روزاسه
rosacea
روزاسه نوعی بیماری معمول است که باعث بروز قرمزی صورت و برامدگی های قرمز و کوچک و پر از چرک میشوددلیل اصلی بروز این بیماری مشخص نیست ولی میتواند ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی این بیماری را بوجود آورند
شرح بیماری
روزاسه نوعی بیماری معمول است که باعث بروز قرمزی صورت و برامدگی های قرمز و کوچک و پر از چرک میشود .روزاسه میتواند هر کسی را دچار کند ولی بیشتر خانمهای میان سال با پوستی روشن را مبتلا میکند .
روزاسه در صورتی که درمان نشود ،در طی زمان وخیم میشود .نشانه های این بیماری ممکن است در طی چندین هفته تا چندین ماه ظاهر شوند و سپس ناپدید شوند و پس از مدتی دوباره پدیدار شوند .ممکن است روزاسه با آکنه و حساسیت پوستی و سایر مشکلات پوستی اشتباه گرفته شود .
این بیماری کاملاً درمان نمیشود ولی روشهای موجود میتوانند نشانههای آن را کنترل کرده و کاهش دهند .در صورتی که قرمزی صورت شما پایدار شد ،حتما به منظور تشخیص و درمان به پزشکتان مراجعه نمایید .
نشانه ها
نشانههای روزاسه عبارتند از :
- قرمز ی صورت :روزاسه معمولاً باعث بروز قرمزی مداوم در بخش مرکز صورت میشود .اغلب رگهای خونی کوچک روی بینی و گونه ها متورم شده و دیده میشوند
- تورم برامدگی های قرمز:تعداد زیادی از افراد مبتلا به روزاسه ،برامدگی هایی را بروی صورت خود مشاهده میکنند که شباهت زیادی به اکنه دارد .گاهی اوقات این برامدگی ها چرکی هستند .ممکن است پوست حساس و گرم شود
- مشکلات چشمی :حدود نیمی از افراد مبتلا به روزاسه ،مشکلات چشمی از جمله خشکی ،حساسیت چشم و قرمزی و تورم پلکها را تجربه میکنند .در تعدادی از افراد هم مشکلات چشمی پیش از سایر نشانههای روزاسه بروز میکنند .
- بزرگی بینی :روزاسه به ندرت میتواند پوست ناحیه ی بینی را ضخیم کرده و باعث بروز حالت پیازی یا رینوفیما شود .این حالت بیشتر در آقایان بروز میکند تا خانمها .
زمان مناسب مراجعه به پزشک
در صورتی که قرمزی صورت شما پایدار بود ،حتما به پزشک و یا متخصص پوست جهت تشخیص و درمان مراجعه نمایید .
علل
دلیل اصلی بروز این بیماری مشخص نیست ولی میتواند ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی این بیماری را بوجود آورند .تعدادی از عوامل با افزایش جریان خون به سطح پوست میتوانند این بیماری را وخیم کرده ویا بوجود آورند مانند :
-غذاها و نوشیدنی های داغ
-غذاهای تند
-الکل
-دمای بالا
-نورخورشید
-استرس ،عصبانیت یا خجالت
-ورزش های شدید
-سونا یا حمام داغ
-کورتیکواستروئید ها مانند پردنیزون
-داروهای رقیق کننده ی خون مانند تعدادی از داروهای درمانی فشار خون
عوامل تشدید
هر کسی میتواند به این بیماری دچار شود ولی احتمال ابتلای شما به این بیماری در موارد زیر افزایش مییابد :
اگر خانم هستید
پوست روشنی دارید
بین 30 تا 60 سال سن دارید
سابقه ابتلای خانوادگی به روزاسه را دارید
پیامدهای مورد نظر
در موارد حاد و شدید غدد چربی یا غدد زیر پوستی موجود در بینی و گونه های شما بزرگ میشوند و باعث انباتشگی بافتهایی بروی و یا اطراف بینی شما میشوند نوعی بیماری به نام رینوفیما که بیشتر در آقایان و در طی طولانی مدت بروز میکند .
آمادگی برای ملاقات پزشک
میتوانید به پزشک خانوادگی تان و یا پزشک عمومی مراجعه کنید ولی در بیشتر موارد پس از تماس برای تعیین وقت ،به یک متخصص پوست ارجاع داده میشوید .
میتوانید از موارد زیر پیش از ملاقات با پزشک بهره گیرید
دلایل اصلی بروز این بیماری کدامند ؟
به چه ازمایشاتی برای تایید تشخیص نیاز است ؟
بهترین روش درمانی چیست ؟
آیا این وضعیت موقتی است یا دائمی ؟
آیا داروهای تجویزی ،جایگزین طبیعی هم دارند ؟
چگونه میتوانم سایر بیمار ها را در کنار این بیماری مدیریت کنم ؟
آیا ممکن است بیماری خود بخود بهبودی یابد ؟
شما کدم روتین پوستی را به من پیشنهاد میکنید ؟
میتوانید سوالات دیگری را هم در طی ملاقات از پزشکتان بپرسید
چه زمانی علائمتان اغاز شد ؟و چه زمانهایی ین علایم را تجربه میکنید ؟
آیا علائمتان موقتی هستند یا ممتد ؟
ایا محرکی مشتواند نشانه های کودکتان را وخیم و یا بهتر نماید ؟
آزمایشات و تشخیص بیماری
هیچ تست ویژه ای برای تشخیص روزاسه وجود ندارد .به جای آن پزشکتان با توجه به علایم و ارزیابی فیزکی وضعیت شما میتواند بیماری تان ر تشخیص دهد .در بعضی موارد هم پزشکتان باید سایر بیماریهای پوستی مانند اکنه و پسوریازیس ،انواع اگزمایا لوپوس را تشخیص دهد که خود در بروز نشانههای مشابه مؤثر است .
درمان و دارو
این بیماری کاملاً درمان نمیشود ولی روشهای موجود میتوانند نشانههای آن را کنترل کرده و کاهش دهند .در بیشتر موارد درمان این بیماری با ترکیبی از تغییرات در سبک زندگی و مصرف داروهای تجویزی صورت میگیرد .
داروها
دارهای تجویزی مصرفی برای درمان روزاسه عبارتند از :
•انتی بیوتیک ها :این انتی بیوتیک ها معمولاً خواص ضد التهاب هم دارند و به صورت ژل و کرم و لوسیون موجود میباشند که بروی ناحیه مورد نظر پخش میشوند ویا قرص های خوراکی .قرص های انتی بیوتیک در مدتی کوتاه اثر بخشی بیشتری دارند ولی میتوانند عوارض جانبی بیشتری را هم بوجود آورند .
◘داروهای درمانی اکنه : در صورتی که انتی بیوتیک ها مؤثر نباشند ،پزشکتان از ایزوترنیتون ها (امنستیم ،کلاراویس و سایر موارد ) استفاده میکند .در بیشتر موارد از این داروی قوی به منظور درمان اکنه های کیستی استفاده میشود ولی در درمان زخم های روزاسه هم کاربرد دارد. از مصرف این داروها در طی بارداری بپرهیزید زیرا میتواند باعث بروز نقصهای مادرزادی شود .
طول درمان با توجه نوع و شدت علایم میتواند متفاوت باشد ولی به صورت کلی وضعیت شما در طی یک تا دو ماه بهبود مییابد زیرا در صورت قطع مصرف داروها ،نشانه ها برمیگردند و به همین دلیل به درمانهای طولانی مدت و منظم نیاز است .
پروسیجرهای جراحی یا سایر موارد
اتساع عروق خونی ،قرمزی و یا تغییرات ناشی از رینوفیما در اغلب موارد دائمی هستند .در بعضی موارد هم روشهای جراحی مانند لیزر درمانی یا الکتروسرجری میتوانند رگهای خونی را ناپدید کنند ،از انباتشگی بافتهایی دور بینی بکاهند و ظاهر فرد را بهبود بخشند .
سبک زندگی و مراقبت در خانه
یکی از بهترین روشهای خانگی برای جلوگیری از بروز این بیماری ،دوری جویی از موارد محرک این بیماری است .بهترا ست این موارد محرک را بشناسید تا بهتر بتوانید از آنها دوری کنید .پیشنهادات زیر به شما در پیشگیری ازا بتلا به این بیماری کمک میکند :
•از کرمهای ضد آفتاب قوی با حداقل اس پی اف 30 استفاده کنید که در برابر انواع پرتوهای خورشید از شما حفاظت میکنند
•در زمستان صورتتان را با یک روسری یا ماسک صورت بپوشانید
•از مالش و یا لمس بیش از اندازه پوستتان خودداری کنید تا حساسیت آن بیشتر نشود
•نواحی مبتلا به روزاسه را با یک شوینده ی لطیف و متناسب بشویید
•از مصرف شوینده های صورت که حاوی الکل و یا مواد حساسیت زای پوستی هستند ،خودداری کنید
•در صورتی که آرایش میکنید ،لوازم ارایشی با پایه ی رنگ سبز را انتخاب کنید زیرا آنها بهتر میتوانند قرمزی صورت را بپوشانند
داروهای جایگزین
تعدادی از روشهای جایگزین مانند نقره ی کلوئیدی ،روغن شتر مرغ ،ویتامین کا ،روغن پونه کوهی و چوب برگ بو برای درمان این بیماری پیشنهاد میشوند ولی هیچ شواهدی دال بر اثر بخشی این موارد برای درمان روزاسه وجود ندارد .
در صورتی که میخواهید برای درمان این بیماری از مکمل های غذایی یا سایر روشهای جایگزین استفاده نمایید ،با پزشکتان مشورت نمایید .او میتواند به شما کمک کند تا ویژگیهای مثبت و منفی روشهای درماین جایگزین را شناسایی کنید
پیشگیری
هیچ راهی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری وجود ندارد .در بیشتر موارد ،جهش های ژنتیکی موثر بر این اختلال به صورت تصادفی و بدن برنامه قبلی بروز میکنند . حتی اگر کودکتان و یا یکی از اعضای خانواده تان به این سندروم دچار باشد ، شما میتوانید از پزشکتان درخواست ازمایش ژنتیک بدهید .
همراهی و حمایت
ابتلا به روزاسه میتواند استرس اور باشد و ممکن است شما به علت علائمی که دارید ،احساس شرمندگی ،اضطراب کنید و یا خود هشیار و منزوی شوید .ممکن است واکنش دیگرن شما را ناراحت کند .میتوانیدبا یک مشاور در این زمینه صحبت کنید
گروهای پشتیبانی روزاسه در محله شما و یا به صورت انلاین میتوانند شما را به افرادی متصل کنند که نشانههای مشابه دارند و باعث آرامش شما میشود .