اسیب دیدگی روتاتور کاف
rotator cuff injury
روتاتور کاف مجموعه ای از عضلات و تاندون های حول مفصل شانه است که سر استخوان بازوی بالایی را در حفره سطحی شانه نگاه میدارد .روش های درمانی محافظه کارانه همانند استراحت و درمان فیزیکی ،گاهی برای درمان فرد کافی هستند .
شرح بیماری
روتاتور کاف مجموعه ای از عضلات و تاندون های حول مفصل شانه است که سر استخوان بازوی بالایی را در حفره سطحی شانه نگاه میدارد .این بیماری میتواند باعث بروز دردی مبهم در شانه شود که با خوابیدن بروی سمت اسیب دیده ،این درد وخیم میشود .
این بیماری بیشتر در افرادی بروز میکند که در مشاغلشان دستهای خود را خیلی به سمت بالای سر میبرند مانند نقاش ها ،نجارها و افرادی که تنیس و بیسبال بازی میکنند .همچنین احتمال افزایش این بیماری با پیری بیشتر میشود .
تعداد زیادی از افراد با انحام تمارین فیزیکی بهبود دهنده ی انعطاف و توانایی عضلات حول مفصل شانه ،بهتر میشوند .
گاهی اوقات پارگی روتاتور کاف به دلیل یک اسیب دیدگی بروز میکند .در این موارد ،باید فرد بلافاصله مورد مراقبت پزشکی قرار گیرد .پارگی شدید این ناحیه به جراحی و انتقال تاندون جایگزین و یا جایگزینی مفصل نیاز دارد .
نشانه ها
نشانه های این بیماری معمولا به صورت زیر توصیف میشوند :
• نوعی درد مبهم در عمق شانه
• اختلال در خواب به خصوص زمانی که فرد بروی شانه اسیب دیده میخوابد
• درد به همراه ضعف بازو
زمان مناسب مراجعه به پزشک
درد کوتاه مدت شانه میتواند توسط پزشک خانوادگی تان ارزیابی شود .در صورتی که پس از یک اسیب دیدگی به طور ناگهانی نتوانستید ناحیه مربوطه را حرکت دهید –احتمال بروز پارگی اساسی روتاتور کاف وجود دارد – بلافاصله به پزشکتان مراجعه نمایید .در صورتی که درد شما بیش از چندین هفته طول بکشد و یا پزشکتان وجود این بیماری را برای شما تشخیص داده باشد ،باید به یک متخصص شانه مراجعه نمایید زیرا تعدادی از جراحی ها باید در زمان معین خود صورت گیرند .
علل
بیماری روتاتور کاف به دلیل اسیب دیدگی جدی شانه و یا تحلیل پیشرونده یا ساییدگی و پارگی بافت تاندون بروز میکند .انجام حرکات تکراری مانند بالا بردن دست ،بلند کردن اشیای سنگین در طی زمانی طولانی و بروز برامدگی های استخوانی حول شانه در استخوان میتواند تاندون را حساس کرده و یا به ان اسیب رساند .
عوامل تشدید
موارد ذیل امکان ابتلا به اسیب یدگی روتاتور کاف را افزایش میدهند :
• سن :با افزایش سن ،احتمال بروز این بیماری افزایش می یابد .پارگی روتاتور کاف در میان افراد بالای 40 سال رایج تر است
• تعدادی از ورزش ها :ورزشکارانی که به طور مکرر از بازوی خود استفاده میکنند مانند بازیکنان بیسبال و تنیس و کمانداران بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند
• کارهای ساختمانی :کارهایی همانند نجاری و یا نقاشی به حرکات مکرر بازو نیاز دارد که در ان بازو به سمت بالای سر برده میشود و میتواند در طی زمان به روتاتور کاف اسیب رساند .
• سابقه خانوادگی :این بیماری بیشتر در تعدادی از خانواده ها بروز میکند و این نشان دهنده ی دخالت فاکتور ژنتیک در ان است
پیامدهای مورد نظر
در صورتی که این بیماری درمان نشود ،امکان بروز سفتی یا ضعف دائمی وجود دارد و میتواند منجر به تحلیل پیشرونده مفصل شانه شود .
اگرچه استراحت دادن به شانه برای دوران بهبودی ضروری است ولی عدم تحرک شانه برای مدتی طولانی میتواند باعث ضخامت و سفتی غشای اتصالی شود که دور مفصل قرار دارند .(شانه منجمد )
آمادگی برای ملاقات پزشک
میتوانید به پزشک خانوادگی تان مراجعه نماییید و در صورتی که اسیب دیدگی شما شدید باشد ،به یک جراح اورتوپد ارجاع داده میشوید .اگر قبلا هم به دلیل بیماری های مشابه درمان شده اید ،بهتر است که عکس ها و پرونده های پیش را به همراه خود ببرید .
میتوانید پیش از ملاقات با پزشک ،خود را برای پاشخ گویی به این سوالات اماده نمایید :
• چه زمانی علائم شما مانند درد شانه اغاز شد ؟
• چه حرکات و فعالیت هایی درد شانه شما را بدتر میکنند ؟
• ای تا به حال شانه تان اسیب دیده است ؟
• ایا علائمی به جز دردشانه داشته اید ؟
• ایا درد به پایین بازو زیر ارنج منتقل میشود ؟
• ایا درد شانه با درد گردن مرتبط است ؟
• ایا شغلتان و یا سرگرمی شما باعث وخامت درد شانه میشود ؟
پزشکتان نیز احتمالا این سوالات را از شما میپرسد و در صورتی که از قبل اماده باشید ،
• شدت علائمتان چقدر است ؟
• کدام حرکات و یا ورزش ها علائمتان را بهبود میبخشد و یا وخیم میکند ؟
• ایا شما به ضعف و بی حسی بازو مبتلا هستید ؟
آزمایشات و تشخیص بیماری
پزشکتان در طی ارزیابی فیزیکی ،نواحی متفاوتی از شانه را فشار داده و بازویتان را در جهت مختلف حرکت میدهد .همچنین وی توانایی عضلات دور شانه و در بازویتان را ارزیابی میکند .
در بعضی موارد ،او روش های عکس برداری را توصیف میکند :
• اشعه ایکس :اگرچه پارگی روتاتور کاف در این روش مشخص نمیشود ولی میتواند وجود برامدگی های استخوانی و یا دیگر دلایل بروز در مانند ارتریت را مشخص نماید
• سونوگرافی :این روش از امواج صوتی برای تولید تصاویری از ساختار های درون بدن استفاده میکند به خصوص بافت های نرم مانند عضلات و تاندون ها .این روش نوعی ارزیابی دینامیک است و ساختار شانه را به هنگام حرکت ارزیابی میکند .همچنین در این روش امکان مقایسه ی بین شانه اسیب دیده و شانه دیگر وجود دارد .
• ام آر آی : این فناوری از امواج رادیویی و یک مغناطیس قوی استفاده میکند .تصایر بدست امده نیز تمام ساختارهای شانه را به جزییات کامل نشان میدهند .کیفیت این تصاویر به کیفیت دستگاه به کاربرده شده بستگی دارد .
درمان و دارو
روش های درمانی محافظه کارانه همانند استراحت و درمان فیزیکی ،گاهی برای درمان فرد کافی هستند .در صورتی که اسیب دیدگی شما شدید باشد و عضله و یا تاندون شما به صورت کامل پاره شده باشند ،به جراحی نیاز دارید .
تزریق
اگر روش های درمانی محافظه کارانه درد را کاهش ندهند ،پزشکتان تزریق استروئید در مفصل شانه را پیشنهاد میکند ،به خصوص اگر درد موجب اختلال در خواب و یا تمارین ورزشی و فعالیت های روزانه شود .این روش کاربردی است ولی باید به صورت عاقلانه انجام گیرد زیرا میتواند موجب ضعف تاندون شود .
درمان
درمان های فیزیکی به بهبود انعطاف و قدرت شانه پس از اسیب دیدگی روتاتور کاف کمک میکند .گاهی میتوان درد را از بین برد و بدون جراحی وضعیت را بهبود بخشید .
جراحی
روش های جراحی متفاوتی برای درمان این بیماری وجود دارد مانند اصلاح آرتروسکوپی تاندون ،جراحی باز تاندون ،برداشت برامدگی استخوانی ،انتقا ل تاندون و تعویض شانه .
اصلاح ارتروسکوپی تاندون
در این روش ،جراح یک دوربین خیلی ریز به نام ارتروسکوپ و وسایلی را از طریق برش های کوچک داخل میکند تا تاندون پاره را مجددا متصل کند واین روش میتواند باعث برگشت اناتومی نرمال فرد با یک پروسیجر بدود درد شود .
جراحی باز تاندون
در بعضی موارد ،جراحی باز گزینه بهتری است .در این روش ،جراح با استفاده از برشی بزرگ تاندون اسیب دیده را به استخون متصل میکند .دوران بهبود ی این پروسیجر به نسبت روش های ارتروسکوپی و غیر جراحی طولانی تر است
براشت برامدگی استخوانی
در صورتی که این برامدگی باعث بروز روتاتور کاف شود ،میتوان این استخوان اضافه را برداشت و تاندون را به حالت قبل باز گرداند .این پروسیجر معمولا با ارتروسکوپی انجام میگیرد که در ان یک دوریبن فیبرنوری و وسایلی خاص از طریق برش هی کوچک به بدن وارد میشوند .
انتقال تاندون
اگر تاندون پاره شده تا حدی اسیب دیده باشد که نتوان ان را به استخوان شانه متصل کرد ،ممکن است جراح از یکی از تاندون های نزدیک به عنوان جایگزین استفاده کند .
تعویض شانه
اسیب دیدگی شدید روتاتور کاف به این جراحی نیاز دارد . به منظور بهبود ثبات مفصل مصنوعی ،از نوعی پروسیجر نوین به نام ارتروپلاستی معکوس شانه استفاده میشود که در ان بخش توپ مانند مفصل مصنوعی در استخوان شانه قرار میگیرد و بخش سوکت مانند در استخوان بازو قرار داده میشود .
سبک زندگی و مراقبت در خانه
معمولا اسیب دیدگی های خفیف خود بخود بهبود می یابند .در صورتی که فکر میکنید به این حالت دچار شده اید ،روش ها ی زیر را دنبال کنید :
• شانه تان را استراحت دهید :از انجام انچه که باعث درد میشود بپرهیزید و سعی کنید حرکاتی را که با درد همراه است انجام دهید .اشیای سنگین کمتری را بلند کرده و دستهایتان را کمتر بالای سرتان ببرید تا زمانی که درد شانه شما بهبود یابد .
• از یخ و گرما استفاده کنید :قرار دادن یخ بروی شانه به کاهش التهاب و درد کمک میکند .به مدت 15 تا 20دقیقه از یک بسته یخ استفاده کنید و هر سه تا چها ر ساعت ان را بروی محل اسیب دیده قرار دهید .پس از چند روز و بهبود التهاب و درد ،بسته های گرم و پدهای گرم کننده به ارام سازی عضلات گرفته و درناک کمک میکنند .
• از مسکن ها استفاده کنید :داروهای غیر تجویزی مانند ایبپوبروفن و ناپروکسن سدیم و استامینوفن در کاهش درد موثرند
داروهای جایگزین
در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید .
پیشگیری
در صورتی که شما در معرض اسیب دیدگی روتاتور کاف هستید و یا قبلا به این بیماری دچار بوده اید ،انجام حرکات کششی و تقویتی شانه میتواند به پیشگیری از بروز اسیب های بعدی کمک نماید .
بیشتر افراد عضلات جلویی قفسه سینه ،شانه و بالای باز را ورزش میدهند ولی عضلات پشت شانه و دور تیغه شانه هم باید تقویت شوند تا تعادل عضلانی شانه بهنیه گردد .پزشکتان و یا یک درمان گر فیزیکی میتواند به شما در جهت تنظیم یک برنامه رویتن کمک نماید .
همراهی و حمایت
در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید .