منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

تنبلی چشم (آمبلیوپی )

lazy eye

در این بیماری بینایی فرد کاهش می یابد  که در اثر رشد  غیر معمول بینایی در دوران نوزادی و اوایل دوران کودکی بوجود امده است .در بهترین حالت ،درمان تنبلی چشم در اوایل دوران کودکی صورت میگیرد که در ان رابطه پیچیده بین چشم و مغز شکل میگیرد

شرح بیماری

در این بیماری بینایی فرد کاهش می یابد  که در اثر رشد  غیر معمول بینایی در دوران نوزادی و اوایل دوران کودکی بوجود امده است .در بیشتر موارد این بیماری یک چشم را در گیر میکند ولی احتمال ان وجود دارد که بروی هر دو چشم اثر بگذارد .تنبلی چشم دلیل اصلی کاهش بینایی در کودکان است و در صورتی که درمان نشود ،امکان بروز نابینایی خفیف تا شدید وجود خواهد داشت .
در این بیماری ،حالت غیر عادی در چشم مشاهده نمیشود و زمانی بوجود می اید که مسیر های عصبی بین مغز و چشم به خوبی تحریک نشده اند .در نتیجه مغز فقط بر یک چشم اثر میگذارد که بیشتر به دلیل بینایی ضعیف چشم دیگر است و چشم ضعیف تر  منحرف خواهد شد  .در نهایت مغز ممکن است سیگنالهای دریافتی از چشم ضعیف و تر و یا تنبل را نادیده بگیرد .
معمولا این بیماری با پوشش های چشمی ،قطره  و لنز های چشمی و عینک  بهبود می یابد .در بعضی موارد ممکن است از جراحی برای بهبود بیماری استفاده شود .

نشانه ها

نشانه های این بیماری عبارتند از :
•    انحراف چشم به سمت داخل و یا خارج
•    چشمانی که با هم حرکت نمیکنند
•    ضعف درک عمقی
در بیشتر موارد این بیماری یک چشم را در گیر میکند ولی احتمال ان وجود دارد که بروی هر دو چشم اثر بگذارد.گاهی اوقات تشخیص این بیماری فقط با بررسی چشم صورت میگیرد

زمان مناسب مراجعه به پزشک

معمولا پزشکان ،بینایی کودک را در مراحل چک آپ بررسی میکنند  به خصوص اگر سابقه ابتلا به  چشمان چپ  یا آب مروارید و یا موارد مشابه در  خانواده وی وجود داشته باشد .در صورتی که کودک  شما  پس  از چندین هفته  اول پس از تولد به انحراف چشم مبتلا شود ،حتما باید به پزشکتان مراجعه نمایید.
با توجه به شرایط حاضر پزشکتان شما را به یک چشم پزشک و یا اپتومتریست  ارجاع میدهد .تمام کودکان باید بین سنین 3 تا 5 سالگی معاینه چشمی انجام دهند .

علل

هر موردی که به تاری دید کودک و یا انحراف انها منجر شود ،در بروز تنبلی چشم نقش دارد .دلایل این بیماری عبارتند از :
•    لوچی چشم  :این مورد عمده ترین دلیل بروز تنبلی چشم است و به دلیل عدم تعادل عضلات مسئول قرار گیری چشم بوجود می اید و در نهایت چشمان به سمت داخل و یا اطراف منحرف میشوند .این حالت باعث میشود تا چشم نتواند به خوبی موارد اطراف را به دنبال کند
•    محرومیت :این حالت زمانی بوجود می اید که یکی از چشمان مشکل دارد مانند وجود ناحیه ای تار در عدسی .این مورد باعث میشود تا کودک دید واضحی نداشته باشد
•    انکساری :این حالت در اثر تفاوت شدید  دید در هر چشم بوجود میاید که بیشتر ناشی از نزدیک بینی ،دوربینی و یا نقص سطح چشم مانند استیگماتیسم بوجود می اید .تعدادی از انواع بیماری های چشمی با مصرف لنز و یا عینک تصحیح میشوند .
انحراف چشمان،اولین نشانه ی تومور چشمی است

عوامل تشدید

ین بیماری به صورت خانوادگی بروز میکند و بیشتر در نوزادان نارس و یا کم وزن در هنگام تولد  دیده میشود .همچنین کودکانی که در خانواده  انها سابقه ابتلا به اب مروارید و یا سایر بیماری های جدی در دوران کودکی وجود دارد ،بیشتر در معرض این بیماری هستند .

پیامدهای مورد نظر

دربیشتر موارد ،تنبلی چشم کودک در معاینات چشمی مشخص میشود و هر کودکی بین سنین 3 تا 5 باید معاینات کامل پزشکی را انجام دهد .در صورتی که کودکان در این سنین است و یا نشانه های بیمار یهای چشمی را دارد ،به پزشکتان مراجعه نمایید .ممکن است به چشم پزشک ارجاع داده شوید .

آمادگی برای ملاقات پزشک

پس از مراجعه به پزشکتان،با توجه به نوع و شدت بیماری به یک پزشک چشم اراجاع داده میشوید تا ازمایشات اولیه انجام گیرند .بهتر است پیش از ملاقات با پزشک اماده باشید
•    علائم خود  را بنویسید حتی موارد غیر مرتبط
•    لیستی از تمام دارو های مصرفی کودکتان و دوز انها  را  تهیه نمایید (تمام داروهای تجویزی و غیر تجویزی )
•    سوالاتی را که میخواهید از پزشکتان بپرسید را اماده کنید
•    در خصوص حساسیت ها بنویسید مانند غذا و دارو و موارد دیگر
لیستی از بیماری های موجود تهیه کنید مانند سایر بیماری های چشمی  که کودکان به ان مبتلا بوده است
میتوانید این سوالات را از پزشک خود بپرسید
•    دلیل ابتلا به این ببماری  چیست ؟و علائم ان کدامند ؟
•    ایا کودک من به تنبلی چشم مبتلا است و یا بیماری های دیگری هم تشخیص داده شده اند ؟
•    ایا کودک من در معرض ابتلا به سایر بیماری ها قرار دارد ؟
•    ایا امکان برگشت بیماری وجود دارد؟
•    در صورت بازگشت بیماری ،راهها یدرمانی کدامند؟
•    چه زمانی باید برای بررسی به پزشک مراجعه کنم ؟
•    یا یک بروشور اموزشی در خصوص این بیماری وجود دارد ؟
علاوه بر این سوالات ،در صورتی که موردی را متوجه نشدید حتما از پزشکتان بپرسید

آزمایشات و تشخیص بیماری

پزشکتان با استفاده از معاینات کامل چشمی ،بیماری را تشخیص میدهد و به دنبال لوچی ،تفاوت در بینایی چشمان و یا بینایی ضعیف در دو چشم میگردد .با نوجه به سن کودکتان ،ازمایشات شامل این موارد میشوند :
•    نوزادان :ازمایش واکنش قرمز به منظور بررسی اب مروارید که در ان از یک دستگاه بزرگ کننده استفاده میشود
•    کودکان زیر 7 سال :انجام ازمایشاتی به منظور تثبیت نگاه انها و ردیابی اشیا و بررسی احتمال لوچی
•    پیش دبستانی ها و کودکان بزرگتر :ازمایشاتی که با استفاده از تصاویر و حروف صورت میگیرد و به منظور بررسی هر چشم،روی چشم دیگری گرفته میشود .
•    این احتمال وجود دادر که پزشکتان وجود التهاب ،تومور و مشکلات داخلی چشم را بررسی نماید .

درمان و دارو

در بهترین حالت ،درمان تنبلی چشم در اوایل دوران کودکی صورت میگیرد که در ان رابطه پیچیده بین چشم و مغز شکل میگیرد.با توجه به دلایل و میزان این بیماری ،درمانهای موجود شامل این موارد میشوند :
•    عینک های اصلاحی :در صورتی که نزیک بینی ،دوربینی و یا استیگماتیسم عامل بروز بیماری باشد ،پزشکتان عینک و یا لنز های چشمی را توصیه میکند و گاهی فرد با همین روش درمان میشود
•    پوشش های چشمی :به منظور تقویت چشم ضعیف تر،پزشکتان ار پوششی برای چشم قوی تر استفاده میکند . بیشتر کودکان بالای 4 سال و مبتلا به این بیماری ،3 تا 6 ساعت در روز از این پوشش ها استفاده میکنند . این حالت به بخش کنترل کننده بینایی در مغز کمک میکند تا بهتر پیشرفت کند
•    قطره های چشمی :مصرف  این قطره ها به نام آتروپین  به صورت روزانه و یا دو بار در هفته  میتواند به صورت موقت دید را در چشم قوی تر تار کند و در این صورت کودکاتان تشویق میشود تا بیشتر از چشم ضعیف ترش استفاده نماید و در واقع راه دیگری به جای استفاده از پوشش های چشمی است .در صورتی که چشم قوی تر نزدیک بین باشد،قطره ها به خوبی عمل نخواهند کرد .
•    جراحی :در صورتی که کودکتان به لوچی مبتلا باشد،ممکن است پزشکتان از روش های جراحی به منظور اصلاح عضلات چشمانتان استفاده نماید .همچنین در صورت ابتلا به اب مروارید و یا افتادگی پلک ،به جراحی نیاز است .
تعدادی از کودکان با مصرف عینک و یا لنز های چشمی بهبود می یابند و این در حالی است که سایر کودکان باید از پوشش های چشمی و قطره استفاده کنند .این دو مورد عملکرد یکسانی دارند به جز حالتی که در ان چشم قوی تر نزدیک بین است .
تعدادی از راههای درمانی فعالانه همانند نقاشی و پازل و یا بازی های کامپیوتری –علاوه بر پوشش های چشمی و قطره ها – در دسترس میباشند .ولی هنوز شواهد کافی دال بر تاثیر انها در درمان این بیماری در مقایسه با درمانهای انفعالی وجود ندارد  مانند پوشش های چشمی و قطره ها
بیشتر کودکان مبتلا به تنبلی چشم ،با درمان مناسب در طی چندین هفته تا چندین ماه بهبود می یابند و هر چه درمان زودتر اغاز شود،این مورد بهتر خواهد شد .محققان پیشنهاد میکنند که روش های درمانی شامل نوجوانان هم میشود و درمان فرد در اغاز کودکی ،موثر تر است

سبک زندگی و مراقبت در خانه

در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید .

داروهای جایگزین

در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید .

همراهی و حمایت

در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید .

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
تنبلی چشمدرمان تنبلی چشمانحراف چشمتشخیص تنبلی چشمنشانه های تنبلی چشملنز های چشمی
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه