منوی اصلی
بهترین متخصصین و مراکز مغزواعصاب و روان در تهران

بیضه ی رترکتایل (بیضه ی متحرک ،بیضه ی شناور )

retractile testicle

بیضه ی رترکتایل بین کشاله ران و کیسه ی بیضه  به عقب و جلو حرکت میکند.بیضه در طی  رشد جنین و در شکم شکل میگیرد .

شرح بیماری

بیضه ی رترکتایل بین کشاله ران و کیسه ی بیضه  به عقب و جلو حرکت میکند .زمانی که این بیضه  در کشاله ران قرار میگیرد ، میتوان ان را براحتی توسط دست  و در طی ازمایشات فیزیکی  به محل خود در کیسه ی بیضه برد –کیسه ی پوستی پشت  الت تناسلی .
 این مشکل در بیشتر پسران در دوران  بلوغ و یا پیش از ان از بین میرود .بیضه به محل مناسب خود در کیسه ی بیضه بازگشته و  برای همیشه در ان محل باقی می ماند .
 در کمتر از 5 در صد موارد ،بیضه ی متحرک  در کشاله ران مانده و  حرکت نمیکند .به این حالت بیضه بالا رونده و یا نزول نکرده میگویند .

نشانه ها

بیضه در طی  رشد جنین و در شکم شکل میگیرد .بیضه در طی اخرین ماهها ی رشد جنین ،به سمت پایین امده  و در کیسه ی بیضه قرار میگیرد .در صورتی که بیضه تا زمان تولد کاملا پایین نیامده باشد ،این فرایند در طی چندین ماه صورت میگیرد .در صورتی که کودک شما به بیضه ی متحرک مبتلا است ،بیضه ی او پایین امده است ولی در جای خود  نمی ماند .
 نشانه های این بیماری عبارتند از :
•    ممکن است بیضه توسط دست  از کشاله ران  به کیسه ی بیضه حرکت داده شود و پس از ان بلافاصله به کشال ران بازنگردد
•     ممکن است بیضه  به طور ناگهانی در کیسه ی بیضه قرار گیرد و برای مدتی انجا بماند
•     ممکن است بیضه  به طور ناگهانی  و برای مدتی ناپدید شود
معمولا حرکت بیضه  ی شناور یا درد و ناراحتی همراه نیست و فقط زمانی فرد متوجه ان میشود که بیضه را  نبیند و یا نتواند ان را در کیسه ی بیضه حس کند .
 قرار گیری یک بیضه  مستقل از قرار گیری بیضه دیگر است .مثلا ممکن است یک پسر یک بیضه نرمال و یک بیضه ی شناور داشته باشد .

زمان مناسب مراجعه به پزشک

پزشکتان در طی  ارزیابی های سالانه  و منظم کودکتان ،وضعیت بیضه ها و نزول کامل انها و یا عدم ان را بررسی میکند .در صورتی که فکر میکنید پسرتان به بیضه های بالارونده و یا رترکتایل  دچار شده است و یا نگرانی های دیگری در خصوص وضعیت بیضه های وی دارید ،به پزشک مراجعه کنید . او به شما اطلاعاتی در خصوص  برنامه چک اپ و ارزیابی تغییرات وضعیت خواهد داد .در صورتی که  پسرتان دردی در ناحیه کشاله ران  یا بیضه ها دارد ،بلافاصله به پزشک وی مراجعه نمایید.

علل

یک عضله باعث بروز بیضه ی شناور میشود .عضله ی کرماستر یک عضله ی باریک و کیسه مانند است که بیضه ها در ان قرار میگیرند .زمانی که این عضله منقبض میشود ،بیضه را به سمت بالا و به طرف بدن میکشد .
هدف اصلی این عضله ،کنترل دمای  بیضه است .به منظور عملکرد موثر و متناسب بیضه ها ، انها باید کمی از دمای نرمال بدن خنک تر باشند .زمانی که محیط گرم باشد ،این عضله ریلکس  میشود  و بیضه را به  سمت گرمای بدن میکشد .همچنین واکنش این عضله میتواند توسط  مالش عصب ژنیتوفمورال  در سطح داخلی ران و یا توسط احساسات شدیدی مانند اضطراب تحریک شود .
در صورتی که واکنش این عضله خیلی  قوی باشد ،میتواند منجر به بروز  بیضه شناور شود .ان را از داخل کیسه ی بیضه خارج کند و به سمت کشاله ران ببرد .
دلایل بروز بیضه بالارونده
در بعضی موارد بیضه شناور به بالارونده تبدیل میشود و این یعنی بیضه محرک به نوعی از بیضه تبدیل میشود که در  حالتی صعودی گیر کرده است .فاکتور های موثر در  بروز این حالت عبارتند از :
•    کوتاهی طناب بیضه ای :  هر بیضه به انتهای  طناب بیضه ای متصل است که از کساله ران به سمت کیسه بیضه میرود .این طناب حاوی رگ های خونی ،اعصاب  و لوله ای است که مایع منی را از  بیضه ها به الت تناسلی میبرد .در صورتی که رشد طناب بیضه ها با رشد سایر بخش های بدن متناسب نباشد ،طناب نسبتا کوتاه بیضه ها باعث میشود تا بیضه ها به سمت بالا کشیده شوند .
•    بقایای بافتهای جنینی :  بقایای غیر طبیعی بافتهای جنینی  که مسیر لازم برای نزول نرمال بیضه ها را فراهم میکنند ، میتوانند بر رشد و یا قابلیت ارتجاعی  طناب بیضه ای تاثیر گذارند
•     بروز بافتهای زخمی ناشی از جراحی فتق : فتق وابسته به کشاله ران  توسط شکافی کوچک در پوشش شکمی بوجود می اید  و از طریق ان  بخشی از روده ها میتوانند وارد کشاله ران شوند . بروز زخم های ناشی از جراحی های درمانی فتق میتوانند رشد  و یا قابلیت ارتجاعی  طناب بیضه ای را محدود نمایند .

عوامل تشدید

در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید

پیامدهای مورد نظر

معمولا این بیماری ارتباط چندانی با پیامدها ندارد ولی احتمال بروز بیضه ی بالارونده  بیشتر خواهد شد .
پیامدهای ناشی از بیضه بالارونده مشابه  پیامدهای بیضه ی نزول نکرده میباشد . استفاده از روش های جراحی به منظور اصلاح بیضه ی نکرده  در طی دوران کودکی  باعث کاهش این خطرات میشود .خطرات مرتبط با  بیضه ی  نزول نکرده و درمان نشده  عبارتند از :
•    سرطان بیضه : معمولا سرطان بیضه در سلولهای بیضه ای  اغاز میشود که خود تولید کننده ی  اسپرم نابالغ است .علت اصلی تبدیل این سلولها به سرطان مشخص نیست .اقایانی که قبلا به بیضه نزول نکرده مبتلا بوده اند ، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان بیضه هستند .
•    اختلالات باروری : تعداد کم اسپرم ها ،کیفیت پایین اسپرم  و کاهش احتمال باروری  در میان اقایانی بیشتر است که قبلا به  بیضه ی  نزول نکرده مبتلا بوده اند
•    پیچش بیضه :  در این حالت طناب بیضه ای  پیچ میخورد .این وضعیت دردناک باعث میشود  تا جریان خون به بیضه قطع شود  و در صورتی که بلافاصله درمان نشود ،به  فقدان بیضه منجر خواهد شد .بیضه نرول نکرده احتمال ابتلا به  پیچش بیضه  را افزایش میدهد .
•    اسیب دیدگی :  بیضه ای که در کشاله ران  قرار گیرد ،به میزان بیشتری در برابر  اسیب دیدگی ناشی از فشردگی در برابر استخوان تناسلی حساس است .

آمادگی برای ملاقات پزشک

پزشک پسرتان میتواند  بیضه ی شناور و یا متحرک را تشخیص  دهد .ولی در صورتی که شما سوالی در خصوص  تشخیص و یا نیاز به درمان لحظه ای دارید ؛ به پزشک متخصص  اختلالات ادراری  و یا الت تناسلی کودکان ارجاع داده میشوید .
 بهتر است برای پاسخ گویی به این سوالات  از طرف کودکتان و یا کمک به وی اماده باشید :
•    ایا در ازمایشات سالانه و منظم کودکتان مشخص شد که هر دو بیضه  نزول نکرده اند ؟
•    چه زمانی متوجه شدید  که  بیضه کودکتان در کیسه بیضه قرار ندارد ؟
•     ایا قبلا هم این اتفاق رخ داده است ؟
•     ایا کودکتان در ناحیه ی کشاله ران و یا بیضه ها دردی حس میکند ؟
•     ایا تا به حال کودکتان به دلیل ابتلا به فتق درمان شده است ؟
•     ایا الت تناسلی  و یا کشاله ران کودکتان تا به حال ضربه خورده است ؟

آزمایشات و تشخیص بیماری

در صورتی که بیضه ی کودکتان  در کیسه ی بیضه قرار نگرفته است ، پزشکتان موقعیت ان را در کشاله ران مشخص خواهد کرد  و پس از ان پزشکتان سعی میکند تا  ان را به ارامی به  موقعیت متناسب خود در  کیسه ی بیضه حرکت دهد .
 ممکن است کودکتان بتوانند در طی ازمایشات بخوابد و یا بنشیند و یا بایستد .در صورتی که کودک شما نوپاست ،ممکن است پزشکتان زانوی های او را باز کرده و کف پای وس را با دست ها نگاه دارد . در این حالت راحتتر میتوان  بیضه را یافت و ان را حرکت داد . در صورتی که بیضه شناور باشد ،به راحتی و بدون درد  میتوان ان را حرکت  داد واین بیضه  به صورت ناگهانی به سمت بالا حرکت نخواهد کرد .
در صورتی که بیضه قرار گرفته شده در کشاله ران ،فقظ تا حدودی به سمت کیسه ی بیضه حرکت کند ؛ یا اگر  این حرکت باعث درد و ناراحتی شود و حتی اگر  بیضه بلافاصله به محل قبلی خود بازگردد ،کودکتان به بیضه ی شناور مبتلا نیست . در ان حالت بیضه  نزول نکرده نامیده میشود .در صورتی که بیضه یک بار  در  کیسه ی بیضه قرار داشته باشد ، به ان بیضه ی بالارونده میگویند .

درمان و دارو

بیضه ی رترکتایل در طی  بلوغ و یا پیش از ان پایین می اید  و در صورتی که کودک شما به بیضه ی شناور مبتلا باشد ، پزشکتان تغییرات موقعیتی بیضه وی  را در ارزیابی های سالانه  بررسی میکند تا  احتمال قرار گیری  ان در کیسه ی بیضه ،داشتن حالت شناور  و یا تبدیل  ان به بیضه ی بالارونده را مشخص نماید .
 در صورتی که بیضه بالارفته باشد و نتوان ان را با دست حرکت داد ، احتمالا پزشکتان جراحی را توصیه میکند تا به کمک ان  بیضه را به طور دائمی به داخل کیسه ی بیضه حرکت دهد .همچنین در صورتی که  بیضه همچنان در طی  بلوغ شناور باشد ، از جراحی در اوایل نوجوانی استفاده میشود تا  بلوغ متناسب بیضه حاصل گردد .
در طی این جراحی (ارکیوپکسی )جراح  ارتباط بین بیضه  و طناب  و بافتهای اطراف ان را قطع میکند  و بیضه را در کیسه ی بیضه قرار  میدهد و ان را به محل کوک میزند .
 به مدت دو هفته پس از جراحی ،فرد باید  فعالیت های ورزشی خود را به کمینه برساند و از انجام دوچرخه سواری خودداری نماید .همچنین باید میزان التیام زخم ها  و محل قرار گیری بیضه ها دو هفته پس از جراحی و شش ماه پس از ان هم  ارزیابی شود .
 پسران جوان و اقایانی  که در گذشته به دلیل بیضه ی بالارونده و یا  رترکتایل  درمان شده اند ، باید به  طور منظم وضعیت بیضه ی خود را بررسی کنند تا  از  پس از مدتی دوباره بالا نرود .
اگرچه از درمانهای هورمونی به منظور درمان بیضه بالارونده  و یا رترکتایل  در بزرگسالان استفاده میشود ، انجمن اورولوژی امریکا در سال 2014 این روش را رد کرد  زیرا اثر بخشی بلند مدت ان  مشخص نشده است و پاسخ مثبتی از انها  حاصل نشده است

سبک زندگی و مراقبت در خانه

شما میتوانید با اطلاع از رشد بدن کودکتان و صحبت با وی در این خصوص ،به کودکتان کمک کنید
•    محل قرار گیری بیضه ها را  به طورت منظم در هنگام تعویض پوشک  و یا زمان تولد بررسی کنید .تغییرات را ثبت نمایید
•     به کودکتان کمک کنید تا در خصوص بیضه ها و کیسه بیضه سخن گوید .به او توضیح دهید که معمولا دو بیضه در کیسه ی بیضه قرار دارند .
•    با رسیدن به سن بلوغ و اطلاع دهی به وی در خصوص  تغییرات فیزیکی قابل انتظار ، به او در خصوص نحوه ی بررسی بیضه ها توضیح دهید

داروهای جایگزین

در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید

پیشگیری

در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید

همراهی و حمایت

ر صورتی که فرزندتان به بیضه  های شناور دچار است ،احتمالا حساسیت بیشتری در خصوص وضعیت ظاهری خود خواهد داشت . حتی ممکن است نگران تفاوتهای ظاهری خود با سایر ین باشد .میتوانید با این روش ها به فرزندتان کمک نمایید :
•    به زبانی ساده بیضه ی شناور را به او توضیح دهید
•     به او یاداوری کنید که هیچ مشکلی ندارد
•     به او توضیح دهید که خودتان  یا پزشک مربوطه  و یا کودکتان میتوانید در صورت نیاز به وضعت بیضه ها  توجه کرده و ان را اصلاح نماید
•    در صورتی که او را اذیت کردند  و یا در خصوص وضعیت فیزیکی اش از  او پرسیدند ،پاسخ های مناسبی را به وی اموزش دهید .
•     از شورت های  گشاد  و لباس های مناسب شنا  برای کودکتان استفاده نمایید تا  به هنگام ورزش در مدرسه  و تعویض لباس ،وضعیت وی را کمتر نشان دهد
•    به علائم اضطراب توجه نمایید  مانند شرکت در ورزش هایی  که کودکتان معمولا از انها  لذت میبرد .

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

https://t.me/askq_bot
بیضه رتکرکتیالبیضه ی شناوربیضه ی متحرکبیضه بالاروندهکیسه ی بیضهطناب بیضه ایپیچش بیضهارکیوپکسی
مقالات مرتبط
درمان بی خوابی بدون دارو (کلیک کنید)
اینجا باهوش تر میشوید!
عضویت در خبرنامه ثبت نام
ثبت نام شما با موفقیت انجام شد
در خبرنامه ما عضو بشید و دسترسی خودتون به اطلاعات جالب و جذاب رو راحت کنید. باقی کارها رو ما برای شما انجام میدیم. تنظیم خبرنامه خبرنامه سلامت خبرنامه مغز و اعصاب و روان خبرنامه زیبایی و تغذیه