منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

ریکتز (نرمی استخوان در کودکان )

rickets

ریکتز نام دیگر نرمی و ضعف استخوان ها در کودکان است که معمولا به دلیل کمبودطولانی مدت و شدید  اهن بوجود می اید این بیماری در بیشتر موارد با مصرف مکمل های ویتامین دی  و کلسیم بهبود می یابد  .

شرح بیماری

ریکتز نام دیگر نرمی و ضعف استخوان ها در کودکان است که معمولا به دلیل کمبودطولانی مدت و شدید  اهن بوجود می اید .
ویتامین دی میزان جذب کلیسم و فسفر از مجرای گوارشی را افزایش میدهد و در صورتی که بدن میزان کافی از ویتامین دی دریافت نکند ،سطح کلسیم و فسفر  استخوانها کمتر از حد مطلوب خواهند بود که خود میتواند عامل بروز ریکتز باشد .
میتوان مشکلات مرتبط با ریکتز را با افزودن  ویتامین دی یا کلسیم به رژیم غذایی خود رفع نمود .در صورتی که ریکتز بنا بر دلایل دیگری بروز کرده باشد ،کودکتان به داروها و سایر روش های درمانی برای بهبود نیاز خواهد داشت .اگر بیماری ریکتز منجر به بروز بدشکلی های استخوانی شود ،از جراحی های اصلاحی برای درمان استفاده خواهد شد

نشانه ها

نشانه های ریکتز عبارتند از :
-تاخیر در رشد
-درد ستون فقرات ،پاها و لگن
-ضعف عضلانی
از انجایی که این بیماری صفحه های رشد در انتهای استخوان های کودکتان را نیز نرم میکند ،میتواند منجر به بروز بدشکلی های استخوان شود مانند :
-قوس پا یا کجی زانو
-افزایش قطر مچ دست و قوزک پا
-برامدگی استخوان سینه

زمان مناسب مراجعه به پزشک

 در صورتی که کودکتان علائمی مانند درد استخوان ،ضعف عضلانی یا بدشکلی استخوانی شدید دارد ،به پزشک مراجعه نمایید 

علل

بدن شما به ویتامین دی نیاز دارد تا بتواند کلسیم و  فسفر را ازغذا جذب نماید .ریکتز زمانی بروز میکند که بدن کودکتان نمیتواند به  خوبی از ویتامین دی استفاده نماید و یا به میزان کافی ویتامین دی دریافت نمیکند .گاهی اوقات عدم دریافت کلسیم کافی  و یا کمبود کلسیم  و ویتامین دی میتواند منجر به بروز این بیماری شود .
کمبود ویتامین دی
کودکانی که ویتامین دی کافی از این دو منبع دریافت نمیکنند،ممکن است به فقر ویتامین دی مبتلا شوند :
-نورخورشید :بدن شما زمانی که در معرض نور خورشید قرار میگیرد ،ویتامین دی تولید میکند ولی کودکانی که در کشور های پیشرفته زندگی میکنند ،به میزان کمتری وقت خود را خارج از خانه می گذرانند .همچنین ممکن است انها به میزان بیشتری از کرم ضد افتاب استفاده کنند که پرتوهای نور به عنوان محرک تولید ویتامین دی را مسدود میکند
-غذا :روغن ماهی ،ماهی های چرب  و زرده تخم مرغ حاوی ویتامین دی میباشند .این ویتامین در تعدادی از غذاها مانند شیر ،گیاهان گندمی  و عصاره تعدادی از میوه ها هم یافت میشوذ .
مشکل در جذب ویتامین
تعدادی از کودکان با مشکلاتی به دنیا می ایند و یا در طی زندگی خود به انها دچار میشوند که باعث میشوند تا جذب ویتامین دی  در بدن انها به درستی انجام نگیرد .مانند :
-بیماری سلیاک
-بیماری های التهابی روده ای
-فیبروز کیستیک
مشکلات کلیوی-

عوامل تشدید

فاکتورهایی که احتمال ابتلا به بیماری ریکتز را افزایش میدهند عبارتند از :
-تیرگی پوست :پوست های تیره به اندازه پوست های روشن در برابر افتاب واکنش نشان نمیدهند .در نتیجه میزان کمتری از ویتامین دی تولید میکنند .
-فقر ویتامین دی مادر در طی بارداری : در صورتی که مادر باردار خود به فقر شدید ویتامین دی دچار باشد ،ممکن است کودک وی با این نشانه های متولد شود   و یا چندین ماه پس از تولد به انها دچار شود .
-ساکنین مناطق شمالی دنیا :کودکانی که در مناطق جغرافیایی با نور کمتر زندگی میکنند ،به احتمال بیشتری به ریکتز دچار میشوند
-تولد زودهنگام :کودکانی که پیش از تاریخ معین متولد میشوند،بیشتر در معرض این بیماری قرار  میگیرند
-داروها :انواع ویژه ای از داروهای درمانی ضد تشنج و ضد  رتروویروسی که برای
درمان عفونت اچ ای وی به کار برده میشوند ،میتوانند تداخلی در توانایی بدن در به کار گیری ویتامین دی بوجود اورند .
-شیرمادر به عنوان تنها منبع تغذیه کودک :ویتامین دی موجود در شیر مادر به انداز ای نیست که بتواند از بروز ریکتز پیشگیری نماید ..کودکانی که فقط از شیر مادر خود تغذیه میکنند ،باید قطره های ویتامین دی دریافت کنند .    

پیامدهای مورد نظر

در صورتی که این بیماری درمان نشود،منجر به بروز موارد ذیل میشود :
-عدم رشد
-انحنای غیرعادی ستون فقرات
-بدشکلی اسکلتی
-مشکلات دندانی
-حملات صرع

آمادگی برای ملاقات پزشک

شما میتوانید به پزشک خانوادگی تان و یا پزشک اطفال مراجعه کنید و پس از ان با توجه به دلیل بروز علائم به یک متخصص ارجاع داده میشوید .
با استفاده از این اطلاعات میتوانید برای ملاقات با پزشکتان اماده شوید :
پیش از ملاقات با پزشکتان لیستی از این موارد تهیه کنید :
-نشانه های کودکتان :حتی تمام موارد غیر مرتبط با این بیماری و زمان اغاز انها
-اطلاعات شخصی کودکتان : مانند دارو و مکمل های مصرفی  و ابتلای یکی از افراد خانواده به این بیماری
-رژیم غذایی کودکتان :مانند غذا و نوشیدنی ها ی مصرفی کودکتان
چه انتظاراتی از پزشک داشته باشیم ؟
ممکن است پزشکتان این سوالات را از شما بپرسد :
-کودک شما چه زمانهایی بیرون از خانه بازی میکند ؟
-ایا کودکتان همیشه از کرم ضد افتاب مصرف میکند ؟
-کودکتان در چه سنی راه رفتن را اغاز کرد ؟
-ایا کودکتان پوسیدگی شدید دندانی داشته است  ؟

آزمایشات و تشخیص بیماری

پزشکتان در طی این روش استخوانهای کودکتان را فشار داده تا بتواند بدشکلی های موجود را بیابد .او به این موارد توجه بیشتری خواهد نمود :
-جمجمه :معمولا کودکان مبتلا به ریکتز استخوانهای جمجمه نرم تری دارند و ممکن است انسداد بخش های نرم جمجمه انها با تاخیر بیشتری صورت گیرد .(فونتانل )
-پاها :کودکان نوپای سالم هم به میزان کمی به کجی پاها دچارند ولی در صورتی که این حالت شدید شود ،میتواند نشانه ای از بیماری ریکتز باشد .
-قفسه سینه :تعدادی از این کودکان  ،به اختلالاتی در ناحیه قفسه سینه دچار میشوند که میتواند منجر به پهنی و برامدگی استخوان سینه انها میشود
-مچ دست و قوزک پا :معمولا کودکان مبتلا به ریکتز ،مچ دست و قوزک پای کلفت تر و بزرگتری به نسبت حالت نرمال دارند .
عکس برداری با اشعه ایکس میتواند بدشکلی ها و اختلالات استخوانها را نشان دهد .ازمایش خون و ادرار هم  میتواند تشخیص داده شده را تایید نماید و میزان پیشرفت درمان را نیز بررسی نماید .

درمان و دارو

 این بیماری در بیشتر موارد با مصرف مکمل های ویتامین دی  و کلسیم بهبود می یابد .از دستورات پزشکتان  در زمینه ی دوز مصرفی ویتامین دی دقت نمایید زیرا مصرف بیش از اندازه ان میتواند خطرناک باشد .پزشکتان روند بهبود کودکتان را با استفاده  از اسعه ایکس  و ازمایش خون بررسی میکند .
پروسیجر های جراحی و سایر روش ها
در صورتی که کودکتان به بعضی از انواع بدشکلی های ستون فقرات و یا کجی پا دچار شده باشد ،پزشکتان بریس های ویژه ای را پیشنهاد میکند تا به کمک انها بدن کودک شما در حین رشد استخوانها در حالتی متناسب قرار گیرد .انواع شدید تر این بیماری ها با جراحی درمان میشوند.

سبک زندگی و مراقبت در خانه

در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید

داروهای جایگزین

در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید

پیشگیری

 قرار گیری در معرض نور خورشید بهترین منبع دریافت ویتامین دی است .بیشتر روز ها قرار گیری در معرض نور افتاب به مدت 10 تا 15 دقیقه   در ساعتهای میانی روز  کافی میباشد. درصورتی که پوست شما تیره است یا در فصل زمستان هستید  و یا در منطق شمالی کره زمین زندگی می کنید ،نمیتوانید به میزان کافی ویتامین دی از خورشید دریافت کنید .
همچنین به اطفال و کودکان کم سن و سال توصیه میشود که به دلیل احتمال ابتلا به سرطان پوست ،از لباس های پوشیده و کرم ضد افتاب استفاده نمایند
به منظور پیشگیری از ابتلا به ریکتز ،مطمئن شوید که کودکتان از غذاهای حاوی ویتامین دی مانند ماهی های چرب ،روغن ماهی و زرده تخم مرغ  و یا غذاهای غنی شده با ویتامین دی استفاده میکند مانند :
-فرمول اطفال
-گیاهان گندمی
-نان
-شیر ولی غذاهایی که از شیر گرفته شده ان در این دسته قرار نمیگیرند مانند ماست و پنیر
-عصاره پرتقال
میتوانید برچسب مواد غذایی فراوری شده  را به منظور بررسی میزان ویتامین دی انها مطالعه کنید . در صورتی که باردار هستید ،حتما با پزشکتان در خصوص مصرف مکمل های ویتامین دی مشورت نمایید .
از انجایی که شیر انسانی حاوی میزان کمی از ویتامین دی میباشد ،تمام کودکان شیرخوار باید روزانه به میزان 400 واحد بین المللی (IU) از انواع خوراکی ویتامین دی استفاده نمایند.اکادمی اطفال امریکا پیشنهاد میکند که کودکان شیر خور  یا انهایی که روزانه کمتر 33.8 اونس یا یک لیتر از فرمول اطفال مصرف میکنند ،باید از مکمل های خورکی ویتامین دی استفاده کنند .

همراهی و حمایت

در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
ریکتزنرمی استخواننرمی استخوان در کودکاننشانه های نرمی استخواندرمان نرمی استخواندرمان ریکتزتشخیص ریکتزعلائم ریکتزدلایل ریکتزدلیل نرمی استخوان در کودکان
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه