نشانه های اختلال بیش فعالی و نقص توجه یا ADHD عبارتند از:
- مشکل در توجه و تمرکز. فرد مبتلا به بیش فعالی یا ADHD به راحتی دچار حواس پرتی شده و تمرکز خود را از دست می دهد. این افراد در تمرکز کردن بر روی موارد مختلف دچار مشکل می شوند.
- ناتوانی در بی حرکت نشستن حتی برای مدت کوتاه (بیش فعالی). کودکان مبتلا به ADHD دائم در حال حرکت هستند و بیقرار می باشند. نوجوانان و بزرگسالان مبتلا به این اختلال نیز اغلب بیقرار هستند. این افراد از خواندن یا فعالیت های کم تحرک لذتی نمی برند.
- عمل کردن قبل از هر گونه فکر کردن. افراد مبتلا به ADHD ممکن است با صدای خیلی بلند حرف بزنند، بخندند یا بیشتر از حالت عادی عصبانی شوند. کودکان بیش فعال در بازی ها و فعالیت های گروهی منتظر نوبت خود نمی شوند. این ویژگی ها بازی کردن با دیگران و کارهای گروهی را برای این کودکان دشوار می کند. نوجوانان و بزرگسالان بیش فعال نیز تصمیمات خیلی سریع و بدون فکر می گیرند که اثرات طولانی مدت بر روی زندگی آنها خواهد داشت. این افراد اغلب پول زیادی خرج می کنند و یا شغل خود را دائم تغییر می دهند.
این علائم در تمام افراد مبتلا به ADHD مشاهده می شود. اما برخی علائم و رفتار معمول مربوط به آن با بالا رفتن سن تغییر می کند.
- در سنین پیش از دبستان، علائم آن با علائم بروز کرده در کودکان دیگر تفاوتی ندارد.
- در کودکان بین سنین 6 تا 12 سالگی علائم بیش فعالی بیش از هر سن دیگری به چشم می آیند.
- در نوجوانان بین سنین 13 تا 18 سالگی مشکلاتی که در سنین پایین تر بروز کرده اند، ممکن است ادامه پیدا کرده و بدتر شوند.
- علائم بیش فعالی در سنین بزرگسالی ممکن است زیاد به چشم نیایند.