منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

بدل سرخک (جوش های سرخ بدن )

roseola

تعدادی از کودکان به انوع خفیف بدل سرخک مبتلا میشوند و علائمی ندارد ولی تعدادی  دیگر نوع کامل ان را میگیرند .معمولا یک هفته پس از بروز تب , بیماری از بین میرود و با مشورت با پزشکتان میتوایند از دارو هایی همانند استامینوفن و یا ایبوپروفن به منظور کاهش تب اسفاده کنید .

شرح بیماری

بدل سرخک نوعی عفونت ملایم است که نوزادان تا کودکان 2 ساله را مبتلا میکند  و به ندرت بروی بزرگسالان موثر است  وشیوع این بیماری در بین کودکان در حدی وسیع است که بیشتر انها تا زمانی که وارد مهد کودک شوند , به ان دچار میشوند .

ویروس های عامل تبخال باعث ایجاد بدل سرخک میشوند و فرد مبتلا تا چند روز دانه های قرمز پوستی  و تب دارد .

تعدادی از کودکان به انوع خفیف بدل سرخک مبتلا میشوند و علائمی ندارد ولی تعدادی  دیگر نوع کامل ان را میگیرند .

این بیماری خطرناک نیست ولی در صورتی که فرد تب شدید داشته باشد ,پیامدهای نامطلوبی خواهد داشت .درمانهای خانگی این بیماری شامل استراحت ,مصرف مایعات و دارو میباشد .

نشانه ها

ویروس این بیماری از طریق فرد بیمار سرایت میکند و علائم ان هم حدود 1 تا دو هفته بعد ظاهر میشوند .نشانه های این بیماری میتوانند بین خفیف تا شدید متفاوت باشند و عبارتند از :

  • تب :معمولا بدل سرخک با یک تب ناگهانی و بالای 39.4 درجه اغاز میشود .تعدادی از کودکان هم علائمی مانند گلودرد ,ابریزش بینی و یا سرفه و یا تورم گره های لنفوی در گردن به  همراه تب را دارند .تب بین 3 تا 5 روز ادامه دارد .
  • بروز دانه های قرمز بروی پوست :که پس از پایین امدن تب اتفاق می افتد .این دانه های قرمز معمولا مسطح میباشند ولی انواع برجسته ان ها هم وجود دارند و تعدادی هم یک حلقه سفید به دور خود دارند .این دانه ها ابتدا بروی قفسه سینه ,پشت و شکم ظاهر میشوند و سپس به گردن و بازو هم میرسند و گاهی اوقات بروی پاها و صورت هم ظاهر میشوند .جوش هایی که خارش ندارند ,معمولا بین چند ساعت تا چند هفته از بین میروند .
  • سایر نشانه های ان عبارتند از :تحریک پذیری در کودکان و خردسالان ,اسهال خفیف ,کاهش اشتها ,تورم پلک ها 

زمان مناسب مراجعه به پزشک

در صورتی که کودکتان تب بالایی دارد ,حتما بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید زیرا احتمال بروز تشنج وجود دارد .

در این موارد با پزشک کودک  خود تماس بگیرید :

  • تب کودک شما بالای 39.4 درجه میباشد
  • کودک شما به بدل سرخک مبتلا شده است و این بیماری پس از یک هفته بهبود نیافته است
  • دانه های قرمز پوستی پس از سه روز کاهش نیافته اند .

بزرگسالان باید در موارد زیر به پزشک مراجعه نماید :

اگر سیستم ایمنی شما ضعیف شده است و شما در تماس با فردی مبتلا به بدل سرخک میباشید همچنین  باید به دنبال نوعی از عفونت بگردید که برای شما به نسبت کودکتان خطرناک تر است .

علل

دلیل اصلی بروز این بیماری نوع 6 از ویروس تبخال میباشد و البته نوع 7 هم میتواند در این میان موثر باشد .

بدل سرخک هم همانند دیگر بیماری های ویروسی مانند سرماخوردگی از طریق  تنفس و یا بزاق دهان فرد بیمار به دیگران سرایت میکند به عنوان مثال زمانی که فرد بیمار لیوان مصرفی خود را به فرد دیگری میدهد  ,ویروس به فرد دوم منتقل میشود .

حتی در صورتی که فرد مبتلا هیچ جوش قرمزی نداشته باشد و فقط تب داشته باشد , باز هم قادر است بیماری را به دیگری انتقال دهد .در صورتی که کودکتان با فرد مبتلا به بدل سرخک در ارتباط است ,به علائم کودکتان توجه نمایید .

بدل سرخک برخلاف دیگر بیماری های  ویروسی دوران کودکی مانند ابله مرغان به کندی پیشرفت میکند و بروز عفونت در هر زمانی از سال ممکن است .

عوامل تشدید

کودکان بزرگتر  با احتمال بیشتری به این بیماری مبتلا میشوند زیرا بدن انها در برابر این ویروس مقاوم نشده است اگرچه جنین در رحم مادر این پادتن ها را دریافت میکند تا هنگام تولد از ابتلا به بیماری های ویروسی در امان باشد .ولی این حالت به مرور زمان کاهش می یابد وبیشتر کودکان بین 6 ماهگی تا 15 ماهگی به بدل سرخک مبتلا میشوند 

پیامدهای مورد نظر

گاهی اوقات کودکان مبتلا به سرخجه به دلیل  افزایش ناگهانی دمای بدن ,تشنج میکنند .در این حالت کودکتان به صور ت موقت بیهوش شده و کنترل ادرار و موفوع را  از دست میدهد و برای چندین ثانیه دست ها و پاهایش را به شدت تکان دهد .

تشنج های حاصل از دمای بالای بدن همیشه موقتی بوده و در صورت بروز انها باید با به اورژانس مراجعه نمایید .پیامد های حاصل از ان خیلی نادر هستند و بیشتر کودکان و بزرگسالان ان را به راحتی رد میکنند .

نگرانی در خصوص افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند :

افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند افراد ی که جایگزینی استخوان و یا پیوند اعضا را تجربه کرده اند ,ممکن است به نوع جدیدی از بدل سرخک مبتلا شوند و یا عفونت های قبلی در بدن انها عود کنند .

این بیماران با سختی بیشتری با بدلدسرخک مبارزه کرده و معمولا انواع شدید تر ان را هم میگیرند .

پیامد های ابتلا به این بیماری در این افراد با تورم مغزی و یا ذات الریه مشخص میشود 

آمادگی برای ملاقات پزشک

  • علائم کودکتان  را بنویسید
  • لیستی از تمام دارو های مصرفی کودکتان را  تهیه نمایید
  • سوالاتی را که میخواهید از پزشک بپرسید را یادداشت نمایید
  • دلایل احتمال بروز عفونت را یادداشت نمایید

میتوانید این سوالات را از پزشک خود بپرسید

  • دلیل ابتلا به این ویروس چیست ؟
  • ایا نیازی به ازمایش وجود دارد ؟
  • بهترین روش درمانی چیست ؟
  • ایا باید دارو مصرف کرد ؟
  • چگونه میتوان علائم را کاهش داد ؟

پزشکتان ممکن است این سوالات را از شما بپرسد

  • ایا کودکتان اسهال و یا تب داشته است ؟شدت انها چقدر بوده ؟
  • ایا از درمانهای خانگی استفاده کرده اید ؟موثر بودند ؟
  • علائم بیمایر کودک شما چیست ؟
  • ایا اخیرا کودکتان با فردی مبتلا به بدل سرخک در ارتباط بوده است ؟
  • ایا اخیرا کودکتان بیماری دیگری داشته است ؟

روش های خانگی

از کودکان بخواهید که استراحت کند و مقدار زیادی به وی اب بدهید و حتی میتوایند با پارچه های مرطوب با  اب ولرم  و یا کمپرس های خنک کننده ,تب کودکتان را پایین بیاورید . در خصوص موارد دیگر باید با پزشک خود مشورت نمایید 

آزمایشات و تشخیص بیماری

تشخیص  این بیماری چندان ساده نیست زیرا در ابتدا علائمی مشابه دیگر بیماری های ویروسی دوران کودکی دارد .ولی اگر کودکتان تب دارد ولی علائمی مانند عفونت گوش ,سرماخوردگی ,گلودرد و موارد دیگر را مشاهده نکردید ,باید منتظر بروز جوش های قرمز پوستی باشید  و به پایین اوردن تب کودکتان کمک کنید .

توسط ازمایش خون و یا ثبت وضعیت دانه های قرمز میتوان بدل سرخک را تشخیص دهد .

درمان و دارو

معمولا یک هفته پس از بروز تب , بیماری از بین میرود و با مشورت با پزشکتان میتوایند از دارو هایی همانند استامینوفن و یا ایبوپروفن به منظور کاهش تب اسفاده کنید .

در هنگام مصرف اسپیرین احتیاط کنید .اگر چه مصرف ان برای کودکان بالای 3 سال مجاز میباشد ولی اطفال و نوجوانانی که که به تازگی علائم ابله مرغان و یا انفولانزا را داشته اند ,باید از مصرف اسپیرین خودداری نمایند .اسپیرین ممکن است باعث بروز سندروم ری شود که یک عارضه خطرناک برای اطفال میباشد .

سبک زندگی و مراقبت در خانه

بدل سرخک هم همانند دیگر بیماری های ویروسی باید دوران خود راطی کند و زمانی که تب کودکتان پایین بیاید ,حال او بهتر خواهد شد .ولی  در دورانی که کودکتان تب بالایی دارد ,میتوانید از این روش ها به منظور کاهش ان استفاده کنید :

  • استراحت زیاد : تا زمانی که تب از بین رود به کودک خود اجازه دهید تا بخوابد
  • مصرف زیاد مایعات :کودکتان را تشویق کنید تا از مایعات خالص مانند اب ,نوشیدنی های لیمویی و یا توشیدنی های اسپرت و یا موارد مشابه استفاده کند و حباب های مایعات گازدار را جدا نمایید و در این صورت از ورود  گاز های اضافی به معده کودکتان و ایجاد مشکلات بیشتر پیشگیری میکنید .
  • پارچه های مرطوب : قرار دادن یک پارچه نمناک بروی سر کودکتان باعث کاهش تب میشود ولی از مصرف یخ ,اب سرد ,پنکه ,و یا حمام اب سرد بپرهیزید زیرا باعث لرز کودکتان میشود 

داروهای جایگزین

در این خصوص با پزشک خود مشورت نمایید 

پیشگیری

هیچ واکسنی علیه این بیماری وجود ندارد و فقط میتوایند کودک خود را از فرد مبتلا به بدل سرخک دور کنید و در صورتی که کودکتان به ان مبتلا شده است ,حتما او را در خانه و دور از دیگر کودکان نگاه دارید .بیشتر افراد تا زمانی که وارد مدرسه میشوند ,دارای پاد تن هایی میباشند که از ابتلای مجدد انها به این بیماری جلوگیری میکند .در صورتی که یکی از افراد خانواده به این ویروس مبتلا شده است ,از سایر اعضا بخواهید تا دستهای خود را به خوبی بشویند  تا از سرایت این ویروس به افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند جلوگیری به عمل اید .

معمولا بزرگسالانی که در دوران کودکی به این ویروش مبتلا  نشده اند ,در سنین بالاتر انوع خفیف ان  را میگیرند و البته بزرگسالان هم میتوانند این ویروس را به اطفال منتقل نمایند .

همراهی و حمایت

زمانی که کودکتان به بدل سرخک مبتلا میشود ,باید تا چند روز در خانه بماند ومیتوایند در این مدت فعالیت های اسانی را انتخاب کنید تا با هم انجام دهید .اگر کودکتان بیمار است و شما باید به سر کار بروید ,میتوانید از دیگران کمک بخواهید .

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
عفونت ویروسیبیماری های کودکانبدل سرخکنشانه های بدل سرخکعلائم بدل سرخکدرمان بدل سرخکجوش های قرمز پوستی