تب دره
valley fever
به عفونت قارچي ناشي از كوكسيديوئيدس، تب دره اطلاق ميگردد. اين بيماري منجربه بروز علائمي چون تب، درد قفسه سينه و سرفه ميشود.
شرح بیماری
به عفونت قارچي ناشي از كوكسيديوئيدس، تب دره اطلاق ميگردد. اين بيماري منجربه بروز علائمي چون تب، درد قفسه سينه و سرفه ميشود.
دو گونه قارچ كوكسيديوئيدس منجربه بروز تب دره ميشود. اين قارچ هامعمولا در خاك مناطق خاصي يافت ميشوند.
اين قارچ ميتواند وارد ريه شود و منجربه بروز تب دره يا كوكسيديوئيدومايكوزيس حاد شود. موارد خفيف تب دره معمولا به خودي خود برطرف ميشود. در موارد حاد، پزشك داروهاي ضد قارچ تجويز خواهد كرد.
نشانه ها
تب دره، شكل اوليه عفونت كوكسيديوئيدومايكوزيس محسوب ميگردد. اين بيماري حاد اوليه ميتواند پيشرفت كند و به يك بيماري جدي تر و مزمن تبديل شود.
كوكسيديوئيدومايكوزيس حاد (تب دره)
شكل اوليه يا حاد كوكسيديوئيدومايكوزيس معمولا خفيف بوده و با علائم كم يا بدون هيچ گونه نشانه اي همراه است. در صورت بروز، علائم و نشانه ها پس از 1 الي 3 هفته در معرض قرار گرفتن، پديدار ميشوند. اين علائم شبيه آنفولانزا بوده و شدت آن از خفيف تا شديد، متفاوت است. اين علائم عبارتند از:
- تب
- سرفه
- درد قفسه سينه
- لرز
- تعريق شبانه
- سردرد
- خستگي
- درد مفاصل
- قرمزي و بثورات جلدي
كوكسيديوئيدومايكوزيس مزمن
چنانچه عفونت اوليه كوكسيديوئيدومايكوزيس بطور كامل درمان نشود، پيشرفته ميكند و به شكل پنوموني (ذات الريه) مزمن تبديل ميشود. اين بيماري در افراديكه سيستم ايمني ضعيفي دارند، شايعتر است.
اين علائم و نشانه ها عبارتند از:
- تب خفيف
- كاهش وزن
- سرفه
- درد قفسه سينه
- خلط آغشته به خون (ترشحات حين سرفه)
- ندول ريه ها
كوكسيديوئيدومايكوزيس منتشر شده
جدي ترين شكل اين بيماري، كوكسيديوئيدومايكوزيس منتشر شده محسوب ميشود و هنگامي اتفاق مي افتد كه عفونت فراتر از ريه پيشروي كرده و به ساير بخش هاي بدن نيز سرايت كرده است. در اغلب موارد پوست، استخوان ها، كبد، مغز، قلب و غشاهاي محافظت كننده مغز و نخاع (مننژها) درگير ميشوند.
علائم و نشانه هاي اين بيماري بستگي به بخشي از بدن دارد كه مورد حمله قرار گرفته است. برخي از اين علائم عبارتند از:
- ندول، زخم و بثورات پوستي كه جدي تر از بثورات پوستي معمولي بوده و در اثر اين بيماري بروز ميابند
- ضايعات دردناك در جمجمه، ستون فقرات و استخوان ها
- درد و تورم مفاصل، به خصوص در زانو و مچ پا
- مننژيت
زمان مناسب مراجعه به پزشک
در صورت دارا بودن سن بالاي 60 سال، سيستم ايمني ضعيف و باردار، سياهپوست يا فيليپيني بودن و همچنين بروز علائم و نشانه هاي تب دره به پزشك مراجعه كنيد؛ به خصوص در موارد زير:
- به منطقه جديدي سفر كرده ايد كه اين بيماري شايع است
- علائم بهبود نميابند
علل
قارچ هايي كه عامل تب دره است (ایمیتیس کوکسیدیوئیدس) در خاك هاي بيابان خشك جنوب آريزونا، نوادا، شمال مكزيك و دره سان جاكوئين كاليفرنيا رشد و نمو ميابند. اين قارچ ها همچنين بومي نيومكزيكو، تگزاس و بخش هايي از مركز و جنوب امريكا (مناطقي با زمستان هاي ملايم و تابستان هاي خشك) هستند.
عوامل تشدید
عواملي كه ابتلا به تب دره را افزايش ميدهند، عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض محيط
- نژاد (به دلايل مبهم فيليپيني ها، اسپانيايي ها، سياهپوستان و بوميان آمريكا بيشتر از سفيدپوستان مستعد ابتلا به اين عفونت هستند)
- بارداري
- سيتسم ايمني ضعيف
- سن (سالمندان)
پیامدهای مورد نظر
برخي افراد، بويژه زنان باردار، افراد داري سيستم ايمني ضعيف (مانند مبتلايان به ايدز) و فيليپيني ها، اسپانيايي ها، افريقايي ها و بوميان آمريكا در معرض خطر ابتلا به شكل جدي اين بيماري هستند.
پيامدهاي ناشي از کوکسیدیوئیدومایکوزیس عبارتند از:
- پنومونی (ذات الریه) شدید. اکثر افراد مبتلا به پنومونی ناشي از کوکسیدیوئیدومایکوزیس، بدون ابتلا به عوارض بیماری، بهبود می یابند. سایر افراد مانند فیلیپینی ها، اسپانیایی ها، سیاه پوستان، بومیان آمریکا و افراد داراي سیستم ایمنی ضعیف ممکن است به سختی بیمار شوند.
- ندول های ریوی. در درصد کمی از افراد ندول هایی با دیواره نازک در ریه ها ایجاد میشود. بسیاری از این ندول ها بدون بروز مشکلی از بین میروند اما برخی ممکن است پاره شده و سبب درد قفسه سینه و اختلال در تنفس شوند. ندول پاره شده ریه ممکن است نیاز به قرار دادن یک لوله در داخل فضای اطراف ریه ها به منظور خارج کردن هوا یا جراحی به منظور ترمیم آسیب داشته باشد.
- انتشار بیماری. کوکسیدیومایکوزیس منتشر شده، جدی ترین شكل اين عارضه است. اگر قارچ در سراسر بدن منتشر شود، میتواند سبب بروز مشکلاتي از قبيل زخم های پوستی و آبسه تا ضایعات استخوانی، درد شدید مفاصل، التهاب قلبی، مشکلات مجاری ادراری و مننژیت (عفونت شديدا کشنده در غشاها و مایع پوشاننده مغز و نخاع) شود.
آمادگی برای ملاقات پزشک
اگر علائم و نشانه های مرتبط با تب دره را دارا هستید و اخیراً از منطقه ای که این بیماری در آنجا شایع است، برگشته اید، به پزشک مراجعه کنید. در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شما در آماده شدن برای ملاقات با پزشک کمک خواهد کرد.
اطلاعاتی که باید جمع آوری نمایید
- محدودیت ها. از هرگونه محدودیتی که باید در زمان ملاقات با پزشک رعایت نمایید، اطلاع کسب کنید.
- سابقه علائم. تمام علائمی را که تجربه می کنید و طول مدت هر یک را یادداشت نمایید.
- مواجهه با منابع احتمالی عفونت. اگر اخیراً مسافرت کرده اید و مکانی که به آنجا سفر کرده اید را به اطلاع پزشک برسانید.
- سابقه پزشکی. لیستی از اطلاعات پزشکی مهم مانند بیماری هایی که به آن ها مبتلا بوده اید و داروها و مکمل هایی که اخیراً دریافت کرده اید، تهیه کنید.
- سوالات خود را یادداشت کنید.
سوالاتی که میتوانید از پزشک درباره تب دره بپرسید، عبارتند از:
- بيشترین علت بروز علائم من چیست؟
- چه آزمایشاتی باید انجام دهم؟
- چه درمانی را توصیه میکنید؟
- من به بیماری های دیگری نیز مبتلا هستم. چگونه میتوانم به خوبی تمام این بیماری ها را کنترل کنم؟
- در صورتی که دارو تجویز میکنید، عوارض احتمالی ناشی از مصرف آن ها چیست؟
- چه مدت طول میکشد که به طور کامل بهبود یابم و آیا باید برای پیگیری مجدداً به شما مراجعه کنم؟
- آیا من در معرض خطر عوارض ناشی از این بیماری قرار دارم؟
انتظارات شما از پزشك
احتمالاً پزشک از شما سوالاتی خواهد پرسید. آماده بودن براي پاسخگویی به این سوالات در استفاده از زمان به شما کمک خواهد کرد. سوالاتی که پزشک ممکن است از شما بپرسد عبارتند از:
- چه علائمی دارید؟
- چه زمانی برای اولین بار علائم شما شروع شد؟
- آیا علائم شما در طول زمان بدتر شده است؟
- آیا اخیراً شما مسافرت کرده اید؟ به کجا و کی؟
- آیا برای کار یا فعالیت های تفریحی در محیط های دارای گرد و خاک به سر میبرید؟
- آیا شما باردار هستید؟
- آیا به بیماری های دیگری مبتلا هستید؟
- آیا شما اخیراً دارویی شامل داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی و هر گونه مکمل دریافت کرده اید؟
آزمایشات و تشخیص بیماری
تشخیص تب دره تنها بر اساس علائم و نشانه ها دشوار است؛ زیرا این علائم معمولاً مبهم بوده و میتوانند مشابه علائم سایر بیماری ها باشند. حتی تصویربرداری از قفسه سینه با اشعه X نمیتواند تب دره را از سایر بیماری های ریوی تشخیص دهد.
تشخیص قطعی به یافتن شواهد وجود ارگانیسم کوکسیدیوایدس در بافت، خون یا سایر ترشحات بدن بستگي دارد. به همین دلیل ممکن است نیاز باشد شما یک یا تعداد بیشتری از آزمایشات و روش های ذیل را انجام دهید:
- کشت خلط. در این روش از ماده ای که در حین سرفه به دست آمده نمونه برداري ميشود تا از حيث وجود ارگانیسم کوکسیدیوایدس بررسی شود.
- آزمایش خون. از طریق آزمایش خون پزشک میتواند وجود آنتی بادی های ضد قارچ که سبب بروز تب دره میشوند را مورد بررسی قرار دهد.
درمان و دارو
استراحت
اکثر افراد مبتلا به تب دره حاد، نیاز به درمان ندارند. حتی در صورت تشدید علائم، بهترین درمان برای افراد بزرگسال سالم، استراحت و مصرف مایعات (مانند آنچه در سرماخورگی و آنفلوآنزا توصیه میشود) است. با این حال، پزشک باید افراد مبتلا به تب دره را به دقت رصد نماید.
داروهای ضد قارچ
چنانچه علائم بهبود نیابند، بدتر شوند یا چنانچه در معرض خطر ابتلا به عوارض بیماری قرار داشته باشید، ممکن است پزشک برای شما داروهای ضد قارچ مانند فلوکونازول تجویز نماید. داروهای ضد قارچ برای افراد مبتلا به شكل مزمن یا منتشر شده اين بيماري نیز مورد استفاده قرار ميگيرد.
به طور کلی، داروی ضد قارچ فلوکونازول یا ایتراکونازول برای انواع جدی تر بیماری کوکسیدیوئیدومایکوزیس استفاده میشوند.
تمام ضد قارچ ها میتوانند با عوارض جانبی جدی همراه باشند. با این حال، این عوارض جانبی معمولاً با قطع مصرف دارو از بین میروند. عوارض جانبی احتمالی ناشی از فلوکونازول و ایتراکونازول شامل تهوع، استفراغ، درد شکم و اسهال است.
عفونت هاي شدیدتر ممکن است در ابتدا با یک داروی ضد قارچ داخل وریدی، مانند آمفوتریسین B درمان شوند.
دو داروی جدید (وریکونازول و پوساکونازول) نیز ممکن است برای درمان عفونت های شدید مورد استفاده قرار گيرند.
ضد قارچ ها سبب کنترل رشد قارچ می شوند؛ اما گاهی اوقات آن را از بين نميبرند و ممکن است بیماری مجددا عود كند. برای بیشتر افراد، یکبار ابتلا به تب دره، سبب مصونیت مادام العمر می شود. اما بیماری می تواند مجددا فعال شود و چنانچه سیستم ایمنی بدن شما به طور قابل توجهی ضعیف باشد، ممکن است مجددا بیمار شوید.