منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

مسمومیت با مونوکسید کربن

carbon monoxide poisoning

مونوکسید کربن گازی بی رنگ، بی بو، بی مزه است که در اثر سوختن ناقص چوب، گازوئیل ، پروپان، زغال چوب و یا سوخت های دیگر ایجاد می شود. 
اگر احساس کردید توسط گاز مونوکسید کربن ، مسموم شده اید ، سریعا خود را به هوای تازه برسانید و یا با مرکز اورژانس تماس بگیرید.

شرح بیماری

مسمومیت با مونوکسید کربن مسمومیتی است که به خاطر تنفس گاز خطرناک کربن مونوکسید ایجاد می شود. هنگامی که مونوکسید کربن بیش از حد در هوا باشد، بدن مونوکسید کربن  را جایگزین اکسیژن در سلول های قرمز خون میکند. این عامل می تواند باعث آسیب  جدی به بافتهای بدن شود ، و یا حتی باعث مرگ شود.

مونوکسید کربن گازی بی رنگ، بی بو، بی مزه است که در اثر سوختن ناقص چوب، گازوئیل ، پروپان، زغال چوب و یا سوخت های دیگر ایجاد می شود. 
اگر احساس کردید توسط گاز مونوکسید کربن ، مسموم شده اید ، سریعا خود را به هوای تازه برسانید و یا با مرکز اورژانس تماس بگیرید.

نشانه ها


علائم و نشانه های مسمومیت با مونوکسید کربن عبارتند از :

سردرد کسل کننده
ضعف
سرگیجه
تهوع یا استفراغ
تنگی نفس
گیجی
تاری دید
از دست دادن هوشیاری

مسمومیت با مونوکسید کربن برای افرادی که در حال خواب و یا مستی هستند بسیار خطرناک است. این افراد ممکن است دچار آسیب مغزی غیر قابل برگشت  و یا مرگ شوند .
 

زمان مناسب مراجعه به پزشک

علائم هشدار دهنده مسمومیت با مونوکسید کربن می تواند بسیار ناچیز باشد. اگر احساس کردید توسط گاز مونوکسید کربن ، مسموم شده اید ، سریعا خود را به هوای تازه برسانید و یا با مرکز اورژانس تماس بگیرید.

علل

مسمومیت با مونوکسید کربن به دلیل استنشاق دود ایجاد می شود. هنگامی که مونوکسید کربن بیش از حد در هوا باشد، بدن مونوکسید کربن  را جایگزین اکسیژن در سلول های قرمز خون میکند و مانع از رسیدن اکسیژن به بافت ها و اندام ها ی بدن می شود. این عامل می تواند باعث آسیب  جدی به بافتهای بدن شود ، و یا حتی باعث مرگ شود.
انواع محصولات و موتورهای سوخت سوز مونوکسید کربن تولید میکنند . اما به طور معمول مقدار مونواکسید کربن تولید شده توسط این منابع جایی برای نگرانی ندارد. اما اگر آنها  در فضای بسته مانند یک کوره زغال چوب تولید شوند ، مونوکسید کربن می تواند خطرساز شود.
همچنین استنشاق دود در یک آتش سوزی می تواند باعث مسمومیت با مونوکسید کربن شود.

عوامل تشدید

قرار گرفتن در معرض مونوکسید کربن ممکن است برای افراد خاصی خطرناک باشد،به خصوص :

جنین: سلول های خون جنین نسبت به سلول های خون بزرگسالان مونوکسید کربن را با سهولت بیشتری دریافت می کنند و به همین دلیل نوزادان متولد نشده بیشتر مستعد ابتلا به آسیب از طریق استنشاق مسمومیت با مونوکسید کربن هستند.
کودکان: کودکان بیشتر از بزرگسالان تنفس می کنند، که همین امر ممکن است آنها را بیشتر مستعد ابتلا به مسمومیت با مونوکسید کربن قرار دهد.
سالمندان : افراد سالمندی که دچار مسمومیت با مونوکسید کربن شوند ، احتمال ابتلا به آسیب های مغزی در آنها بیشتر است.

پیامدهای مورد نظر

بسته به میزان و مدت زمان قرار گرفتن در معرض گاز مونوکسید کربن ، مسمومیت با مونوکسید کربن می تواند باعث:

آسیب  مغزی
آسیب  قلبی 
مرگ

آمادگی برای ملاقات پزشک

اگر احساس کردید توسط گاز مونوکسید کربن ، مسموم شده اید و علائمی مانند سردرد، سرگیجه، تهوع، تنگی نفس، ضعف، گیجی دارید،  سریعا خود را به جریان هوای تازه رسانده و یا با مرکز مراقبتهای اورژانسی تماس بگیرید.
در راه به بیمارستان، سعی کنید به سوالات در مورد مسمومیت  با گاز مونوکسید کربن پاسخ دهید:

منابع احتمالی قرار گرفتن در معرض مونوکسید کربن
علائم و نشانه ها
 زمان  شروع حادثه
اختلال روانی، از جمله مشکلات سردرگمی و حافظه
از دست دادن هوشیاری
دیگر شرایط پزشکی از جمله بارداری
استعمال دخانیات
 

آزمایشات و تشخیص بیماری

اگر با مسمومیت مشکوک به مونوکسید کربن به اورژانس مراجعه کنید ، درمان بلافاصله آغاز خواهد شد. برای تأیید تشخیص ، دکتر یک نمونه خون را برای آزمایش میزان دی اکسید کربن در بدن ، تجویز می کند.

درمان و دارو

اگر احساس کردید توسط گاز مونوکسید کربن ، مسموم شده اید و علائمی مانند سردرد، سرگیجه، تهوع، تنگی نفس، ضعف، گیجی دارید،  سریعا خود را به جریان هوای تازه رسانده و یا با مرکز مراقبتهای اورژانسی تماس بگیرید.
هنگامی که شما در بیمارستان هستید، درمان ممکن است شامل:

تنفس اکسیژن خالص. در اتاق اورژانس برای درمان از اکسیژن خالص را از  طریق یک ماسک برروی بینی و دهان قرار می دهند تا بتوانید به راحتی نفس بکشید. این کمک می کند تا اکسیژن به اندام ها و بافت های بدن برسد.
بستریدر یک محفظه اکسیژن پر فشار . در بسیاری از موارد، درمان با اکسیژن پرفشار توصیه می شود.این روش درمانی شامل تنفس اکسیژن خالص در یک محفظه که در آن فشار هوا تا حدود دو تا سه برابر بیشتر از حد طبیعی است. این سرعت باعث می شود مونوکسید کربن جای خود را با اکسیژن در خون دهد.

درمان با اکسیژن پرفشار ممکن است در موارد مسمومیت شدید مونوکسید کربن استفاده می شود. درمان با اکسیژن پرفشار نیز ممکن است برای زنان باردار توصیه شود زیرا جنین بیشتر مستعد ابتلا به آسیب های ناشی از مسمومیت با مونوکسید کربن است.
 

پیشگیری

اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از مسمومیت با مونوکسید کربن:

نصب دتکتور مونوکسید کربن :این وسیله را  در راهرو و یا در نزدیکی محل خواب در خانه نصب کنید . حداقل سالی دو بار باتری این دستگاه را بررسی کنید. اگر زنگ هشدار به صدا درآمد سریعا خانه را ترک نموده  سپس با آتش نشانی تماس بگیرید. هشدار دهنده های مونوکسید کربن نیز برای موتور خانه و قایق موجود می باشد.
باز کردن درب گاراژ قبل از روشن کردن ماشین : هرگز اتومبیل خود را قبل از باز نکردن درب گاراژ روشن نکنید . هرگز ماشین خود را در یک فضای متصل به خانه ، حتی با درب باز گاراژ روشن نگذارید.
استفاده از لوازم گازی: هرگز از اجاق گاز  و یا فر برای گرم کردن خانه استفاده نکنید. تنها زمانی که فرد بیدار و هشیار است از بخاری استفاده نمایید . از نحوه ی گرمایشی خانه و موتورهای تهویه اطمینان حاصل کنید. که این شامل:

بخاری
کوره
ذغال کوره
آب گرم کن
شومینه
ژنراتور 
اجاق چوب سوز
موتور ماشین و کامیون 
بپرسید شرکت ابزار خود را در مورد معاینات سالانه برای تمام لوازم گاز، از جمله کوره های خود را.
اگر شومینه دارید دودکش شومینه را هر سال تمیز کنید.
در طول بازسازی منازل منافذ و دودکش ها را باز کنید .بررسی کنید که آنها توسط مانعی بسته نشده باشند.
 

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
مونوکسید کربنمسمومیت با مونوکسید کربنتهوع یا استفراغسردرد کسل کنندهاز دست دادن هوشیاریاستنشاق دود
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه