سوزش ادرار اغلب نشانه ای از درد، ناراحتی، التهاب مثانه و یا سوزش هنگام دفع ادرار است و راه تشخیص این بیماری ، انجام آزمایش ادرار است . این عارضه در زنان شایع تر از مردان است .
سلام دوست عزیز ، زنان باید بعد از اجابت مزاج، خود را از جلو به عقب تمیز کنند تا از تماس مواد مدفوعى با مهبل جلوگیرى کنند. زنان بعد از آمیزش جنسى فوراً مثانهخود را خالى کنند تا باکترىهائى که ممکن است وارد پیشابراه شده باشند، با جریان ادرار شسته شوند.عفونت مثانه (سیستیت) در بین خانمهای ۲۰ تا ۵۰ سال نسبتاً شایع است، گفت: علائم عفونت مثانه در خانمها متفاوت است و با علایمی مانند درد، ناراحتی و سوزش هنگام دفع ادرار و یا درد هنگام مقاربت جنسی بروز میکند.
ناراحتی لگن یا درد قسمت تحتانی شکم که اغلب در قسمت فوقانی استخوان لگن نمایان می شود، افزایش دفعات دفع ادرار و احساس فشار و نیاز به ادرار کردن به طور مکرر حتی زمانی که میزان ادرار در مثانه بسیار کم است، ادرار بدبو و کدر، همچنین وجود خون در ادرار ( که در جواب آزمایش ادرار دیده می شود) از علایم سیستیت است.
به علت اینکه احساس نیاز به دفع ادرار در دوران بارداری عارضهای شایع است، ممکن است تشخیص قطعی سیستیت به خصوص در مواردی که علائم خفیف است، مشکل باشد. بنابراین در مواردی که علائم و ناراحتی ادراری و سوزش ادرار وجود دارد باید با مراجعه سریع به پزشک و با انجام آزمایش ادرار تشخیص قطعی داده شود.
علل عفونت مثانه
- میکروبها از از بیرون بدن وارد پیشابراه شوند.
- این عفونت در زنان بسیار شایع است، زیرا مدخل پیشابراه با مخرج فاصله کمی دارد و عفونت به سادگی از یک نقطه به نقطه دیگر انتقال مییابد.
- در زنان طول پیشابراه کوتاهتر است و عفونت به سادگی این مسافت کم را تا مثانه طی میکند.
- عفونتهای کلیه میتواند پخش شود و مثانه را نیز مبتلا کند.
- آسیب به پیشابراه
- استفاده از کاتتر ادراری برای تخلیه مثانه، مثلاً پس از زایمان یا جراحی
- باکتریهایی که از راه پوست اطراف ناحیه تناسلی و مقعدی به مجاری ادراری راه مییابند.
باکتری هایی که از قسمت دیگری از بدن از راه خون به مثانه میرسند.
باکتری هایی که از راه پوست اطراف ناحیة تناسلی و مقعدی به مجاری ادراری راه مییابند.
آسیب به پیشابراه
استفاده از کاتتر ادراری برای تخلیة مثانه، مثلاً پس از زایمان یا جراحی
افزایش فعالیت جنسی. در زنان باعث آسیب رسیدن به پیشابراه میشود.
عفونت در سایر بخشهای دستگاه ادراری ـ تناسلی
استرس
بیماریای که موجب کاهش مقاومت بدن شده باشد.
مصرف الکل
پوشیدن لباس زیر تنگ و بدون تبادل هوا
نشستن در وان پر از آبی که حاری نمکهای مخصوص یا مواد حبابساز باشد.
شل شدن و افتادگی اجزای دستگاه ادراری ـ تناسلی در زنان
نگاه داشتن ادرار برای مدت خیلی طولانی
دوست عزیز سوزش و درد هنگام ادرار عموماً نشان دهنده عفونت مجاری ادراری (UTI) است. البته علل متفاوتی برای درد و سوزش هنگام ادرار کردن وجود دارد. سوزش ادرار در میان بانوان شایعتر است و در بین آقایان نیز بیشتر در سنین بالا مشاهده میشود. در صورت تحمل درد هنگام ادرار کردن حتماً باید برای بررسی وضعیت و تشخیص مشکل به متخصص اورولوژی مراجعه نمود. سوزش ادرار عارضهای شایع است
سوزش ادرار گاهی با تغییرات ظاهری ادرار نیز همراه است و در برخی بیماران علائم زیر نیز مشاهده میشود:
تغییر رنگ ادرار
تغییر حجم ادرار
وجود خون در ادرار
وجود چرک در ادرار
کدر شدن ادرار
علل سوزش ادرار:
عفونت مجاری ادراری (میزراه، مثانه یا کلیه) شایعترین علت درد و سوزش هنگام ادرار است. سیستیت (التهاب مثانه)، پیلونفریت (عفونت کلیه)، پروستاتیت (التهاب پروستات) و اورتریت (عفونت میزراه یا مجرایی که ادرار را از مثانه خارج میکند) شایعترین گونههای عفونت مجاری ادراری محسوب میشود. علائم بیماریهای جنسی مقاربتی نیز مشابه علائم سوزش و درد هنگام ادرار کردن است.
آسیب دیدگی: تحریک یا صدمه موضعی ناشی از سوندگذاری یا تماس جنسی
بدشکلیها یا انسدادهای کالبدشناختی: انسداد ناشی از بزرگ شدن پروستات یا تنگی مجاری خروج ادرار
درد مربوط به ضایعههای خارجی روی دستگاه تناسلی: بیمار در اثر ریختن ادرار روی زخمها دچار درد و سوزش میشود.
واکنش یا تحریک خارجی: گرفتن مرتب دوش واژن یا استفاده مداوم از فراوردههای تحریک کننده یا حساسیت زا
عامل هورمونی: عوارض یائسگی مانند خشکی واژن و....
علائم ادرار دردناک:
علائم ادرار دردناک زنان و مردان یکسان نیست، اما هر دو گروه معمولاً سوزش، تیر کشیدن یا خارش را تجربه میکنند. درد در شروع ادرار یا پس از آن حس میشود. درد شروع ادرار غالباً علامت عفونت داشتن مجاری ادراری است. درد پس از ادرار کردن علامت وجود مشکل در مثانه یا پروستات است. بسیاری از بیماران مرد قبل و بعد از ادرار کردن نیز در آلت تناسلی احساس درد دارند. علائم بیماران زن داخلی یا خارجی است. درد بیرون ناحیه واژن از التهاب یا تحریک این پوست حساس نشأت میگیر
د. درد داخلی گاهی علامت عفونت مجاری ادراری است.
درمان:
درمان درد و سوزش ادرار به علت بروز درد بستگی دارد. نخستین اقدام این است که مشخص شود منشأ درد هنگام ادرار کدام یک از موارد عفونت، التهاب، عاملهای مربوط به رژیم غذایی یا ناراحتیهای پروستات و مثانه است.
شایعترین دلیل سوزش ادرار عفونت مجاری ادراری است که با آنتیبیوتیک درمان میشود. پزشک با توجه به الگوی فعلی عفونتهای مجاری ادراری در جامعه بهترین دارو را انتخاب میکند.
اگر دلیل درد و سوزش ادرار عفونی نباشد، با مراجعه به پزشک در صورت لازم آزمایشهای لازم انجام میشود و داروهای مناسب تجویز می گردد.
عفونت غیرپیچیده مجاری ادراری معمولاً به آزمایشهای بیشتر نیاز ندارد. اما اگر عفونت مکرر باشد، ارزیابیهای بیشتری مانند سونوگرافی یا سیستوسکوپی نیز باید انجام شود.
پیشگیری:
نوشیدن مایعات فراوان، ادرار کردن قبل از خواب و بعد از رابطه جنسی، نگه نداشتن ادرار برای مدت طولانی و رعایت بهداشت احتمال عفونت کردن مجاری ادراری را کاهش میدهد. البته هیچ تضمینی وجود ندارد که با رعایت این توصیهها بتوانید به طور صد در صد از سوزش ادرار جلوگیری کنید. چنانچه از درد و سوزش هنگام ادرار کردن رنج میبرید، از مصرف هر گونه فراورده تحریک کننده روی دستگاه تناسلی خودداری نمایید.
در صورتی که بعد از چند روز رفع نگردید حتما به پزشک مراجعه نمایید تا دارو درمانی صورت گیرد.
امیدواریم پاسخ مناسب و در خور شما دوست عزیز ارائه کرده باشیم.
برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم: