منوی اصلی
انتخاب بخش بندی سوالات
Dissociative amnesia چیست؟و چقدر شیوع دارد؟
پاسخ
۴۸ / ۱۰ / ۱۱ | ساعت ۴ ق.ظ

اختلال تجزیه ای در حقیقت نوعی فرار از واقعیت است که به طور غیر ارادی اتفاق می افتد . فرد مبتلا به اختلال تجزیه ای با افکار، خاطرات، محیط اطراف، اعمال و هویت خود قطع رابطه می کند.

شرح بیماری

اختلال تجزیه ای در حقیقت نوعی فرار از واقعیت است که به طور غیر ارادی اتفاق می افتد . فرد مبتلا به اختلال تجزیه ای با افکار، خاطرات، محیط اطراف، اعمال و هویت خود قطع رابطه می کند.

علائم و نشانه های اختلالات تجزیه ای - اعم از فراموشی نسبت به هویت –بستگی به انوع این اختلالات دارد. علائم معمولا در اثر واکنش به تروما بیشتر شده و موجب عدم به یاد آوردن خاطرات می شود. زمانیکه استرس به طور موقت رخ دهد می تواند علائم را بدتریا آنها را آشکارتر سازد . اختلالات تجزیه ای باعث بروز مشکلات در عملکرد زندگی روزمره می شود.

درمان اختلالات تجزیه ای شامل گفتار درمانی (روان درمانی) و دارو می باشد. اگر چه درمان اختلالات تجزیه ای می تواند مشکل باشد، اما بسیاری از مردم راههای جدید مقابله با این بیماری را یاد گرفته اند.

نشانه ها

علائم و نشانه های اختلالات تجزیه عبارتند از:

از دست دادن حافظه (فراموشی)

مشکلات روحی و روانی مانند افسردگی، اضطراب و افکار و اقدام به خودکشی

حس جدایی از خود

احساس غیر واقعی مردم و اشیا در اطراف خود

حس ابهام در مورد هویت

استرس قابل توجه در روابط اجتماعی و کار

انواع اختلالات تجزیه ای

فراموشی تجزیه ای :

علامت اصلی این اختلال از دست دادن حافظه است . در این اختلال، فرد خاطرههای مربوط به بخشی از زندگی خود یا اتفاقی که برایش رخ داده را فراموش میکند.بخش فراموششده، ممکن است حادثهای ناخوشایند باشد که پذیرش آن برای بیمار دشوار است و ذهن تلاش میکند تا آن بخش از آگاهی را کنار بگذارد. حوادثی که زمینهساز این اختلال هستند، میتوانند مواردی مانند تصادف، بدرفتاریهای جنسی و تجاوز باشند. گاهی فراموشیها، محدود به یک حادثه خاص در دورهای مشخص و کوتاه است و گاهی هم ممکن است بخشهایی وسیعتر از خاطرههای فرد را دربرگیرد.

اختلال تجزیه هویت :

این اختلال، به عنوان اختلال شخصیت چندگانه شناخته شده است. فرد در دورههای مختلف زمانی شخصیتهای متفاوتی از خود نشان میدهد. این شخصیتها ممکن است حتی از وجود یکدیگر خبر نداشته باشند و ویژگیهای فردی متفاوتی داشته باشند؛ مثلاً ممکن است از نظر دیدگاه، منش، نوع برخورد و رفتار، نوع راه رفتن، لهجه و نوع حرف زدن کاملاً با هم متفاوت باشند.

اختلال مسخ شخصیت-مسخ واقعیت :

بیماران دچار این اختلال، احساس گسست و جدایی نسبت به خود یا محیط اطراف پیدا میکنند و احساسشان ممکن است جدید و متفاوت باشد. مثلاً ممکن است تجربه خود را با این جملهها بیان کنند: «انگار واقعی نبودم و داشتم از بیرون به خودم نگاه میکردم. هم خودم و هم محیط اطراف تغییر پیدا کرده بود و شکلی غیرواقعی یا کارتونی داشت. انگار همه چیز از مقوا بود، هم آدمها، هم درختها و همهچیز.»

زمان مناسب مراجعه به پزشک

اگر شما یا یکی از نزدیکانتان هر یک از علائم و نشانه های ذکر شده را تجربه کردید به پزشک مراجعه کرده و تمامی علائم را با دقت شرح دهید .

علل

اختلالات تجزیه ای معمولا در اثر مقابله با تروما ایجاد می شود. این اختلالات اغلب بیشتر در کودکانی که در معرض اذیت های طولانی مدت فیزیکی ، سوء استفاده جنسی یا عاطفی، حبس در محیط یا خانه ای ترسناک شکل می گیرد . استرس از جنگ یا بلایای طبیعی نیز می تواند در بروز اختلالات تجزیه موثر باشد .

هویت شخصی در دوران کودکی شکل میگیرد . ذهن کودک، قدرت تحلیل و درک اتفاقات استرسزای شدید یا تجربههایی که با سن او متناسب نیستند را ندارد و در واقع از همان ابتدا با استفاده از مکانیسم دفاعی تجزیه یا گسست، سعی میکند با ناملایمات کنار بیاید و با تجزیهکردن تجربهها در ذهن خود، شرایط پیشآمده را پشتسر بگذارد. این کودکان در بزرگسالی بیش از دیگران ممکن است دچار اختلالهای تجزیهای شوند.

عوامل تشدید

افرادی که در دوران کودکی آزار جسمی، جنسی یا عاطفی طولانی مدت را تجربه می کنند ، بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات تجزیه هستند. کودکان و بزرگسالانی که دیگر وقایع آسیب زا، مانند جنگ، بلایای طبیعی، آدم ربایی، شکنجه و یا روشهای تهاجمی پزشکی را تجربه میکند ، همچنین ممکن است این بیماری را تشدید کند.

پیامدهای مورد نظر

افراد مبتلا به اختلال تجزیه ای بیشتر در معرض خطراتی همچون :

خودآزاری

افکار خودکشی

اقدام به خودکشی

اختلال عملکرد جنسی، از جمله وسواس یا اجتناب از عمل جنسی

اعتیاد به الکل و مواد مخدر

افسردگی و اختلالات اضطرابی

اختلال استرس پس از وقوع سانحه

اختلالات شخصیتی

اختلالات خواب، از جمله کابوس، بی خوابی و راه رفتن در خواب

اختلالات اشتها

سردرد شدید

اختلالات تجزیه ای نیز با مشکلات عمده ای در روابط شخصی و در محل کار مرتبط است. افراد مبتلا به این عارضه اغلب

۴۸ / ۱۰ / ۱۱ | ساعت ۴ ق.ظ

قادر به مقابله با استرس عاطفی یا حرفه ای و واکنش های تجزیه ای نیستند و ممکن است باعث نگرانی عزیزان شود و یا در محل کار به فردی غیر قابل اعتماد شناخته شود.

آمادگی برای ملاقات پزشک

بسیاری از افراد مبتلا به اختلال تجزیه ای در ابتدا برای کنترل وضعیتشان مراقبت های پزشکی را به طور اورژانسی دریافت خواهند کرد. علایم بحران روانی مانند اقدام به خودکشی نیاز به مراقبت های فوری پزشکی دارد.

اگر شما یا یکی از بستگانتان دچارعلایمی که ممکن است نشان دهنده یک اختلال تجزیه ای باشد ، شدید ،فورا به دکتر عمومی مراجعه نمایید .دکتر ممکن است در ابتدا معاینات فیزیکی را انجام دهد .گرچه، در برخی موارد ممکن است فورا به روانپزشک ارجاع داده شوید .

چه کاری می­توانید انجام دهید:

تمام علائم بیماری­تان را یادداشت کنید،از جمله علائمی که از نظر شما به علت مراجعه شما به پزشک ارتباطی ندارد.

اطلاعات شخصی مهم خود را یادداشت کنید، از جمله هرگونه استرس یا تغییر عمده که به تازگی در زندگی­تان رخ داده است.

فهرستی از داروهای­تان تهیه کنید،همچنین ویتامین­ها یا مکمل­هایی که مصرف می­کنید.

یکی از اعضای خانواده یا دوستان­تان را به همراه خود ببرید.برخی از مواقع درک تمام اطلاعات ارائه شده از طرف پزشک مشکل است. فردی که همراه شماست ممکن است مسئله­ای که شما فراموش کرده­اید را به خاطر بسپارد.

سوال­هایی که می­خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.

هنگام معاینه، وقت­تان محدود است، بنابراین تهیه فهرست سوالات مورد نظرتان به شما کمک می­کند تا به نحو احسن از وقت­تان استفاده کنید. در صورت کمبود وقت، سوالاتتان را

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
تخفیف لیزر موهای زائد ویژه ماه رمضان
مقالات تصادفی

آخرین چند رسانه ای های پزشکی و سلامت

آخرین تست های سلامتی

درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه