درد قفسیه سینه ( سینه درد )
chest pain
اختلالات مختلف زمینه ای، مانند اختلالات قلبی یا ریوی، ممکن است باعث درد در قفسیه سینه شود که از خفیف تا شدید متغییر است.
شرح بیماری
درد قفسه سینه انواع مختلفی دارد و از یک درد تیز تا یک درد مبهم تغییر می کند. برخی درد های قفسه سینه مانند فشردن و سوختن است. در موارد خاص، درد از گردن به فک و سپس به کمر و یک یا هر دو بازو منتشر می شود.
اختلالات مختلفی می تواند درد قفسه سینه را ایجاد کند. تهدید کنندترین آنها مربوط به قلب و ریه ها است. از آنجا که علت دقیق به راحتی قابل شناسایی نیست، با احساس درد سینه باید سریع به پزشک مراجعه کرد.
نشانه ها
طیف گسترده ای از اختلالات می تواند باعث درد قفسه سینه شود. در بسیاری از موارد، علت زمینه ای هیچ ربطی به قلب ندارد_ هر چند، بدون معاینه پزشک تشخیص سخت است.
1) درد قفسه سینه مربوط به قلب
اگر چه درد قفسه سینه به بیماری های قلبی نسبت داده می شود، بسیاری از افراد مبتلا به بیماری قلبی اظهار می دارند که ناراحتی مبهمی را تجربه می کنند که لفظ " درد " برای توصیف آن کافی نمی باشد. به طور کلی، ناراحتی قفسه سینه مربوط به حمله قلبی و یا مشکلات دیگر قلبی ممکن است توسط یکی از موارد زیر توصیف شود و یا با یک یا تعداد بیشتری از موارد زیر همراه باشد:
- فشار، پری یا تنگی قفسه سینه
- دردی شبیه به فشردن و سوختن که تابش به کمر، گردن، فک، شانه ها و بازوها منتشر می شود_ به خصوص بازوی چپ
- دردی که بیش از چند دقیقه طول می کشد، با انجام فعالیت بدتر می شود، از بین می رود و دوباره ظاهر می شود و یا دارای شدت متفاوتی است
- تنگی نفس
- عرق سرد
- سرگیجه یا ضعف
- تهوع یا استفراغ
2) انواع دیگر درد قفسه سینه
تشخیص درد قفسه سینه به دلیل مشکل قلبی از دیگر انواع دردهای قفسه سینه مشکل است. با این حال، درد قفسه سینه نامرتبط با مشکل قلبی اغلب با موارد زیر همراه است:
- ترش مزگی یا احساس برگشت دوباره مواد غذایی به دهان
- مشکل در بلع
- دردی که با تغییر موقعیت بدن بهتر یا بدتر می شود
- دردی که با تنفس عمیق یا سرفه تشدید می شود
- حساسیت در هنگام وارد کردن فشار به قفسه سینه
علایم کلاسیک سوزش سر دل_ احساس دردناکی و سوزش در پشت استخوان سینه _ را اختلالات مرتبط با قلب و شکم/معده می توانند ایجاد کنند.
زمان مناسب مراجعه به پزشک
اگر درد غیر قابل توضیح قفسه سینه یا احتمال حمله قلبی داشتید، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
علل
1) علل مربوط به قلب
- حمله قلبی. نتیجه ی وجود لخته خون که مانع جریان خون به عضله قلب می شود.
- آنژین. پلاک های ضخیم می توانند به تدریج در دیواره داخلی شریانهایی تشکیل شوند که خون را به قلب حمل می کنند. این پلاک ها سرخرگ ها را محدود کرده و ذخیره خون در قلب را کم می کنند، به ویژه در هنگام انجام فعالیت سخت.
- دیسکسیون آئورت. این بیماری تهدید کننده زندگی، شریانهای اصلی قلب_ آئورت_ را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر لایه های درونی این رگ های خونی از هم جداشوند، خون بین لایه ها نفوذ کرده و باعث پارگی آئورت می شود.
- پریکاردیت. این وضعیت و التهاب کیسه اطراف قلب معمولا باعث درد تیز و برنده است و هنگامیکه در حالت دراز کش تنفس انجام می شود این درد بدتر می گردد.
2) علل مربوط به دستگاه گوارش
- سوزش سر دل. این احساس دردناک و سوزش در پشت استخوان سینه زمانی رخ می دهد که اسید معده به مری برمیگردد_ لوله ای که حلق را به معده متصل می کند.
- اختلالات بلع. اختلالات مری باعث دشواری و حتی دردناکی بلع می شود.
- مشکلات کیسه صفرا یا لوزالمعده. سنگ کیسه صفرا یا التهاب کیسه صفرا / لوزالمعده باعث درد شکم منتشر شونده به قفسه سینه می شود.
3) علل مربوط به عضله و استخوان
- عفونت غضروف متصل به دنده و دنده. در این وضعیت، غضروف قفسه سینه، به ویژه غضروفی که دنده ها را به سینه متصل می کند، ملتهب و دردناک می شود.
- درد عضلات. سندرم درد مزمن، مانند فیبرومیالژیا، باعث درد قفسه سینه مداوم مرتبط با عضلات می شود.
- دنده آسیب دیده. دنده ضرب دیده یا شکسته می تواند باعث درد قفسه سینه شود.
4) علل مربوط به ریه
- آمبولی ریوی. زمانی است که یک لخته خون وارد شریان ریوی شده باعث انسداد جریان خون به بافت ریه می شود.
- ذات الجنب ( آماس شامه ریه). التهاب غشاء ریه ها باعث درد قفسه سینه است که در هنگام تنفس یا سرفه بدتر می شود.
- فرو افت ریه. درد قفسه سینه مرتبط با فرو افت ریه معمولا به طور ناگهانی شروع شده و چند ساعت طول می کشد. فرو افت ریه زمانی رخ می دهد که هوا به فضای بین ریه و دنده نشت می کند.
- فشار خون ریوی. فشار خون بالا در شریان حامل خون به ریه ها (افزایش فشار خون ریوی) می تواند باعث درد قفسه سینه شود.
5) علل دیگر
- حمله هراس یا وحشتزدگی. دوره های ترس شدید همراه با درد قفسه سینه، ضربان سریع قلب، تنفس سریع، تعریق شدید، تنگی نفس، تهوع، سرگیجه و ترس از مردن نشان از حمله هراس است.
- زونا. ناشی از فعال شدن مجدد ویروس آبله مرغان که می تواند باعث درد و تاول در کمر و دیواره قفسه سینه شود.
آمادگی برای ملاقات پزشک
به محض احساس درد یا فشار تازه و یا غیر قابل توضیح در قفسیه سینه برای چند دقیقه ی متوالی، فورا با اورژانس تماس گرفته یا از کسی بخواهید تا شما را به بیمارستان برساند. هیچ زمانی را به دلیل ترس و خجالت از حدس غلط در مورد حمله ی قلبی تلف نکنید. حتی اگر علت دیگری باعث این درد است، نیاز به معاینه پزشکی می باشد.
سوالات شما از پزشک
پیش از مراجعه این اطلاعات را در برگه ایی بنویسید:
- شرح کاملی از علایم. زمان شروع، عوامل بهتر یا بدتر کننده آنها
- سابقه پزشکی. تا به حال دچار درد قفسیه سینه شده ایید؟ علت چه بود؟ خود و یا عضوی از خانواده دچار بیماری قلبی یا دیابت است؟
- هر نوع دارو یا مکملی که مصرف می کنید
به محض مراجعه به بیمارستان، پزشک نوار قلب و آزمایش خون می گیرد تا از وجود یا عدم وجود حمله قلبی اطمینان پیدا کند. در این حالت سوالات زیادی خواهید داشت. سوالات را از مهم به کمتر مهم بچینید تا در صورت تمام شدن وقت ویزیت، اطلاعات مهم تر را به دست آورده باشید. سوالاتی مانند:
- علت اصلی و ایجاد کننده ی این علائم چیست؟
- چه عامل دیگری ممکن است ایجاد کننده این علایم و شرایط باشد؟
- چه آزمایشاتی باید انجام دهم؟
- نیاز به بستری شدن دارم؟
- در حال حاضر درمان مناسب چیست؟
- این درمان چه خطراتی دارد؟
- قدم بعدی در تشخیص و درمان چیست؟
- با داشتن مشکل جسمانی دیگر، چگونه می توان هر دو را مدیریت و کنترل کرد؟
- پس از بازگشت به خانه نیاز به محدودیت خاصی هست؟
- باید به متخصص مراجعه کنم؟
*** نترسید از پرسیدن سوال و گرفتن اطلاعات. هر سوالی که باعث نگرانی و یا درگیری ذهنیتان است را بدون لحظه ایی تامل بپرسید تا اطلاعات کافی به دست بیاورید.
سوالات پزشک از شما
- علایم از چه زمانی شروع شده اند؟ آیا با گذشت زمان بدتر شده اند؟
- آیا درد به دیگر نقاط بدن منتشر می شود؟
- " کلمه " مناسب برای توصیف دردتان چیست؟
- علایم دیگری به جز درد قفسیه سینه دارید، مانند مشکل در تنفس، سرگیجه، سبکی سر و استفراغ؟
- آیا مبتلا به فشار خون بالا هستید؟ دارو مصرف می کنید؟
- در حال حاضر و یا در گذشته سیگار می کشیدید؟ چه مقدار؟
- الکل یا کافیین مصرف می کنید؟ چه مقدار؟
- مواد مخدر، مثلا کوکایین، مصرف می کنید؟
آزمایشات و تشخیص بیماری
درد قفسه سینه همیشه به معنای حمله قلبی نیست. اما این چیزی است که پزشک اورژانس آن را باید تشخیص دهد، زیرا این درد به طور بالقوه می تواند تهدید کننده ی سریع زندگی باشد. همچنین، شرایط تهدید کننده ی زندگی مرتبط با ریه _ مثلا فرو افت ریه یا وجود لخته در ریه _ بررسی می شود.
1) تست های اولیه و فوری
- نوار قلب (ECG). از طریق الکترودهای متصل به پوست، فعالیت الکتریکی قلب ثبت می شود. از آنجا که عضله قلب آسیب دیده تکانه های الکتریکی را هدایت نمی کند، نوار قلب می تواند وقوع یا وجود حمله قلبی را نشان دهد.
- آزمایش خون. برای بررسی افزایش سطح آنزیم های خاصی موجود درعضله قلب انجام می شود. آسیب سلول های قلب به جهت حمله قلبی باعث می شود که این آنزیم ها، در چند ساعت ، به خون نشت کنند.
- عکس برداری از قفسه سینه با اشعه ایکس. تصویری از وضعیت ریه و اندازه و شکل قلب و عروق بزرگ ارایه می دهد. همچنین، می تواند مشکلات ریوی مانند ذات الریه و یا فرو افت ریه را نشان دهد.
- توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن). جهت بررسی وجود لخته خون در ریه (آمبولی ریوی) و یا بررسی آئورت _ نبودن دیسکسیون آئورت _ استفاده می شود.
2) تست ثانویه
بسته به نتایج حاصل از آزمایش های اولیه ممکن است احتیاج به تست های ثانویه باشد:
- اکوکاردیوگرام. با استفاده از امواج صوتی، تصویری ویدئویی از حرکات قلب ارایه می دهد. در برخی موارد، یک دستگاه کوچک از طریق گلو وارد می شود تا تصویر بهتری از قسمت های مختلف قلب تهیه شود.
- توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن). با استفاده از انواع مختلف سی تی اسکن می توان عروق قلب، نشانه های وجود کلسیم و مناطق تجمع پلاکهای مسدود کننده را بررسی کرد. این کار را می توان با استفاده از رنگهای مخصوص نیز انجام داد تا انسداد شریان و دیگر مشکلات قلب و ریه بررسی شود.
- تست استرس. پاسخ قلب و عروق خونی به فعالیت شدید و امکان ارتباط درد با قلب را بررسی می کند. این تست انواع مختلفی دارد. ممکن است از بیمار خواسته شود که روی تردمیل راه رفته یا روی دوچرخه ثابت پدال بزند در حالی که به به نوار قلب متصل است. یا ممکن است با تزریق داروی داخل وریدی، قلب را مانند زمان انجام فعالیت ورزشی تحریک کنند.
- کاتتریزاسیون عروق کرونر (آنژیوگرام). به تشخیص تک رگ مسدود یا تنگ شده ی قلبی کمک می کند. مایع رنگی خاص توسط کاتتر _ لوله باریک و بلند_ از طریق یک سرخرنگ موجود در مچ دست یا کشاله ی ران به داخل شریان قلب تزریق می شود. این امر شریانها را در عکس برداری با اشعه ی ایکس و تهیه ویدیو قابل تشخیص می کند.
درمان و دارو
بسته به علت زمینه ای درد قفسه سینه، درمان متفاوت است.
1) دارو
- شل کننده ی شریانی. نیتروگلیسیرین - معمولا قرص زیر زبانی - شل کننده ی عروق قلب است، بنابراین خون می تواند به راحتی از طریق فضاهای باریک جریان پیدا کند. برخی داروهای فشار خون نیز باعث باز شدن عروق خونی می شوند.
- آسپرین. چنانچه درد قفسه سینه مربوط به قلب باشد، به احتمال زیاد آسپرین تجویز می شود.
- داروهای حل کننده لخته خون. چنانچه دچار حمله قلبی شوید، ممکن است داروهای حل کننده ی لخته خون مسدود کننده جریان خون به عضله قلب تجویز شود.
- رقیق کننده های خون. برای از بین بردن لخته در عروق تغذیه کننده قلب و ریه و جلوگیری از لخته شدن بیشتر تجویز می شود.
- داروهای کاهنده ی اسید. چنانچه درد قفسه سینه مرتبط با اسید بازگشته از معده به ریه و مری باشد، این دارو برای کاهش میزان اسید تجویز می شود.
- داروهای ضد افسردگی. در صورت داشتن حملات هراس، پزشک برای کنترل علایم ممکن است داروهای ضد افسردگی تجویز کند. درمان روانی، مانند رفتار درمانی شناختی، ممکن است تجویز شود.
2) جراحی و سایر روشها
- قرار دادن بالن و استنت. اگر درد قفسه سینه مرتبط با یک انسداد در عروق تغذیه کننده قلب باشد، پزشک یک لوله ی باریک را از طریق رگ خونی بزرگ در کشاله ران به سمت انسداد هدایت می کند. سپس، برای باز کردن دوباره ی رگ، بالن گذاری انجام می شود. در بسیاری از موارد، یک لوله سیمی کوچک (استنت) برای باز نگه داشتن عروق استفاده می شود.
- عمل جراحی بای پس. در این روش، جراح یک رگ خونی را از منطقه ی دیگری از بدن برداشته و از آن برای ایجاد یک مسیر جایگزین برای ورود خون به شریان مسدود شده استفاده می کند.
- آتوپسی. ممکن است برای درمان دیسکسیون آئورت یک عمل جراحی اورژانس نیاز باشد_ یک بیماری تهدید کننده زندگی که باعث پارگی عروق حمل کننده خون از قلب به سایر نقاط بدن می شود.
- باد کردن دوباره ریه. چنانچه دچار فرو افت ریه باشید، پزشک ممکن است برای باد کردن دوباره ریه یک لوله را به قفسیه سینه وارد کند.