پارگی طحال
ruptured spleen
پارگی طحال نوعی وضعیت اورژانسی است و زمانی بروز میکند که پارگی در سطح طحال ایجاد میشود.پارگی طحال میتواند باعث بروزخونریزی در حفره شکمی شود که وضعیتی خطرناک است
شرح بیماری
پارگی طحال نوعی وضعیت اورژانسی است و زمانی بروز میکند که پارگی در سطح طحال ایجاد میشود .طحال در زیر قفسه سینه و در سمت چپ بدنتان قرار گرفته است و به بدنتان کمک میکند تا با عفونت ها مبارزه کند و سلولهای خونی قدیمی را از جریان خون جدا نماید .
این بیماری معمولاً به دلیل یک ضربه ی شدید به شکم -مانند رخدادهای ورزشی ،تصادفات رانندگی و یا در طی دعواهایی بروز میکند که با مشت زنی همراه هستند .
در صورتی که این وضعیت مورد مراقبتهای اورژانسی قرار نگیرد ،احتمال بروزخونریزی داخلی وجود دارد که خود حالتی خطرناک است .
تعدادی از افراد ی که به پارگی طحال دچار شدهاند ،به جراحی فوری نیاز دارند ولی بقیه افراد با بستری در بیمارستان به مدت چندین روز بهبود می یابند .
نشانه ها
نشانههای پارگی طحال عبارتند از :
درد در بالای شکم سمت راست
حس ناراحتی و حساسیت به درد با لمس بالای شکم سمت راست
درد شانه چپ بهخصوص اگر شما کبودی ها و یا بریدگی هایی بروی قفسه سینه در سمت چپ و یا پهلوها دارید
گیجی ،سبکی سر و سرگیجه
زمان مناسب مراجعه به پزشک
پارگی طحال وضعیتی اورژانسی است .در صورتی که پس از یک آسیب دیدگی نشانههای پارگی طحال را داشتید ،حتما به پزشکتان مراجعه نمایید .
علل
پارگی طحال وضعیتی اورژانسی است .در صورتی که پس از یک آسیب دیدگی نشانههای پارگی طحال را داشتید ،حتما به پزشکتان مراجعه نمایید .
عوامل تشدید
در این زمنیه با پزشکتان مشورت نمایید
پیامدهای مورد نظر
پارگی طحال میتواند باعث بروزخونریزی در حفره شکمی شود که وضعیتی خطرناک است
آزمایشات و تشخیص بیماری
ازمایشات و پروسیجر های موجود به منظور تشخیص پارگی طحال عبارتند از :
•ارزیابی فیزیکی :پزشکتان با استفاده از دستان خود فشاری بر ناحیه شکم شما وارد میکند تا اندازه طحال و احتمال حساسیت این ناحیه به درد و یا عدم آن را تعیین کند .
•آزمایش خون :پزشکتان با استفاده از آزمایش خون میتواندفاکتورهایی مانند تعداد پلاکت ها و نحوه انعقاد خون شما را بررسی نماید
•بررسی احتمال وجود خون در حفره شکمی :پزشکتان این کار را توسط سونوگرافی انجام میدهد و یا با استفاده از سوزنی،مقداری از مایع شکمی را بیرون میکشد .در صورتی که نمونه گرفته شده نشان دهنده ی خون در طحال شما باشد ،برای انجام درمانهای اورژانسی ارجاع داده میشوید
•روشهای عکس برداری از شکم :در صورتی که نتوان تشخیص مناسبی داد ،پزشکتان سی تی اسکن شکمی و یا سایر روشهای عکس برداری را پیشنهاد میکندتا به کمک آنها سایر دلایل ممکن این وضعیت را شناسایی نماید .
درمان و دارو
روشهای درمانی پارگی طحال با توجه به شدت وضعیت متفاوتند .تعدادی از افرادی که به این عارضه دچار میشوند ،به جراحی نیاز دارند ولی ممکن است دیگران با استراحت و گذشت زمان بهبود یابند .
بستری در بیمارستان در طی دوران بهبود پارگی طحال
بسیاری از آسیب دیدگی های خفیف و متوسط طحال بدون جراحی بهبود می یابند.ممکن است شما در بیمارستان بستری شوید تا پزشکتان وضعیتتان را بررسی کند و مراقبتهای غیر اورژانسی را ترتیب دهد مانند انتقال خونکه در صورت نیز انجام میگیرد
همچنین ممکن است پزشکتان بخواهد تا به صورت منظم سی تی اسکن انجام دهید تا احتمال بهبود طحالتان و یا نیاز به جراحی را تعیین کند .
جرحی به منظور ترمیم یا برداشت طحال
جراحی های موجود برای پارگی طحال عبارتند از :
•ترمیم طحال :پزشکتان میتواند با استفاده ازبخیه جراحی و یا سایر روشها وضعیت طحال را بهبود بخشد
•برداشت طحال یا اسپلنکتومی :در این پروسیجر جراح طحال آسیب دیده را بر میدارد .پیامدهای بقا بدون طحال عبارتند از :افزایش احتمال ابتلا به عفونت های جدی مانند سپسیزرا افزایش میدهد که البته بیشتر در کودکان بروز میکند تا بزگسالان .پزشکتان با استفاده از روشهایی سعی میکند تا احتمال بروز عفونت را کاهش دهد مانند واکسینه علیه ذات الریه و انفولانزا .
•برداشت بخشی از طحال :در صورتی که پرگی طحال شما به گونهای باشد که بتوان فقط بخشی از آن را برداشت ،پزشکتان اسپلنکتومی بخشی انجام میدهد .در اینحالت احتمال بروز عفونت کاهش مییابد زیرا کل طحال برداشته نمیشود
این پروسیجر ها فقط با ایجاد چندین برش کوچک در ناحیه شکم شما انجام میگیرند (جراحی لاپاراسکوپیک ).تعدادی از وسایل ویژه جراحی و یک دوربین به همراه نور در دخل برش ها قرار داده میشوند و دوربین تصاویر را به مانیتور ارسال میکند تا جراح مشاهده نماید و به کمک آن بتواند وسایل جراحی را به درستی حرکت دهد .در مواردی خاص برش هایی بزرگ بروی شکم زده میشود تا پزشک بتواند به طحال دسترسی پیدا کند .جراحی طحال روشی ایمن است ولی هر جراحی میتواند خطراتی داشته باشد مانند خونریزی ،لخته های خونی ،عفونت و ذات الریه
سبک زندگی و مراقبت در خانه
در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید
داروهای جایگزین
در این زمینه با پزشکتان مشورت نمایید
پیشگیری
اگر تشخیص های داده شده نشان دهنده ی بزرگی طحال شما باشند ،با پزشکتان در خصوص فعالیتهایی مشورت کنید که امکان بروز پارگی طحال را افزایش میدهند .به عنوان مثال افراد مبتلا به مونونوکلئوز -نوعی عفونت ویروسی که میتواند باعث بروز بزرگی طحال شود – باید تا چندین هفته از انجام ورزش های تماسی ،برداشتن وسایل سنگین و سایر اقداماتی که احتمال بروز آسیب دیدگی شکمی را افزایش میدهند ،بپرهیزند .حفاظت از طحال در برابر ضربات میتواند خطر پارگی طحال را کاهش دهد .
همراهی و حمایت
در این زمینه با
پزشکتان مشورت نمایید