منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

سرخجه (سرخک المانی،روبلا،سرخک سه روزه )

rubella

سرخجه یا سرخک المانی که با نام سرخک سه روزه هم شناخته میشود  معمولا نشانه های این بیماری انقدر خفیف هستند که مورد توجه قرار نمی گیرند ،به خصوص در کودکان مسری است  .

شرح بیماری

سرخجه یا سرخک المانی که با نام سرخک سه روزه هم شناخته میشود ،نوعی عفونت ویروسی مسری است  و  نشانه ی اصلی ان بثورات قرمز رنگ  متمایز است .
سرخجه با سرخک یا روبئولا فرق دارد ولی هر دوی ان ویژگی های مشابهی دارند مانند دانه های قرمز پوستی .ولی ویروس عامل سرخجه و سرخک  از هم متفاوتند و شدت   و میزان عفونت سرخجه به اندازه ی سرخک نیست .
معمولا واکسن های سرخجه-اوریون -سرخک (MMR ) دو بار پیش از رفتن به مدرسه به کودکان در امریکا داده میشود و تاثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به سرخجه دارد.
از انجایی که این واکسن به صورت گسترده ای در امریکا استفاده میشود،مرکز کنترل و پیشگیری  از بیماری ها اعلام کرد که سرخجه در امریکا ریشه کن شده است ولی به والدین هشدار داد که حتما کودک انها در برابر ین بیماری واکسینه شود تا از بروز مجدد ان پیشگیری شود.

نشانه ها

معمولا نشانه های این بیماری انقدر خفیف هستند که مورد توجه قرار نمی گیرند ،به خصوص در کودکان.این علائم بیشتر بین دو تا سه هفته پس از قرار گیری در معرض ویروس بروز میکنند و به مدت 2 تا سه روز در بدن می مانند و نشانه های ذیل را بوجود می اورند:
تب خفیف 38.9 سانتی گراد یا پایین تر
سردرد
گرفتگی و یا ابریزش بینی
قرمزی و وتورم چشمان
بزرگی و حساسیت گره های لنفاوی در مرکز جمجمه،پشت گردن و پشت چشمان
دانه های صورتی رنگ و ریز که از صورت اغاز شده و به سرعت به  باسن و بازو و پاها شیوع پیدا میکند و این در حالی است که این دانه ها به ترتیب بروز از بین نمی روند
درد مفاصل به خصوص در خانمهای جوان

زمان مناسب مراجعه به پزشک

در صورتی که تصور میکنید خودتان و یا کودکتان به این بیماری دچار شده است و یا نشانه های ان را دارید ،به پزشکتان مراجعه نمایید.
در صورتی که قصد بارداری دارید ،حتما پیش از ان از زدن واکسن MMR اطمینان حاصل کنید.در صورتی که یک خانم باردار به این ویروس دچار شود به خصوص در سه ماهه اول بارداری ،احتمال مرگ جنین و یا بروز نقص هایی در رشد جنین وجود دارد.بروز این بیماری در طی بارداری اولین دلیل ناشنوایی مادرزادی است.بنابرین خانمها پیش از بارداری باید از خود در برابر این بیماری حفاظت نمایند. 

علل

دلیل این بیماری ویروسی   است که شیوع پیدا کرده است و با سرفه یا عطسه فرد بیمار  و یا ارتباط مستقیم با ترشحات تنفسی فرد بیمار مانند خلط به دیگری سرایت کند .همچنین این ویروس میتواند ازمادر باردار به جنین و توسط جریان خون منتقل شود .
این بیماری 10 روز پیش از بروز دانه های قرمز پوستی تا 1 تا 2 هفته پس از نابوی انها مسری است .فرد بیمار میتواند پیش از انکه خود متوجه این بیماری شود ،ویروس عامل سرخجه را به دیگران منتقل کند .
شیوع این بیماری در امریکا نادر است زیرا بیشتر کودکان پیش از رفتن به مدرسه و در سنین پایین  واکسن ان را دریافت میکنند ولی ممکن است بزرگسالانی که این واکسن را دریافت نکرده اند و در کشورهای دیگر به دنیا امده اند،به این بیماری دچار شوند.
این بیماری در بسیاری از مناطق جهان شایع است و در صورتی که باردار هستید ،حتما پیش از سفر به کشور های دیگر میزان شیوع این بیماری را در منطقه مورد نظر بررسی کنید .

عوامل تشدید

در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید

پیامدهای مورد نظر

سرخجه نوعی عفونت خفیف است و پس از ابتلا به این بیماری ،تا اخر عمرتان در برابر ان ایمن خواهید بود .تعدادی از خانمهای مبتلا به سرخجه،به ارتروز انگشتان و مچ دست و زانو دچار میشوند که به مدت یک ماه باقی می ماند. در مواردی نادر،این بیمایر باعث بروز عفونت گوش (اوتیت مدیا )  و التهاب مغزی (انسفالیت ) میشود.
اگر شما در زمان بارداری به این بیماری دچار شوید ،اثرات ان بروی جنین غیر قابل جبران خواهد بود .حدود 90 درصدی از نوزادانی که مادر انها در طی 12 هفته اول  بارداری به سرخجه دچار شده است ،به سندروم سرخجه ی مادرزادی دچار شده اند.این سندروم میتواند باعث بروز موارد ذیل شود :
تاخیر در رشد
اب مروارید
ناشنوایی
نارسایی قلبی مادرزادی 
نقص سایر اندامها
عقب ماندگی ذهنی
ابتلا به این بیماری در سه ماهه اول بارداری برای جنین بیشترین خطر را دارد ولی پس از ان هم خطرناک است

آمادگی برای ملاقات پزشک

بهتر است پیش از ملاقات با پزشکتان سوالات خود را یادداشت نمایید و احتمالا پزشکتن نیز سوالاتی از شما می پرسد که در صورت امادگی برای پاسخ گویی به انها میتوانید در زمان خود صرفه جویی کرده و وقت بیشتری را برای مطلب مهم تر صرف کنید .پزشکتان احتمالا این سوالات را از شما می پرسد :
ایا واکسن سرخجه را زده اید ؟
مدت زمان بروز نشانه هایی مانند دانه های قرمز پستی و درد مفاصل چقر بوده است ؟
ایا با افراد مبتلا به این بیماری در تماس بوده اید ؟
ایا در هفته های اخیر به کشور های دیگر سفر کرده اید ؟کدام کشورها؟
 ایا محرکی میتواند نشانه هایتان  را وخیم و یا بهتر نماید ؟

آزمایشات و تشخیص بیماری

دانه های قرمز پوستی که در این بیماری بروز میکنند ،مشابه سایر انواع حساسیت های ویروسی هستند.بنابراین پزشکتان با استفاده از ازمایشات ازمایشگاهی بیماری شما را تشخیص میدهد .ممکن است از کشت ویروس و یا ازمایش خون هم استفاده شود که وجود انواع  پادتنها در خون را نشان میدهد.این پادتنها احتمال ابتلا به  عفونت های اخیر و یا پیشین  و یا دریافت واکسن سرخجه را نشان میدهد . 

درمان و دارو

 هیچ درمانی نمیتواند مدت زمان ابتلا به این عفونت را کاهش دهد و علائم تا اندازه ای خفیف هستند که به درمان نیازی نیست.ولی پزشکتان توصیه میکند تا در زمان ابتلا به این بیماری از سایرین به خصوص خانمهای باردار فاصله بگیرید .
در صورتی که در هنگام بارداری به این ویروس دچار شدید ، در خصوص  خطرات ان با پزشکتان مشورت کنید در صورتی که بخواهید کودک خود را نگاه دارید ،احتمالا نوعی پادتن به نام گلوبین هایپرایمیون به شما داده میشود تا با عفونت مبارزه کند .این دارو میتواند نشانه های شما را کاهش دهد ولی احتمال بروز سندروم  مادرزادی سرخجه را از بین نمیبرد .
پشتیبنی از کودکی که با این سندروم متولد شده ست ،با توجه به شدت بیماری متفاوت خواهد بود .در صورتی که کودکتان به چنین پیامد دچار شده باشد ،یک تیم متخصص باید او را در مراحل اولیه بیماری درمان کنند. .

سبک زندگی و مراقبت در خانه

ر بعضی موارد این اقدامات شخصی  میتوانند به بهبود سرخجه کمک نمایند :
استراحت در رختخواب به میزان لازم
مصرف استامینوفن به منظور رفع ناراحتی ناشی از تب و درد 
اطلاع رسانی به دوستان و اعضای خانواده و به خصوص خانمهای باردار در خصوص ابتلا به این بیماری
دوری از افرادی که به دلیل ابتلا به انواعی از بیماری ها،نقص  و یا ضعف سیستم ایمنی دارند
به اعضای مدرسه و یا محل نگهداری کودکتان  اطلاع دهید که وی به سرخجه دچار شده است

داروهای جایگزین

در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید

پیشگیری

عمولا واکسن سرخجه شامل ترکیبی از واکسن های  اوریون و سرخک و سرخجه میباشدکه بهترین و ایمن ترین انواع واکسن ها را دارد.بنا بر توصیه پزشکان کودکان باید این واکسن را در سنین 12 تا 15 ماهگی و 4 تا 6 سالگی پیش از رفتن به مدرسه دریافت کنند.دختران حتما باید این واکسن را دریافت کنند تا احتمال بروز سرخجه در دوران بارداری از بین رود.
معمولا نوزادان به دلیل ایمنی دریافتی از مادرشان ،6 تا 8 ماه پس از تود در برابر سرخجه ایمن هستند.در صورتی که کودکی پیش از 12 ماهگی به این واکسن نیاز داشته باشد -در مواردی مانند سفر به کشور های دیگر -میتوان وی را در 6 ماهگی واکسینه کرد .ولی این کودکن پس از این سن و در زمانهای مقرر باید این واکسن را دریافت نمایند.
ایا شما به واکسنهای MMR نیاز دارید ؟
شما در این موارد به این واکسن ها نیازی  ندارید :
اگر دو بار پس از 12 ماهگی انها را دریافت کرده اید 
ازمایش خون  شما نشان دهنده ی ایمنی شما در برابر ابتلا به سرخجه  و اوریون و سرخک میباشد
مردی هستیدکه پیش از سال 1957 میلادی متولد شده اید 
خانمی هستید که پیش از سال 1957 متولد شده اید و یا واکسن بیماری را زده اید  و یا ازمایشات شما نشان دهنده ی ایمنی تان در برابر این بیماری بوده است 
در صورتی که موارد یاد شده برای شما صدق نکند و موارد ذیل برای شما صحیح باشد ،باید واکسینه شوید :
باردار نیستید ولی در سنین بارداری قرار دارید
به دانشگاه یا مدرسه در مقطع متوسطه یا هنرستان فنی حرفه ای میروید 
در بیمارستان ،تجهیزات پزشکی ،مراکز نگهداری از کودکان  یا مدرسه کار میکنید 
به سایر کشور ها سفر کرده اید و یا سفر دریایی به این مناطق داشته باشید
این واکسن برای موارد ذیل پیشنهاد نمیشود :
خانمهای باردار  و یا انهایی که میخواهند در طی ماه بعد باردار شوند 
افرادی که واکنش های الرژیک شدید  به ژلاتین ،انتی بیوتیک نئومایسین  یا دوز های پیشین واکسن سرخجه داشته اند
در صورتی که شما به سرطان ،اختلالات خونی  و یا سایر بیمای ها مبتلا باشید و یا از داروهای موثر بر سیستم ایمنی مصرف میکنید ،پیش از زدن این واکسن با پزشکتان مشورت نمایید.
عوارض جانبی واکسن
بیشتر افراد به عوارض جانبی این واکسن ها دچار نمیشوند ولی حدود 15 درصد از این افراد بین سنین 7 تا 12 سالگی و پس از واکسینه به تب  و حدود 5 درصد انها به دانه های قرمز خفیف دچار میشوند .تعدادی از نوجوانان و خانمها نیز به درد و گرفتگی موقتی مفاصل دچار میشوند .کمتر از یک میلیون از نمونه های این واکسن میتواند منجر به بروز واکنش های الرژیک شود .
در سالهای اخیر ،با افزایش بی دلیل  شیوع بیماری اوتیسم در میان کودکان ،نگرانی هایی در خصوص ارتباط بین واکسن MMR  و ابتلا به اوتیسم وجود دارد .ولی بنا بر گزارشهای متعدد اکادمی امریکایی اطفال ،موسسه ی داروها  و CDC ،هیچ ارتباط علمی بین این واکسن ها و ابتلا به اوتیسم وجود ندارد .همچنین جداسازی این واکسن ها از هم هیچ مزیت علمی ندارد.
این سازمانها عنوان کردند که اوتیسم بیشتر در بین نوزادان 18 تا 30 ماهه بروز میکند که همزمان با دریافت اولین واکسن سرخجه میباشد .ولی این انطباق زمانی نباید با نوعی ارتباط علت و معلولی اشتباه گرفته شود .

همراهی و حمایت

در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
سرخجهسرخک المانیسرخک سه روزهدرمان سرخجهنشانه های سرخجهعلائم سرخجهتشخیص سرخجهواکسن MMRبثورات پوستیقرمزی پوستتورم چشمانانسفالیتعقب ماندگی ذهنی
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه