدا شدن از واقعیت می شود و شنیدن و یا دیدن چیزهایی که وجود ندارد (توهم)

علائم در کودکان و نوجوانان

برجسته ترین نشانه اختلال دوقطبی در کودکان و نوجوانان شامل نوسانات خلقی شدید که متفاوت از نوسانات خلقی معمولی است ، می شود .

زمان مناسب مراجعه به پزشک

اگرهر گونه علائم افسردگی یا شیدایی داشتید ، به دکتر یا متخصصان روان درمان مراجعه کنید . اختلال دو قطبی به خودی خود بهبود نمی یابد .دریافت درمان از یک متخصص روان درمان با تجربه در اختلال دو قطبی می تواند به شما در تحت کنترل در آوردن علائم این بیماری کمک کند .

بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی تا زمانی که نیاز به درمان نباشد ، به پزشک مراجعه نمی کنند .
اگر شما مانند برخی از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی باشید ممکن از احساس سرخوشی  لذت ببرید . با این حال، این شادی و سرخوشی همیشه با سقوط عاطفی  همراه است که می تواند منجر به افسردگی شود .

اگر تمایلی به دنبال درمان ندارید ، با یکی از اعضای خانوادتان ،  دوست مورد اعتماد ، یک رهبر مذهبی و یا شخص دیگری که می توانید به آن اعتماد کنید در این مورد صحبت کنید . او ممکن است قادر باشد به شما در مراحل درمان اولیه کمک کند .

چه موقع باید کمک های اورژانسی را انجام داد

افکار و رفتار خودکشی در میان افراد مبتلا به اختلال دو قطبی رایج است. اگر فکر می کنید به خودتان آسیب برسانید و یا اقدام به خودکشی کنید ، بلافاصله با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگرید .
 

علل

علت دقیقی برای بروز  اختلال دو قطبی وجود ندارد، اما چند عامل ممکن است باعث این اختلال شود ، مانند:

تفاوت های بیولوژیکی : افراد مبتلا به اختلال دو قطبی بنظر می رسد که در مغز شان دچار تغییرات فیزیکی می شوند . اهمیت این تغییرات هنوز نامشخص است، اما ممکن است در نهایت به تعیین علت دقیق این عارضه کمک کند .

انتقال دهنده های عصبی : به طور طبیعی عدم تعادل در مواد شیمیایی مغز بوجود می آید که به آن انتقال دهنده های عصبی  می گویند و بنظر می رسد نقش مهمی در اختلال دو قطبی و اختلالات دیگر خلقی بازی کند.

صفات ارثی : اختلال دوقطبی در افرادی که نسبت خانوادگی درجه اولی داشته باشند ، مانندخواهر و برادر یا پدر و مادر شایع تر است . محققان در حال تلاش برای پیدا کردن ژن هایی هستند که ممکن است باعث ایجاد اختلال دو قطبی شوند.
 

عوامل تشدید

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به اختلال دو قطبی را افزایش دهد ، عبارتند از:

داشتن یک نسبت فامیلی درجه اول، به عنوان مثال والدین یا خواهر و برادر مبتلا به اختلال دوقطبی
تجربه یک سری دوره های پراسترس
مصرف مواد مخدر و یا الکل
تغییرات عمده در زندگی مانند مرگ یک دوست عزیز یا تجربه یک صحنه آسیب رسان

شرایطی که معمولا با اختلال دو قطبی رخ می دهد:

اگر دچار اختلال دو قطبی باشید و همچنین دچار بیماری جسمی دیگری که قبل یا بعد از اختلال دو قطبی تشخیص داده شود ، باشید ممکن است درمان این بیماری را بامشک مواجه کند و یا درمان با موفقیت کمتری روبرو شود است. به عنوان مثال :

اختلالات اضطرابی : به عنوان مثال اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال اضطراب کلی .

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) : برخی افراد مبتلا به PTSD، تروما و اختلالات مربوط به استرس، همچنین دچار اختلال دو قطبی می شوند .

نقص توجه یا بیش فعالی (ADHD)  : ADHD علائمی دارد که با اختلال دوقطبی اورلب می کند . به همین دلیل، تشخیص اختلال دو قطبی  از نقص توجه یا بیش فعالی می تواند کار دشواری باشد . در برخی موارد، یک فرد ممکن است دچار هر دو بیماری شده باشد .

اعتیاد یا سوء مصرف مواد : بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است دچار مشکلات سوء مصرف الکل  و یا مواد مخدر باشند . 

مشکلات سلامت جسمی:  افراد مبتلا به اختلال دو قطبی احتمال دارد دچار برخی از مشکلات بهداشتی باشند مانند بیماری های قلبی، مشکلات تیروئید ی یا مشکلات چاقی.
 

آمادگی برای ملاقات پزشک

در صورت عدم درمان، اختلال دو قطبی می تواند باعث مشکلات جدی تر شود  است که زندگی هر فردی را تحت تاثیر قرار دهد ، به عنوان مثال :

مشکلات مرتبط با مصرف مواد مخدر و الکل 
خودکشی یا اقدام به خودکشی
مشکلات حقوقی
مشکلات مالی
مشکلات ارتباطی
انزوا و تنهایی
شغل نامناسب و یا عملکرد بد در مدرسه
غیبت های مکرر از محل کار یا مدرسه
مواد لازم پیش از ملاقات
در ابتدا باید به یک پزشک عمومی و یا  یک متخصص روان درمان(روانپزشک) مراجعه کرد.
چه کاری می­توانید انجام دهید:
تمام علائم بیماری­تان را یادداشت کنید،از جمله علائمی که از نظر شما به علت مراجعه شما به پزشک ارتباطی ندارد. 
اطلاعات شخصی مهم خود را یادداشت کنید، از جمله هرگونه استرس یا تغییر عمده که به تازگی در زندگی­تان رخ داده است.
فهرستی از داروهای­تان تهیه کنید،همچنین ویتامین­ها یا مکمل­هایی که مصرف می­کنید.
یکی از اعضای خانواده یا دوستان­تان را به همراه خود ببرید.برخی از مواقع درک تمام اطلاعات ارائه شده از طرف پزشک مشکل است. فردی که همراه شماست ممکن است مسئله­ای که شما فراموش کرده­اید را به خاطر بسپارد.
سوال­هایی که می­خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.
هنگام معاینه، وقت­تان محدود است، بنابراین تهیه فهرست سوالات مورد نظرتان به شما کمک می­کند تا به نحو احسن از وقت­تان استفاده کنید. در صورت کمبود وقت، سوالاتتان را به ترتیب اهمیت اولویت­بندی کنید.


سئوالات شما از پزشک
آیا دچار اختلال دو قطبی شده ام ؟
علل احتمالی دیگری برای این علائم وجود دارد؟
انجام چه نوع آزمایشی نیاز است؟
چه نوع درمانی در دسترس است ؟ کدام را برای من توصیه می کنید؟
با درمان این بیماری درچه چه عوارض جانبی می شوم ؟
من بیماری های دیگری دارم . چگونه می توان این دو عارضه را به نحو احسنت مدیریت کرد ؟
آیا باید به روانپزشک مراجعه کنم ؟
آیا داروی جایگزین دیگری به جای اروهای تجویز شده وجود دارد؟
آیا بروشوری وجود دارد که بتوان از آن استفاده نمود؟ چه وب سایتی را پیشنهاد می کنید؟
سئوالات پزشک از شما
اولین مرتبه ای که متوجه علائم افسردگی، شیدایی یا جنون خفیف شدید ، چه زمانی بود؟
هرچند وقت یکبار حالاتتان تغییر می کند ؟
آیا  تا حال دچار افکار خودکشی  شده ااید ؟
آیا این علائم زندگی و یا روابط روزانه شما را تحت تاثیر قرار می دهد ؟
آیا بستگان نزدیک شما به این بیماری مبتلایند ؟
چه  بیماری روحی و جسمی دیگری دارید؟
آیا  از الکل، سیگار و یا مواد مخدر استفاده می کنید ؟
در طول شب چقدر می خوابید ؟ آیا در طول زمان تغییر کرده است ؟
آیا چیزی به نظرتان میرسد این علائم را  بهبود ببخشد ؟
آیا چیزی به نظرتان میرسد این علائم را  تشدید کند ، چه چیزی ؟
 

آزمایشات و تشخیص بیماری

زمانی که پزشکان مشکوک می شوند که  فردی دچار اختلال دو قطبی شده است ، معمولا انجام تعدادی آزمایش و یا تست را تجویز می کنند . این آزمایشات می تواند به رد مشکلات دیگر کمک کند ، این آزمایشات شامل:

معاینه بدنی : معاینه و آزمایش فیزیکی برای کمک به شناسایی هر گونه مشکلات پزشکی که می تواند باعث بروز این علائم شود ، انجام می شود.

ارزیابی روانی :  دکتر یا روان پزشک در مورد افکار، احساسات و الگوهای رفتاری سوال می پرسد . همچنین ممکن است از شما خواسته شود فرم  و یا پرسشنامه ازریابی را پر کنید . 

نمودار خلق و خوی : برای اینکه مشخص شود دقیقا چه اتفاقی می افتد ، دکتر ممکن است از شما بخواهد کارهای روزمره تان را ثبت کنید مانند تغییر حالات ، الگوهای خواب و یا عوامل دیگر که می تواند به تشخیص این بیماری کمک کند .

علائم و نشانه ها : دکتر یا روان پزشک معمولا علائم  شما را با معیار های  اختلالات دو قطبی و اختلالات مرتبط مقایسه می کند تا تشخیص دهد که آیا دچار این عارضه شده اید یا نه.

تشخیص بیماری در کودکان

از آنجا که اختلال دو قطبی اغلب در کودکان رخ می دهد، اما به طور معمول  می توان آنرا در اوایل نوجوانی و یا 20 سالگی تشخیص داد . اغلب بسیار دشوار است که بگویم این کودک با فراز و نشیب های عاطفی دچار این عارضه شده است یا نه .

علائم دوقطبی در کودکان و نوجوانان اغلب الگوهای مختلفی نسبت به بزرگسالان دارد  و ممکن است به دسته بندی علائم این بیماری نیز متفاوت باشد . 
 

درمان و دارو

درمان بهتر است توسط یک روانپزشک ماهر انجام شود . شما ممکن است تحت درمان  یک تیم درمانی است که شامل یک روانشناس، مددکار اجتماعی و پرستار روانی  می شود ، قرار گیرید .

بسته به نیازهای شما، درمان ممکن است شامل:

درمان اولیه : اغلب، نیاز به شروع مصرف داروهای است که حالات روحی را ریعا متعادل کند . هنگامی که علائم تحت کنترل هستند، شما  باید با دکتر خود همکاری کنید تا بهتروین روش درمانی را بیابید .

ادامه درمان : اختلال دو قطبی نیاز به درمان مادام العمر دارد ، حتی اگر در یک دوره زمانی کوتاه مدت احساس بهبودی کردید. افرادی که درمان را مداوم انجام نمی دهند  در معرض خطر بالای عود علائم و یا تغییرات خلق و خوی جزئی به شیدایی یا افسردگی قرار می گیرند .

برنامه های درمانی روزانه  : دکتر ممکن  توصیه کند از یک برنامه درمانی روزانه پیروی کنید . با انجام این برنامه می توانید علایم بیماری را تحت کنترل در آورید.

درمان سوء مصرف مواد: اگر از الکل یا مواد مخدر استفاده میکنید  شما نیاز به درمان این دو مشکل دارید . در غیر این صورت مدیریت اختلال دوقطبی بسیار دشوار است.

بستری در بیمارستان: دکتر ممکن است بستری شدن در بیمارستان اگر رفتارهای خطرناکی انجام دهید مانند احساس خودکشی و یا احساس جدایی از واقعیت ، دکتر ممکن است  شما را در بیمارستان بستری کند .

درمان اولیه برای اختلال دو قطبی شامل داروها و روانشناسی (روان درمانی) و همچنین ممکن است شامل گروه آموزشی و پشتیبانی شود .

داروها

تعدادی از داروها برای درمان اختلال دو قطبی استفاده می شود. نوع و دوز داروهای تجویز شده بر اساس علائم خاص مصرف می شود .


تثبیت کننده خلق و خوی : اگر مبتلا به اختلال دو قطبی نوع یک یا دو باشید نیاز به مصرف تثبیت کننده خلق و خوی است نمونه هایی از تثبیت کننده های حالات روحی عبارتند از لیتیوم (Lithobid)، والپروئیک اسید (والپرات)، والپروئکس سدیم (والپوریک)، کاربامازپین (Tegretol، Equetro) و لاموتریژین (LAMICTAL).

داروهای ضد روان پریشی : اگر علائم افسردگی یا شیدایی با وجود درمان با داروهای دیگر باقی بماند، اضافه کردن یک داروهای ضد جنون مانند الانزاپین (Zyprexa)، ریسپریدون (دارو)، کواتیاپین (Seroquel به)، آریپیپرازول (Abilify )، زیپرازیدون (Geodon) ممکن است کمک کند. دکتر ممکن است برخی از این داروها را  به تنهایی یا همراه با تثبیت کننده خلق و خوی تجویز کند.

داروهای ضد افسردگی : دکتر ممکن است یک داروی ضد افسردگی برای کمک به مدیریت افسردگی تجویز کند. از آنجا که یک داروی ضد افسردگی گاهی اوقات می تواند آغاز کننده  اپیزو جنون باشد ، معمولا این دارو را همراه با تثبیت کننده خلق و خوی یا ضد روان پریشی  تجویز میکنند.

ضد افسردگی-ضد جنون : دارو سیمبیاکس ( Symbyax ) ترکیبی از داروی فلوکستین ضد افسردگی و ضد جنون الانزاپین است .از این دارو  به عنوان درمان افسردگی و تثبیت  خلق و خوی استفاده می شود . سیمبیاکس (Symbyax )توسط سازمان غذا و داروی خاص برای درمان افسردگی در ارتباط با اختلال دو قطبی نوع یک تایید شده است.

داروهای ضد اضطراب : بنزودیازپین ها ممکن است با اضطراب مقابله کنند و سبب بهبود خواب شوند . بنزودیازپین ها به طور کلی برای کاهش اضطراب و تنها در یک دوره کوتاه مدت استفاده می شود.

اثرات جانبی

با دکتر و یا  روانپزشک  در مورد عوارض جانبی این داروه صحبت کنید . اگر عوارض جانبی غیر قابل به نظر می رسد و ممکن است شما را وسوسه کند تا مصرف دارو را متوقف یا میزان مصرف را کاهش دهید . این کار را انجام ندهید . چون مکن است علائم این بیماری مجددا باز گردد .

عوارض جانبی اغلب با انتخاب داروهای مناسب و تنظیم دارو با بدن بهبود می یابد.

پیدا کردن داروی مناسب

پیدا کردن درمان  با داروهای مناسب با مشکلاتی روبرو خواهد شد . اگر دارویی به خوبی اثر نکرد، موارد دیگر را امتحان کنید .

این فرایند نیاز به صبر دارد ، برخی از داروها ممکن است هفته ها و ماه برای تاثیر گذاری کامل به زمان زیادی نیاز داشته باشد . به طور کلی تنها یک دارو در یک زمان تغییر می کند به طوری که دکترمی توانید تشخیص دهد که کدام دارو علائم را با حداقل عوارض جانبی تسکین می دهد . داروها نیز ممکن است با تغییر علائم  نیاز به تنظیم داشته باشد .

داروها و بارداری

بسیاری از داروهای اختلال دو قطبی با نقائص هنگام تولد در ارتباط است. با پزشک معالج در این مورد گفتگو کنید:

گزینه های کنترل بارداری : داروهای کنترل کننده بارداری ممکن است زمانی که همراه با برخی داروهای اختلال دو قطبی مصرف شود اثر خود را از دست بدهد.

گزینه های درمانی اگر قصد باردار شدن داشته باشید.

تغذیه با شیر مادر: برخی از داروها دو قطبی وارد شیر مادر می شود و از طریق شیردهی به نوزاد منتقل می شود.

روان درمانی

روان درمانی یک بخش حیاتی درمان اختلال دو قطبی است و می توان توسط  خانواده و یافرد باتجربه ارائه شود. انواع مختلفی از درمان ممکن است مفید باشد. به عنوان مثال:

رفتار درمانی شناختی : نوعی روان‌درمانی است که به بیماران کمک می‌کند تا به درک افکار و احساساتی که بر روی رفتارشان تأثیر می‌گذارد، نایل گردند.  همچنین به بیماران استراتژی های موثر برای مدیریت استرس و برای مقابله با شرایط ناراحت کننده یاد داده می شود.

آموزش روانی. مشاوره  به شما کمک میکند  در مورد اختلال دو قطبی (روانی) بیشتر بدانید و همچنین به شما یاد می دهد که بیشتر این بیماران را  درک کنید . دانستن اینکه چه اتفاقی می افتد می تواند به شما کمک کند  بهترین پشتیبانی و درمان را انجام دهید ، و همچنین به شما کمک کند علائم هشدار دهنده نوسانات خلقی را تشخیص دهید.

درمان ریتم  درون فردی و اجتماعی  : (IPSRT) درمان ریتم  درون فردی و اجتماعی  بر ثبات ریتم روزانه، از جمله خواب، بیداری و هنگام صرف غذا، تمرکز دارد. انجام کارهای ثابت اجازه می دهد تا  بهتر حالات را مدیریت کرد . افراد مبتلا به اختلال دو قطبی ممکن است از ایجاد یک برنامه روزانه برای خواب، رژیم غذایی و ورزش بهره مند شوند.

درمان های دیگر : اگر میدانید که گزینه دیگری برایتان مناسب است با دکتر خود صحبت کنید .

سایر گزینه های درمانی

الکتروشوک (ECT). در این روش یک جریان الکتریکی محرک از مغز بیمار به مدت یک دهم تا یک ثانیه برای تولید یک تشنج بزرگ  عبور داده می شود . عوارض جانبی فیزیکی، مانند سردرد، قابل تحمل هستند. برخی از افراد نیز  حافظه خود را از دست می دهند که این معمولا موقتی است. این روش معمولا  برای افرادی که با مصرف دارویی  بهبود نمی یابند استفاده می شود . الکتروشوک ممکن است یک گزینه درمانی مناسبی برای زنانی که باردارند و مبتلا به شیدایی یا افسردگی شدید هستند و نمی توانند از داروهای خوراکی استفاده کنند ، باشد .

تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال TMS ؛ اساسا این درمان شامل پالس های مغناطیسی است که به جای جریان الکتریکی مستقیم باعث فعال شدن مغز می شود. سیم پیچ یا کویل روی سر بیمار قرار می گیرد و پالس های الکترومغناطیسی کوتاه از سیم پیچ عبور می کند و روی سر فرد یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند که منجر به تغییر می شود. پالس مغناطیسی براحتی از جمجم عبور می کند و منجر به تحریکات الکتریکی کوچکی در سلولهای ناحیه ی هدف در مغز، می شود. این جریان تا حدود 2 اینچ در داخل مغز نفوذ می کند. این میدان مغناطیسی قدرتی مشابه تصویر برداری رزونانس مغناطیسی (MRI)دارد. 

درمان در کودکان و نوجوانان

درمان مناسب اختلال دوقطبي كودكان و نوجوانان بر حسب شرايط هر بيمار و مرحله بيماري ممكن است متفاوت باشد. كه شامل درمانهاي رواني-اجتماعي، مثل درمانهاي بين فردي، شناختي-رفتاري و حتي برنامه هاي درماني است

داروها
کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال دو قطبی اغلب از همان نوع داروهایی  که برای بزرگ سالان تجویز می شود ، استفاده می کنند . تحقیقات کمی در زمینه ایمنی و اثربخشی داروهای دوقطبی در کودکان نسبت به بزرگسالان وجود دارد، بنابراین تصمیم گیری در مورد درمان اغلب توسط تحقیقات برروی بزرگسالان انجام می شود .

روان درمانی
اکثر کودکان مبتلا به اختلال دو قطبی برای درمان های اولیه و برای بازگشت به حالات اولیه نیاز به مشاوره  دارند. روان درمانی می تواند به کودکان در حل مشکلات اجتماعی، و تقویت پیوندهای خانوادگی و ارتباطی کمک کند.

حمایت 
 کار با معلمان و مشاوران مدرسه ، تشویق و پشتیبانی از طرف خانواده و دوستان می تواند به درمان این بیماری در کودکان کمک کند .

سبک زندگی و مراقبت در خانه

عدم مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر :  یکی از بزرگترین نگرانی های افراد مبتلا به اختلال دوقطبی پیامدهای منفی رفتاری ، ریسک پذیری و استعمال مواد مخدر یا الکل است.

هدایت و برطرف کردن روابط ناسالم : با افرادی که تاثیرگذاری و نگرش مثبت دارند معاشرت کنید.

فعالیت بدنی منظم و انجام ورزش : فعالیت بدنی منظم و ورزش می تواند بر ثبات خلق و خوی  تاثیر داشته باشد . برای اطمینال حاصل کردن از عدم تداخل ورزش با مصرف دارو ، قبل از شروع هر برنامه ورزشی، به خصوص اگر در حال مصرف لیتیوم هستید با دکتر مشورت کنید .

خواب کافی : خواب کافی، بخش مهمی از حالات رفتاری را مدیریت می کند . اگر نمیخوابید یا کم خوابیئدارید با پزشک یا روانپزشک صحبت نمایید.

داروهای جایگزین

تحقیقات زیادی درمورد طب جایگزین و اختلال دو قطبی وجود ندارد. بسیاری از مطالعات انجام شده در طب جایگزین و یا مکملهایی که وجود دارد بر اساس افسردگی ماژور است ، بنابراین مشخص نیست که این داروها در   اختلال دو قطبی تاثیر دارد یا نه .

اسیدهای چرب امگا 3 :
غنی‌ترین منبع اسیدهای چرب امگا 3، ماهی‌ها به‌ویژه ماهی‌های آب سرد مانند سالمون ، ماکرل و هرینگ هستند. تحقیقات نشان داده است که هرچه مصرف ماهی در جمعیتی بیشتر باشد، میزان بروز افسردگی در آن جمعیت کمتر است. برآورد انواع بیماری‌های مرتبط با مصرف مقادیر پایین اسیدهای چرب امگا 3  در یک مطالعه نشان داد که اختلال دوقطبی بیماری است که بیشترین ارتباط را با کمبود اسیدهای چرب امگا 3 دارد. علاوه بر ماهی، مغزها و دانه‌های روغنی مثل کدو تنبل تخم کتان  و روغن کلزا نیز حاوی آلفا لینولنیک اسید هستند که در بدن تبدیل به اسیدچرب امگا 3 (ایکوزا پنتانوئیک اسید) می‌شوند. افراد گیاهخوار می‌توانند برای تأمین اسیدهای چرب امگا 3، به‌جای ماهی، از این مواد غذایی گیاهی استفاده نمایند.

منیزیم :
 چندین بررسی نشان داده اند که مکمل های منیزیم علائم  شیدایی و علائم دوقطبی را کاهش می دهد. تحقیقات بیشتری برای تایید این یافته ها مورد نیاز است.

مخمر سنت جان:
 این گیاه برای افسردگی مفید است. گرچه ، ممکن است با داروهای ضد افسردگی و دیگر داروها تداخل پیدا کند .

اس-ادنوزیل متیونین :
به نظر می رسد این مکمل اسید آمینه به عملکرد مغز مربوط به افسردگی کمک کند . اما مشخص نیست که این مکمل در افراد مبتلا به اختلال دو قطبی مفید است یا نه . 

ترکیب گیاهی :
 داروهای گیاهی که از ترکیب تعدادی گیاهان مختلف، مانند داروهای سنتی طب چینی  درست شده است ، مورد مطالعه قرار نگرفته است و ممکن است محتویات آن متفاوت باشد . معایب و مزایای این دارو هنوز مشخص نیست.

طب سوزنی
 طب سوزنی افسردگی را کاهش میدهد، اما مطالعات بیشتری برای مشخص کردن مزایای طب سوزنی نیاز است . اگر چه  طب سوزنی بی خطر است و می تواند همراه با سایر درمان های اختلال دو قطبی انجام شود.
اگر طب مکمل را علاوه بر درمانی که پزشک توصیه کرده است ، انتخاب کرده اید  ، چندین اقدامات احتیاطی زیر را انجام دهید :

مصرف داروهایی که برایتان تجویز شده است را متوقف نکنید و جلسات درمانی را از دست ندهید ؛ دارو های جایگزین هنگامیکه برای درمان اختلال دو قطبی استفاده می شود جایگزین  دارویی که پزشک تجویز کرده  است ،  نمی شود .

با پزشکان و روانپزشکان صادق باشید ؛ به آنها بگویید که دقیقا از چه مکملی استفاده می کنید و یا می خواهید استفاده  کنید.

از خطرات بالقوه آگاه باشید ؛ فقط به خاطر اینکه این نوع دارو ها طبیعی هستند به این معنا نیست که امن هستند . قبل از استفاده دارو های جایگزین یا طب مکمل خطرات دارو را در نظر بگیرید .

پیشگیری

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از اختلال دو قطبی وجود ندارد. گرچه ، درمان اولین نشانه ی یک اختلال سلامت روانی می تواند به جلوگیری از اختلال دو قطبی یا سایر شرایط سلامت روانی کمک کند .

اگر  تشخیص داده شود که دچار اختلال دوقطبی شده اید ، برخی از استراتژی ها می تواند به پیشگیری از بروز علائم جزئی از تبدیل شدن به اپیزود شیدایی یا افسردگی کمک کند :

توجه به علائم هشدار دهنده
توجه به علائم اولیه می توانید از بدتر شدن اپیزودهای مانیا جلوگیری  کند . افراد مراقب می توانند الگوی اپیزود های دو قطبی را تشخیص داده  و عامل  آنرا بیابند . اگر احساس  می کنید دچار اپیزود های افسردگی یا شیدایی شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید  . 

پرهیز از استعمال مواد مخدر و الکل 
 استفاده از الکل یا داروهایی که دست فروشان می فروشند می تواند علائم را بدتر کند و یا مجددا بازگردد.

مصرف داروها طبق دستور پزشک 
 ممکن است وسوسه شوید درمان را متوقف کنید ،  اما اینکار را انجام ندهید . انجام اینکار ممکن است افسرده ، احساس خودکشی، و یا منجر به اپیزودهای مانیا  یا هایپومانیا شود . اگر فکر می کنید  نیاز به ایجاد تغییر دارید ، با دکتر معالج  تماس بگیرید.

بررسی دارو قبل از مصرف داروهای دیگر 
قبل از استفاده داروهای تجویز شده توسط دکتر دیگری و یا هر مکمل  و یا داروی بدون نسخه  ، با پزشکی که تحت درمان آن برای اختلال دو قطبی  هستید ، تماس بگیرید . گاهی اوقات داروهای دیگر باعث اختلال دو قطبی  می شود و یا ممکن است با داروهایی که در حال حاضر برای درمان اختلال دو قطبی  استفاده می کنید ، باعث اختلال کند.
 

همراهی و حمایت

حمایت با اختلال دو قطبی می تواند چالش بر انگیز باشد . در اینجا به برخی استراتژی های موثر می پردازیم :

کسب اطلاعات در مورد اختلال دوقطبی : آموزش در مورد وضعیتتان می تواند شما را در برابر برنامه درمانی توانمند سازد .

تمرکز بر اهداف : بهبودی اختلال دو قطبی نیاز به صرف زمان زیادی دارد  . در مورد اهداف بهبودی به حالت طبیعی انگیزه داشته باشید  و به خودتان یادآوری کنید که می توانید کار کنید تا روابط آسیب دیدتان و دیگر مشکلات ناشی از نوسانات خلقی را جبران کنید  .

ملحق شدن به یک گروه پشتیبانی : گروه های حمایتی از افراد مبتلا به اختلال دو قطبی می تواند به شما کمک کند با افرادی که علائم مشابهی دارند آشتا شوید و با آنها ارتباط برقرار کنند.

یادگیری راه های آرامش  و مدیریت استرس : یوگا، تای چی، ماساژ، مدیتیشن و تمدد اعصاب می توانند تکنیک های مفیدی باشند.
 

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
اختلال دو قطبیافسردگی جنونتغییرات جدی در خلق و خویاختلال دو قطبی نوع 1اختلال دو قطبی نوع دواختلال ادواری خویی
مقالات مرتبط

ویدئو های سبز و سالم

درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه