منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

سندروم رامسی هانت (سندروم رامزی هانت )

ramsay hunt syndrome

سندروم رامسی هانت (هرپس زوستر اتیکوس ) زمانی بروز میکند که عفونت زونا اعصاب صورت نزدیک یکی از گوش‌ها را دچار میکند.در صورتی که  علائمی مانند فلج صورت یا  دانه‌های قرمز زونا داشتید ،به پزشکتان مراجعه نمایید

شرح بیماری

سندروم رامسی هانت (هرپس زوستر اتیکوس ) زمانی بروز میکند که عفونت زونا اعصاب صورت نزدیک یکی از گوش‌ها را دچار میکند .این بیماری علاوه بر دانه‌های قرمز پوستی درد ناک ،باعث بروز فلج صورت و ناشنوایی  هم می‌شود .
ویروس عامل این بیماری و ابله مرغان مشابه هستند . زمانی که ابله مرغان بهبود می‌یابد ،ویروس در عصب شما  به حالت بی حرکت و غیر فعال  می‌ماند .این امکان وجود دارد که این ویروس پس از سالها د.وباره فعال شود و بر اعصاب صورت اثر گذارد و در نتیجه سندروم رامسی هانت بروز کند .درمان بلافاصله ی این بیماری میتواند خطر بروز پیامدهای جدی را کاهش دهد مانند ضعف دائمی عضلات صورت و ناشنوایی.

نشانه ها

دو نشانه ی اصلی سندروم رامسی هانت عبارتند از :
•    دانه‌های قرمزو  دردناک پوستی به همراه تاولهایی انباشته از مایعات در گوش و یا دور آن
•    ضعف صورت یا فلج  بخشی از صورت که در سمت گوش آسیب دیده قرار دارد .
معمولاً دانه‌های قرمز پوستی و فلج صورت در یک زمان بروز میکنند ولی در بعضی موارد هم این دانه‌های قرمز پوستی پیش از فلج صورت ظاهر میشوند و یا بالعکس .گاهی اوقات هم  اصلاً بروز نمیکنند .
در صورتی که شما به سندروم رامسی هانت دچار شوید ،احتمالا این علایم را نیز خواهید داشت :
•    گوش در د
•    ناشنوایی
•    زنگ زدن یا وزوز گوش
•    دشواری در بستن چشمان
•    سرگبجه
•    تغییر در درک طعمات یا فقدان حس ذائقه

زمان مناسب مراجعه به پزشک

در صورتی که  علائمی مانند فلج صورت یا  دانه‌های قرمز زونا داشتید ،به پزشکتان مراجعه نمایید .درصورتی که در مان در هفته اول بروز علایم انجام گیرد ،از بروز پیامدهای بلند مدت و جدی پیشگیری می‌شود

علل

این بیماری در افرادی بروز میکند که به ابله مرغان دچار شده‌اند ،زمانی که شما پس از ابتلا به ابله مرغان بهبود می یابید ،ویروس میتواند تا سالها در بدن شما غیر فعال بماند و پس از آن فعال شده و زونا را بوجود آورد که  در آن دانه‌های قرمز پوستی با تاول های پر از مایعات بروز میکند .
سندروم رامسی هانت نوعی زونا است که بر اعصاب صورت نزدیک یکی از گوش‌ها اثر میگذارد .همچنین این بیمار میتواند تا حدودی باعث بروز فلج یک طرف صورت و ناشنوایی شود .

عوامل تشدید

تمام افرادی که به ابله مرغان دچار شده  اند ،میتوانند به سندرم رامسی هانت هم مبتلا شوند ولی این بیماری در بزرگسالان به‌خصوص افراد بالای 60 سال رایج تر است و به ندرت در کودکان بروز میکند .
این بیماری مسری نیست ولی فعالیت مجدد ویروس واریسلا زوستر باعث می‌شود تا سایر افرادی که با شما در تماس هستند به ابله مرغان دچار شوند و این در حالی است که این افراد قبلاً به ابله مرغان مبتلا نشده‌اند و یا در برابر آن واکسینه نشده اند .در صورتی که فرد به نقص‌های سیستم ایمنی دچار باشد ،این عفونت جدی خواهد شد .
تا پیش از رفع دانه‌های قرمز پوستی از برخوردهای فیزیکی با این افراد خودداری کنید :
•    افرادی که قبلاً به ابله مرغان دچار نشده‌اند و یا در برابر آن واکسینه نشده‌اند
•    افرای که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
•    نوزادان
•    خانمهای باردار

پیامدهای مورد نظر

پیامدهای سندروم رامسی هانت عبارتند از :
 ·    ناشنوایی دائمی و ضعف سیستم ایمنی :در بیشتر افراد این علایم موقتی میباشد ولی این امکان نیز وجود دارد که در بعضی از افراد این موارد دائمی شوند
 ·    آسیب دیدگی چشمی :ضعف عضلانی ناشی از این بیماری باعث می‌شود تا شما نتوانید به راحتی  پلک چشمان خود را ببندید.ناتوانی در بستن کامل پلک‌ها هم خود در بروز آسیب دیدگی برامدگی حفاظت کننده ی بافت شفاف جلوی چشم و یا قرنیه مؤثر میباشد  و میتواند منجر به چشم درد و تاری دید شود .
 ·    نورالژی پس از هرپس :این بیماری دردناک زمانی بروز میکند که عفونت زونا به بافت اعصاب آسیب میرساند .پیامهای فرستاده شده توسط غشای اعصاب به هم ریخته و نامتناسب می‌شوند و در دی را بوجود می آورند که میتواند تا مدتها پس از رفع نشانه‌های سندروم رامسی هانت وجود داشته باشند .

آمادگی برای ملاقات پزشک

شما میتوانید به  پزشک خانوادگی تان مراجعه کنید ولی احتمالاً پس از آن به یک متخصص اعصای یا متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع داده می‌شوید .
میتوانید  پیش از ملاقات با پزشک  ،پاسخ این سؤالت را یادداشت نمایید :
 ·    علایم شما چیست و چه زمانی آغاز  شد ؟
 ·    آیا تا بحال سرگیجه داشتید ؟
 ·    آیا حس شنوایی شما تغییر کرده است ؟
 ·    آیا حس چشایی شما تغییرکرده است ؟
 ·    آیا واکسن ابله مرغان با واریسلا را زده‌اید ؟چه زمانی ؟
 ·    آیا به ابله مرغان دچار شده‌اید ؟چه زمانی ؟
 ·    آیا به دلیل ابتلا به سایر بیمار ها در حال درمان هستید ؟چه درمانهایی ؟
 ·    آیا باردار هستید ؟
 ·    
چه توقعاتی از پزشکمان داشته باشیم ؟
پزشکتان در طی ارزیابی فیزیکی ،احتمال فلج یک طرف از صورتتان  و یا بروز دانه‌های قرمز زونا در داخل گوش یا د.ور آن  را بررسی میکند .

آزمایشات و تشخیص بیماری

پزشکان اغلب میتوانند این بیماری را با توجه به سابقه بالینی ،ارزیابی فیزیکی  و نشانه‌های متمایز بیماری تشخیص دهند .ممکن است پزشکتان نمونه‌ای از مایع یکی از تاولهای زونا در گوش را به منظور ازمایشات بیشتر بگیرد .

درمان و دارو

 درمان بلافاصله ی این بیماری درد را کاهش داده و امکان بروز پیامدهای بلند مدت را کاهش میدهد .داروهای درمانی این بیماری عبارتند از :
•    داروهای ضد ویروس :داروهای مانند اسیکلوویر (زوویراکس ) ،فامسیکلووویر (فامویر ) ،والاسیکلوویر (والترکس )به نابودی ویروس ابله مرغان کمک می‌کنند .
•    کورتیکواستروئید ها :مصرف کوتا مدت دوز بالایی از پردنیزون میتواند اثر داروهای ضد ویروس در بهبود سندروم رامسی هانت را بهبود بخشد
•    دروهای ضد اضطراب :مانند دیازپام (والیوم ) میتوانند به بهبود سرگیجه کمک کند
•    مسکن درد :معمولا درد ناشی از سندروم رامسی هانت شدید است .داروهای مخدر مانند آن‌هایی که حاوی اکسیکودون هستند (پرکوست ،اوکسی کونتین یا سایر موارد ) یا هیدروکودون (ویکودین فلورتاب و سایر موارد ) میتوانند برای درمان این بیماری مورد نیاز باشند.

سبک زندگی و مراقبت در خانه

موارد ذیل در کاهش درد و ناراحتی  ناشی از این بیماری مؤثر باشند :
•    نواحی که با دانه‌های قرمز پوستی پوشیده شده است را تمیز نگاه دارید
•    کمپرس های مرطوب و سرد را روی این نواحی قرمز بگذارید تا درد کاهش یابد
•    از داروهای مسکن یا ضد التهاب مانند ایبوپروفن مصرف کنید (ادویل ،موترین ای بی و سایر موارد )
در صورتی که ضعف صورت مانع از آن می‌شود که بتوانید چشمان خود را ببندید ،از موار ذیل به منظور حفاظت از بینایی خود استفاده کنید :
•    در صورتی که چشمانتان خشک می‌شود ،از قطره های مرطوب کننده در طول روز استفاده نمایید
•    در هنگام شب پمادی را بروی چشمانتان بزنید و با نواری پلک چشمنتان را ببندید یا از پچ های چشمی استفاده کنید.

داروهای جایگزین

در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید

پیشگیری

 امروزه کودکان به صورت منظم در برابر ابله مرغان واکسینه می‌شوند و این کار باعث می‌شود تا احتمال ابتلای انان به این ویروس به میزان زیادی کاهش یابد.واکسن زونا هم برای افراد بالای 60 سال وجود دارد .

همراهی و حمایت

در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
سندروم رامسی هانتسندروم رامزی هانتزوناباله مرغندرمان سندروم رامسی هانتتشخیص سندروم رامسی هانتعلل سندروم رامسی هانتعلائم سندروم رامسی هانت
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه